Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2012 dec. 14, 23:41 
feki írta:
Látjátok az ilyen eseteket lenne jo megfejteni v rájönni ,hogy mi van ilyenkor,mert a papirforma nem ezt mutatja,de itt van a gyakorlat ami teljesen más.Értetlenül állok elötte.

A gyakorlat esetedben sem "teljesen más" (nem születik minden utód lila mellel) csak nem követi kivétel nélkül a pappirformát.

Hozzászólás 2012 dec. 14, 23:36 
Nem vitted őket házassági tanácsadásra!? Honnan tudnák akkor, hogy nem szabad lilákat költeni?
Na, ez csak ciccnek volt jó (vagy annak se)!

Galambász üzemmódban magam is gyakran tapasztalom hogy nem lehetséges dolgok bekövetkeznek mégis, ráadásul kontrolált körülmények között.

Szoktam gondolni a visszamutálódás lehetőségére de ez két egymásutáni esetben szintén gyanús.

Aztán lehet még szomatikus mutáció is . A fiók genetikailag fehérmellű, de a begy tájékára beékelődik egy idegen összetételű terület (kiméra.?) ez nem öröklődik. Feki tesztelhetné ezt.
A lila mellű fiókát tedd vissza fehérmellűre , és lássuk mi lesz?

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2012 dec. 13, 20:54 
Látjátok az ilyen eseteket lenne jo megfejteni v rájönni ,hogy mi van ilyenkor,mert a papirforma nem ezt mutatja,de itt van a gyakorlat ami teljesen más.Értetlenül állok elötte.

Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 13, 19:37 
Hát így nem csodálom, hogy nem érted, hogy hogyan lett lila mellű.

Hozzászólás 2012 dec. 13, 19:20 
Csabi nem lehetséges,hogy kék hordozo a két szülö.Mert megeshet és akkor lesz egy kék madarad,mert a kékek épphogy világosabbak a zöldektöl.De az is lehet,hogy valamikor kék lett bekeverve és most visszaütött.Nálam van egy ilyen pár,ami zöld, fehér mell, n.sárga fej.Mindig ilyen fiokák keltek kivéve egyszer amikor volt egy kék fioka a zöldek között.

Hozzászólás 2012 dec. 13, 19:08 
Sziasztok Gouldosok.
F.Csaba,most is majdnem mindenben egyetértek és igy igaz én is igy tudom ahogy leirtad pl.a fekete szin az emlitett és látott madáron modifikácio.Ami nem ugy van ahogy gondoljátok:a két madár fiatal kora ota együtt van és külön vannak elhelyezve.Esély se volt arra,hogy másik madár bepározza.Na innen és ezért nem értem.Különben második költésük volt és mind a kettö költés hozott lila mellüt.F.Csaba szerintem a te esetedben pasztelzöld lessz a kicsi.Ez megint csak az én saját véleményem.Küzmös Csabi:nem ausztrál sárgárol,hanem ausztrál tarkárol beszélünk és ami az elsö képen van az a kék változata.Én ugy tudom,hogy ez a mutácio Ausztráliában is létezik és ahogy irtátok igen ritka,de ez nem zárja ki,hogy ne legyen europában is belöle.

Hozzászólás 2012 dec. 13, 11:23 
Szia Csaba

Köszi a kepet, nem is tudom mit mondjak, elkepesztö.
Eddig ugy gondoltam a pärzäs utän 3-6 napig värhato szemes tojäs.
Pasztelnak tippelnem a kep alapjän,de majd kiderül.
Remelem Esztero Lajos megtalälja az emlitett cikket.

Fekete Csaba írta:
Drasz!
Megnéztem a fiókákat.
Teszek fel egy képet a fészekaljról. Középen van a kakukktojás.
Kép

Hozzászólás 2012 dec. 12, 22:52 
Drasz!
Megnéztem a fiókákat.
Teszek fel egy képet a fészekaljról. Középen van a kakukktojás.
Kép

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 12, 22:17 
feki írta:
KÜZMI CSABI,mit nem értesz,nézd meg az also képet jol.Arrol van szo.Miért vagy biztos abban,hogy nem mutácio.Lehet igazad van de lehet,hogy nincs.Én értem ,hogy miröl beszélsz, nekem is volt egy kékmellü tojom,vedlésnél lila lett.Elötte három évig vitte a kék szint.Ettöl függetlenül szeretnék magamnak ilyen gouldot.Kérdés:szerinted hogy lehet két fehérmellü utodja lila mellü.Csak a tojok a többi fehér.Dédszülökig visszamenöleg minden egyed mellszine fehér.

