Szeretettel köszöntök mindenkit! Nem szívesen írok azóta, hogy a zebra kézi nevelésével kapcsolatban megfogalmazott ellenérveimet a kérdező cinikusnak minősítette. Azt hiszem nekem, aki már madár ügyben a hadak útját is megjártam, nem szabad félrebeszélni. Udvarias írásom minden esetben a kezdők érdekében születtek. A mi a baja a madaramnak kérdések nagyon jól jelzik a sok ismeretlen mestertenyésztő által félreinformált kezdők tétovázásait. Nagyon hiányzik az ország madarászainak a valódi tudást átadók nélkülözhetetlen szakmai irányítása. Az IDRE ebben egyedül maradt. Tényleg, a versenyekre járók megelégednek a magánlevelezések leegyszerüsítésében, egy szük kör öndícséreteiben? Mi így a jövő? A lényegre visszatérve, most nem fogok udvariaskodni. Megkísérelem, a felvetett kérdésekre olyan válaszokat adni, ami miatt eretneknek nevezhettek, de legalább gondolatokat ébreszt: A héten betévedtem egy állatkereskedésbe, ahol arra lettem figyelmes, hogy egy család kis kalitkájában lévő zebrapintyeit mutogatja az eladóknak. A tojó elevenen ugrált, míg a hím a sarokban fülét farkát elengedve gubbasztott. A család beleegyezésével közelebbről megvizsgáltam a madarakat. Az eredmény lehangoló. A mag amivel etettek 80% muhar a többi sárga köles. Gyürű nélküli madarak lába vastag "meszes". Fiatalként vették! A hím csont sovány, ragacsos széklet, szennyes kloáka. Ismert betegsége miatt, talán élt volna egy-két napot. A hivatalos javaslat amit elöttem kapott: vitaminozás, állatorvosi vizsgálattal antibiotokumos kezelés! Az én javaslatom könyörtelenül hangzott: azonnal elaltatni! Megdöbbentek, miért mondok ilyent mikor Ök azt hitték meggyógyul, vagy kicserélik. Nehezen nyugodtak meg, pedig elmagyaráztam, hogy élő állatnál néhány hét elteltével nincs garancia kötelezettség! / max egészséges drága madárnál jöhet szóba, ha az eladó félrevezette a vevőt a madár nemét illetően./ Második érvem, hogy az állatorvosi költség aránytalanul magas a madár értékéhez és a reménytelen, más esetben is bizonytalan gyógyulási esélyhez. Harmadik érvem, hogy madara más madarat is elfertőzhet, így idő kérdése, hogy a menthetetlen hím mellett a tojó is követi párját rövidesen a boldog vadászmezőkre. Nehezen nyílván, de helyesen döntöttek amikor az elaltatással megrövidítették a madár haláltusáját, szenvedését! Nem tudom, de szívesen olvasnám, hogy eddig a hullámos papagáj kezelése mennyibe került? A kép alapján feltétlenül el kell különíteni! Én a kalitot is alaposan áttisztítanám. Több ötletem is van a madár betegségéről, de ezt képről eldönteni nem lehet. Nem tudom, hogy a fej csupán kopasz, illetve van e rajta daganat? Ha van annak is több oka lehet. Mindenféle daganat, himlő duzzanat, esetén a madár további dédelgetése értelmetlen. A madár tollazata alapján következtetni lehet esetlegesen a tenyésztőnél rosszul összeállított pártól örökölt azaz genetikai hibára is. Ebben az esetben sem célszerű nagyon gyógyítgatni. Valóban a fej kopaszodása kialakulhat valamilyen külső parazitától is. Ebben az esetben, ha nincs más baj, jó etetéssel és parazita írtással rendbe jöhet. Mindenféle kence helyett elég a fejbőrt parafin vagy babaolajjal naponta letörölni. Ennek eredményességét a tollak megjelenése igazolhatja. A gyémántgalamboknál az egészséges tojó- amennyiben ivarérett- valóban párzás nélkül is letojhat. Nem ismerem a korukat, de rossz körülmények mellett fiatal ivarérett madár sem fészkel. Öreg madár pedig már nem. A körülményekhez tudni kell a tartás helyét, takarmányozásukat, a tartási helyen a napfényes órák számát, zárt helyen a tenyésztésre szánt időben a hőmérsékletet stb. A hímmel is lehet gond, de ez már akkor derülhet ki, ha a tojások terméketlenek. Majd jövőre a természet teszi a dolgát. Idén már türelem! Egészséges madaraknál semmi kencefice nem kell! A csőrsérült madárnál is kellene még néhány információ! A madár neme és faja, továbbá mikor vetted észre, növekedést látsz-e rajta, továbbá mivel tartod együtt, kalitban-röpdében? Kezdetnek ennyí. Üdv. LA.
|