Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Péter

Hozzászólás 2012 szept. 23, 8:15 
az odú hátlapja:)

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2012 szept. 22, 10:14 
Kedves Nelson!
Még Ckuzmos kérdésére érdemes lenne visszatérni: "A második képen valami fémes csillogást látok az odúban. Az micsoda?".
Van valami fém az odúban? Vagy esetleg fehér az odú hátlapja? Vagy az a fém kívül van, csak becsapós a kép?

Hozzászólás 2012 szept. 21, 21:41 
Természetesen nincs harag és a lényeg, hogy a madarak szempontjából jól alakuljanak a dolgok. A belső odú is lehet megoldás, vagy az is amit Lajos írt, hogy egy pálcát kivágsz, a mellette lévőket széthúzod és oda akasztod fel az odút kívülről. Lényeg, hogy magasan legyen az odú és a madaraknak nyugodt helyük legyen. A többit majd a madarak megoldják.

Hozzászólás 2012 szept. 21, 20:58 
Sziasztok

Köszönöm mindenképpen a segítséget, tényleg próbáltam megvédeni az álláspontom:) olyan sokat dolgoztam ezzel a kalittal h minden jól összejöjjön benne. hát ezek szerint nem sikerült sajnos... tényleg nem tudtam normális kalitkát beszerezni, ilyen hülye formájú volt minden amit a piacon láttam, ez még régről maradt meg (tényleg papagájok voltak benne). és mivel elég nagynak tűnt, gondoltam jó lesz nekik ez.

sajnos barkácsolásra nincs lehetőségem. szerszámaim sincsennek hozzá, alapanyagom sincs, nem is értek hozzá... a kalitkát viszont akkor át fogom alakítani, hogy csak az egyik oldala legyen nyitott, (egy könyvbe se olvastam eddig, hogy a zebrák 3 oldalon zárt kalitkát igényelnek. pedig mind a 3an leírtátok szóval biztos fontos, pedig nem egy zebrás oldalt olvastam el idáig.

az esetleg megoldás lenne ha olyan fészekládát vennék ami belülről felszerelhető? (legalább nyitogatni se tudnám)

tényleg sajnálom ha valakit megbántottam a hozzászólásaimmal, remélem nincs harag, és örömmel várom a további tanácsokat. az itt leírtak szerint átrendezem a kalitkát minnél hamarabb és rakok majd fel új képet:D

Hozzászólás 2012 szept. 21, 9:27 
Kedves Nelson!
Küzmös Csabával segíteni próbálunk és nem bántani. (Válaszodból úgy érzem, hogy Te inkább az utóbbinak vetted a hozzászólásainkat.) Sajnos a boltban kapható kalitkák nagy részének kialakításánál egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy mik az állatok igényei és még sajnálatosabb, hogy ezeket a kereskedők bátran ajánlják is. Egy kezdő madarász sajnos nem tudja a madarak igényeit és megveszi ezeket a kalitkákat. Ekkor jön a probléma, mint ahogy Nálad is, hogy a madarak nem mennek be az odúba stb....
Ilyenkor két választás van. Vagy a madarat próbáljuk a kalitkához formálni, vagy a kalitkát a madárhoz. Az előbbi megoldás nem mindig (Vagy inkább ritkán) sikeres. Persze vannak olyan madarak, amik bárhol képesek fészkelni. Szóval én inkább azt az álláspontot képviselem, hogy próbáljuk a madarak lakhelyét úgy kialakítani, hogy az számukra a körülményekhez képest a legjobb legyen. Én a helyedben vagy beszereznék, vagy még inkább saját magam csinálnék egy olyan kalitkát, ami hosszabb és alacsonyabb és mindenképpen olyan legyen, melyben az odút a felső harmadban lehet elhelyezni. Nálam példáúl csak házi gyártású doboz kalitok vannak. Ezeknek számos előnye van: Olyan méretűre csinálod, amilyent megfelelőnek látsz és amit a legjobban el tudsz helyezni. Az ilyen doboz kalitnak csak egy oldala nyitott, így a madarak sokkal nyugodtabbak, sokkal jobban érzik magukat, emellett az sem hátrány, hogy sokkal kevesebbet szemetelnek, mert kevésbé tudják kiszórni a magokat. De azt is megcsinálhatod, hogy a meglévő kalitkádat átalakítod úgy, hogy teszel egy ajtót a felső harmadba és a szétvágott ajtót lecseréled. Ha ezt megteszed, akkor már el tudod helyezni az ülőrudakat úgy, hogy a kalitka felső része se legyen kihasználatlan.
Örülök, hogy ismered az önetető veszélyeit. Sajnos ennek a veszélyeire sem szokták a kereskedők felhívni a figyelmet. Az ilyen etetőnek a már korábban említett hátránya mellett van még egy problémája. Nem tudod szabályozni, hogy mennyit esznek a madaraid. Ilyen kisméretű kalitkában a legtöbb madár hajlamos az elhízásra, ami szaporodási problémát is okoz, de mindenképpen megrövidíti a madarak életét. A természetben a madarak sokkal többet repülnek, mint a kalitkában és a táplálék mennyisége is limitált. Ezt az arányt a kalitkában pont megfordítjuk. Limitált mozgás, korlátlan táplálék forrás. Ráadásul, ha korlátlan a hozzáférésük a magokhoz, akkor arra is hajlamosak a madarak, hogy csak a kedvenc magjukat egyék, ami egyoldalúvá teszi a táplálkozásukat Ezért érdemes csak annyi magot adni a madaraknak, amennyire szükségük van (kb egy csapott evőkanál mag a két pintyednek). Így elkerülheted a madarak elhízását, az ezzel járó gondokat és nem is fognak majd válogatni, hanem megeszik az összes magot. A csak két ülőrúd behelyezése is segít. Így a madarak kénytelenek átröppenni az egyik oldalról a másikra, vagy a talajról a felső rúdra és nem csak mászkálnak a rudakon.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 szept. 21, 8:47 
Hali Nelson !

