Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 278 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Sándor

Hozzászólás 2012 dec. 27, 19:08 
Favaf írta:
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat!
És a tollminta egy 2-3 hetes fiókánál is kivitelezhető? mert a vérvételt semmiképp nem engedném ebben a korban! Azért lenne fontos, mert tojót szeretnék, mert ahogy már előbb is írták, és ezen kívül még rengeteg helyen, szelídebbek lesznek, mint a hímek!

2-3 hetes korban nem igazán tudsz még tollmintát venni egy szenegálból, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem igazán van még neki.
A vérvételt nem úgy kell elképzelni, hogy lecsapolják a madarat.
Egy apró tűszúrás a lábon, kiserken 1 azaz egy csepp vér amit felitatsz valami papírfélével (én sima konyhai papírtörlővel szoktam), kicsit hagyod száradni és kész, lehet is küldeni.

Valódi név: Favaf

Hozzászólás 2012 dec. 27, 12:17 
Köszönöm szépen a válaszokat! Sokat segítettetek! :)

Valódi név: Bíró Bálint

Hozzászólás 2012 dec. 27, 0:05 
Ha csak 1db papagáj tartásán gondolkodsz, akkor jobb, ha még most az eszedbe vésed, hogy minimum párban kell tartani (faj azonosan, és nem keverve,vagy ne is tarts), és nem úgy fog viselkedni mint egy bújós kiskutya.

A szelídség a bizalomból fakad, amit te építesz ki közted és a madarad között. Miért ne lehetne egy hím szelíd?
A "spontán" csípést aláírom, tényleg létezik, de azt kezelni kell, figyelni a testbeszédre, és tojónál is ugyanúgy előfordul.

A higgadt vérmérsékletű madarat könnyű idomítani. Ezt pedig bizalomépítéssel, és megfelelő környezettel tudod elérni. De nem csak ezen múlik, hanem azon, hogy mennyire tiszta a kommunikáció. Szerintem az aratingákat a legkönnyebb tanítani, mert kellően kíváncsiak és merészek. - Viszont nincs olyan, hogy valamelyiket jobban, vagy rosszabbul lehet idomítani. Itt nagyon egyszerű viselkedésekről beszélünk. Csak az előzményt és következményt kell alakítanunk. Az arákat leginkább a vérmérsékletük és a méretük meg színeik miatt preferálják.

A sziklámnak néhány alkalom alatt sikerült pár egyszerűbb trükköt tanítanom, pedig röpdében voltak, és nem terveztem betanítani különösebb dolgokra. Etetés közben kapott valamiért egy-egy negyed diót. Végül meg kellett tőlük válnom, de a hangjuk az kibírhatatlan volt. Lakásba egyáltalán nem ajánlom. A vétel után 2 héten belül mindenki megkérdezte a környékünkön, hogy mi ez.

Itt az állatkertben is van egy kisebb kolónia, és mellette van egy "játszótér", de kellően messze. Simán hallani lehet a sziklákat. Ráadásul harsány, monoton, szaggatott hangon képesek rikácsolni szó szerint megállás nélkül, egész nap.

A szenegáli szerintem a legjobb választás "lakásba". Jól néz ki, nem hangos (bár a fülsekítőten vékony és magas hangja idegesítővé válhat (nem tudom, ezt a szelídek mennyire használják)), a termete is rendben van, a viselkedése is érdekes. A játékokat úgy aprítja mint a fűrészgép, ezért elég könnyű lefoglalni is. A kezedben a hátára tudod fektetni.

A drótot az enyémek el sem hajlították (19*19*1, 45mm ), Néhány köbméteres kalitkát tudsz nekik ácsolni zártszelvényből párezerért, a kinti röpdét ugyanígy.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 dec. 27, 0:02 
Favaf írta:
...mert ahogy már előbb is írták, és ezen kívül még rengeteg helyen, szelídebbek lesznek, mint a hímek!

Átlagban. De erre semmi garancia nincs azt ugye tudod? :)

Hozzászólás 2012 dec. 26, 22:11 
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat!
És a tollminta egy 2-3 hetes fiókánál is kivitelezhető? mert a vérvételt semmiképp nem engedném ebben a korban! Azért lenne fontos, mert tojót szeretnék, mert ahogy már előbb is írták, és ezen kívül még rengeteg helyen, szelídebbek lesznek, mint a hímek!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 26, 21:49 
Favaf írta:
A DNS teszthez elég egy toll is, vagy feltétlenül szükséges vérvétel?

A vérvétel 100%, a tollból néha tévednek (szennyezett a minta).

Hozzászólás 2012 dec. 26, 21:11 
A DNS teszthez elég egy toll is, vagy feltétlenül szükséges vérvétel?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 26, 19:44 
Favaf írta:
...milyen módszerei lehetnek a nem megállapításának?

DNS teszt.

Hozzászólás 2012 dec. 26, 19:13 
Köszönöm!
De honnan tudnám megállapítani a nemüket? Egy tenyésztővel már beszéltem, aki kézzel nevelt madarakat ad, valamint 3 hetes fiókákat is, további kézzel nevelés miatt, ebben a korban milyen módszerei lehetnek a nem megállapításának?

