Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 máj. 9, 23:48 
szevasztok!
oduellenőrzésen voltam ma a budapesti Naplás-tónál és a Merzse-mocsárnál, készítettem pár fotót, amelyeket most megosztok veletek :lol:
széncinketojások (14 tojást is találtunk az egyik oduban):
Kép

széncinketojó, még a szeme sem rebbent :wink:
Kép

párnapos széncinkefiókák (12 fiókát is találtunk az egyik oduban):
Kép

több napos széncinkefiókák:
Kép

kirepülésre váró széncinkefiókák:
Kép

széncinkefióka:
Kép

széncinkefiókák:
Kép

széncinkefiókák:
Kép

kékcinkefiókák:
Kép

kékcinkefióka:
Kép

kékcinkefióka:
Kép

kékcinkefiókka:
Kép

Hozzászólás 2008 máj. 8, 18:53 
Úgy úgy! A lényeg a ragadozók repítése. :08:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 máj. 8, 18:14 
hát én nem tudom, hogy milyen források alapján írták meg ezt a cikket... :?: a lényeg, hogy valamilyen ragacsok röpködnek emberi irányítás alatt a légi irányítás mellett :lol:

Hozzászólás 2008 máj. 8, 18:04 
Szia Csicsörke!
Ezt a reptéri solymászatot Ferihegyen K.Zoli barátom kezdte előszőr bemutató jelleggel ezért vagyok képben. Szerintem a cikkben leírt madarak száma és fajtája sem stimmel. K.Gyuri barátomnak van másmilyen ragadozója is és ő szintén ott dolgozik.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 máj. 8, 17:47 
Ottó írta:
...Történetesen a barátaim azok a solymászok akik a reptéren dolgoznak...

Hello Ottó!
Egyébként én is úgy tudtam, hogy már évek óta működik ez a sólyomszolgálat a reptéren... :roll: ezt még az egyik solymász kollégám a Bérces Jani (Karvaly) mesélte, aki szintén kapcsolatban van az ottaniakkal...

Hozzászólás 2008 máj. 8, 17:39 
Szia Csicsörke!
Nagyon jó a cikk csak kár hogy a fele hazugság. Történetesen a barátaim azok a solymászok akik a reptéren dolgoznak. Zoli barátom már 2005-ben is ott dolgozott a madaraival tehát nem 2007 szeptemberében kezdődött ez a dolog hanem 2005-ben vagy még régebben.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 máj. 8, 14:02 
Vadászsólymok védik Ferihegyet
"Rövid szünet után visszatértek a madárűző vadászmadarak a ferihegyi repülőtérre: Szelíd és Angyal, a két vadászsólyom, valamint Lanika, a héja védik a légteret. A madarak bevetéséről a Budapest Airport döntött.
Az ilyen akciók hatásosak, amit mutat az is, hogy csökken az ütközések és az ebből adódó repülési események száma. A repülőtéren 2006-ban öt olyan repülési esemény, ütközés történt madár és repülőgép között, amely sérülést okozott a repülőgép külsején, tavaly már csak egyetlen ilyen volt.
Az elmúlt évben 32 madár repült neki repülőgépnek, a több mint 124 ezer le- és felszállás során, egy évvel korábban pedig 40 a közel 127 ezerből - mondta el Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője a távirati irodának. A szóvivő hozzátette: az elmúlt két évben egyetlen repülőgépnek sem kellett kényszerleszállást végrehajtania madárral történt ütközés miatt.
A Budapest Airport nyugati-európai repülőtereken már bevált "zöld módszereket" is alkalmaz, hogy elkerülje a madarak és a repülőgépek mindkét fél számára tragikus találkozását. Ezen természetes módszerek hatékonyabbak és humánusabbak az állatok kilövésénél.
A futópályák mentén elhelyezett - bizonyos időközönként puskalövéshez hasonló hangot adó - hangágyúk mellett 2007 szeptembere óta sólymok és héják is "dolgoznak" a repülés biztonságáért.
A vándorsólymok például akár több ezres seregélycsapatokat is el tudnak riasztani, hiszen azok félnek a ragadozó madártól. A módszer előnye, hogy a madarak hosszú ideig elkerülik azokat a részeket, amelyeket egy sólyom, vagy héja vadászterületének tartanak. A nagy létszámú madárrajok egy ragadozó látványára, gombóc formába alakulnak át és elmenekülnek.
A sólymok mellett Maggie, a border collie vadászkutya is a madarak távoltartásán dolgozik. A kis méretű, de fürge kutya már hónapok óta sikeresen védi a repülőteret.
Szollár Domokos szavai szerint ha madarak találkoznak repülőgéppel, akkor könnyen megsérülhet a hajtómű, vagy akár a gép teste is, szélsőséges esetben még a pilótafülke ablaka is megrepedhet. Az esetleges ütközés ráadásul a repülés legérzékenyebb szakaszában, fel-, vagy leszállás közben történik. Az esetleg sérült repülőgép helyett mentesítő járat kell, aminek költsége van, a hajtóművet pedig szét kell szedni és ki kell tisztítani, ami növeli a nem tervezett ráfordításokat. Ezért is rendkívül fontos az események megelőzése.
A védekezés mellett a madarak táplálékául szolgáló rágcsálók, kis emlősök kitelepítésével is védekezik a BA. Tavaly a Bükki Nemzeti Parkkal közösen az EU Life programja keretében kiköltöztette a repülőtér füves területein élő ürgéket. 2007-ben több mint négyszáz ürge kapott új otthont a nemzeti parkban, ahol táplálékot biztosítanak a veszélyeztetett kerecsensólyomnak. A BA 2010-ig közel 1800 ürge kitelepítését tervezi. Az akció repülésbiztonsági és vadvédelmi szempontból is hasznos, hiszen az ürgék a repülőtérre vonzzák a nagytestű ragadozó madarakat, amelyek veszélyt jelenthetnek a gépekre, a nemzeti parkban azonban hozzájárulnak a kerecsensólymok fennmaradásához. (MTI) 2008. 04. 28."
http://www.origo.hu/utazas/20080428-ferihegyi-repuloter-vadaszsolymok-es-heja-vedik-a-repulogepeket.html
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 máj. 8, 10:22 
Kynyoo írta:
...Belenézett a fészekbe és látott egy tojást ez egy újabb költés vagy egy rossz tojás lehet!?