Már egy jó ideje figyelem zebra ügyben a fejleményeket, hogy milyen tanácsokat kapsz és megérted - e a szerepét.
Ha elfogadod a kapott jó tanácsokat, akkor eredményes lesz a tartásod, egyébként nem valószínű, hogy sikerrel jársz. Számodra Fekete Csaba tanácsai igencsak megfontolandók, mivel a problémádra ezek között találhatod a megoldást. Csaba által felsoroltak tartási hibák melyeket még kiegészítenék néhány dologgal :

1. ne akard a madaraidra az akaratodat rákényszerííteni.. ( fészekbe csalogatni) fészkelésre előbb meg kell teremteni a kedvező feltételeket ami itt hiányzik. Nemcsak bélelt odut kell valahova felrtakni, hanem a fajnak megfelelő optimális magasságban is kell azt elhelyezni.. (erre utalt Csaba) a zebra önnálóan építi a fészkét nem kell előre kibélelni, főleg nem mohával, mert késöbb a száraz moha felszívja az odu belső páratartalmát ezért erösen csökkenni fog a légnedvesség és a tojásokba az embriók beszáradnak. A késöbbiekben meg a moha lucskossá válik és ha netán mégis kikelne egy két fióka az ajzat állandó nedvessége miatt fog elpusztulni.
A fészekanyag akkor jó, ha szálas és átszellőzik a kotlás/nevelési idő alatt.

2. ez a kalitkatipus nem a zebráknak való, inkább papagájnak. a Zebra inkább dobozkalitot igényel, így nincs búvóhelye a párnak.. mire gondolok ? Minden oldalról nyitott a tér, kivéve a hátlapot, valamint feltételezem a kiváncsiságod miatt sok a zavarásuk, ami fokozott és folyamatos stresszhelyzetet valósít meg. (ezért pottyant tojásokat a madarad) Tedd a kalitot sarokra és fedd le a tetejét.

3. az odut nem jó helyre raktad a lehető legmagasabbra tedd, mivel a zebrák így szeretik. Ehhez bizony ki kell nyitni a kalitka rácsozatát. Egy szálat elvágsz és a melette lévőket meg széthúzod annyira, hogy legalább 35 mm legyen köztük a rés.

4. ha már elfogadták az odut lehetőleg a kikeléstől számított 5. napig ne nézegesd, hogy kialakuljon és megerősödjön bennük a fióka nevelési/védelmi hajlam.

Végezetűl a tanácsokat meg kell fogadni nem pedig megvédeni az elhibázott tartási módot.

