Kedves tenyésztők, fórumozok!
Ismét segítséget szeretnék kérni Tőletek. Ha emlékeztek esetleg rám, én kérek Norvégiából segítséget a két kis kanárimhoz, már nem először. Köszönök eddigi minden tanácsot, de sajnos még mindig nem gyógyult meg a kis tojóm, Sophie.
Január 29-én döntöttem úgy, hogy elviszem itt egy állatorvoshoz, s ha kell kifizetem azt az aranyárat amit kérnek érte - csak a kezelés ára volt átszámítva 40 ezer forint, az ajánlott gyógyszerek és hozzávalók plusz 30 ezer forint- , kétségbe voltam esve, mivel azt láttam, hogy nagyon rosszul nézett ki a madár, nagy volt a hasa és mintha nem tudott volna pottyantani. Az állatorvos ellátta, Megabac- S nevezetű gyógyszert kapott egy állítólagos baktériumra, spray-t a tollaira (részletezem, ha kell, hogy pontosan milyen típusú, ez az egyetlen nagyjából amit a tollaira kapott), cseppeket, amikben jód van (megkötik a D-vitamint most már tudom) és pelletet. Legnagyobb problémának akkor és most is a jelentős tollvesztés tűnt, ennek ellenére, mégis annyi instrukciót kaptam az állatorvostól, hogy rengeteg zöldséget, gyümölcsöt adjak nekik, minden nap, és hogy az étrend a legfontosabb.
Sophie recesszív, hófehér, ezért több A-vitamin kell neki, mert ő nem tudja elállítani. Így a pellet jó megoldásnak tűnt, szereti is. Azonban a kopaszodás nem múlik, nem igazán jönnek új tollak, sőt, amiért most megint írok, az az, hogy a tojó mellett lévő hím is elkezdett kopaszodni. A hímnek eddig semmi baja volt, ráadásul ugye mostanában kezd egyre világosodni az időjárás - Norvégia természetesen köztudottan sötétebb egy kicsit télen (habár szerintem itt többet süt a nap, mint Magyarországon), ezért jövő télre biztos beszerzek a madaraimnak egy UV lámpát, a mostani melegítő lámpa helyett, ami hüllőkhöz van)
Kész vagyok bármit megtenni, hogy visszafordítsam ezt a kopaszodást, most már mindkettőjüknél.. rossz látni, hogy régen mennyire szép voltak, most pedig ... Látszik a különbség. Ti is láthatjátok a feltöltött képeken. (a hímről nem tettem fel fotót, a kopaszodás nála még csak épp, hogy elkezdődött)
Úgy tudom a kopaszodás leggyakoribb oka a madaraknál - leginkább télen- a napfény hiánya. Ez elvileg tavasszal- nyáron helyre kell, hogy jöjjön. A másik ok ugye Sophie-nál, az A-vitamin lenne. Vagy gondolhatunk esetleg másra is, úgy mint parazita, gomba? A madarak tisztán vannak tartva.
A pelleten kívül (aminek magas az A-vitamin tartalma), a jódos vízen, a tollakra kapott spray-n és esetleg a gyakori salátán kívül van bármi más gyógymód?
Előre is köszönök minden segítséget.
Csatolmányok: |
Magyarázat: Sophie ilyen volt és ilyen lett

Madárr.jpg [ 95.34 KiB | Megtekintve 7684 alkalommal. ]
|
|