laczkó tamás írta:
neophema írta:
Szerintem egyértelműen dilute tojó.
Szerintem is tuti tojó. Jó pár éve nekem is volt dilute ékes párom.
A hímnek jóval több és élénkebb kék színezetű tollazat volt a homlokon és a pofán, ha jól rémlik, akkor a szárnypajzson mindkét oldalon élénk piros folt volt látható.
Igen olyan volt ami ma elhullott!!
A szárnypajzson mindkét oldalon élénk piros folt volt látható.
Nemek megkülönböztetése: A tojó arca halványabb, kantárja sárgásfehér, nyakának elülsõ része és begye zöld, a vörös szárnyfolt hiányzik, alsó szárnyfelületén a fehérvonal jól látható (a képen a jobb oldali madár a tojó).
Lengyel szerint (Madárbarát lexikon) a hím vállán jellegzetes vörös folt húzódik, amelyet más Neophemákkal való keresztezéskor örökít.
A tojónál ez a jel nincs meg, továbbá, míg a hím fején a fejtetõ egy részét is beleértve, a homlok és az arci rész is türkizkék, a tojónál elmosódottabb a kék és a kantáron megszakad.
Utóbbi itt zöldesszürke, s a szem alatt átmegy a fej zöldjébe. Egyébként az ivarok teljesen egyformák: a tarkó és a hát zöld. A szárnyfedõk sötétkék rajzolatos világoskékek, az evezõk szintén.
A test alul, beleértve a begyet is, sárga, de az alsó farkfedõk felé közelítve halvány rózsaszín pírt kapnak.
A kifejlett madarak csõre ólomszürke (a hímeké általában feketés).
A tojóját össze lehet téveszteni a vörösbegyû papagáj tojójával, de kis figyelemmel a baj elkerülhetõ: az evezõket érintõ kék szárnyfedõkön itt nincs fehéres díszítés, a mell, bár világos, kevésbé aranyos, s legfõképpen a bajusz kékje itt lekerekített, a vörösbegyû tojóknál pedig háromszög alakú és mélyen lenyúlik hegye a nyakoldalra. A fiatal madarak a szüleikre hasonlítanak, de azoknál kevésbé színesek.