Harcizeller írta:
Lacrimosa írta:
Harcizeller írta:
Másik kérdés: A lány fejéről Oszi folyton tépi a tollat, mikor odahajtja neki simogatásra. Ezzel mit kezdjek? A taraja alatt elég szép kis kopasz folt van neki, mikor kitépi akkor felsikolt utána meg visszadugja a fejét megint.
A baj, hogy ezzel már tényleg nem fogsz tudni mit kezdeni. A hímed ilyen... Vannak nimfák, akik szabályosan lekopaszítják párjuk fejét, és mégis totál jól harmonizálnak. Van nekem is egy hímem, aki próbálgatja a többiek fejéről a tollat húzogatni, kisebb sikerrel, mert mindenki odacsap neki akkor. A baj, hogy a hímed ráadásul tolltépő, így nem tartja őt semmi vissza, hogy másét is miért ne szedhetné. Akármennyi madarat raksz mellé, nem fogja azt abbahagyni.
Megpróbálhatod a vitaminozást, Korvimint vagy AP-17-t adhatsz neki, ártani nem árt, de hogy a problémán segít, kérdéses, főleg hogy a hímednél valószínűsíthető a pszichés háttér (ha jól tudom azóta sem lett alaposan kivizsgálva állatorvos által, ugye? röntgenre és vérlaborra gondolok).
Ennyire tüzetesen nem lett, az a baj, hogy nincs rá keret, meg messze is kéne vinnem őket, dokinál is háromszor voltam eddig, megint más orvosoknál is. Nem gubbaszt meg totál vidám, kicsattant az örömtől elébb is mikor meglátta a kezembe a sárgarépát. Vannak rossz napjai, olyankor unottan leskelődik meg nyűgös, de amúgy elég jól tűri hogy a nyakán van a gallér, már észre se veszi, fütyülget meg ilyenek. Meg fél lábon alszik. Nem hiszem, hogy valami belső baja lenne, nem búslakodós, csak kanos.
Akkor megpróbálok kevesebb figyelmet fordítani a lyánykának. Csak megsajnálom, midnig jön, hajtja a fejét és olyan aranyos fejjel les, szinte könyörög azért a fejvakarásért. De mától türtőztetem magam. Amúgy javarészt együtt vannak, meg ha nem vagyok itthon, akkor se visítozik, csak ha rossz napja van ha lát és modnjuk fél napja nem engedtem ki, mert nyitva az ablak nekik. Egy szobába vagyok velük, de akkor majd megpróbálom kivinni őket a legtávolabbi szobába.
Ha esetleg, valami csoda folytán mégis összejönnének, és tojásrakás lesz a vége ami fias, akkor mit kezdjek? Olvastam, hogy tojásrakáskor meg kell rázni a tojásokat, és akkor terméketlen lesz. Ezt kellene tennem, vagy várjak és tegyek egy próbát? Nem akarnék kismadarakat ölni. Nagyon imádom őket, tényleg próbálok mindent megtenni értük. Mindkettejüknek megvan a maga érdekessége, még ha ennyire agybajosak is.
Korvimint meg vitaminokat mindig kapnak. Meg most törtem nekik fűzfaágat, zabálják az egészet. Meg tyúkhúrt is. Pitypangnak a levelét lehet nekik adni? Vagy miféle fűféléket lehet?
Az a baj, hogy szervi problémáknak sokszor nincsenek tüneteik. Egyik tojóm, aki tavaly pusztult el, 5 évvel ezelőtt növényszermérgezést kapott... nagyon a halál kapujában állt, már én is feladtam, de ő nem. Infúziózva, mesterségesen etetve lett stb., helyrejött. Látszólag totál egészséges volt, csak elkezdte tépni a tollait. Először én is ilyen frusztrációra stb. gondoltam, mert akkor még nem állt annyira párba az egyik hímmel... Tavaly kloákaelőesés miatt lett csinálva róla röntgen. Had ne mondjam, mi minden volt ott... lépnek annyi, a máj pedig cirrhotikus volt. És nem ez volt az első eset... Rengeteg olyan tünetmentes madarat hoznak be, mely röntgenkép alapján májproblémás... utána jön a vérvétel stb.
Márpedig az, hogy a madarad már a húsát is tépi, beláthatod, hogy nem egészséges.
A költést viszont tényleg hagyjad! Ha letojja a tojásokat a tojó, amiknél lehet, hogy fias, főzd le vagy cseréld ki műtojásokra, majd rakjad vissza nekik. Ezzel jobbat teszel a szülőknek és az esetleges fiókáknak is. Meg kell értened, hogy ezeknek a madaraknak már bőven van alapból is problémájuk, nem kellene hatványozni azokat a költéssel...
Emellett mondom: gondolkodj el egy alaposabb állatorvosi vizsgálaton. Hiába mész el 25 orvoshoz is akár, vizsgálatok nélkül senki nem fog tudni neked mit mondani. Emellett tényleg kellene egy nagyobb ketrec!