Na vegre, valaki!
Es nem is akarki

hanem egy igazi szakerto!
Akkor eloszor is a mutaciokrol.
Engem is nagyon meglepett, mennyire nincs roluk info a neten.
Itt a nagy szamok torvenye alapjan bukkanhatnak fel a rengeteg vadbefogott madar kozott, de kiszuresuket neheziti, hogy a muskatpintyek jo reszet mar szinesre festve aruljak.
Amiket eddig lattam, azokbol az en szurkem toronymagasan a legszebb.
Rajta kivul egy helyi madarsznal lattam a megszokottnal vilagosabb barna (de azert nem izabella) illetve egy masiknal plusz egyszer piacon feherrel tarkitott egyedeket. Utobbiak nekem gyanusak, hogy siralykahibridek, igy az eladot sem vettem meg.
Ezt a szurkemet azonban jo lenne tovabbtenyeszteni. Sajnos ropdem egyelore nincs, es mivel par honapra elutazom, leghamarabb juliusban lesz. Kalitkaban vadbefogott, felnott madarakkal mennyire saccolod az eselyeket? Mondjuk 50%?
A fo gondom persze az ivarmeghatarozas. DNS vizsgalatra modom itt tudtommal nincs. Tobb madarat siman osszerakhatnek, de felek, hogy akkor esetleg pont csak barnak allnanak ossze a szurket magara hagyva. Most tehat csak 2 muskatom van egy ketrecben apacakkal. A barna peldany nagyon szorgosan enekelget, mig a szurke hallgat. Hajlamosak osszetartani, a barna him sem hajt jobban az apacakra. Ez jelent valamit, vagy a szurkem lehet egy a dominans altal elnyomott igy hallgatag him? Aggresszio nuku.
Pozitivumkent mindketten raszoktak, az apacaktol elteroen, a rovarevoknek arult porszeru szarazelesegre is, ami kb az odahaza is kaphato szaritott tojasos eleseghez hasonlo. Ez gondolom fiokanevelesnel jol johet.
De egyelore varjak csak meg epsegben a juliust!