Remélem segítettem neked és főleg a tartott madaraidnak.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 szept. 21, 8:38 
A második képen valami fémes csillogást látok az odúban. Az micsoda?
Fészekanyagnak a nedves, zöld anyagokat kerüld. Igen hamar berohadhatnak, sok gondok okoznak. Inkább száraz, de természetes anyagot válassz (széna, kókuszrost, gyapjú, stb). Persze ha bekerül időnként egy egy szál zöld, akkor nincs világ vége, csak ne zöld legyen az egész.
Ilyen kalitkából természetes hogy kiszórják az anyagot (fészekanyagot, magot, ocsút), dobozkalittal jobb lenne a helyzet :wink:
A kalitka arányából adódóan vannak/lesznek területek amik úgymond kihasználatlanul maradnak. Ezért célszerű mindig inkább hosszabb, nem pedig magasabb kalitkát választani. Sajnos a piac ilyen szinten nincs jól leterítve.

Ha jól látom már valaki elkezdte a kalitka szétvágását. :lol: Célszerű lenne azokat az ajtón lógó drótokat valahogy eldolgozni, vagy teljesen levágni, mert könnyen baj lehet belőle. Ilyenkor szokott felakadni a gyűrű, utána meg bosszankodnak hogy a gyűrű csak bajt okoz, megöli a madarat.
Lehet kapni ajtót külön, ha megméred lehet pont beférne a felső részbe is egy, és nem lenne probléma.

Hozzászólás 2012 szept. 21, 7:51 
Szia

ha jól megfigyeled az első képet, látod hogy a jobb oldalon van egy fehér etető edény is ami tele van maggal, ez pont azért van hogy ha a reggeli és a délután-esti ellenörzés között eltömődne az önetető akkor ne legyen semmi baj.

az ülőrudak elhelyezkedését azért így oldottam meg mert így van 3 elkülöníthető szint a kalitkában. de akkor kiveszem a középsőt, és átrakom a dolgokat. De akkor a kalit felső negyede teljesen kihasználatlan marad nem?..mert ha az odú magasságába lesznek az állókák akkor kb a felső 30cm felesleges:)

a fészek elhelyezése problémás. hogy rakjam feljebb amikor ott az ajtó?:D szét kéne hozzá vágni a kalitkát.

Hozzászólás 2012 szept. 20, 23:24 
A kalitkádban van néhány dolog, ami nem szerencsés. Teljesen felesleges ennyi ülőke. A kalitka két távolabbi oldalához kell egy-egy ülőke, úgy, hogy azok egymástól minél távolabb legyenek, de azért legyen akkora távolság az ülőke és a rács között, hogy ne törjék le a farkukat.
A másik dolog az önetető. Ez életveszélyes a madarakra nézve. Az alsó részében benne marad a mag héja és attól nem férnek hozzá a magokhoz. Így annak ellenére, hogy az etető tele van maggal, a madarak éhen hallhatnak.
A harmadik dolog az odú elhelyezkedése. Probléma, hogy nagyon alacsonyan van és főképp, hogy alacsonyabban, mint az ülőkék. A madarak a legmagasabb helyen érzik magukat biztonságban. Ez jelenleg semmiképpen sem az odú. Én egy kicsit lejjebb tenném a két rudat és feljebb az odút. Könnyen lehet, hogy egy ilyen átrendezés megoldaná a gondodat. Persze azt a széna csomót is tedd be a kalitba, amit Ckuzmos írt.

Hozzászólás 2012 szept. 20, 21:10 
Szia:D

fészekanyag benn van már a fészekládába, én béleltem ki vele... amikor beraktam nekik a kalitkába annó a szénát , össze vissza építkeztek volna a rácsra meg mindehova vele, csak a fészekbe nem, gondoltam először fogadják el a fészket, majd utána rakok nekik be még szénát... azzal van amúgy kibélelve, meg mohával, csak az nem látszik ki belőle...

csak mivel még egyszer se mentek be amióta fel van nekik akasztva a ládikó feleslegesnek találtam adagolni a fészekanyagokat...

IDRE tag

Hozzászólás 2012 szept. 20, 20:16 
bocsika, de hol a fészekanyag? mármint az amit a madaraknak adnál, hogy építkezzenek? Mert én nem találom :roll:
A zöld fűszálakat szedd ki, és inkább szénát rakj be nekik. Köss belőle egy szép csokorral és akaszd fel a rácsra, majd szétszedik, illetve Ők maguk elhordják valahova. Legjobb esetben az odúba, vagy ha kiszórják a kaliton kívülre :)

Egyébként pofás kis madárkák, vigyázz rájuk.

