Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2174 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 109  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Czingiszer Tamás

Hozzászólás 2013 aug. 13, 7:55 
nos.
Először jöttek az angolok, s olyan biztosra állították, hogy hím, hogy magam is elhittem...
Aztán tegnap elcsíptem egy jelenetét, nem tudom,hogy a szomszédban levő standard hímet utánozta csak, vagy zsigerből jött e neki, de udvarolt. úgy,ahogy a nagyok szokták... :D
harmadjára a tojócsont, ahol még mindig nincs rés...

Szóval vagy óriásit tévedek, vagy eltaláltuk. :)
Szilvi, mikor is kelt ki pontosan? :)

IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2013 aug. 13, 0:38 
hogy derült ki?

Hozzászólás 2013 aug. 12, 15:22 
Nos kiderült. Hímem van!
Szóval keresek kobalt vagy creminó tojót! :D

Valódi név: Szabó csilla

Hozzászólás 2013 aug. 11, 10:44 
Köszönik!
Kersek kobaltkék kati tojót.

IDRE tag

Hozzászólás 2013 aug. 10, 19:17 
Minden kedves katalin papagájnak szeretettel! :)

Kép

Valódi név: Ákos

Hozzászólás 2013 aug. 4, 16:48 
Cingiii írta:
Akkor arany Mukim milyen nemű is?? :D

Jókat tudsz kérdezni :D Én nem értek hozzá,nem tudom megkülönböztetni a df-et az sf-től. Ha azt mondta a tenyésztő,hogy sf,akkor hím... :D De az én véleményemre ne adj,nem tudom megkülönbözteti az sf és df madarakat :D

Hozzászólás 2013 aug. 4, 14:55 
Akkor arany Mukim milyen nemű is?? :D

Hozzászólás 2013 aug. 4, 12:20 
Cingiii írta:
Hajaj, mi lett itt. :D
Nos párszor már végigolvastam, mire rájöttem...
Szóval az én katim szimpla faktoros, így hím és tojó is lehet...

Ha szimpla faktoros,akkor csak hím lehet. Illetve nem,de a szimpla faktoros tojó fenotípusa megegyezik a dupla faktoros hímével. Szóval ha egy madárról külső alapján megállapítod,hogy szimpla faktoros,akkor hím. Ha egy madár dupla faktoros a külseje alapján,akkor vagy dupla faktoros hím,vagy szimpla faktoros tojó. Vagy mi :DD

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2013 aug. 4, 12:00 
Cingiii írta:
Szóval az én katim szimpla faktoros, így hím és tojó is lehet...(javítsatok ki ha tévedek). A gencalc-os programot használva, bepötyögöm a szülőket, s megjelenik,hogy a hímek szimpla faktorosak lesznek, ezzel szemben a tojóknál is találok dilute színt, de ott nincs kiírva, hogy szimpla faktoros... akkor most mi van?? :D

Sima dilute vagy dom. dilute (edged)? Nem mindegy, de gondolom egyébként, hogy tojónál azért nem írja, mert felesleges. Hiszen nem lehet belőle df.

Hozzászólás 2013 aug. 4, 11:30 
Szóval az én katim szimpla faktoros, így hím és tojó is lehet...(javítsatok ki ha tévedek). A gencalc-os programot használva, bepötyögöm a szülőket, s megjelenik,hogy a hímek szimpla faktorosak lesznek, ezzel szemben a tojóknál is találok dilute színt, de ott nincs kiírva, hogy szimpla faktoros... akkor most mi van?? :D

IDRE tag

Hozzászólás 2013 aug. 4, 7:15 
Attila: A szimpla faktoros szürke, míg a dupla faktoros inkább ezüstbe hajlik. Ez a különbség. Viszont a képekbe most nem bocsátkoznék bele, mert telefonról vagyok. Majd este megnézem ha lesz időm munkahelyről.

Hozzászólás 2013 aug. 4, 0:15 
Attila69 írta:
Sziasztok!
Hát igen bele lehet keveredni!
Én is ezt akartam írni csak megelőztél AVB ,a lényeg hogy dupla faktoros csak hím lehet!
Pont ma csináltam pár képet valaki megtudná mondani,hogy df. vagy sf. madarak?Ja és ,hogy ezt miből látni :roll:mert ezt én sem vágom ?

