Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 232  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2012 júl. 15, 9:46 
Harcizeller írta:
Írtam már ide egy párszor, de sosem kaptam választ, vagy max olyan doglokat amiket már eddig is tudtam...
SEGÍTSEN MÁR VALAKI!!!!!!!!

Március végén kezdődött minden... Van egy kis nimfám, egy éves lesz, Oszkárnak hívják. Imádom és sose felejtem el amikor hazahoztam. Vonatoztunk ő a rácsnak tapadt és 4 óra hosszán át tűrte, ahogy vakarom a fejét. Még ma is, oda totyog a kezemhez, bedugja a kis fejét az újaim közé, annyira vágyódik arra, hogy simogassam. Március óta bajok vannak vele. Nem normálisan vedlik. Először a szárnyai alatt hullott ki minden kis pehelytolla, aztán a hátáról tűnt el minden. A háta közepén megpirult egy ponton a bőr, de akkor még nem volt semmi seb. Mára a kis pirulás kb kétszer akkora lett és seb az egész. Kicsipkodja, olyankor vérzik, máskor varras.

Három, ismétlem HÁROM orvoshoz vittem el. Ózdon lakok, szóval a helyi állatorvos idiótasága után (nem mondott értelmeset, meg se nézte..) felvittem Busapestre, aztán ott megnézték, megröntgenezték, a tollait átvizsgálták, de nem találtak semmi élősködőt, bajt. Kormivint írtak neki. Kapta is, de nem javult az állapota, csak tovább hullottak a tollai, a fejéről is. A vörös foltja eltűnt teljesen, látni lehetett a fülnyílását, de ez két héten belül visszanőtt neki. A fejével nincs baj. A testén már más a helyzet..

A hátán még mindig nincs toll, ahogyan a szárnyai alatt sem. A hasán szép volt, de 2 hete kihullott a begye alól is a toll. A repülő és farktollai gyönyörűek, de félek, hogy csak idő kérdése az egész. A szárnya tetején (nrm a tövében, hanem a "könyökén") is kihullott a toll, és a szárnyán a kis fehér csík felett a fedőtollak alatt is már hetek óta ott vannak a tollkezdemények, de az istenért se fakadnak ki.

Ahonnan eddig kihullt a toll, nem nőtt vissza. Kivéve a fején. És a hétén ott a sebe. Ami hónapok óta nem gyógyul be, bármivel kenem, kékkenőccsel, neogranormonnal, körömvirágkenőccsel nem nem nem nem gyógyul. Magának megcsipkedi, akkor vérzik, bevarrasodik és nem gyógyul.

Amúgy meg énekel, eszik, iszik rendesen, de úgy néz ki... tudom csúnya kifejezés ide, de inkább egy zombi. Árnyéka annak ami volt régen. Gyönyörű madár volt. Most is annak látom, de sajnos a valóság ettől ridegebb. És nagyon félek, ő az én tollas kis barátom, a legdrágább teremtmény ami velem egy fedél alatt lakik... Három orvos nézte meg és senki nem tudja mi van... Nem tudom mit csináljak. Hétről hétre romlik a külseje. Hétfőn elviszem ismét a helyi orvoshoz, és addig nem jövök el onnan amíg nem segít. De félek ennyi nem elég, nem tudom mit csináljak, midnent megadok neki és nem javul

Olvastam a francia vedlésről. Lehetséges volna? Nem találok róla sok infót, de ha esetleg mégis ebben szenved, akkor mi lesz az egész vége? Csak annyit találtam, hogy "nem gyógyítható" Igen, de ha nem gyógyítható akkor? MI a vége?? Meghal?? Lehet hisztérikus vagyok, de egyszerűen már felborogatnám az egész világot, mert senki nem mond semmit, hívogatom a budapesti orvost, az nem tudja mert nem látja, de felvinni már nem tudom megint, messze is van, nincs is pénzem jegyre se az ellátására. Ez kilőve. A hajamat tépem.. És az a seb.. Mi az ott? Miért nem gyógyul? Hónapok óta ott van, biztos fáj szegénynek. Bármit csinálok vele, bármivel kenem, nem használ. De olyankor meg le kell fogni a madarat, akkor kapál, zihál, sikít és nem mer a közelembe jönni. Pár napja egy ilyen után a szárnyait picit eltartotta a testétől és úgy lihegett mint aki nem kap levegőt. Azt hittem le fog esni a ülőrúdról és vége. Aztán kapott egy fejvakarást és nem csinálta többet.

nem tudom mit csináljak.... Meg akarom menteni, fiatal még, egy éves előtte áll egy egész élet. Midnig velem van, a vállamon üldögél, nézi mit csinálok, ide-oda viszem.... Nem tudom... Valaki segítsen. Kérem.

