Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 10, 22:37 
:roll:
Te Tibi!
Milyen színű az a lazac, ausztrál tarka meg kolibri?
Milyen Petőfi veszett el benned? :lol:
Sehogy sem bírom megfejteni...

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2012 dec. 10, 20:54 
Ma kikelt az egyik párnál az elsö kicsi.Jelenleg 3 párnál várok kelést a napokban.Ezek norm.zöld, lilamellü-fehér hordozo xfehérmellü,piros fejü madarak.A harmadik pár kék,lilamellüxfehérmellü,lazac és fekete fejü egyedböl áll.Pár nap mulva választom le az elözö kelésü kicsiket.Öt kék és öt zöld.A többi madaram még pihen,de nemsokára beinditom öket is.Ilyenkor lágyeleséget is adok amit szintén magam receptje alapján készitek.A lisztkukac elengedhetetlen ebben az idöben.Viszont vigyázni kell mert hamar tulpörgeti a madarakat.Letojt a lutino sirálykám is.Nagyon várom,mit tudok kihozni belölük.Remélem a következö év jobb szaporulatot fog hozni.Az idei csapnivaloan rossz volt,csak 80 fioka lett 13 pártol.Jelenleg 23 párom van,de sok a fiatal közöttük.Ha valakinek lutino,albino vagy tarka.esetleg ausztrál tarka vagy kolibri gouldja van kérem jelezze.

Köszönöm

Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2012 dec. 7, 18:49 
Szevasztok Gouldosok.
Csabáéknak igazuk van a hömérséklettel kapcsolatban,de annyit hozzá tennék,hogy a gouldok meghálálják a meleget.Nálam 20-26 közötti nappal,18-20közötti az éjszakai höm.Én atka ellen a DRH-Ivermectint használom,1csepp a madár szárnytövére.Kétszer egy hetes eltéréssel és megszünt a probléma.Sajna ezzel együtt kell élni és bele kell törödni,hogy ez létezik.Ne probálkozz más szerrel,és más modon,nem éri meg.Az élelmüket saját magam keverem.Fehér,sárga,vörös köles,fénymag ,muharmag ,négermag, fümag, salátamag,kakaslábfü,fenyércirok,és az elmaradhatatlan csumiz,de ebböl is a vörös.Ennek vékonyabb a héja.Mindig van elöttük szépia,tört tojáshéj és apro faszén,gritt és az állat tartásban alkalmazott nyaloso.Jodot minden héten itatok velük 1-szer.Az uj madarakat jo ha kezelitek atka ellen és nem árt ha leitatod antibiotikummal.Ezután jöhet a bélflora regenerálo.

Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 7, 12:13 
A madarak hőmérséklet igénye sok mindentől függ.
Egyrészt nagyon függ attól, hogy mit szoktak meg. Tehát nem szabad egy 30 fokon tartott madarat egyből 15 fokra áthelyezni, mert akkor biztosan megbetegszik.
22 fokon teljesen jól érzik magukat.
Nápoly környéki tenyésztők abszolút nem fűtenek. Nekik 12-15 fok van télen. Nyáron pedig 40-45 fok.
Pár fontos dolog van, amiért ilyen körülmények közt jól tudnak tenyészteni.
Egyik, hogy a madaraik folyamatosan így vannak tartva, és ahogy hűl le fokozatosan az idő, megszokják a hűvösebbet.
A következő, hogy december végén/január elején kezdenek el tenyészteni. Mivel a gouldok 3-9 hónapos korukban kezdenek el vedleni, mire az első fészekalj vedleni kezd, addigra már javában tavasz van, 20 fok feletti hőmérséklettel.
A harmadik dolog, hogy viszonylag vastagabb falú odúkat használnak, így a szülők az odú kicsi belső terében könnyedén melegen tudják tartani a tojásokat és a fiókákat is.
A 18C semmiképpen sem a legoptimálisabb a gouldok számára, de ezen a hőmérsékleten minden gond nélkül lehet azért tartani és tenyészteni is őket.
Csak oda kell figyelned a fenti dolgokra és még arra, hogy ezt a hőmérsékletet fokozatosan szokják meg a madarak. Ilyen szempontból a legelőnyösebb, ha tavasszal vagy nyáron veszel madarat, így a következő télre meg fogja szokni nálatok a hőmérséklete. Vagy olyan helyről veszel, ahol csak pár fokkal melegebb helyen tartják, mint Te és esetleg otthon pár napra egy kicsit jobban befűtesz, hogy legyen ideje átállni.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 dec. 7, 12:11 
Pulipinty írta:
Emiatt aggódom:
"Tapasztalt tenyésztők egybehangzó véleménye szerint a Gould Amandinák 12 Celsius fokos hőmérsékleten csak vegetálnak, 18 Celsius fokos hőmérsékletnél kezdenek élni, 21 Celsius fok felett már kezdenek élénkülni, de csak 24 Celsius fok felett érzik jól magukat. Fiatal, még nem önálló és vedlésben lévő példányok 18 Celsius fok alatti állandó hőmérsékleten rövidesen megbetegszenek."