Azt nem értem, hogy hol láttál te ausztrál sárgát azon az oldalon. A legelső kép pláne nem az.
A mutációkban biztos nem vagyok, csak igen erősen kételkedem. Egyelőre inkább azt lehetne várni hogy mondjuk egy dark faktor rögzüljön/elterjedjen.
A melles kérdést Csaba jól megválaszolta...

Hozzászólás 2012 dec. 12, 22:06 
Feki!
Így egyetértünk a lisztkukaccal kapcsolatban.
A fehérmellűek esetében teljesen mindegy, hogy a felmenők milyenek voltak. A mell színéért felelős allél sorozatban a fehér mell legalul helyezkedik el tehát recesszív a lila és rózsás mellel szemben is. Így a két fehér szülő mindenképpen homozygota a fehér allélre, azaz csak fehér utódaik lehetnek.
Az egyetlen megoldás, ha besegített a postás.
A saját tapasztalatom alapján ez simán lehetett úgy, hogy a párba állítás előtt 1-2 hónappal találkozott a tojó lila mellű hímmel. Az hogy a tojók lettek lila mellűek, valószínűleg a véletlen műve.
Kuzminek csak az volt a gondja a fekete mellű madárral, hogy az igen valószínű, hogy "csak" melanizmus, ami az eddigi tapasztalatok szerint más fajoknál modifikáció, azaz nem öröklődik, így nem rögzíthető.
Drasz könyve gouldok esetében is a fekete mellet modifikációnak írja.
A tarkára visszatérve.
Ez egy jelenleg csak az USÁban létező mutáció és ott is ritka. Dominánsnak írják, de van ahol beszélnek homozygota tarka madarakról, van ahol pedig letálisnak írják a homozygota tarkát, úgyhogy úgy tűnik ez még nem igazán egyértelmű.
A legfőbb különbség az ausztrál sárgával szemben, hogy a tarka esetében a nyakszalag az fekete és lehet fehér lila mellű, míg az ausztrál sárga esetében a nyakszalag világos szürke és a mell csak fehér lehet. Ezekkel a mutációkkal nem szabad összekeverni a fehér mellű egyfaktoros sárga hímeket vagy tojókat, melyeken időnként előfordulhatnak világos zöld foltok. Ettől ezek még sárga madarak (európai sárga vagy nemhez kötött sárga) és nem tarkák.

Hozzászólás 2012 dec. 12, 19:16 
Ha tudsz ide nézz bele:erythrura.net
Mostanában nem tudom miért, de én nem tudok felmenni erre az oldalra.Érdekes oldal.

Hozzászólás 2012 dec. 12, 18:59 
Igen,igazat adok lisztkukaccal kapcsolatban,én sem ugy gondoltam, hogy nélküle nem lehet tenyészteni,de nagyon jo hatással van rájuk jo ha kapnak ilyen tipusu állati fehérjét is.Nehéz,de rá lehet szoktatni öket.A gyári lágyat sem eszi meg mindegyik gould.KÜZMI CSABI,mit nem értesz,nézd meg az also képet jol.Arrol van szo.Miért vagy biztos abban,hogy nem mutácio.Lehet igazad van de lehet,hogy nincs.Én értem ,hogy miröl beszélsz, nekem is volt egy kékmellü tojom,vedlésnél lila lett.Elötte három évig vitte a kék szint.Ettöl függetlenül szeretnék magamnak ilyen gouldot.Kérdés:szerinted hogy lehet két fehérmellü utodja lila mellü.Csak a tojok a többi fehér.Dédszülökig visszamenöleg minden egyed mellszine fehér.

Hozzászólás 2012 dec. 12, 1:07 
Feki!
Egy kicsit viszatérnék ahhoz a megjegyzésedhez, hogy a tenyészidőszakban a lisztkukac nélkülözhetetlen. Ezt nem hiszem, hogy így ki lehet jelenteni. Ha egy gould megszokta a lisztkukacot és hajlandó is megenni, akkor egészen biztos, hogy segít beindítani. Azonban jó minőségű lágyeleséggel is el lehet ezt érni. Emellett nagyon sok gould nem ismeri a lisztkukacot, az ilyen madarakat nem is lehet egykönnyen rászoktatni felnőtt korban. Ezt csak azért írom, mert nem lenne jó, ha valaki azért riadna el a gould tartásától, mert nem akár lisztkukaccal bajlódni és azt olvassa itt, hogy anélkül nem megy a tenyésztésük.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 11, 21:56 
Hali,

na meglestem a Vera tenyészetét.
Már párszor láttam, de még így sem tudom pontosan miről beszélsz.
Az első képen egy gynandromorph egyed látható. Vagyis egy félig tojó, félig hím kinézetű madár:
Kép
Az egyik Magyar Madarászban írtunk is erről a megjelenésről.