Pesten melyik orvosnál voltál? Azt tudni kell, hogy nem minden állatorvos ért a madarakhoz, ezekhez az állatokhoz külön kell szakosodni. Az egyetemen lévő orvosokat ajánlom elsősorban, mint dr. Molnár Viktor, ill. dr. Pazár Péter. Őket személyesen ismerem, nagyon lelkiismeretesek és jó szakemberek.

Viselkedésében történt valami változás? Nem figyelted meg, hogy sűrűbben vakarózik, idegesen tollászkodik, ill. sokat dörzsöli a fejét tárgyakhoz? Ürüléke amúgy normális? Hogy van tartva a madár? Mit kap enni? Milyen gyümölcsöt, zöldséget milyen időközönként? Nem juthatott valamilyen mérgező növényhez (szobanövény, avokádó stb.)? Tojásos eleséget mennyit szokott kapni? Milyen játékai vannak? Szokott a kertben lenni?

Az a baj, hogy így látatlanban nem lehet semmit sem biztosra mondani, ki kell vizsgálni rendesen, ami ha rendesen és alaposan van csinálva, nem olcsó. Speciel én a tollcisztához hiányolom a göböket. De lehet valóban hormonális probléma, csak akkor mire fel lenne kivörösödve a bőr? Lehet akár valamilyen ekcéma, gombás fertőzés, autoimmun, valamilyen vírus, ami nem lenne szerencsés, vagy akár saját maga is csinálhatja - ismerek jónéhány ilyen nimfát, akik maguknak szedik ki a tollukat, majd a bőrüket is sebesre csipkedik. Bár itt meg nem stimmelne, hogy a pofafoltja körüli kopaszodás. Jó lenne talán még egy vérképet is csinálni, mert máj, ill. vesebaj is okozhat tollasodási zavart és bőrproblémákat.

Tudom, hogy még újkeletű dolog, de ha semmilyen más kezelés nem válik be, akkor próbáld ki az alternatívákat. Homeopátia, Bach virágterápia, fényterápia stb. A madarak tollképzésében nagyon hatékony az UV-fény, nyáron a kertben a legtöbb kopasz madár tollképzése megindul. Persze ez csak akkor működik, ha nem fertőzés, szervi baj stb. áll a háttérben...

A baj viszont ugye a seb, ami nem fog gyógyulni, hogyha a madár folyamatosan piszkálja, és legrosszabb esetben csúnyán el fog fertőződni, még rosszabb esetben akár daganatos sejtekké is módosulhat. Erre jó lenne sürgősen egy megoldást találni: vagy egy nyakgallért vagy valamit rá kell szerelned a madárra, amivel nem érheti el a sebet (pulcsit varrsz rá vagy bekötöd stb.), persze az komoly problémát jelent, hogy madár, és semmiképp nem fogja olyan egyszerűen elviselni... A krémekkel meg vigyázz, mert vannak olyan szerek, melyeket ha a madár lepiszkálja, akár súlyos májkárosodást is okozhat. Én anno a nimfámnál AloeVera spray-t használtam, ami amennyire bevált.

A vitaminokat továbbra is adagold, emellett adj neki tojásos eleséget, sok zöldeleséget és fürdesd egy kicsit.

A pihegés széttárt szárnyakkal úgy vélem a meleg miatt lehetett, én madaraim is így álltak az elmúlt meleg napokban...

Remélem hamar kiderül mi a baja a picurnak. Az állatorvosokkal meg vigyáz, sokan nem értenek ilyen egzotikus állatokhoz és random beadhat neki valamit, amitől el is pusztulhat akár az állat... Csak okosan!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 júl. 15, 9:36 
Harcizeller írta:
felvittem Busapestre, aztán ott megnézték, megröntgenezték, a tollait átvizsgálták, de nem találtak semmi élősködőt, bajt.....

...Ahonnan eddig kihullt a toll, nem nőtt vissza. Kivéve a fején. És a hétén ott a sebe. Ami hónapok óta nem gyógyul be, bármivel kenem, kékkenőccsel, neogranormonnal, körömvirágkenőccsel nem nem nem nem gyógyul. Magának megcsipkedi, akkor vérzik, bevarrasodik és nem gyógyul....

