Szia Krisz74!
Nem vagyok gyémántpintytartó s csak véletlen

ólálkodtam itt, de remélem a segítségedre lehetek.
Ez a jelenség más díszpintyeknél is megfigyelhető és több oka is lehet:
I. Legjobb esetben egy nagyon derék hímed van aki bár kicsit agresszíven, de csak fészekre szeretné parancsolni a tojót.
II. Lehet hogy a tojó tollát fészekanyagként beépíti (nem tudom a gyémántpinty használ e tollat a fészekbe más díszpintyekből indulok ki) ez is egyfajta túlbuzgalom és segíthet, ha egy halom párnából kiszedett tiszta fehér tollat a csévéjüknél szorosan összekötve a kalitka rácsai közé tűzöl, hogy azt tépkedje.
III. A költés hatalmas igénybevételt jelent a madarak számára, így lehet hogy a tiéd is valamilyen szervezetében fellépő hiányt akar pótolni a kitépett tollak által. Ekkor segíthet egy kis ásványi anyag utánpótlás.
IV. Lehet rossz szokás is. Ha pillanatnyi a költés végeztével válaszd szét a párt s csak akkor engedd őket újra össze, ha a tojó tolla helyrejött (Nekem ez egy öreg zebrapinty hímmel harmadszorra sikerült. Kitartás!). Ha a tolltépés régről megvan és állandósult -ez a legrosszabb eset - akkor a hímet nem szabad tovább tenyésztésben tartani.
V. Oka lehet még pici kalitka

unalom. Amin a nagyobb hely esetleg valami elfoglaltság, az említett tollcsokor vagy kalászos füvek szorosan összekötött csokra segíthet.
VI. Ha meg valami faj specifikus dolog, hasznos segítséget nyújtanak majd a gyémántpintyes szakik