Eleg jol megesznek szinte mindent, de ha van eloeleseg, akkor szinte csak azzal etetnek, ha meg nincs, akkor nem is etetnek.

Szoval en a tojasost mar nem is eroltetem, dragabb is itt a lisztkukacnal. Gond vele meg az is, hogy minden porszerusegben porfurdot vesznek, igy szorjak ki a grit jo reszet is. Viszont igy lehet pirositani oket kulsoleg egy ausztral lap szerint!

Mivel ugyis csak a kifejlett himek igazan sargak, a sargitast hagyhatod kesobbre.
A lisztkukac felerositeset en belulrol vegzem, szaraz macskatappal es neha zoldeleseggel etetve oket.
A viaszmolylarvat biztos komalnak, a csontirol viszont vegyes velemenyeket olvastam. Tucskok tul mozgekonyak, azokat en csak a mokuscickanyomnak adok.
Ne feledd, verebekrol beszelunk nem holmi torekeny legykapokrol vagy nektarmadarakrol, tehat tuldramatizalni nem kell a dolgot! Nem veletlen a vilag egyik legsikeresebb madarcsaladja. En tenyleg csak amiatt aggodnek, az elso napokban meg nagyon apro es vezna fiokaknak eleg-e a lisztkukac, egyaltalan le tudjak-e nyelni es megemeszteni. Talan ilyenkor a tojo csak a kicsocsalt belsejet adja nekik? De utana ugy nonek mint a gombak. En az utolso feszekaljat eloszor tul kicsinek talaltam gyuruzeshez. Vartam 4-5 napot, addigra meg ugy kitollasodtak, hogy ketto zavarasra ki is repult mar! Az ido elott kirepult, reggel meg csak a ropde aljan ugralo gyakorlatice meg ropkeptelen fiokak delutanra mar repulnek es felgallyaznak a legmagasabb ulorudakra.
2 hetig vannak a feszekben, utana meg 2 hetig etetik oket a szulok, ennyi idore szamolj sok eloeleseggel.
Egyebkent en pont azt szeretem bennuk, hogy egzotikus szarmazasuk es a himek szep szine mellett megis mennyire klasszikus verebek. Jo mindig meghokkenteni az oket kanarinak vagy csicsorkenek velo madaraszokat azzal, hogy ezek bizony verebek. Raadasul itt nincs hazi vereb (mezei el a varosokban is helyette), tehat az aranyvereb azehoz hasonlo tojojat nosztalgiaval is nezegethetem. Meg az is jo, hogy a szovopintyeimtol eletroen ok maskori felenkseguket levetkozve szorgosan etetnek es udvarolnak meg parosodnak az orrom elott (ertsd: diszkreten 2 metrrol, ajtobol lesve) is.
A mar 2 feszekaljat felnevelt par tojoja tegnap ota nem gyozi ujra parzasra buzditani himjet, a masik par himje uj feszken dolgozik, tehat ezek bizony nem pocsekoljak az idejuket! Gondolom hazajukban rovid a boseg evszaka, addig kell szaporodniuk, amig lehet.
Csak azert aggodok, hogy kozben ido elott el ne hanyagoljak a mar kirepult fiokaikat, de egyelore ugy tunik, minden rendben. Maradjon is ugy!
Egy indonez pasinal itt tobbszor elpusztultak a fiokak par hettel a kirepules utan, de annak talan az eloeleseg fukarsagbol valo elvonasa lehetett az oka.
Nala mindenesetre tobbszori nekifutas utan egyetlen fioka cseperedett fel.
Remelem, nalam jobb lesz az eredmeny.