Elég fura, hogy megröntgenezték ezzel a problémával... Hova vitted itt Budapesten? Lehet csak cseberből vederbe kerültél, mert sajna nagyon kevesen értenek igazából a madarakhoz. Szóval kérlek írd meg hova vitted őt!

Próbálj meg egy kicsit "leskelődni". Nézd a madarat. Ne közelről, az lenne a legjobb ha nem is látná, hogy figyeled. Mit csinál? Ő tépkedi a tollait ki? Ez nagyon fontos lenne. A másik ami segíthet megállapítani a gondot: fénykép! Tegyél fel ide fényképet a kalitkájáról, az edényéről, a madárról. Lehet látunk valamit amire nem gondoltál.

Valódi név: Balázs Gábor

Hozzászólás 2012 júl. 15, 7:27 
Harcizeller írta:

Hali, szokott a madár napon lenni? vagy infrázva? Nekem anno az első hullámosom is teljesen lekopaszodott szinte, mert soha nem volt napon, sajnos erre csak későn jöttem rá. Bár lehet nem is volt köze hozzá de csak ezzel tudtam kapcsolatba hozni a régi gyerek eszemmel. Az utána lévő madaraimat már aktívan napoztattam amikor csak lehetett és nem is találkoztam azóta sem ilyen bajjal.

Lehet aztán hogy az én régi bajom egy másik fajjal teljesen eltér a te nimfádnál tapasztalttól de azért megosztottam hátha, csak ilyen egyszerűbb a baj.

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 júl. 15, 6:54 
Nem francia vedlés az biztos. Vitaminhiányt is kizárnám mivel kapja a korvimint és gondolom rendesen táplálod. Ami okozhat még tollhullást az a hormonzavar például. Amire azonban én gondoltam a leírtakból az a tolltüsző ciszta. Írtad, hogy először pirulás szerű dolog volt rajta, meg hogy nem nő ki újra a toll ez a megvastagodott bőr miatt lehetséges. A tolltüsző ciszta általában szárny környékén, begynél jelentkezik leginkább. Ez is stimmel. A sebet pedig valószínűleg magának okozza, mert viszket neki az a terület. Igazából nem vagyok állatorvos és ez csak gyors találgatás volt, de ha nincs min elindulni akkor ezen talán eltudsz. Mindenképpen állatorvosnak kellene kezelnie.

Valódi név: Fruzsina

Hozzászólás 2012 júl. 14, 23:16 
Írtam már ide egy párszor, de sosem kaptam választ, vagy max olyan doglokat amiket már eddig is tudtam...

Március végén kezdődött minden... Van egy kis nimfám, egy éves lesz, Oszkárnak hívják. Imádom és sose felejtem el amikor hazahoztam. Vonatoztunk ő a rácsnak tapadt és 4 óra hosszán át tűrte, ahogy vakarom a fejét. Még ma is, oda totyog a kezemhez, bedugja a kis fejét az újaim közé, annyira vágyódik arra, hogy simogassam. Március óta bajok vannak vele. Nem normálisan vedlik. Először a szárnyai alatt hullott ki minden kis pehelytolla, aztán a hátáról tűnt el minden. A háta közepén megpirult egy ponton a bőr, de akkor még nem volt semmi seb. Mára a kis pirulás kb kétszer akkora lett és seb az egész. Kicsipkodja, olyankor vérzik, máskor varras.

Három, ismétlem HÁROM orvoshoz vittem el. Ózdon lakok, szóval a helyi állatorvos idiótasága után (nem mondott értelmeset, meg se nézte..) felvittem Busapestre, aztán ott megnézték, megröntgenezték, a tollait átvizsgálták, de nem találtak semmi élősködőt, bajt. Kormivint írtak neki. Kapta is, de nem javult az állapota, csak tovább hullottak a tollai, a fejéről is. A vörös foltja eltűnt teljesen, látni lehetett a fülnyílását, de ez két héten belül visszanőtt neki. A fejével nincs baj. A testén már más a helyzet..

A hátán még mindig nincs toll, ahogyan a szárnyai alatt sem. A hasán szép volt, de 2 hete kihullott a begye alól is a toll. A repülő és farktollai gyönyörűek, de félek, hogy csak idő kérdése az egész. A szárnya tetején (nrm a tövében, hanem a "könyökén") is kihullott a toll, és a szárnyán a kis fehér csík felett a fedőtollak alatt is már hetek óta ott vannak a tollkezdemények, de az istenért se fakadnak ki.

