Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 46  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 jún. 25, 15:10 
feketemarcsi írta:
Szia!

Mondtam, hogy fel a fejjel, stramm kis jószágok a fürjekcskék már a tojásban is.

Hát igen...

A legelőször kelt fürjek között van egy nagyon érdekes és szép kis madárka. A rozsdás és a fehér madaram keresztezésének eredménye. Az egész madár sötét színű, de az egész begye vakítóan fehér. A mostani kicsik között szintén van egy ilyen-ennek is a begyén van egy folt. Van még ezeken kívül egy tarka madárkám, de ez sima vadas alapszínű és a szárnyán van a foltja. Így már tetszik a fehér szín(a natúr, hófehér madarak annyira nem jönnek be). Ami érdekes, hogy a világos(sárga) és a sötét keresztezéséből nem lett tarka. Vagy rozsdás, vagy világos fiókák lettek. Na, majd hátha a most kikeltek között... :D

Hozzászólás 2008 jún. 25, 13:38 
Tegnap este elkezdtek kelni a múltkor lehűlt fürjtojások is. Eddig kb. 60db kelt ki és van még 10-15 tojás, ami meg van pattanva(kb. 80tojás volt bent,ebből 50 Szlovákiából behozott)

Hozzászólás 2008 jún. 23, 12:04 
feketemarcsi írta:
Sziasztok!

Képzeld Lax, azóta a "vizicsibe" kitenyésztődött a hétvégén kelt törpikék között is. Úgylátszik ragályos. Már azt várom, hogy a pánkocskák (copfosok) közül mikor találja ki valamelyik, hogy fürödni szeretne.

Bár szerintem a japánoktól nem áll olyan távol a víz, én már észrevettem évekkel ezelőtt is, hogy a nagyon meleg nyári napokon a fürjeim "lábhűtésesek", egyszerűen beleállnak az itatóba és úgy hűtik magukat. Van amelyik a pociját is bevizezi és ettől jobban érzik magukat.

A vizicsibe-szindróma nálam is feltűnt. A felnőttek között csak egy-kettő van, amelyik nem mászik bele az itatójába a napközbeni kánikula alatt. Nem pancsolnak, csak beleállnak vagy ülnek. :D Most tervezünk a bátyámmal egy itató-rendszert nekik, mert rengeteg vizet képesek is elfogyasztani-én meg napközben nem érek rá itatni őket.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 jún. 23, 7:59 
Idézet:
Sikerült megállítani az elhullást. Mióta szétválasztottam a csapatot és betettem a virágcserepeket, egy sem pusztult el a kis fürjek közül.

Örülök, hogy sikerült az ötlet...
tobvábbi jó tenyésztési munkát kívánok..

Hozzászólás 2008 jún. 23, 7:44 
Sikerült megállítani az elhullást. Mióta szétválasztottam a csapatot és betettem a virágcserepeket, egy sem pusztult el a kis fürjek közül. Remélem most már nem lesz gond velük.

Ma -de legkésőbb holnap- kell kelnie annak az adag fürjtojásnak, amik "átélték" az áramszünetet. Ma hajnalban megnéztem a tojásokat, egyikben sem lehet hallani még csipogást vagy kopogást, pedig illendő lenne. Lehet, hogy egy sem élte túl a lehűlést? :cry:

Hozzászólás 2008 jún. 20, 18:53 
feketemarcsi írta:
Mi ez, vizicsibe!?

Gratulálok kitenyésztettél egy új fürjfajt :twisted: :31: :lol:

Hozzászólás 2008 jún. 20, 14:38 
feketemarcsi írta:
Nálunk a legpicibbeknél van egy kis szemtelen, pohárral szoktuk feltölteni a kis itatóikat és minden falkában van egy-kettő a naposak között, amelyik arra utazik, hogy beleihasson a pohárba, de most van egy amelyik egyszerűen beleugrik.
Mi ez, vizicsibe!?

Nem győzzük szárítani, a tele pohárra különösen vadászik...

