Gabesz írta:
Brigi! Sakeli!
Valami fejlemény???
Jó lenne tudni, mi van a kis beteg madarakkal!?
(Fricc, te tuccc valamit?

)
Kedves Gabesz!
Köszi az érdeklődést! Fric, ahogy ígérte, eljött megnézni a madárkákat.
Azt mondta, hoz majd valamilyen vitamint, ami szerinte segíthet mind a hím kopaszságán, mind pedig a tojó cisztáin. Sajnos a kislány tele van tollcisztákkal, már a begyén is van. Fric szerint rendszeres szedegetésével a rosszul nőtt tollaknak meg lehet szabadulni a cisztáktól. Gyűjtöm az erőt hozzá, mert az az igazság, hogy tudom, hogy fáj neki és a szívem megszakad, mikor szedegetem a tollakat és tudom, hogy Ő szenved.
A neten elkezdtem megint utánajárni a témának. Egy amerikai fórumon azt írták, hogy a növényi protein segít elmulasztani ezeket a cisztákat.
Tudsz esetleg segíteni, milyen eleséget tudok adni nekik, ami tartalmaz növényi proteint?
A búzacsíra elméletileg tartalmaz. Megmondom őszintén, én eddig csírát még sosem adtam nekik. Illetve egyszer igen, valami kevert magból, de azt nem ették meg.
Most csíráztattam búzát. A hím úgy láttam ette, de nem tudom biztosan, mert a földön is láttam csírát. Úgyhogy bizonytalan vagyok, hogy evett és közben le is szórt a földre vagy mind leverte.
Olvastam valami spirulina algáról, amit külföldön a kanáriknak is adnak, állítólag az tele van növényi proteinnel. Megnéztem a neten, de nálunk ilyen kanári eleséget nem találtam, csak díszhal tápba teszik bele.
Esetleg Te nem találkoztál olyan kanári eledellel, ami tartalmazza ezt a spirulina algát?
Ami a fiú kopaszságát illeti, én még mindig azt gondolom, hogy ez elsősorban a korának tudható be. Fric aranyos volt, mert nem akarta elhinni, amit a gyűrűn lát.
Ugyanis az én kis drágám 11 éves.
De megnéztem a neten, ez azért nem olyan nagy szám, hiszen jó körülmények között 15-20 évig is elélhetnek a kanárik. (Istenem, de jó lenne, ha az enyéim is elérnék ezt a kort! Tudom, hogy borzasztóan megviselne, ha valamelyik meghalna.)
Most vettem a Fressnapfban valami Madár Doktor nevű vitamincseppet (két félét is), amit naponta kell az ivóvízbe tenni. Az egyik kifejezetten az egészséges tollazat fejlődésést segíti elő állítólag.
Remélem, ez is segít.
De természetesen még mindig köszönettel várok Tőled, Tőletek véleményeket, ötleteket, tanácsokat!
Szép napot és kellemes hosszú hétvégét Neked ill. minden fórumosnak!