Ahonnan eddig kihullt a toll, nem nőtt vissza. Kivéve a fején. És a hétén ott a sebe. Ami hónapok óta nem gyógyul be, bármivel kenem, kékkenőccsel, neogranormonnal, körömvirágkenőccsel nem nem nem nem gyógyul. Magának megcsipkedi, akkor vérzik, bevarrasodik és nem gyógyul.

Amúgy meg énekel, eszik, iszik rendesen, de úgy néz ki... tudom csúnya kifejezés ide, de inkább egy zombi. Árnyéka annak ami volt régen. Gyönyörű madár volt. Most is annak látom, de sajnos a valóság ettől ridegebb. És nagyon félek, ő az én tollas kis barátom, a legdrágább teremtmény ami velem egy fedél alatt lakik... Három orvos nézte meg és senki nem tudja mi van... Nem tudom mit csináljak. Hétről hétre romlik a külseje. Hétfőn elviszem ismét a helyi orvoshoz, és addig nem jövök el onnan amíg nem segít. De félek ennyi nem elég, nem tudom mit csináljak, midnent megadok neki és nem javul

Olvastam a francia vedlésről. Lehetséges volna? Nem találok róla sok infót, de ha esetleg mégis ebben szenved, akkor mi lesz az egész vége? Csak annyit találtam, hogy "nem gyógyítható" Igen, de ha nem gyógyítható akkor? MI a vége?? Meghal?? Lehet hisztérikus vagyok, de egyszerűen már felborogatnám az egész világot, mert senki nem mond semmit, hívogatom a budapesti orvost, az nem tudja mert nem látja, de felvinni már nem tudom megint, messze is van, nincs is pénzem jegyre se az ellátására. Ez kilőve. A hajamat tépem.. És az a seb.. Mi az ott? Miért nem gyógyul? Hónapok óta ott van, biztos fáj szegénynek. Bármit csinálok vele, bármivel kenem, nem használ. De olyankor meg le kell fogni a madarat, akkor kapál, zihál, sikít és nem mer a közelembe jönni. Pár napja egy ilyen után a szárnyait picit eltartotta a testétől és úgy lihegett mint aki nem kap levegőt. Azt hittem le fog esni a ülőrúdról és vége. Aztán kapott egy fejvakarást és nem csinálta többet.

nem tudom mit csináljak.... Meg akarom menteni, fiatal még, egy éves előtte áll egy egész élet. Midnig velem van, a vállamon üldögél, nézi mit csinálok, ide-oda viszem.... Nem tudom... Valaki segítsen. Kérem.

Hozzászólás 2012 júl. 14, 12:04 
Igazán nincs mit.

Az előbb kint voltam náluk, a két fiatalabb madárka kint napozgat meg elvannak, a két idősebb viszont bent vannak a madárszobában. bementem egy kis sárgarépa zöldjével, mondom hátha esznek, ahogy felnyújtottam már a hím nyúlt is érte, a tojónak kellett könyörögni kicsit de nem számottevően.
Jelenthet ez valamit? Ők ketten elég nyugodt madarak. Lehet előző gazdájuknál is kaptak ilyen úton táplálékot?

A két fiatallal macerásabb a dolog, nekik csak leraktam, és miután elmentem onnan csak utána nyert a kíváncsiság és csipegettek belőle.

Valódi név: Gergely

Hozzászólás 2012 júl. 14, 10:08 
Köszönöm a választ!

Hozzászólás 2012 júl. 14, 9:43 
Papagájfan írta:
Hogy kezeljem a sebet?
Vagy hagyjam békén?

Ha jól tudom a kisebb sebeket békén kell hagyni, és begyógyulnak, persze azért érdemes figyelemmel kísérni a gyógyulási folyamatot.

A hullámosok elég agresszívek, volt itt a topikban olyan ember is akinek nem hagyták a nimfákat költeni stb...

Hozzászólás 2012 júl. 14, 9:34 
Helló mindenkinek!
Ma reggel vettem észre, hogy a nimfa papagájom egyik lábujján van egy seb. Lehet, hogy ma reggel szerezte amikor összetalálkozott a bizonyos "vérhulival". Ezentúl megpróbálom majd távol tartani őket egymástól. Eddig nem hittem, hogy a kis hullámos ilyen komoly sérülést akar szerezni szegény nimfának.