Ez lesz a legéletrevalóbb! Vigyázz rá!-nekem mindig az ilyen kis renitensek a kedvenceim. :D

Hozzászólás 2008 jún. 20, 13:38 
Helo!

Két csibe esett áldozatul, azóta többö nem látom. Hátha.

Remélem Girgesznek is sikerül megállítani a "kupacolást"

Hozzászólás 2008 jún. 20, 7:47 
Tegnap du. szétválasztottam a fürjállományom, plusz betettem hozzájuk pár virágcserepet-ma reggelre nem volt egy pusztulás sem. Hátha sikerült megállítani.

Hozzászólás 2008 jún. 20, 7:36 
lax20 írta:
Girgesznek: Még egyszer köszönöm a segítséget. Azt hiszem az Ekodiár nem tartalmaz vitamint (legalábbis nem az a legfőbb hatóanyaga). Ma kaptak vitamint és főtt tojást gyári lágyeleség porral (mivel az is tartalmaz vitaminokat).

Remélem sikerül megelőzni, hogy több kismadár elpusztuljon.

Hozzászólás 2008 jún. 19, 19:22 
Marcsinak: :( . Nekem is van most egy fehér kismadaram. Remélem vele nem lesz ilyen problémám. Régebben nem volt (mondjuk nekem mindig csak 1-1 fehér madaram volt).

Girgesznek: Még egyszer köszönöm a segítséget. Azt hiszem az Ekodiár nem tartalmaz vitamint (legalábbis nem az a legfőbb hatóanyaga). Ma kaptak vitamint és főtt tojást gyári lágyeleség porral (mivel az is tartalmaz vitaminokat).

Hozzászólás 2008 jún. 19, 15:22 
lax20 írta:
Helo!

Girgesz köszi a gyors segítséget! Akkor már csak azt nem értem hogy történhetett ez meg a napos törpefürjeimmel? Amúgy a korleírás stimmel, de csak 1 apróságnak lett ilyen baja (szerencsére).
Ekodiár +-t kaptak, de akkor ezzel nem is tettem rosszat, mert az gömbaölő hatású.

Nézd meg, hogy mennyi koleszterin-B vagy D-vitamin van benne. A Jolovit tökéletesen beválik ilyen esetekre, de ha egy kis főtt tojást vagy túrót adsz nekik összemorzsolva darával az is használhat ilyen esetekben. AD-vitamint hiány kialakulhat napos korban is, abban az esetben,ha a szülőnek nem jutott annyi D-vitamin, hogy az megfelelő mennyiségben kerüljön a tojásba. Ebben az esetben előfordul, hogy ez a mennyiség elfogy a kifejlődéskor, de az egészséges élethez és a növekedéshez már kevés.

Hozzászólás 2008 jún. 19, 15:05 
feketemarcsi írta:
Én olyat láttam még csak egyszer kétszer, hogy egyszerűen melállt a kis szíve a madárkának.

Abban a bizonyos könyvben le van írva, hogy elég ijedős madarak, így a "szívroham" závaráskor nem ritka náluk.

Hozzászólás 2008 jún. 19, 15:03 
Helo!

Girgesz köszi a gyors segítséget! Akkor már csak azt nem értem hogy történhetett ez meg a napos törpefürjeimmel? Amúgy a korleírás stimmel, de csak 1 apróságnak lett ilyen baja (szerencsére).
Ekodiár +-t kaptak, de akkor ezzel nem is tettem rosszat, mert az gömbaölő hatású.

Hozzászólás 2008 jún. 19, 12:00 
lax20 írta:
Helo!

