Ha csak 1db papagáj tartásán gondolkodsz, akkor jobb, ha még most az eszedbe vésed, hogy minimum párban kell tartani (faj azonosan, és nem keverve,vagy ne is tarts), és nem úgy fog viselkedni mint egy bújós kiskutya.
A szelídség a bizalomból fakad, amit te építesz ki közted és a madarad között. Miért ne lehetne egy hím szelíd? A "spontán" csípést aláírom, tényleg létezik, de azt kezelni kell, figyelni a testbeszédre, és tojónál is ugyanúgy előfordul.
A higgadt vérmérsékletű madarat könnyű idomítani. Ezt pedig bizalomépítéssel, és megfelelő környezettel tudod elérni. De nem csak ezen múlik, hanem azon, hogy mennyire tiszta a kommunikáció. Szerintem az aratingákat a legkönnyebb tanítani, mert kellően kíváncsiak és merészek. - Viszont nincs olyan, hogy valamelyiket jobban, vagy rosszabbul lehet idomítani. Itt nagyon egyszerű viselkedésekről beszélünk. Csak az előzményt és következményt kell alakítanunk. Az arákat leginkább a vérmérsékletük és a méretük meg színeik miatt preferálják.
A sziklámnak néhány alkalom alatt sikerült pár egyszerűbb trükköt tanítanom, pedig röpdében voltak, és nem terveztem betanítani különösebb dolgokra. Etetés közben kapott valamiért egy-egy negyed diót. Végül meg kellett tőlük válnom, de a hangjuk az kibírhatatlan volt. Lakásba egyáltalán nem ajánlom. A vétel után 2 héten belül mindenki megkérdezte a környékünkön, hogy mi ez.
Itt az állatkertben is van egy kisebb kolónia, és mellette van egy "játszótér", de kellően messze. Simán hallani lehet a sziklákat. Ráadásul harsány, monoton, szaggatott hangon képesek rikácsolni szó szerint megállás nélkül, egész nap.
A szenegáli szerintem a legjobb választás "lakásba". Jól néz ki, nem hangos (bár a fülsekítőten vékony és magas hangja idegesítővé válhat (nem tudom, ezt a szelídek mennyire használják)), a termete is rendben van, a viselkedése is érdekes. A játékokat úgy aprítja mint a fűrészgép, ezért elég könnyű lefoglalni is. A kezedben a hátára tudod fektetni.
A drótot az enyémek el sem hajlították (19*19*1, 45mm ), Néhány köbméteres kalitkát tudsz nekik ácsolni zártszelvényből párezerért, a kinti röpdét ugyanígy.
|