Hogy kezeljem a sebet?
Vagy hagyjam békén?

Hozzászólás 2012 júl. 13, 22:44 
Hmmm, érdekes de logikus és érthető amit kifejtettél a tollak kihullásáról. az utóbbit meg majd kipróbálom akkor, igaz már beaggattam a fürtös kölest a szobába nekik, remélem nem haragszanak meg ha holnap meg leveszem :).

Köszönöm a válaszod és kitartó leszek, igazából még régen volt pár hullámosom és náluk soha nem tapasztaltam, hogy így elhullott volna a tolla. Azért is ijedtem meg miatta kicsit.

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2012 júl. 13, 22:35 
GabyHUN írta:
Na inkább bezavartam a kis csavargókat :). de egyiknek kihullott pár darab farktolla, repülni még mindig repül csak félek nehogy baja legyen. pedig óvatos voltam és nagyon hozzájuk sem értem. Normális, hogy ilyen könnyen kiesik a madár farktolla? Vagy lehet, hogy kalcium vagy valami hiányuk van?

Tapasztalatom szerint ez normális, ha a madár stresszben van, esetleg megijed, kergetik. Nálam jó régen a kutya véletlenül rálépett az egyik hímre, aki a szobában totyogott a földön, és tollpárna módjára egy csomó tollat ledobott magáról. Egyfajta elterelő hadművelet a ragadozók ellen.

GabyHUN írta:
Ja és amúgy gondolom teljesen szelídek nem lesznek nekem soha mert már nem fiatal kis madarak de van rá esély, hogy így csoportban is valamennyire szelídebbek lesznek felém? Értem arra hogyha megyek enni adni meg takarítani és egyéb dolgok akkor nem kezdenek majd el őrült módjára repkedni? Vagy ne is számítsak nagyon barátságra tőlük így, hogy csoportban vannak?

A szelídség nem attól függ, hogy hányan vannak, és mennyire idősek, hanem attól, mennyi időt töltesz el velük, mennyire fogadnak téged bizalmukba. Sok munka, de a gyomron át gyorsabban vezet az út a szívükhöz pl.: kézből adj fürtöskölest stb. Megszelídülhetnek, előbb-utóbb már nem fognak csapkodni esztelenül, mikor bemész hozzájuk, sőt még kereshetik is a társaságodat. Én pl.: a két tojómat nem tudom levakarni magamról, mikor bemegyek a szobába, ill. a volierbe, pedig most még fiókát is nevel az egyik... Csak kitartást!

Hozzászólás 2012 júl. 13, 22:07 
Na inkább bezavartam a kis csavargókat :). de egyiknek kihullott pár darab farktolla, repülni még mindig repül csak félek nehogy baja legyen. pedig óvatos voltam és nagyon hozzájuk sem értem. Normális, hogy ilyen könnyen kiesik a madár farktolla? Vagy lehet, hogy kalcium vagy valami hiányuk van?

Valamint ha valakinek lenne majd kedve segíthetne, hogy a madaraim opcióba mit írjak bele oda a feno/geno részbe a madaraimról, ha ez lehetséges így képek alapján.

Frici neked pedig köszönöm a segítséget, és a tippeket :)

Ja és amúgy gondolom teljesen szelídek nem lesznek nekem soha mert már nem fiatal kis madarak de van rá esély, hogy így csoportban is valamennyire szelídebbek lesznek felém? Értem arra hogyha megyek enni adni meg takarítani és egyéb dolgok akkor nem kezdenek majd el őrült módjára repkedni? Vagy ne is számítsak nagyon barátságra tőlük így, hogy csoportban vannak?

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2012 júl. 13, 21:27 
Szia Gábor!
1. vadas hím
2. vadas hím
3. gyöngyös tojó
4. vadas tarka tojó

Éjjel nem lesz bajuk kint, kivéve ha jön valami vihar, nálam is kint alszik néhány. (Ha meg vihar jön megyek ki éjjel összeszedni őket, mostanában kétszer is ki kellett mennem :eye: . ) Ha tudod inkább hajtsd be őket. Új helyen félnek mindentől, azért nem mennek be.

Hozzászólás 2012 júl. 13, 20:54 
Sziasztok, szert tettünk 2 tojó és 2 hím nimfa madárra. Sajnos színük és a szinhordozásuk terén nem vagyok valami jó ezért kérnék titeket mint hozzáértőket, hogy a képek alapján ha lehet mondjátok meg, hogy melyik milyen mutáció.