Valódi név: Bajó Ottó

Hozzászólás 2012 dec. 26, 17:05 
Szia!
Én a szenegált javasolnám igaz sziklapapagájom nem volt soha,de nem is lesz.
Szenegáljaim viszont vannak, jelenleg négy pár.Vannak kézzel nevelt hímjeim tojóim is.Szerintem a tojók sokkal ragaszkodóbb kedvesebb madarak.
A hímek csipkelődősebbek támadóan viselkednek,ha ivarérettek lesznek.
A tojók 3-4 évesen is nagyon kedves aranyos madarak.
Kép
Ő egy négy éves tojó.
Egy két éves szülők által nevelt hímmel van együtt,de szépen harmonizálnak.
Sőt a hím is szépen megszelídült.Én csakis párban tartanék minden madarat attól függetlenül,hogy szaporítani szeretném vagy sem.

Hozzászólás 2012 dec. 25, 23:26 
Egyenlőre nem esedékes az új jövevény, minimum egy év "tanulmányozást" szeretnék! :) Egyébként köszi a választ!Úgy döntöttem, hogy a szenegáli papagájt választom! Melyik könyveket, videókat ajánlod leginkább? Valamint saját magam szeretném kézzel nevelni, ezért legfeljebb 6-7 hetes korában elhoznám, de ha lehet, akkor még előbb is! Ennél a fajtánál hány hetes kort ajánlanál?
Előre is nagyon köszönöm!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 25, 23:14 
Favaf írta:
...a legelső, hogy nagyon ragaszkodó legyen, tehát bennem keresse a megoldást, ha lehet így fogalmazni, vagyis ha megijed, és legyek egy biztos forrása neki.

Ezt nem biztos, hogy jól értem, de a bizalom kiépítése a te feladatod. Azon belül mit lehet elérni az viszont inkább egyed függő mintsem fajfüggő dolog. A faj csak annyiban számít, hogy az általános viselkedését előrevetíti annak amit várhatsz, de azon belül mindegyik madár egyéniség, akár teljesen más is lehet mint a "papírforma".

Javaslom a madarak idomításával kapcsolatos könyvek, videók, írások, stb nézegetését. Borzasztó nagy hasznát veheted már annak is, ha tudod milyen hibákba ne fuss bele.

Hozzászólás 2012 dec. 25, 22:29 
Nagyon köszönöm a válasz! Viszont még lenn egy-kettő, ha nem gond!
Tulajdonképpen a méret az utolsó, meg a hang is, a szomszédok nem érdekelnek, mivel külvárosban élek, ahol nincs beleszólásuk! :)
A trükkök nem utolsó szempont, de nem is elsődleges, a legelső, hogy nagyon ragaszkodó legyen, tehát bennem keresse a megoldást, ha lehet így fogalmazni, vagyis ha megijed, és legyek egy biztos forrása neki.
Egyébként a szenegáli felé húz jobban a szívem! :))

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 25, 22:14 
Favaf írta:
A szikla papagáj ellen csak a mérete szól, mivel őt nem biztos, hogy lakásban tarthatnám!

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a méret az egyetlen különbség. Igazából a hangja az ami a nagy különbség! A szikla az egyik legzajosabb és mindezek mellet meglehetősen hangos papagáj. Ezzel ellentétben a szenegáli csendes. Hozzá képest nagyon is csendes.

Szerintem keress rá a youtube-on a két madárra, és nézd meg az ott lévő videókat. Ha a sziklát már nagynak érzed, akkor mindenképpen a szenegáli a te madarad. Amúgy (szvsz) a szenegáli sokkal tanulékonyabb mint a szikla, de én ettől (és a hangjától függetlenül) nagyon kedvelem a sziklát is. ;)

Hozzászólás 2012 dec. 25, 21:45 
Sziasztok!
Egy komolyabb madár vételére vetemedtem! Sok töprengés után, a Szenegáli valamint a Sziklapapagáj lett a két esedékes! Tulajdonképpen az érdekelne, hogy a szenegálik mennyire ragaszkodó típusúak, mivel főleg házikedvencként tartanám, és az sem utolsó feltétel, hogy akár hámmal, vagy anélkül, ki tudjam vinni a kertbe, vagy a parkba, tehát ne legyen ijedős! Igényeimnek vajon megfelel a szenegáli papagáj? Vagy jobban illene hozzám a Szikla papagáj? A szikla papagáj ellen csak a mérete szól, mivel őt nem biztos, hogy lakásban tarthatnám! De mint mondtam, a ragaszkodása, valamint a szelídsége a legfőbb dolog, ha választanom kell!
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Hozzászólás 2012 júl. 25, 12:26 
adam92 írta:
Szépek! Milyen idősek?

Amelyik a kezemen van ő egy 2010-es tojó, vannak idei fiatalok,de mind kézből eszik nyugodt szelíd madár.

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 júl. 24, 22:32 
Szépek! Milyen idősek?

Hozzászólás 2012 júl. 24, 21:02 
Néhány szenegál fotó!
Kép

Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2012 júl. 20, 20:44 
Mi történik ha valaki automata itatót tesz be a madarának, hogy az még véletlen se tudjon megfürdeni az ivóvízben? Nos, felesleges reménykedni. Feltalálja magát.

Hozzászólás 2012 júl. 12, 23:06 
Warhawk írta:
Nagy a csend szenegáli "fronton". Nincs semmi izgalmas újság? :)

Októberben kapnak odúkat a szenegál párjaim .Addig nyári pihenő.
Az egyik pár már bizonyított,a másik két párra kíváncsi vagyok,a harmonizálás etetgetés meg van.
Egyébként 2009-2010-es zárt gyűrűs madarakról van szó.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 278 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Következő