Hali!
Aránylag könnyű dolgom van velük mert "tűzbelűek" kevés olyan kaja van amit nem esznek meg de azt a kaját amit utálnak attól még félnek is...
Bármilyen gyári tojásos, vagy rovaros lágykaját megesznek, Teur.., Kin..., WM, Orl.., megesznek csak pár nap kell esetleg az átállásnál mert nagyon megérzik.Kóstólgatják, kóstolgatják, de aztán habzsolják.
Ha nem gyárit adok akkor a téli kaja : Búzacsíra (préselt) hajdinapehely, rízspehely, darált háztartási keksz, darált dió, és rizspehely, és Master Crumble Früchte müzli (darálva! ) és minden adaghoz egy késhegynyi méz.
Egyenlő arányban összekeverem, és úgy tárolom.Minden reggel amikor egy kb. 2 dió nagyságú (remélem érthető) reszelt répával és almával összekeverem és odaadom szinte fejest ugranak a tálba.
De nem kell feltétlen betartanom minden összetevőt, annyira nem válogatósak.
A gyári tojásos eleséget aztán tavasz közeledtével naponta fokozatosan keverem ehhez a kajához, naponta egy kávéskanálnyit adok és a másikból annyival kevesebbet.A végén így az összes gyári tojásos táp lesz.
Persze rovaros kaját is adok olyan 1/3 arányban a tojásoshoz.Tehát a költési és nevelési időszakban
2/3 rész tojásos és 1/3 rovaros kajából áll a lágyeleségük.
De próbaszerűen adtam nekik csak rovarost is azt is gond nélkül megették.
Van az Or.. egy " nagyobb " rovar összetételű" (Ins.Pat...) lágy elesége (mondjuk nem is pyrrhuráknak van, hanem kifejezetten rovarevő madaraknak) de azt is minden zokszó nélkül megették, persze keverve a tojásossal.
Persze figyelembe kell venni, hogy van olyan gyári tojásos kaja amiben rovar is van.
Eleinte amikor nem kajáltattam gyári tápot, akkor magam főztem a tojást, ezt lereszelve összekevertem reszelt répával, darált keksszel, reszelt almával.Az se volt rossz, de a meleg miatt így nem mertem előttük hagyni.
Az enyémek ráadásul nagyon gyümölcsb@zik szóval azzal sincs gond.A tyúkhúrt, sárgarépa levelet, a petrezselyem szárat, a zellerszárat is imádják, gyakorlatilag a zöldségek nagy részét is imádják--persze ami adható nekik.
Ahonnan hoztam őket ott is kánaán volt részükre, így hát sok és változatos gyümölcs étrendjük van, bár mint említettem most ezt is korlátoztam.