[quote="Frici
Szia columba!
A felső képen egy teljesen normális madár van, a dupla faktoros goldenface madarak ilyenek, nem zöldül be teljesen a hasuk, félig kék marad, ez tök normális, a szimpla faktorosok teljesen bezöldülnek, nekem sok ilyenem volt. Csak erősek a színek a képen.
Jobb képet nem találok, de ez is olyan:

A második kép szerintem csak össze van barmolva, szerintem nincsenek keresztben half sieder állatok, vagy csak elfordította a fejét. Sziámi ikrek sincsenek soha itt vagy ott összenőve, kizárólag hossztengely mentén és ugyan annál a szervüknél, szerintem ez itt is érvényes.
[/quote]
Szia Frici! Személyes tapasztalat hijján, a felső kép dolgában hagyatkozom a véleményedre. (hozzátéve , hogy mozaik jelenség is
imitálhat homo goldenface-t,amit képről nem lehet/tudok egyértelműen felismerni!?)
A második képről szólva, továbbra is lehetségesnek tartom, hogy nem hamisított. A mozaik jelenség
nem feltétlenül két önállónak induló egyed összenövéséből keletkezik, ezért a sziámi ikres összehasonlítás nem feltétlenül per döntő.
Sok mozaik galambot láttam( egy-kettő kelt is nálam) az eltérő genetikai megjelenésű foltok bárhol, bármilyen alakban, számban és méretben elő fordulhatnak. Dobok egy különösen talányos példát:

A szürkés foltok a nagy sárgás területtől minimum négy tulajdonságban különböznek (vörös /nem vörös, higított/nem higított, szalagos/kovácsolt, stencilezett/nem stencilezett), ugyanakkor az
egymáshoz nem kapcsolódó (sziget szerű) szürke foltok egymással azonos felépítésűnek látszanak.
Sok féle magarázatot olvastam én is a mozaikok (halfsiderek) -ról, de egyet sem, ami minden esetben megállná a helyét, vagy ne hagyna kétségeket.