Forrás: http://www.gouldamandina.eoldal.hu/cikkek/hazaja/

Jogos az aggodalmad. Ilyen szélsőséges hőviszonyok között nem ajánlott a faj tartása, legfeljebb terráriumi körűlmények biztosításával.

Az eredeti élőhelyén sok napsütéssel + 2o C. fok a legalacsonyabb hőmérséklet, lehetőleg neked is ezt kellene biztosítani. Sok napfényes óra, 2o fok feletti hő és legalább 6o % relatív páratartalom, változatos mag és lágyeleség mellett némi rovar eleség sem árt..
Ha ez nem megy ne kisérletezz. ez a faj nemcsak szép, hanem igényes is.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2012 dec. 7, 12:14-kor.

IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2012 dec. 7, 11:25 
Emiatt aggódom:
"Tapasztalt tenyésztők egybehangzó véleménye szerint a Gould Amandinák 12 Celsius fokos hőmérsékleten csak vegetálnak, 18 Celsius fokos hőmérsékletnél kezdenek élni, 21 Celsius fok felett már kezdenek élénkülni, de csak 24 Celsius fok felett érzik jól magukat. Fiatal, még nem önálló és vedlésben lévő példányok 18 Celsius fok alatti állandó hőmérsékleten rövidesen megbetegszenek."

Forrás: http://www.gouldamandina.eoldal.hu/cikkek/hazaja/

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 7, 11:19 
Sziasztok!

Nos, ahogy írtam is az ismerősömnek keresek amandínát, már meg is találtam, meg is néztük őket és olyan szépek, hogy elgondolkodtam, hogy én is beszerzek egy ilyen párt. Csak nem tudom, hogy jól éreznék-e magukat nálam? Nálunk télen olyan 16-17-18-19-20 fok van, ezt úgy kell elképzelni, hogy éjszaka amikor alszunk és napközben mikor nem vagyunk otthon, akkor minimumon pötyög a konvektor, akkor olyan 16-17 fok van, este mikor leülünk tévézni, netezni, akkor bekapcsoljuk a kakaót, hogy felfűtse a szobát, akkor olyan 20 körül lehet, nem tudom, mert nincs minden helyiségben hőmérő, lehet, hoyg 22re is felmegy. A hullámosok katalinok és a zebrapintyek nem szóltak eddig semmi rosszat, de nem tudom, hogy egy amandínát ez nem viselne-e meg? Azért a 16 fokot szívesen elkerülném, még ki kell tanulni a konvektor működését, mert nemrég költöztünk oda. Szerintetek ilyen hőingás nem lenne rossz nekik?

Hozzászólás 2012 dec. 7, 11:14 
Számomra ezen kívül még tanulság, hogy még ha teljesen terméketlen egy fészekalj, akkor sem szabad egyből párt váltani. Vagy együtt hagyni a párt (ez nekem most nem volt opció a vedlő hím miatt), vagy hosszabb ideig pihentetni kell a tojót. Különben lehetetlenség tudni, hogy kinek ki az apja, főleg, ha a lecserélt és az új hím azonos színű.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 7, 9:33 
Engem ebben az egészben az lepett meg hogy nem használta fel a spermát.
Vagyis amikor kivetted az előző hímet, a tojóban megállt a tojásképződés, nem "pottyantotta" el a tojást, hanem kivárt vele, holott a feltételek már adottak voltak ahhoz hogy a megfelelő helyre tojja azt.

De ez az eset megint csak arra világit rá, hogy pihentetéskor a nemeket igen is külön kell tartani, különben a tervszerű tenyésztésbe belevariálnak. Utána meg vakarhatjuk a fejünket mi miért úgy alakul ahogy...