Igen,dupla faktoros csak hím lehet,de a dupla faktoros hím fenotípusa megegyezik a szimpla faktoros tojóéval. Vagyis tökegyforma a df hím és az sf tojó.
http://www.katharinasittiche.de/en/mutations/edged.php
Nem találtam olyat,hogy lenne greywing a katalinoknál, arra jutottam,hogy az edged az,amit greywingnek neveznek. Elég zavaró,hogy nem egyezik meg a hullámosnál előforduló geywinggel. Vagy csak én vagyok a hülye hozzá... :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2013 aug. 3, 22:44 
Cingi madarának a szüleiről van képem, a nagyszülőkről meg valahol van e-mail leírásom, hogy hogy néznek ki, ha ez segít? :)

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2013 aug. 3, 22:40 
AVB írta:

De az írás nem taglalja külön az egyes mutációtípusok jellemzőit,meg hasonlók. Például ezt a szimpla-dupla faktort se nagyon.

Dehogy nem. Ez pl. a sötét faktor.

Hozzászólás 2013 aug. 3, 22:17 
Frici írta:

Hát én se tudok semmit még :).Magyarul kevés dolgot találni. Az idre honlapján fent volt egy nagyon jó mutációs cikk törpepapagájokról, már nincs fent, pedig oda kéne betonozni :D . Most Varga Sándor honlapján megtaláltam. Azt érdemes töviről hegyire átolvasni. Minden benne van az alapokhoz.

http://avikultura.blogspot.hu/p/blog-page.html

Igen,olvastam már az összes mutációs cikket brimston oldalán :D A sokrészeset már vagy háromszor,táblázatot is csináltam már belőle(még folyamatban van). Mutáció neve,változások a tollszerkezetben,változások a külső megjelenésben meg egy pár dolog. Majd képeket is szeretnék melléjük pár gyakoribb fajról(huli,nimfa,törpe,énekes,kis sanyi),csak ez nehéz,mert én magam nem igazán ismerem fel az összes mutációt. Főleg hulinál,ott akkora kavar van,hogy... :D

De az írás nem taglalja külön az egyes mutációtípusok jellemzőit,meg hasonlók. Például ezt a szimpla-dupla faktort se nagyon. Nem árt,ha valaki azért tud ezt-azt a genetikáról. Én semmit nem tudtam róla,volt amit nem is értettem elsőre.
Talán egy papagájgenetika topic se tenne rosszat,ami nem fajonként egyes alfórumokon belül,hanem úgy összességében foglalkozna a genetikával. Nem tudom hogy lehetne megoldani,illetve,hogy lenne-e rá igény.

Hozzászólás 2013 aug. 3, 21:28 
AVB írta:
Bocsi,azt megkérdezhetem,hogy honnan tudod ezeket a dolgokat a genetikáról? Én nem nagyon találok magyar anyagot róla,angolul meg csak többé-kevésbé értem.Az alap dolgok egy részét tudom,de ma nézegettem egy hulámos-mutációkkal foglalkozó lapot,és eléggé megerősített abban,hogy szinte semmit nem tudok :D Ha a hím egyik x kromoszómáján egy részlegesen domináns,a másikon meg egy recesszív mutáció van,akkor milyen színe lesz?(elméletileg olyan lesz,mintha duplafaktorú,nem?) Vagy hülyeséget kérdezek? :oops:
szerk: adam92! Szerintem érthető amit Frici írt,bár tényleg kusza egy kicsit. De meg lehet érteni,hogy mire gondolt.

Hát én se tudok semmit még :).Magyarul kevés dolgot találni. Az idre honlapján fent volt egy nagyon jó mutációs cikk törpepapagájokról, már nincs fent, pedig oda kéne betonozni :D . Most Varga Sándor honlapján megtaláltam. Azt érdemes töviről hegyire átolvasni. Minden benne van az alapokhoz.

http://avikultura.blogspot.hu/p/blog-page.html

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2013 aug. 3, 20:59 
Sziasztok!
Hát igen bele lehet keveredni!
Én is ezt akartam írni csak megelőztél AVB ,a lényeg hogy dupla faktoros csak hím lehet!
Pont ma csináltam pár képet valaki megtudná mondani,hogy df. vagy sf. madarak?Ja és ,hogy ezt miből látni :roll:mert ezt én sem vágom ?
Ő egy 2011.-es hím
Kép

Kép

Kép
Kép
És fia, ő is 2013. hím (szerintem)

Kép

Kép
A pont hegesztett rács kicsit össze kócolta a farkát.
Kép

Hozzászólás 2013 aug. 3, 20:49 
Igazad van, a kinézetről van szó, tojó nem nézhet ki szinpla faktorosan.

