Madárfaunisztikai érdekességek Magyarországon
2012. október - novemberMivel október végére már megérkezik a gyakori őszi-téli madárvendégeink többsége, ezért később már csak a szórványos gyakoriságú, érdekesebb madárfajok érkezésére számíthatunk.
Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) első példányait (2 ad.) október 20-án figyelték meg a Hortobágyi-halastavaknál. Az örvös bukó (Mergus serrator) megjelenése is októbertől várható. A tárgyalt időszakban először október 28-án került távcsővégre egy fiatal példány a balatonboglári mólónál.
A kis bukók (Mergellus albellus) valamint a füstös récék (Melanitta fusca) érkezésére szintén októbertől számíthatunk. Az idei szezonban azonban csak november 14-én látták a Balatonon mindkét faj első csapatait: négy példány kis bukó Tihanynál és öt példány füstös réce Balatonszemesnél.
A füles vöcsöknek (Podiceps auritus) augusztus kivételéve mindegyik hónapban van adata, legtöbbször november figyelték meg a fajt. Az idei első őszi példány adatai: október 24., Környei-tó, Komárom-Esztergom megye.
Szórványos téli énekesmadár vendégeink közül a havasi szürkebegy (Prunella collaris) első két példányát október 21-én a Csobánci várfalon figyelték meg. Zsezsét (Carduelis flammea) először november 8-án láttak az izsáki Kolon-tónál. Sárgacsőrű kenderike (Carduelis flavirostris) első, 5 példányos csapata november 10-én került távcsővégre a Karcag mellett található Kecskeri-pusztán.
Téli sármányvendégeink közül a sarkantyús sármány (Calcarius lapponicus) első példányát október 19-én (Szentistván, Salamonta), hósármány (Plectrophenax nivalis) első egyedét pedig október 24-én látták (Székesfehérvár, külterület).
Ami a ritkaságokat illeti az elmúlt 20 év legnagyobb csüllő (Rissa tridactyla) beáramlásának (influx) lehettünk tanúi október-november fordulóján. Az első példány október 28-án került szem elé a balatonboglári mólónál, majd ezt követően több csüllőt is regisztráltak az ország különböző pontjain. Sőt, kisebb csapatait is megfigyelték a Hortobágyi-halastavaknál (5 juv., október 31.) és a Balatonon (4 juv., november 2., Balatonfenyves).

Fiatal csüllő jellegzetes szárnymintázata
Október 17-én az MME Fenékpusztai Gyűrűzőállomásán egy barna füzike (Phylloscopus fuscatus) került a hálóba. Ez a második hazai adata a fajnak. A Kolon-tavi Madárvártán volt az első és szintén gyűrűzési adata 2002. november 1-én.
Terepmadarász körökben nagy szenzációnak számított egy október 20-i reznek (Tetrax tetrax) megfigyelés Balatonszárszó külterületén. A XX. század elején szórványosan még fészkelt a Hortobágy északi részén és Ürbő-pusztán, ám azóta – 1952-es cserebökényi és 1973-as kardoskúti költését leszámítva – csak rendkívül ritka kóborlóként mutatkozik, elsősorban az őszi és téli időszakban. Előfordulása 1973 óta (három adat): 1982. június 20., Nádudvar, Borzas-puszta; 1992. október, Abádszalók, Vitai-lapos, a bizonyítópéldány az abádszalóki Hubertus Vadásztársaság birtokában; 1999. június 24-26., Mosonszolnok.
Végezetül említést érdemel még, hogy november 1-én a Balatonon, Balatonőszödnél előkerült egy kis hattyú (Cygnus columbianus), továbbá november 2-án a Tisza-tavon, az abádszalóki öbölnél egy jeges búvár (Gavia immer).
Összeállította és fényképezte: Dr. Dezső Péter
Források:
www.birding.huMME NOMENCLATOR BIZOTTSÁG (2008): Magyarország madarainak névjegyzéke. Nomenclator avium Hungariae. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 278p.