malnabokri írta:
Lacrimosa írta:
Egy pár csodára képes, és kell is, de sajnos a tolltépés nagyon gyorsan átcsap szokássá, és akkor már nem tudod semmivel leszoktatni. A gallér meg ne legyen rajta nonstop - naponta min. 1 órát vedd le - de legyél a közelében és szólj rá, ha látod, hogy szedi a tollait.
Szerencsére nem volt még soha részem ilyesmiben, ezért is kérdezem: mit szoktak csinálni egy "notórius" tolltépő madárral, amely tehát csak úgy megszokásból szedi ki a tollait és csupaszítja le magát?
Ha már notórikusan szedi a tollait, akkor semmit. Ugye kérdéses, hogy mit értünk azalatt, hogy korán észrevenni... A madarak hetek alatt kialakítják ezt a rossz szokást, és tényleg a lényeg, hogy minél előbb változtassunk a környezetén. De sajnos sokszor csak annyit érünk el vele, mint ha Dunába öntenénk vizet...
Egy társ kell, az tény, nimfákat nem szerencsés egyedül tartani.
Nekem is van kettő tolltépő madaram - az egyik nimfa, a másik kis sándor. A kis sanyit már így kaptam, volt gazdája szerint már évek óta szedi magát, ott már változtatni nem lehet semmit - el kell fogadni így - engem speciel már nem tetszene annyira, hogyha nem lenne kopasz, ő így helyes.
A nimfa tojóm viszont anno egy begygyulladás után lett tolltépő, először a hónaljánál kezdte szedni a tollait, aztán abba is maradt. Párja volt. Aztán tavalyelőtt hozzánk került egy másik pár is, azonban a hím a már meglévő hímet részesítette előnyben, a tojót pedig folyamatosan kergette - ez a frusztráció még jobban kijött tolltépés formájában, és már a háta és nyaka is kopasz. A hím elkerült, most költenek, és eddig lekopogom, nem tépte a tollait, amióta a fiókát neveli. Le van foglalva, azt teszi, amit egy tojónak kell, nem frusztrált, most boldog.
Beszélgettem erről is már szakorvosokkal, sajnos ők is csak annyit tudtak rámondani, hogy ez nimfajelleg. Akárcsak a notorikus tojásrakásnak, a tolltépésnek sincs egy bizonyított tudományos oka, valószínűleg pszichés - ill. szerény véleményem még az is, hogy lakásban tartott madarakról van szó a tolltépők zöménél. Ennek oka egyszerű - nem éri a madarakat az a környezeti inger, az időjárás, a napsütés, eső, szellő, uv-fény, ami kellene nekik. Tapasztalom, hogy a kopasz kis sanyim nyáron, mikor kinn vannak a kerti volierben, gyönyörűen kezdenek nőni a tollak, néhányan ki is fakadnak, télen viszont vége a mesének, és rondább lesz, mint volt...
A tolltépésnek tehát valamilyen oka mindig van, azt kell kideríteni, és a környezetét változatossá tenni, párt neki stb. Vannak, akik folyton küzdenek, homeopátiás szereket is bevetnek, de a sikeressége változó.