Sziasztok, Szinesek !
Csak be akartam jelentkezni, hogy ne higyjétek, egészen elmentem.
Sajnos nem sok minőségi jelentenivalóm van... A kutyulék tenyészállományom még mindig produkál, a szépek, az értékesek nem.
Van egy tojóm, amire azt mondtátok, nem is szinkanári, mert sapkája van... Azt a madarat már többször ki akartam adni, mert nem csinált semmit, meg olyan furcsán piheg is, ha kézbe veszik... de aztán csak bent hagytam egy olyan tarka-nemtommilyenszinű himmel. A him valamikor allitólag tiszta festett piros volt, de miután kivedlett, olyan furcsa foltos-tarka lett (az a szin nem tudom micsoda, már olyasmi féle madárról volt itt már régebb kép...). Szóval, első nekifutásra produkáltak egy kis nyomorék tarka fiókát, amelyik néhány nap után meg is halt. Na akkor akartam őket kivágni, de nem tudtam, melyikkel van a baj, úgyhogy együtt maradtak. Eltelt másfél hónap semmi változás nélkül, aztán egyszer csak visszatojt. Megint lett egy béna fióka, azt kidobtam, de másik kettő megmaradt. Meggyűrűztem őket, már vigan repkednek, nemsokára mennek a röpdébe. Itt jön az érdekesség... Mind a kettőnek lett sapkája, nem is akármilyen... Nem tudom pontosan, milyen kell legyen egy szép/jó kanári sapka, de ezeknek valami érdekes van... Van egy teljesen lapos, vizszintes tányér a fejükön és van egy másik, vagyis a felsőnek a meghosszabbitása függőlegesen a tarkójukon ... Nem tudom, miféle, de ilyet még a gloszteres képeken se láttam. Megkérdezném, hogy szerintetek micsoda, de nincs kép róluk, úgyhogy nem tudjátok megnézni. Majd később pótolom ...
Más, van még három fiókám, amelyikből az egyik zöldes lesz, olyan natór szinű, a másik kettő világos sárga. Nem tudom, hogy elefántcsont-e , de majd róluk is lesz kép.
Más, meghalt két himem "sorvadásban". Legalábbis valaki igy nevezte a betegséget. Hiába olvastam a könyvet, nem találtam semmi hasonlót benne. Egy helyi ismerősöm mondta, hogy amelyik madár elkezd úgy ok nélkül fogyni, sorvadni, az nemigen éli túl. Hát igy is volt...
Más, mit szóltok, mit jelent az, ha madarat kézbe véve, valami nehézkes sipogás hallatszik és a madár alig kap levegőt. Állandóan úgy szipog. Valami légúti baja van ? Mit lehet vele kezdeni? Pláne egy drágább, kintről hozott madarat sajnálnék, ha csak felborulna a ketrecben és kampec neki ...
Egyelőre a fajmadarakkal nem sok szerencsém volt, a régi piros mozaik himemtől lett egy fióka, amit kaptam Csabától, nem akart visszatojni, külön vannak, a recessziv fehér tojó, amelyik szintén tőle van, még kérte a himet a többi mellett is, betettem neki a párját, lett is négy tojás. Abból mire észrevettem, a him kettőt eltört, egy kikelt, de pár nap után az is meghalt, úgyhogy semmi nem lett belőle. A tojót visszattettem a röpdébe, jövőig csak sport neki, semmi sex ...
Érdekes, hogy a faj himeim stabilan hallgatnak, a mocsok tarkák meg egész nap fütyülnek. Annyit dumálnak, mintha legalábbis nők lennének. Nem baj, legalább nincs olyan csend a házban...
Múlt héten megint volt utam Nyiregyházán keresztül, de akkor Tóth Sándor el volt foglalva, nem tudtam meglátogatni. Nem baj, majd jövő héten ...
A múltkori látogatásom nála sajnos erősen rövid volt, mert nagyon siettem visszafelé. egyótt akartam a két élményról beszámolni, de akkor jó lesz igy külön is...
Kedves bajuszos öregurat találtam, aki egészen kellemes emlékeket idézett bennem. Körbevezett a tenyészetében, megmutatta a madarakat és a ketreceket, röpdéket is, a takaritási módszerét, a fészkeket, fészekrakó segitő módszerét, a tojás megőrző módszerét és a bolti tápjait is. Aztán vásároltam könyveket is és egy kicsit tudtunk beszélgetni is, aztán már rohantam is tovább. Megigértem, következőkor majd többet ülök és beszélgetünk nyugodtan.
Hasznos és gazdagitó találkozás volt, aminek biztos lesz folytatása.
U.i. Csaba, Feri kösz a hozzászólásokat, még mindig nincs válasz a különbségekre. Egyesek már vedlenek, mások még nem? Egyesek kidolgozták magukat a nevelésnél, mások nem? Majd jövőre remélem másképpen lesz és akkor majd össze tudom hasonlitani. Akkor majd ami nem elég termelékeny, az elmegy és jön más helyette.
Kérdés viszont, mitól lesznek béna fiókák? Ennek a párnak kettő is volt. Olyanok, mintha diszpláziájuk lenne, alábaik oldalra állnak ki belőlük, nem alattuk vannak és ettől nem tudnek sem felállni, sem kapaszkodni.
Üdv mindenkinek
|