Hozzászólás 2012 dec. 6, 12:34 
Köszönöm!
Mindenképpen érdekel.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 dec. 6, 11:47 
Fekete Csaba írta:
Azt tudtam, hogy a madarak képesek a spermiumok tárolására, de azt nem gondoltam, hogy ennyi ideig.

Még néhány éve olvastam erről, ott azt írták, hogy 4 - 6 hétig is életképes marad a sperma.
Rizseken ki is próbáltam és valóban életképes maradt, egészséges utódok keltek ki a tojásokból.
Úgy emlékszem, hogy valamilyen károsodás azért történik a szervezetben való tárolás során.

Előkaparom a megfigyelés leírását, ha érdekel felteszem ide.

Hozzászólás 2012 dec. 6, 9:27 
Ma megleptek a gouldjaim. Egy vadszínű tojót párba állítottam egy sárga hímmel. Letojt a tojó, de az összes tojás terméketlen lett. Kivártam a kotlási időt a tojások elvételével. Közben bevedlett a hím, úgyhogy szétszedtem a párt. A tojó kapott egy vadszínű hímet. Egyből összeálltak építették a fészket. 20 nappal később lett meg az első tojás. Tegnap volt az ideje a kelés kezdetének, de csak ma reggel jött ki az odúból mind a két szülő egyszerre. Így ma tudtam megnézni mi a helyzet. Eddig 3 fióka kelt ki, amiből az egyik nagyon világos, azaz vagy sárga vagy pasztel. Mivel a párok egyenként vannak elhelyezve doboz kalitkában, ez csak úgy lehetséges, hogy a tojó a szétválasztás előtt párzott a sárga hímmel és 3 hétig megőrizte magában a spermiumokat, amikből legalább egy megtermékenyített egy tojást annak ellenére hogy közben rendszeresen párzott az új párjával a tojó. Azt tudtam, hogy a madarak képesek a spermiumok tárolására, de azt nem gondoltam, hogy ennyi ideig.

Hozzászólás 2012 dec. 6, 9:14 
A hivatalos leírás szerint ekkora madárnak 1 csepp kell. Van aki azt mondja, hogy egy csepp nem elég, hanem 2 kell.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 5, 23:42 
Aha, értem. Akkor mindenképpen javasoljam az ismerősömnek, hogy mikor kiengedi majd őket a szállítódobozból akkor fogja meg és kezelje le őket 1 cseppel? Vagy 2vel?

Hozzászólás 2012 dec. 5, 23:39 
Sok mindent lehet csinálni, de ha van jobb megoldás, akkor az ilyent jobb elkerülni. Stresszes is és a pontos adagolás nem megoldható.
A jellemző tünet a kattogó légzés. Sajnos azonban sok madár tünet mentesen hordozza és csak, ha valami miatt legyengül, pl szállítás, akkor jön elő a probléma.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 5, 23:18 
Valamit olvastam, talán kanárival kapcsolatban, hogy x port beleszórni egy papírzacskóba és beletenni és ahogy vergődik és veri a port be is szívja... mondjuk ilyen stressztől talán el is pusztulhatnak, nem?
A tünete amúgy szapora légzés vagy még más is?

Hozzászólás 2012 dec. 5, 22:50 
Moxidectin plus sokkal hatásosabb, megbízhatóbb és lehet ivóvízbe adagolni. Az egyetlen hátránya, hogy itthon nem kapható.
Az ivermectin hátránya, hogy meg kell fogni a madarat, és főleg, hogy nem mindig hatásos.
Légzsákatka ellen jobb a trookba cseppenteni egy cseppet és ezt ismételni kell.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 5, 22:43 
Miért sajnos? És csőrbe vagy bőrre? 1 csepp? 2 csepp?

Hozzászólás 2012 dec. 5, 20:01 
Sajnos ez az itthon elérhető szer.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 5, 13:55 
Köszi a választ! Hát nem is tudom, gondolkodom még én is, mert nagyon szépek! Nálunk a lakásban olyan 18 fok közelében van a hőmérséklet anyagi okok miatt, csak este tévézéshez fűtünk be. :)
A légzsák atka ellenes kezelés az pl a Light Ivermectin csepp? Vagy mit és hogyan szoktak nála alkalmazni?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 98  Következő