Szia Laci, üdv minden olvasónak! Nem tudom, hogy a nagyméretű tojás váltotta-e ki azt hogy a további fészekrakási kedv madaradnál elmaradt, de elképzelhető. Az ilyen tojás még egy kacsát is megvisel. A viccet félre téve lehet a madárnál valamilyen peteérési gond, gyulladás stb. Azt viszont évek hosszú során sem tudtam megmagyarázni, hogy mi okozza egyes madaraknál, hogy egyáltalán nem tojnak le. Persze itt most életerős tenyészérett madárról beszélek, aki megkap mindent, ami szem szájának ingere. Persze a megfelelő hő, pára, megvilágítási idő is adott a megfelelő fészkelési környezettel együtt. Szóval egyik madár nem tojik, a másik hasonló feltételeknél igen. A "csodálatos mozambiki csicsőrkék" ebben is élen járnak! Néha én is azt hiszem, hogy ez az elnevezés félrevezető! Közel sem csodálatosak, néha inkább bosszantóak. Olyanok, hogy minden "kezdőnek" elmegy tölük a kedve! Arra is gondoltam, hogy egyes madár fajnál túl sok a dicséret, és keveset írunk a hibáikról. Elképzelhető, hogy erről kellene többet írni, így elmenne a kedve sok embertársunknak a madártartástól! Evvel elérhetnénk azt is, hogy a környezetvédelmi hatóságok jobban megkedveljenek bennünket! Tudjátok ha nincs madarász nincs velük gondjuk! Az öregek lassan úgyis "elszállnak". Az én mozambiki csicsörkéim is abbahagyták még a fűszál nagymosását is. Ebben a szezonban egyetlen fiatalom sem lett! Szerintem már nem is lesz. Három tojótól semmi! Volt már hím cserebere, kis kalit nagyobb röpde, szögletes fészek, kanári fészek, tűzcsíz fészek kétféle, egyik sem volt megfelelő! Arra gondoltam, hogy titokban ők is olvassák az IDRÉT! Igy minden zsiványságot előadtak. Eleség is minden, ezt nem is részletezem. Még tyúkhúrt, lisztkukacot is kaptak. Szó ami szó most nem csodálatosak, hanem "ördögök". Üdv. LA.
|