némanyúl írta:
Kedves Csaba!
Köszönöm válaszod! Azóta sokat agyaltam és arra jutottam, hogy lehet ,hogy nem is akarok és hím sirálykát mert nem akarom tenyészteni őket! Tehát maradna a két tojó csakhogy nagyon szeretnék olyan madarat aki szépen énekel. Tudnál nekem segíteni, hogy milyen madarat vehetnék a sirálykák mellé akinek szép hangja van és az igényei hasonlóak a sirálykák igényeihez? Látványos színes szép hangú társaságkedvelő madarat keresek.Van ilyen? Előre is köszönöm a segítséged és tanácsodat! Nagyon szép napot kívánok!
Kata
Szia,
azoknak a madárszeretőknek, akik nem szeretnének szaporulatot, hanem csak életet, hangot és üde színfoltot szeretnének a lakásba a madarakkal becsempészni, mindig azt javaslom egy jól összeválogatott hímekből álló csapatot hozzon össze.
Mindegyik fajnál a hímeket összepakolva sokkal kevesebb galibát okoznak mint a tojók, ráadásul Ők énekelnek is, adott esetben színesebbek is. A fajokat így viszonylag könnyebb összeválogatni tojók nélkül, sokkal kevésbé lesznek agresszívek még a vehemensebbek is.
Egzotíkus díszpintyek csoportjából ajánlanék például a sirályka mellé még nyársfarkú amandínát, szakálas amandínát, rácsoszárnyú asztrildot, ezüstcsőrű pintyet, zebrapintyet, gould amandínát. Ha hellyel bírja a kedvelő, akkor szóba jöhet még a rizspinty, gyémánt pinty, szalagpinty. Ezen kívül vadászható a viszonylag ritkább fajokból is: vörösfejű amandina, szarkapintyek, muskátpinty stb.
Az ilyen módon összeválogatott hímekkel nagy kalamajkára nem lehet számítani, de azért a kezdeti szakaszt figyelemmel kel kísérni amíg a csípési sorrend kialakul. Ha beálltak, akkor szocializációval sem lesz gond mert mind egymást fogja tollászni, hiszen azonosak az igényeik, ugyanakkor nem lesz tojógörcs, elpotyogtatott tojás ami kétségeket ébreszt stb. Eledel szempontjából is azonosak az igények, talán a rizspinty méretéből adódóan kíván némileg nagyobb szemű mageleséget.
Ha valaki azonban a dallamosabb hang felé tendálna, akkor a jobban éneklő serinusok, carduelisok felé kel fordulnia. Ezeket azonban már jóval nehezebb összerakni, lévén agresszívabb fajok. Nagyobb hangerővel is dalolásznak, ezért sokaknak a kezdeti pár hónapos újdonság elmúlásával hamar zavaró tényezővé válnak lakásban! Az összeválogatáshoz a saját fajcsoportjában tudsz tanácsot kérni.