Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1419 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 71  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2013 máj. 10, 22:09 
SzBSanyi írta:
első kicsi tarka sanyim :)

Kép

Grat, csak jó befektetés volt az a pár. :)

IDRE tag
Valódi név: Szabó B. Sándor

Hozzászólás 2013 máj. 10, 21:18 
első kicsi tarka sanyim :)

Kép

Valódi név: Gábor

Hozzászólás 2013 máj. 9, 20:30 
Sziasztok ! Kikelt első Nagysanyi Baby :) http://szarvasgabor.gportal.hu/

Csatolmányok:
20130509_195608.jpg
20130509_195608.jpg [ 158.04 KiB | Megtekintve 4097 alkalommal. ]

Valódi név: Dávid

Hozzászólás 2013 máj. 6, 12:47 
sziasztok.
Szerintetek mért van az mikor bemegyek a madárházba és közeledek a kis sanyikhoz és a tojó az odúban van a hím meg az odú ül és a hím megszólal és a tojó kirepül az odúból? Attól hogy ilyen félénk még jól költhet vagy költhet még eben az évben?

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2013 máj. 4, 12:57 
Warhawk írta:
Lacrimosa írta:
ilyen hosszú náluk az "előjáték" vagy tényleg nem tudja a hím most mit kellene tennie?... :lol:

Lehet még nem jutott el oda a "Hogyan szedjünk fel egy tojót..." c. könyv olvasásában a hím. :lol:

Noha még igazi akciót nem tapasztaltam udvarláson kívül, de már legalább az odú iránt hatalmas érdeklődést mutatnak...
:D

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2013 máj. 3, 9:11 
Lacrimosa írta:
ilyen hosszú náluk az "előjáték" vagy tényleg nem tudja a hím most mit kellene tennie?... :lol:

Lehet még nem jutott el oda a "Hogyan szedjünk fel egy tojót..." c. könyv olvasásában a hím. :lol:

Hozzászólás 2013 máj. 3, 7:35 
Warhawk írta:
Lacrimosa írta:
A baj viszont, hogy ez a tojó most inkább bizalmatlanabb a hímmel szemben, mivel párszor már megkergette... most csak szerelmével üldözi, viszi neki a finomabbnál finomabb gyümölcsöket, virágokat, a tojó viszont hol engedi magát, hol pedig elrepül tőle... nem értem, most csak kéreti magát, ami miatt folyton elrepül, vagy tényleg tart tőle?

Hahh, a szerelem útjai kifürkészhetetlenek ;) Ebből még akármi is lehet, a hím biztos elég kitartó lesz, csak idő kérdése, hogy valamelyik beadja a derekát. A hím be van indulva a tojó(k) viszont még nem annyira. Szvsz.

Hát a fiatalabbik tojó is úgy tűnik be van indulva. Tegnap este folyamatosan csőröztek stb., a tojó többször felajánlotta magát, vízszintesbe vágta, de a hím csak eteti... ilyen hosszú náluk az "előjáték" vagy tényleg nem tudja a hím most mit kellene tennie?... :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2013 máj. 2, 9:19 
Lacrimosa írta:
A baj viszont, hogy ez a tojó most inkább bizalmatlanabb a hímmel szemben, mivel párszor már megkergette... most csak szerelmével üldözi, viszi neki a finomabbnál finomabb gyümölcsöket, virágokat, a tojó viszont hol engedi magát, hol pedig elrepül tőle... nem értem, most csak kéreti magát, ami miatt folyton elrepül, vagy tényleg tart tőle?

Hahh, a szerelem útjai kifürkészhetetlenek ;) Ebből még akármi is lehet, a hím biztos elég kitartó lesz, csak idő kérdése, hogy valamelyik beadja a derekát. A hím be van indulva a tojó(k) viszont még nem annyira. Szvsz.

Hozzászólás 2013 máj. 1, 18:50 
Tavaszi cél: idei szedertermés redukálása...
:lol:

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2013 máj. 1, 8:19 
Ma reggel fél 6 óra...

A minőség nem a legjobb, a youtubera való feltöltés mintha még rontott is volna a helyzeten, de azért a lényeg kivehető...