Majdnem a lap alján lévő madárka tényleg extra fekete:
Kép
De ezt én még nem tekinteném mutációnak, közel sem biztos hogy öröklődik. Jelen pillanatban általánosan ezt a megjelenést melanisztikus megjelenési formának hívják, vagyis melanin túltengése van a madárkának. Ez előfordul zebrában is, legutóbb kaptam egy ilyen rizspintyet, de már nyársban is láttam. Egyik esetben sem öröklődik. Valamilyen enzim termelődésben lehet difi, ami miatt átszíneződik a madár, de ahogy felbukkan, a következő vedlésnél el is tűnik.

Ha tudnál felrakni direkt linkeket a belgákhoz, akkor meglesném azokat is, de bocsánat, eléggé szkeptikus vagyok ezekben a dolgokban. Kecsegtető pénzbevétel miatt előszeretettel mondogatják mutációnak az új dolgokat.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 19:59 
Szerintem rögzitették v most van folyamatban,mert a belgák is irtak már rola.Itthon is hallotam már,hogy volt egy illetönek olyan gouldjai aminek fehér melle volt fekete foltokkal.Sajnos felszámolta az állományát és már nem lehet tudni merre kallodtak el.Érdekes oldal: http://candoaviary.com

Hozzászólás 2012 dec. 11, 19:14 
Hát az a feketemellű az nagyon durva. Jól néz ki nagyon. Csak az a kérdés, hogy ez csak egy madáron fordult elő, vagy van remény a rögzítésére.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 18:24 
Szia Csabi.Elöször is helyesbiteném, a tegnapi irásomban annyira a lutino gould hatása alatt voltam,hogy még a sirálykát is annak irtam,pedig csak albino.Amit irtál nem veszem piszkálodásnak,én igy ismerem nem én találtam ki nem uj mutáciorol van szo a lazac szinü fejre gondolok.A tarka, és a fekete mellü megtekinthetö az aviariovera.com oldalon,az Imágenes Curiosas Different Photos cimü képeknél.Az elsö kép egy kék ausztrál tarka madár.Látod ezért lenne jo,ha valamit lehetne alkotni,hogy mindenki egy nyelvet beszéljen ,és megértsük egymást.Különben ez nem csak a mi problémánk hanem tul.képpen minden ország másképp nevezi a madarakat és más a standard leirás is.Ez sem jo.Légyszi mindenképpen jelezd ha megnézted a képeket,szeretném tudni a véleményed.A fekete mellü nem pingvin hanem kolibri.Belga oldalon igy mutatták be.

Üdv

Hozzászólás 2012 dec. 11, 13:54 
Drasz! Most sajnos külföldön vagyok. Utoljára szombaton láttam 3 naposan a kicsit. Egyértelműen világosabb volt a szeme és a csőre, mint a többinek. Holnap este érek haza. Amint a szülők hagyják megnézni szólok mi a helyzet. 4 testvére biztosan normál zöld fióka.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 11:57 
Drasz írta:
A homozygotäk a könyv szerint : 50% tarka, 25% normal , 25% Letalis faktor,
A normälokon vagyok elegge meglepödve, ket tarkätol vadszinü utod. :shock:

Nem hozigóták lesznek azok, hanem hetero x hetero!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 11, 11:25 
Akkor rendben van minden, csak ez a könyv is beújított pár dolgot (ahogy Fekete Csaba is rávilágított):
recesszív sárga = ausztrál sárga
nemhez kötött sárga = európai sárga
lutinó = lutinó
a tarka meg megint marad tarka. Gondolom azért emelte ki példának a tarkát a könyv, mert másik dominánsan öröklődő és ráadásul dupla faktorosan letális mutációt nem tudott felhozni. Azt hiszem nincs is "másik" ilyen mutáció. Sokat meg lehet az író sem tud róla, ezért nem részletezte bővebben (gondolom én).

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 98  Következő