Gabesz írta:
Szerintem nézzen bele holnap is, és akkor majd kiderül, hogy a garázsfestéssel mi lesz...

hello-szia-szevasztok!
Kynyoo, a Gabesz ötletét megfogadta az ismerősöd? volt újabb tojás azóta? ha nem, akkor szerintem le lehet venni a fészket, mert minden bizonnyal egy keletlen első fészekaljas tojás volt, a másodköltéshez pedig biztosan találnak majd új helyet a rigók, ha nagyon sűrgős az a garzsfestés. Elleneben ha megszaporodott azóta az az egyetlen tojás és a társai is ott figyelnek a fészekben, akkor már minden bizonnyal elindulhatott a másodköltés ugyanabban a fészekben, tehát a garázsfestés tovább csúszik :wink:

Hozzászólás 2008 máj. 5, 17:26 
Köszi Gabesz!

Még jó hogy te mindenhol otthon vagy! :17: :thumright:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 máj. 5, 16:22 
Szerintem nézzen bele holnap is, és akkor majd kiderül, hogy a garázsfestéssel mi lesz...
Szerintem megint elmarad :77: . Szerintem :lol: .

Hozzászólás 2008 máj. 5, 16:16 
Hello Mindenkinek!

Csicsörke!

Régebben írtam itt hogy egy ismerősömnél utba vannak a fekete rigók talán emlékszel! Nos mostanra kirepültek a fiókák! Belenézett a fészekbe és látott egy tojást ez egy újabb költés vagy egy rossz tojás lehet!?

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 máj. 5, 12:50 
Sziasztok!

Csütörtökön és pénteken Csicsörkével barangoltunk a
Karcag határában található Kecskeri–pusztán.
Néhány fotó:

A Konta–mocsár egy gólyatöccsel (Himantopus himantopus)
Kép

Kép

hátrébb nagy godákkal (Limosa limosa)
Kép

kissé távolabbról
Kép

Felreppenő nyári lúd (Anser anser) csapat
Kép

A Kecskeri–víztározó
Kép

Kép

Kép

A Túri út mellett… sárga billegetőkkel (Motacilla flava)
Kép

Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára guvat 2008 máj. 9, 22:08-kor.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 máj. 3, 19:47 
Hali, hali!

Kép

Ezt az édes kis gerlét (balkáni) a tegnap menekítették ki a fiaim egy valamilyen ragadózó karmai közül :lol: , azt mondják. Szerencsétlen madár, be akart menekülni a házba, de nekirepült az ajtónak :shock: . A nagy csattanásra felfigyelve rohantak ki az udvarra, ahol elijesztették a banditát :wink: 8) . A kinti röpdébe tették, míg hazajöttünk, még enni is adtak, bár nem hiszem, hogy szerencsétlennek a nagy ijedtség után még volt étvágya... Szegénynek jópár farktolla hiányzott és a csőre tűnt kicsit sebesültnek, fogásra nagyon jó húsban és erőben volt, és szemmel láthatóan boldogan repült ki másnap a röpde "fogságából". :D

Kép

Csicsörke, csudajó program lehet(ett) ez a Fülemülék Éjszakája!!!!

Üdv, Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 19:02 
Fülemülék éjszakája - 2008 május

"Szeretettel várjuk a természet- és zenebarátokat, a városi madarászokat a Fülemülék Éjszakájára, mely egy évente megrendezésre kerülő országos eseménysorozat. A rendezvényhez idén 25 MME helyszín csatlakozott, így 22 vidéki és 3 budapesti terepen lesz lehetőség képzett madarászokkal meghallgatni a fülemülék koncertjét."