Szerintetek reménykedhetek? Nagyon szeretném, ha ők egy pár lennének, de nagyon zavaros a sztorijuk. A tojó ugyanis a hím érkezésekor abszolút odavolt, rögtön kínálta magát fel, a hím ignorálta. Másnapra a hím a kopasz, öreg tojóm iránt kezdett el érdeklődni, a másik tojót viszont kergetni...
A kopasz tojó most nem csípázza annyira a hímet, folyton elcsipkedi maga mellől, ezért a hím most mégis a fiatalabbik tojó iránt érdeklődik, mint a videón az látszik. A baj viszont, hogy ez a tojó most inkább bizalmatlanabb a hímmel szemben, mivel párszor már megkergette... most csak szerelmével üldözi, viszi neki a finomabbnál finomabb gyümölcsöket, virágokat, a tojó viszont hol engedi magát, hol pedig elrepül tőle... nem értem, most csak kéreti magát, ami miatt folyton elrepül, vagy tényleg tart tőle?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2013 máj. 2, 9:17-kor.
Videó beágyazása a hozzászólásba

Hozzászólás 2013 ápr. 30, 21:42 
Pár nap és kelnek a NagySanyik is:) http://szarvasgabor.gportal.hu/

Csatolmányok:
20130430_163028.jpg
20130430_163028.jpg [ 131.32 KiB | Megtekintve 4133 alkalommal. ]

Hozzászólás 2013 ápr. 30, 21:39 
Még pár nap és kelnek ki a sárga Sanyik :) http://szarvasgabor.gportal.hu/

Csatolmányok:
20130430_162818.jpg
20130430_162818.jpg [ 83.44 KiB | Megtekintve 4073 alkalommal. ]

Hozzászólás 2013 ápr. 20, 16:09 
első közelítések

Kép

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2013 ápr. 20, 16:07 
Warhawk írta:
Bár nem "sanyis" téma, de étkezéssel kapcsolatos. Nem minden madárra igaz, hogy nem szabad sok szotyit (olajos magvakat) adni neki. És persze az sem mindegy mikor nem. Mert pl télen egy fűtetlen röpdében tartott madárnak ha kevés olajos magvakat adunk, akkor abból baj lesz... :roll:

Ez természetes, de én abból a tipikus esetből indultam ki, mikor madár kicsi helyen, szobában van tartva. Mert a legtöbb kedvtelésből tartott madár, mely a rendelőkig eljut, kalitkában élő kis kedvencek. Kerti volieres madarak ritkábban kerülnek az orvosokhoz, azon egyszerű oknál fogva, hogy természetesebben élnek, többet mozoghatnak és erősebbek. :wink:

IDRE tag

Hozzászólás 2013 ápr. 18, 21:16 
Bár nem "sanyis" téma, de étkezéssel kapcsolatos. Nem minden madárra igaz, hogy nem szabad sok szotyit (olajos magvakat) adni neki. És persze az sem mindegy mikor nem. Mert pl télen egy fűtetlen röpdében tartott madárnak ha kevés olajos magvakat adunk, akkor abból baj lesz... :roll:

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2013 ápr. 18, 18:27 
Ez a testsúly arányos dolog nem teljesen így van azért, de ettől függetlenül én is azt mondom, hogyha valaki akar neki adni inkább csináljon otthon kekszet a magokból.

Hozzászólás 2013 ápr. 18, 18:18 
jojo írta:
Akkor megnyugodtam, hát ezeket én is tudtam, hisz a vízcsapból is ez folyik.
A hangsúlyom a "kevés" szón volt, mármint hogy keveset kapnak.A hely nagy, és télen fűtetlen, tehát nálam sportos alkatúak a madarak.

A ---szotyi-- erről már volt pár eszmecsere de tény, hogy a nagyobb papagájoknál ez alaptakarmány, még úgy tudom a jobb és "márkásabb" gyári keverékeknél is, igaz nem egy fajta, hanem legalább kettő.

Azért ami nekünk kevés, nekik sok. Ha végzünk egy kis fejszámolást, rájövünk, hogy testsúlyarányosan 1 szem keksz is túl sok.
Vegyünk egy átlagos méretű kis sanyit, olyan 130g. 1db háztartási keksz, a kisebb fajtából, 2,5g. Nos, ha egy kis sanyi megeszik egy kekszet egyszerre, az olyan, mintha egy 60 kilós ember megenne 1,25kg kekszet. Ami valljuk be, nagyon sok! És ez mind a májat terheli, feleslegesen, hiszen a keksz semmire nem jó. Nassolásnak adjunk inkább finom gyümölcsöket, egy kis epret stb. a madár is jobban fogja értékelni. A másik baj, hogy a keksz szépen szívja be a nedvességet, így sok keksz akár nagyon durva esetben akár dehidrációhoz vezethet, ami viszont köszvényhez, veseproblémákhoz stb.

A napraforgóval mindig ugyanaz a baj. Nem csak a gyártás során vannak bajok, hanem a gazdákkal is. Persze, nehéz rászoktatni más magokra a madarakat, de én kegyetlen módon azt mondom, ha egy állat éhes, akkor majd meg fogja enni, akár tetszik, akár nem. Az meg teljesen lényegtelen, hogy hány fajta szotyi van a tápban, tápértéke nem sokkal változik, a madárnak attól függetlenül hiánytünetei lesznek. Én legalábbis azt vallom, a szotyi is csak csíráztatva ér valamit. Csak a baj, hogy sok papagájos még mindig természetesnek véli a sok napraforgó és földimogyoró adását, holott az Aspergillus fajok jelenléte és kártétele ismert madaras körökben is.... :roll:

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati József

Hozzászólás 2013 ápr. 18, 17:14 
Akkor megnyugodtam, hát ezeket én is tudtam, hisz a vízcsapból is ez folyik.
A hangsúlyom a "kevés" szón volt, mármint hogy keveset kapnak.A hely nagy, és télen fűtetlen, tehát nálam sportos alkatúak a madarak.

