Anno láttam egy tolltépő kakadut, aki egy pulcsit viselt... Hogy mennyire válik ez be a tolltépés ellen, kérdéses. Attól függ, mitől tépi a tollait. Ha idegi alapon, akkor lehet segítene. Ha viszont szervi alapon, nem fog... csak tüneti kezelés. Nem emlékszem, vérkép lett csinálva? Minimum vese és májműködést mindenképp megnézettnék, mert ezeknek a szerveknek a károsodása szokott tolltépéshez vezetni... A baj, hogy nimfáknál elméletileg nem lehet idegi alapon, gyakorlatilag viszont már az egész tenyésztett állomány dokimat idézve "ideggyenge", mivel minden madarat, még a selejteset is, tenyésztésbe fognak... Hogy ennek milyen következményei vannak, ami tolltépést eredményezhet, kérdéses.
Mindenesetre én, ha még nem lett volna csináltatva vérkép, mindenképp csinálnék. egyszeri összeg, ami nem olcsó, de legalább egy átfogóbb képet kap az ember, milyen irányba kell elmozdulni, mennyire érdemes ezen még rágódni.
Harcizeller írta:
Helló!
Megint én vagyok. Szegény Oszkár még mindig tépi magát és amint leveszem a gallért, a hátán ejti a sebeket. A párja se nagyon foglalkozik vele, néha vakargatják egymást, de amúgy semmi. Na mármost nem tudom emlékeztek e rám. 4 helyre vittem el a madarat, sehol nem tudtak semmit mondani. És végül ez a gallér maradt rajta, mert egyszerűen olyan kért tesz a bőrében, ha leveszem, hogy félek. De tudom, hogy nagyon idegesíti, nem tud benne rendesen aludni (egyszer levettem estére neki, másnap reggelre tele volt a kalitka kis tollpelyhekkel, a háta meg vérzett..). Szóval arra gondoltam, hogy valami kis mellényt, vagy ruhát adnék rá.
Azért tartom jobbnak, mert nincs ez a nagy tölcsér a fején, tud rendesen aludni, nem bukik fel stb... Sajnos olyan következménye van, hogy akkor a szárnya belső részét fogja tépni, de inkább akkor azt, mint hogy a hátába vájjon mélyedést.
Szóval van valakinek valami ötlete vagy gondolata erről? Lenne értelme valami kis mellénykét csinálni neki, amiből a szárnyai kint vannak, repülni tud stb, csak a hasát meg a hátát, meg a szárnya alatti részt takarja el, hogy ott ne piszkálja? Hátránya, hogy tollászkodni se fog tudni, de legalább nem áll fenn a veszélye, hogy vérmérgezést kap.
Szóval van valakinek valami ötlete ehhez? Vagy inkább ne csináljam? De akkor mit tegyek? Már mindent megpróbáltam és csak nem hagyja abba.