vera9999 írta:
Kedves Nimfanatikus!
Jelen esetben itt nem arról van szó hogy kiadott-e 1-et, 2-őt, bármennyi fiókát is az illető ha új mutáció van jelen.

Az illető az én legjobb barátom évek óta és én kértem
egy darab fiókát tőle a 4-ből. Nem azon van a hangsúly, hogy miért olyan "butus", amiért osztogatja, amikor rejtegetni kéne. Nem rejtegetjük, épp ellenkezőleg: tudni szeretnénk kinek van ilyen és ha van is, akkor ez milyen színváltozat?! Egyenlőre a külföldiek sem tudják erre a választ. Eladásról, osztogatásról szó sem volt kedves Nimfanatikus, csupán ezt a színt szeretnénk örökíteni több generációban.

Kedves Vera!
Csak érdeklődésképpen kérdeztem. Közben végigolvastam kicsit tüzeteseben, ezért feltételezem hogy a fiókák szüleinek párosítása már tervezett volt.
Azért érdekes a kérdés mert nem "butuska" hozzáállás, vagy rejtegetés kiadni ilyenkor egy madarat, hanem értelmetlen szerintem. Ahogy Csaba is írja ha új mutáció, ilyet ugysem találsz mellé, de ha csak ritka mutáció, akkor is a "rögzítéshez" ahogy írod ezt a vonalat kell továbbvinni. Ami szoros rokontenyésztést kíván, akár az ismert felmenőkből visszatartott madárral, ha ilyen sok az egynemű fiatal.
Én nimfák mutációjával foglalkozom. Az a baj a tenyészettől elidegenítéssel, hogy mindig beüt a ménkű. Ha a nála maradt egyedek valamiért defektesek, vagy elpusztulnak ne adj isten, akkor ugyan ott van a nálad lévő példány, de ha visszaveszi, az már nem "ugyanaz" a madár (ne értsd félre, ez nem emberi hiba, csak mások a környezeti hatások ahogy itt többen is megfogalmazták).
Éppen ezért én azt szorgalmazom, még olyan mutációknál is amik nem teljesen frissen, csak ritkák, hogy ne adjunk ki a tenyészetből, mert a rögzítést csak ott lehet véghezvinni.
Ha modifikáció, akkor a már "rögzített egyedek" más tenyészetbe kerülve ugy is megmutatják magukat. Ugyanakkor a rögzítés hosszú, én 6 éve "csiszolgatom" nimfáknál az egyik változatot, de a sok kombináció miatt, és az éghajlat és egyéb tényezők miatt még mindig nincs tökéletes madaram, amire már azt mondanám, hogy igen, ezt kiengedem a tenyészetből. Ahhoz nem elég olyan színűnek lennie, ahhoz ellenállónak, megfelelő méretűnek, stb kell lennie. Mert a "rögzítés" az rokontenyésztést kíván, utána lehet frissíteni az állományt, csakis a legjobb vonallal, amit szintén nem baj ha nálad van kéznél, tehát elég komplex és időrabló feladat, de nagyon szép is ugyanakkor.
Én csak buzdítani tudlak, hogy hozd ki belőlük a legtöbbet! Talán egyszer nekem is lesznek újra gouldjaim, hisz minden ausztrál madár a kedvencem!
Ja és természetesen pártolom a HOMOZIGÓTA vadszínű madarak tartását a tenyészetben, minden színmutációval foglalkozónál 1 párnak kötelezően lennie kéne, természetesen csakis a legjobb madárból (hoppá, gouldoknál akkor 3 pár a 3 fejszín miatt?

)!