Kedves itt jelenlevo tenyesztok es forumozok,
Ha emlekeztet, az en kis Sophie-m mar nagyon sok mindenen atment, amihez itt a forumon is sokszor kertem segitseget. O egy csodaszep, feher, recessziv, 3,5 eves madarka. El sem tudom mondani, nekem O mennyit jelent.
Eletem egyik eddigi legnehezebb dontese elott allok most, pont ezert. Egy ciszta alakult ki a jobb szarnyan, nagy es csunya, fajdalmai vannak. Az allatorvos (itt Norvegiaban, 25 eves tapasztalattal rendelkezik madarak teruleten) operalna: mivel a ciszta a szarnya kozepen helyezkedik el es nagy esellyel kiujulna, O amputalna a szarny kulso reszet igy, a cisztaval egyutt. Gazzal altatna, par perc lenne az egesz, mint mondta. A madar kozben infuziot kapna, utana pedig antibiotikum/ fajdalomcsillapito lenne a javasolt. A gond az, hogy Sophie egyreszt recessziv, tehat az immunrendszere eleve gyengebb, masreszt iden majusban fel- felepult majbetegsegbol (mariatovissel). A maj allapotarol jelenleg nem tudunk: de valoszinuleg nem mult el 100 %-ig. Mindenezek mellett termeszetesen most sincs a legjobb formaban: gyenge, eszik- iszik es nagyon akar elni. Sokat ul es alszik a feszekben, pihen, latszik, hogy faj, remeg a szarnya.
Masfel napja csak a konnyeimmel kuzdok, es meg mindig fogalmam sincs, hogy mit tegyek. Sajnos vagy a mutet (atszamitva 160 ezer forintert), vagy el kene altatni, mert elvileg hosszu szenvedes var ra, ha igy hagyjuk es semmit teszunk. Sajnos arrol keveset tudok, hogy ezutan a mutet utan milyen lenne az elete, hetfon errol meg erdeklodom. Ha mutet, akkor hetfon operaljak. Belul azt sugja a megerzesem, hogy ez tul sok, es nagyon szomoru.. egy madar fel szarnnyal, olyan, mint... Gondolom ertitek. Nagyon rosszul viselem az egeszet, nagyon nehez dontes.
Elengednem Ot, mert mindenki korulottem errol probal meggyozni. Hogy nem lenne boldog elete, se neki, se nekem ezutan a mutet utan. Hogy talan mar nem is lenne ugyanaz a kismadar. Ugrandozas, boldog, szabad repules nelkul. Amputalt szarnnyal. Amiert megis nehezemre esik az egesz: sajnos nem birok annal a gondolataval megkuzdeni, hogy ha elaltatom, akkor feladom. Cserben hagyom Ot, lemondok rola. Igen, tudom, hogy "O csak egy madar", de nekem O sokkal tobb. A puszta letezesevel boldogga tesz, es ugy erzem egy darabot szakitanak ki belolem. Mardos a fajdalom, nagyon fog hianyozni. Olyan sok mindenen atmentem vele, sokat tanitott nekem a kuzdelemrol... Akarmilyen furcsa is. A legtobb kanari ennek az 1/5-tol mar meghalt volna.
Szoval arra kerlek Titeket, hogy segitsetek egy kicsit nekem. Hogyan tudnek megkuzdeni ezzel az egesszel. (Ugyan a korulottem levok tudjak, mennyit megtettem mar Sophieert, de ezzel senki nem fog "dicsekedni", ez termeszetes, barmit megtennek erte es miota O van nekem, a vegsokig megyek mindig amig ki nem talalom, hogyan gyugyulhat meg. Ez most megis mas, ugy tunik ez lenne az utolso esely.) Szoval barmilyen epito gondolatat, tanacs...
Koszonom!
|