madaras86 írta:
Toti írta:
Sziasztok!!
Újabb kérdésem lenne, miért kelnek hamarabb a tojások 3 nappal ellőbb mit kellene?
Elég sok esetben van nálam,most is ez történt hazaérek fióka.Nagyon meglepőnek találom fiatal pártól,illetve első tojásuk. Takarmány,vitaminok befolyásolhatnak?
Szia! Mármint egész évben ezt tapasztalod, vagy csak most? Mert én többnyire azt tapasztalom (általánosságban, nem kifejezetten a gyémántoknál), hogy hidegebb idő esetén lehet kis csúszás, illetve pártól függ, hogy mennyire ülik az első tojástól kezdve aktívan. De a 3 nappal korábban az kicsit durva. Majd Tomi biztos tud okosabbat mondani, ő pontosabban vezeti az ilyesmit. Én nagyjából fel szoktam írni, hogy mikor tojnak és mikor kel a kölyök, de nem biztos, hogy ez nálam 100%-os, mert van,hogy már szürkület van mikor tojik a madár. Ezen is múlhat egy nap. Én meg annyira nem tartom fontosnak, hogy számolgassam mikor kel kelnie, mert látom a tojáson, ha elhalt.
Halihó!
Hát az a 3 nap korábban kelés nekem is erősnek tűnik, én még ilyet nem tapasztaltam, amit Jani írt, hogy bizonyos esetekben csúszik 1-2 napot a kelés, az a gyakoribb, bár ha belegondolok, akkor nálam is előfordult, hogy 1-2 nappal korábban keltek, de ez szerintem azért is lehetett, mert rosszul írtam fel a kelési dátumot.
Az esetek nagy többségében az első tojás lerakásától számított 14. napon kell kelnie az első fiókának és egy pár órával, max. fél nappal a másodiknak. Szóval én úgy csinálom már évek óta(10-15 párral kivitelezhető), hogy mondjuk 1.-én megvan az első tojás pl. egy vörös párnál, akkor beírom a telefonomba, az emlékeztetőbe, hogy "vörös pár kelés!" a 14.-ei dátumra és 14.-én pittyeg és jelez a telefonom. A profi nagy tenyésztők, pl. papagájnál, ahol akár 50-100 pár is tenyésztésben van, azok a napi fészekkontrolnál, mindent felírnek, minden egyes tojás lerakásának dátumát, a várható kelést egy cetlire, ami az odukon van elhelyezve.
Én még az 1 napos fiókára számolok 5 napot és azt is beírom az emlékeztetőbe, hogy "x pár gyűrűzés"! Aztán mikor legyűrűzök egy madarat, akkor regisztrálásra kerül a gyűrűzés dátuma az éves tenyészfeljegyzéseimben a párosítások mellé(hogy melyik pártól kelt az utód).
A dajkáztatás miatt én is írom a dátumot, ill nálam naponta van kontroll, de én azért nem merek biztosat írni, mert előfordul, hogy egy napot elcsúszok+ ha hozzájön ez a késő este tojika tojó, akkor akár két nap eltérés is lehet. Nálam a dátumozás a dajkáztatás miatt kell, ott meg két nap eltérés még éppcsak belefér. Egyébként én is vezetek feljegyzést róla, de mivel többször át kellett írnom (összekoszolódik,stb), a párokat és a kölykök gyűrűit mindig átvezetem az új lapra, de a költések dátumait nem. Te miért tartod fontosnak a dátumot a későbbiekben?