Kép

"Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat. A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel.
A fülemüle kedveli a bokrokkal teli kerteket, parkokat és erdőket. Minden helyszínen az MME szakemberei segítenek majd eligazodni az éjszaka hangjai között, s aki pár percig csendben sétál, vagy üldögél egy padon, varázslatos élménnyel gazdagodhat. A fülemüle egész Európában védett faj, hazánkban a természetvédelmi értéke 10 000 Ft."

HELYSZÍNEK:
Nyíregyháza - Május 2.
Fenékpuszta - Május 2.
Keszthely - Május 3.
Nagyvázsony - Május 4.
Budapesti helyszínek - Május 6. (esőnapok: május 8. és 13.)
- Margitsziget, Találkozó: 18 órától a Nagy szökőkútnál (itt én is fogok fülemüle-sétát vezetni :D
-Hajógyári-sziget, Találkozó: 18 órától a parkolóban.
-Csepel Találkozó: 18 órakor a Soroksári-Dunaparton a Kis-Duna Öböl táblánál
Dunakeszi - Május 9.
Siófok, Töreki Tavak - Május 9.
Sopron - Május 9.
Eger – Május 11.
Szeged - Május 14.
Dombóvár - Május 16.
Győr - Május 15. (esőnap: május 19. 21 órától)
Jánossomorja - Május 16-17.
Drégelypalánk - Május 19.
Nagyoroszi - Május 19.
Szügy - Május 19.
Salgótarján - Május 19.
Dejtár- Május 19.
Balassagyarmat - Május 19.
Győrszentiván - Május 17.
Pécs - Május 23.
Szekszárd - Május 30.

További információk és a helyszínek pontos megjelölése megtalálható az Magyar Madártani Egyesület honlapján:http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=449

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 25, 10:08 
Meg kellett volna állítani a magyar Dakart

"Hiába kapott engedélyt a hatóságoktól a Közép-Európa Rali szervezője, hogy az autók áthaladhassanak természetvédelmi területeken, a határozatok nem emelkedtek jogerőre a versenyig. A hatóságok nem kommunikálnak, a szervezők a megszokott nyilatkozatokat tették: hőbörögnek a zöldek, minden rendben van. Pedig nincs."

A teljes cikk:
http://index.hu/sport/080424cer/

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 24, 17:14 
MME Sajtóhír

Magyarország 7 természeti csodája - A Zöld 7-es tagja a kerecsensólyom és a parlagi sas

"A Föld napján, április 22-én ért véget a Magyar Televízió és a KvVM természetvédelmi értékeket bemutató sorozata, a Zöld 7-es. A 30 nevezett hazai érték közül hetet választottak ki a nézők szavazatai alapján. A "Zöld 7-es" tagjai között kapott helyet a parlagi sas és a kerecsensólyom is.
A díj nem szervezetet, nem személyt jelöl, hanem területek és fajok lettek nyertesei a versenynek!
A díjak egyenként egy serlegből, egy oklevélből és egy, az MTV által felajánlott 1 millió forint értékű, társadalmi célú hirdetés formájában felhasználható reklámidőből állnak. A kerecsensólyom oklevelet Bagyura János az MME Ragadozómadár-védelmi programvezetője, a parlagi sas oklevelet Viszló Levente az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának elnöke vehette át Fodor Gábor környezetvédelmi minisztertől.
Az MME köszönetét fejezi ki a védelmi programokban részt vevő kollegáknak és mindazoknak, akik szavazatikkal lehetővé tették, hogy ez a két faj bekerüljön Magyarország 7 természeti csodája közé!"

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 23, 10:02 
én a hétfői madárgyűrűzés alkalmával a Rákosi-réteken hallottam idén először kakukkokat, kettőt is :D
hoztam még két rozsdás csuk fotót hétfőről (Saxicola rubetra)
http://mme-monitoring.hu/birds.php?huring=SAXRUB
Kép

Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 ápr. 23, 1:31 
neco írta:
Pilisvörösvár és Pilisszántó közötti úton, ha megáll az ember májusban a Háziréti patak hídjának környékén egy hajnali órán, fantasztikus koncertet hallhat! Tíznél több "füles" és "fekete" nyomja a műsort! Az első dalnokok már megérkeztek, lassan kezdődik az előadás.
:D

Most jöttem füles-fülelésből :wink: . Négyen már vannak! :D

Az a szuper ezen a helyen, hogy a domboldal bokorsávjában, és a patakparton is remek élőhelyet találnak e madarak. Ilyen kis területen, ennyi fülest nem sok helyen lehet szerintem hallani!

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 22, 16:08 
brek írta:
Hová lettek a képek?

ahhha, most már értem, az adminunk partizánkodott egy új topicot :wink:
a magevőkön belül nyitott egy Fejtörőset... de lehet, hogy valami új csoportot kéne erre alkotni, mert az én hozott madaraim például már nem is magevők... :roll:

Hozzászólás 2008 ápr. 22, 16:06 
Hová lettek a képek?
Ok a 2-es kép valóban foltos nádi

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 101  Következő