Hozzászólás 2013 aug. 3, 20:48 
Frici írta:
feki írta:
Üdv én szerintem kár bele menni a genetikai nem meghatározásba.A df és sf madarakat hogyan különbözteted meg,ugyanis külsöleg egyformák,a szülöket nagyszülöket legtöbb esetben nem ismerjük tehát nem tudható az öröklödés.Nálam van 2madár szürkeszárnyu zöld-fahéj,testvérek teljesen egyformák az egyik him a másik tojó.A df és sf madarak himek,tojó csak sf. A tévedés jogát fenntartom,én igy tudom,ezért nehéz és bonyolult a katik párba állitása.

Üdv:Feki

Bocs hogy bele vauzok, hiszen katikat se tartok, de szerintem ez egy fontos és hasznos dolog, kár lenne elsiklani felette. Itt egy nemhez kötött részlegesen domináns mutációról van szó. Mivel részlegesen domináns, ebből következik, hogy kell lennie szimpla és dupla faktoros alakjának is. Másik fontos dolog, hogy nemhez kötött öröklődésű, vagyis az x kromoszómán van. Mivel tojóknak csak egy x kromoszómájuk van, ennek nincs egy másik x ellenfele, bennük a mutáció szimpla faktorosan is teljesen ki tudja fejteni a hatását, vagyis ők úgy fognak kinézni, mintha dupla faktorosak lennének (bár valójában szimpla faktorosak) . Ebből az is következik, hogy egy tojó soha nem nézhet ki szimpla faktorosan. Hímeknél mivel két x kromoszómájuk van, ők lehetnek szimpla és dupla faktorosak is. Vagyis szimpla faktoros csak hím lehet, tojó nem. Ha szimpla faktoros hímtől dupla faktoros utódot kapunk, azt tudhatjuk, hogy tojó, stb., stb.

Bocsi,azt megkérdezhetem,hogy honnan tudod ezeket a dolgokat a genetikáról? Én nem nagyon találok magyar anyagot róla,angolul meg csak többé-kevésbé értem.Az alap dolgok egy részét tudom,de ma nézegettem egy hulámos-mutációkkal foglalkozó lapot,és eléggé megerősített abban,hogy szinte semmit nem tudok :D Ha a hím egyik x kromoszómáján egy részlegesen domináns,a másikon meg egy recesszív mutáció van,akkor milyen színe lesz?(elméletileg olyan lesz,mintha duplafaktorú,nem?) Vagy hülyeséget kérdezek? :oops:
szerk: adam92! Szerintem érthető amit Frici írt,bár tényleg kusza egy kicsit. De meg lehet érteni,hogy mire gondolt.

IDRE tag

Hozzászólás 2013 aug. 3, 20:38 
Frici írta:
Mivel tojóknak csak egy x kromoszómájuk van, ennek nincs egy másik x ellenfele, bennük a mutáció szimpla faktorosan is teljesen ki tudja fejteni a hatását, vagyis ők úgy fognak kinézni, mintha dupla faktorosak lennének (bár valójában szimpla faktorosak).

Vagyis szimpla faktoros csak hím lehet, tojó nem. Ha szimpla faktoros hímtől dupla faktoros utódot kapunk, azt tudhatjuk, hogy tojó, stb., stb.

Megcáfoltad saját magadat. :wink: Helyesen dupla faktoros nem lehet tojóból. Ha a kinézetre gondoltál akkor elég kusza lett és sokakat meg fog kavarni, mert nem egyértelműen írtad. Egyébként helyes a meglátás már korábban én is leírtam, bár az is elég érthetetlen lett.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2174 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 109  Következő