Kép

Kép

Kép

Kép

Köszönöm szépen, és egy olyan kérdésem lenne, hogy nem lesz bajuk ha éjszakát a szabadban töltik? van egy madárszoba, és azon egy ablak kijönni kijöttek de vissza nem akarnak menni, pedig lassan sötét, bentre tettem lámpát és hátha a fényre bemennek de eddig nem akartak bemenni.

Köszi a segítséget, Üdv.

Hozzászólás 2012 júl. 13, 11:43 
sonyextreme írta:

:)

:mrgreen: Nagyon édesek! :mrgreen:

Valódi név: Soós Ádám

Hozzászólás 2012 júl. 13, 11:12 
Sziasztok!
(Igaz nem hírdetés topik)
Ismerősöm keres nimfa tojót!
Vagy van neki cserébe 2 éves vadas hím nimfája!(ELADÓ!)

Valódi név: Tommy

Hozzászólás 2012 júl. 12, 21:25 

:)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2012 júl. 12, 22:06-kor.
Videó beillesztése

Hozzászólás 2012 júl. 12, 14:38 
evettke írta:
köszönöm szépen a választ, megnyugtattál. Azóta már többször felült ő is az alsó ülőrúdra, és ott az apuka etetgette is. A kalitka aljában pedig kapirgál. Javaslatodra tettem fürtöskölest, és vizet is.
Közben a második is már az odú ajtajában táncol. Úgyhogy szerintem nemsokára az is kijön...

Persze, jönnek majd szép sorban, ahogy a tojásból is előbújtak (bár nálam pl. a "középső" megelőzte a nálánál idősebbet a kirepülésben). A fürtösön kívül szórj szét magokat is - a normál magkeverékből amit adni szoktál a felnőtteknek. Kapirgálás közben majd szépen rákapnak az ízére :D
Tehetsz be nekik játékokat is, nem árt, ha aktívan töltik a szabadidejüket :D Az enyémek pl. kifulladásig gyötrik a klozetpapír tekercset, mármint a közepét, de a labdát is imádják. Szóval hadd mozogjanak.

Valódi név: Ivett

Hozzászólás 2012 júl. 12, 14:22 
köszönöm szépen a választ, megnyugtattál. Azóta már többször felült ő is az alsó ülőrúdra, és ott az apuka etetgette is. A kalitka aljában pedig kapirgál. Javaslatodra tettem fürtöskölest, és vizet is.
Közben a második is már az odú ajtajában táncol. Úgyhogy szerintem nemsokára az is kijön...

Hozzászólás 2012 júl. 12, 11:41 
evettke írta:
Sziasztok!
Van 3 nimfafiókánk, kb 3 és fél hete keltek ki. Az egyikük ma reggelre kijött (kirepült?) az odúból. Ezek az első kikelt madárkák, így nem tudom kell-e vele valamit csinálni. Fogják-e etetni a szülők? vissza kell-e tenni az odúba? A kalitka alján gubbaszt, egyszer már felmászott az egyik ülőrúdra, de néhány perc egyensúlyozás után lepottyant.
A kérdésem, hogy van-e nekem valami feladatom, vagy csak várjam, hogy majd ők megoldják, maguk.
A válaszokat köszönöm előre is...

Szia, először is gratulálok a picikhez! Az élmények java még csak most jön! :D Nem kell aggódnod semmi miatt, ha magától kijött, akkor minden rendben van úgy. Eleinte még ügyetlenek, de meglátod milyen hamar birtokba veszik a légteret - és teljes magabiztossággal!

A szülők még etetni fogják egy ideig, ez lehet akár 2 hét is. De ezalatt fokozatosan megtanulnak önállóan enni és inni. Szórj magokat a talajra, ill. egy itatótálkát is tegyél ide, hogy könnyedén elérje a kismadár. A fürtös köles is jó ötlet, azt könnyen ki tudja bontani és szívesen is fogyasztják. Legyen a menüben zöldség, gyümölcs, stb, hadd ismerkedjenek meg mindennel az ifjoncok - ilyenkor még könnyebb őket rávenni, később már igencsak válogatósak tudnak lenni :D

Én úgy csináltam, hogy amikor először kirepült (illetve "kiugrott), akkor egész nap kint hagytam, hadd ismerkedjen a külvilággal. De estére azért még betettem az oduba, hogy ott aludjon. Másnap aztán már erre sem volt szükség, "stabilan" aludt az egyik ágon. :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 232  Következő