Hozzászólás 2012 szept. 20, 19:40 
Kép

Kép

Kép

[img=http://s10.postimage.org/w9i0jyxmt/Bild0041.jpg]

próbáltam egy pár képet készíteni

a fészekbe a zöld fűszálat én tettem bele. hátha be tudom őket csalogatni vele

Hozzászólás 2012 szept. 20, 17:12 
hát már lassan 2 hete fenn van a fészek láda, de semmi.. elötte állnak, nemtom őket becsalni sehogyse... nem is mennek bele... a tojó most pottyantott el még egy tojást a szemem láttára az ülőrúdról a földre... már vagy a 4.et tojja... nem kapnak semmi turbózó anyagot ... pedig sima félig nyitott a fészek, ülőrúd is van elötte. állnak is rajta de be nem mennének... nem akarom h a tojó túl terhelje magát..

valami ötlet??

Hozzászólás 2012 szept. 13, 14:47 
Szia!

ilyen félig nyitott az odú, elötte van ülőrúd, illetve annó amikor még a kalitkát berendeztem is úgy alakítottam ki hogy közvetlenül a fészek előtt legyen egy rúd amikor felkerül a láda... de már kezdenek megbékélni vele.. majd próbálom belecsalogatni őket valahogy, mert aktívan pároznak és jó lenne ha a következő tojás már nem a földre menne:) tojót is feleslegesen terheli ez így....

IDRE tag

Hozzászólás 2012 szept. 13, 8:21 
„Néznek mint borjú az új kapura…” :D

Hagyd fent nyugodtan az odú-t, előbb utóbb a félelmüket legyőzi a kíváncsiság és megnézik közelebbről is mi az.
Nem tudom milyen az odú, illetve előtte van e ülőrúd/pálca. Ha nincs célszerű az odú bebújó nyílása alá fúrt lukba rakni egy kb. 10 centis ülőpálcát, hogy könnyebben tudjanak mozogni, megsasolni az újdonságot.
Valószínűleg még az életükben nem láttak ilyet :roll:

Hozzászólás 2012 szept. 11, 19:04 
de már a hajam tépem lassan, olyan idegesítő:)

Valódi név: Noll Norbert

Hozzászólás 2012 szept. 11, 18:45 
Nálam is ez a helyzet csak nálam a tojó bemegy az odúba a him nem.Pedig már ivarérett és egy ideje nálam van.

Hozzászólás 2012 szept. 11, 17:04 
Sziasztok!

3 napja feltettem a fészekládát a pintyeimnek mert aktívan elkezdtek pározni, illetve a tojó elpergetett már egy tojást. gondoltam mivel 9. hónaposak lettek itt a ideje is már.

ezelőtt mindenhova akartak már fészket építeni, most h fenn van a fészek úgy félnek tőle hogy a kalitkának arra a részére még csak nem is mennek. jó nagy a kalitka, az etető, itató meg a másik oldalt van. a fürdető házikó van egyedül azon az oldalon, azt meg így már nem használják:D próbáltam őket arra az oldara csalogatni zöldel. több kevesebb sikerrel, mintha így jól ellenének, a kalit egyik részét használják ki.. pedig eddig belakták az egészet... ez hetek múlva fog visszaállni a rendes kerékvágásba vagy szereljem le az egészet aztán hagyjam a fenébe a költést?:D

Hozzászólás 2012 szept. 9, 10:13 
Üdvözletem!

A tollprobléma röviden annyi volt, hogy nem csak egy tollacskája ragadt bent, hanem több is, de amikor elkezdtem adagolni a gyógyszert, szépen elkezdtek kinőni annak ellenére, hogy be voltak tokosodva, szóval a doki szerint most már nem lesz gond. (erre mondta azt, hogy tollváltási gondja van, mert nem csak egy tolla "ragadt bent")
A másik pintyemet elaltattuk mert a dudorok sokkal nagyobbra híztak. Nem volt esélye.
Most hoztunk egy új fiatal kislányt, az idősebb elsőre befogadta, igaz volt némi huzakodás a kaja miatt, de semmi komoly. Az új még elég "hisztis", ha kintről madárcsicsergés, kutyaugatás vagy bent nyikorgás és ilyesmi hangok hallatszanak sipákol...remélem hamar leszokik róla :)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 szept. 4, 9:38 
Szia,

a tollasodási problémát nem értem. Nem volt már csomó vagy nem tolltüsző gyulladása van a madárnak? Ha bezáródott a bőr és azon keresztül nem tud kibújni a tok, akkor hiába a vitamin, csak még jobban alatta fog nőni a toll, még jobban bedagad.

Tollképző vitaminkészítmény például a hemavit Gold FEDER.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 205  Következő