A ---szotyi-- erről már volt pár eszmecsere de tény, hogy a nagyobb papagájoknál ez alaptakarmány, még úgy tudom a jobb és "márkásabb" gyári keverékeknél is, igaz nem egy fajta, hanem legalább kettő.

Hozzászólás 2013 ápr. 18, 17:02 
Adams88 írta:
Helló!

Én is úgy tudom csak egész keveset lehet adni, de jobb ha nem. Max lágykajában keveset.

(ne kérdezzétek miért, mert nekem is egy tenyésztő mondta.)

Lehet hizlal? Nem tudom...

Minek olyannal tömni egy madarat, még ha hébe-hóba is, ami nem tartozik a természetes étrendjükbe?

Persze, nagyon sokan vannak, akik adnak kekszet, sokan adnak földi mogyorót is, de még vannak olyanok is, akik menőnek vélik, ha a madaraknak adnak virslit, parizert, egyéb ilyen-olyan dolgokat. Ezekkel csak az a bökkenő, hogy ezek az állatok nem konyhamalacok!

Az, hogy sokan adnak a papagájoknak kekszet, meg is látszik a rendelőkben... Hihetetlen sok kedvtelésből tartott papagájnak rosszak a májenzim értékei, ill. az erősen meg van nagyobbodva, ami nem normális, és komoly problémának tekintendő! Először mindig azzal jönnek, hogy a madárka bágyadt, esetleg romlott a tollak minősége... az fel se tűnik nekik, hogy a madár súlyosan el van hízva, nem beszélve a májáról. De hát Pityuka mindig kiabál, mikor a gazdi is eszik, és emiatt "jutalmul" kap a gazdi kajájából...

Itt nem kifejezetten csak a keksszel van baj (azzal is van), hanem minden olyannal, amivel tömjük a madarakat, és amihez ő emésztőrendszerük nincsen akklimatizálódva... Iszonyatosan sok banális hiánybetegség fordul elő kedvenc madaraknál, akiket minden földi "finomsággal" tömjük, közben 0 tápértéke van... Ugyanez a baj a napraforgóval... Hihetetlenül sok "nagypapagáj" inkább csak szotyit eszik, a többit gazdi majd kidobja. Pedig a szotyiban olajon kívül más nincs, ami miatt a hiánybetegség kialakulása órák kérdése...

Így is elég szemetet kell enniük a madaraknak, amit a mageleséggel adunk neki, minek kell még tetézni azzal, hogy kekszet adunk. Minek? Nem lesznek a madarak attól boldogabbak, csak idő előtt elzsírosodik a májuk, betegek lesznek, és utána furcsálkodunk, hogy egy madár, mely normális esetben elélne 30-50 évig, elpusztul 12 évesen... Mondom újra, nem csak a keksz a rossz, hanem a sok szemét, amit még adunk a madaraknak, plusz a környezet, ahol élniük kell...

A keksz, olajos magvak stb. hizlalnak. Ami nem is lenne annyira nagy baj, ha a madarak SOKAT repülnének. Ez viszont hiányzik, így már problémák léphetnek fel...

Félre értés ne essék. Anno mikor nem tudtam erről bővebben, én is adtam heti 1-2 kekszet madaraimnak, sőt volt mikor a nyúl is kapott... ma viszont már tudok sokat a táplálkozásélettanjukról, és utólag is belegondolva legszívesebben a fejemet verném a falba, hogy ilyen banális hülyeségeket elkövettem.... De mindenkinek meg kell fizetnie a tanulópénzt, csak jobb lenne, ha minél kevesebb madár szenvedne ez miatt!

Röviden: a közhiedelmek miatt rengeteg táplálkozási problémák merülnek fel a papagájok terén is... és ez ellen kellene valamit csinálni! Most már kezd a magyar ember is eljutni arra a szintre, hogy nem egyedül tartja a madarat, ill. nagy ketrecet biztosít. Már csak a takarmányozáson kell dolgoznunk, hogy kedvenceink sokáig kedvenceink legyenek.

IDRE tag
Valódi név: Tóth Ádám

Hozzászólás 2013 ápr. 18, 16:30 
Helló!

Én is úgy tudom csak egész keveset lehet adni, de jobb ha nem. Max lágykajában keveset.

(ne kérdezzétek miért, mert nekem is egy tenyésztő mondta.)

Lehet hizlal? Nem tudom...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1419 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 71  Következő