Nekem most csak 15 fürjcsibém van, így nem nyomják agyon egymást, viszont egy másik probléma lépett fel amivel eddig még nem találkoztam. A fürj izmai lebénulnak, nagyon - nagyon lassan. Legvégül a fej és a légzőizmok. Ennek mi lehet az oka?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ez a betegség szinte minden állatnál-de még az embernél is hasonló módon: angolkór-, folyik le. A krónikus D-vitamin hiány okozza. Jut a szervezetükbe D-vitamin, de az olyan kevés(vagy vmi miatt olyan kevés szívódik fel), hogy hosszú távon nem tudja fedezni a szükségletet, így először a kevésbé fontos perifériás részek(végtagok), majd a fontosabb belső izmok, végül a légző és a szívizom áll le. Több D-vitamint adj nekik, vagy tedd őket napos helyre, esetleg próbálkozz valamilyen más tápkeverékkel. Sokszor a penészgombák által szintetizált toxinok okozzák a D-vitamin egyensúly felborulását-lehet, hogy állott tápot adak neked, esetleg valamelyik összetevő volt fertőzött.

Hozzászólás 2008 jún. 19, 10:53 
Helo!

Nekem most csak 15 fürjcsibém van, így nem nyomják agyon egymást, viszont egy másik probléma lépett fel amivel eddig még nem találkoztam. A fürj izmai lebénulnak, nagyon - nagyon lassan. Legvégül a fej és a légzőizmok. Ennek mi lehet az oka?

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólás 2008 jún. 19, 10:07 
Köszönöm a tanácsokat!

Nálam a hőm. 30 fokra van beállítva, a kupacolás(most már ezt is tudom :D ) pedig változó helyen történik, de ált. a lámpa melletti sarokban, nem pedig a lámpa alatt(fáznak), vagy attól legtávolabb(melegük van). Ezért álltam értetlenül a dolog előtt. Ez a cserepes ötlet nagyon jó!

Most vettem egy termosztátot, és egy csőventillátort. A kettő kombínálásával akarom elérni, hogy állandó hőmérséklet legyen a fürjcsibék ládájában. Remélem sikerül ...

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 jún. 19, 9:40 
Sziasztok !
A kupacolást enyhítheted, ha a lámpa/ák alatti területen műanyag 8 cm-es virágcserepeket az ajzathoz rögzítve teszel egymástól 5 cm-re.
( ugy néz ki majd mint a labirintus)
Ekkor a járatokban kevésbé, vagy teljesen megszűnik az egymásra torlódás főleg, ha az (infra) fűtőlámpát 3o - 4o cm re helyezed föléjük,
ekkor magasabb lesz a hőmérséklet és tonzúra szerűen telepednek le a mérsékeltebb hőkőrben.
Figyelem !!! Ennél a módszernél csak száraz gyulékony -anyag mentes homokot tegyetek ajzatnak, 12 nap után már kevésbé veszélyes a kupacolásuk.
A kupacolás legfőbb oka, hogy fáznak a fürjek. (1o - 12 napig 24 c fok körüli hőmérsékleten neveljük őket..)

Hozzászólás 2008 jún. 19, 9:33 
feketemarcsi írta:
Hát sokmindent nem tudsz csinálni, ilyen kis butuskák ezek a bogárkák. Van egy korszakuk, mikor ezt csinálják, aztán kinövik. Ha kisebb csoportok vannak, kevesebbet nyomnak agyon. Én ha látom, hogy nagyon kupacolódnak, szét szoktam keverni egy kicsit őket.

Bármennyire is sajnáljuk, mindig pusztul el belőlük, főleg így és általában sajnos az szokott elpusztulni, amelyikkel hosszú távú további terveink vannak.

Ha jól emlékszem neked olyan 100 db madarad van, szerintem belőlük 3 csoportot lehetne csinálni méret szerint és akkor lehet hogy nem is nyomnának agyon többet.

Szóval mással is előfordul ez?-már kezdtem aggódni, mert eddig nem csináltak ilyet, csak két-három napja.
A szétválasztást ma reggel megcsináltam-gondoltam hátha használ, de ezek szerint jó tettem. Igaz én két felé szedtem őket, de du. majd 3 részre osztom a csapatot. Köszi a segítséget!

Hozzászólás 2008 jún. 19, 7:54 
Szia Marcsi!

Korábban említetted, hogy vigyázzak a fürjekre, mert ha összebújnak,akkor agyonnyomják egymást. Sajnos bekövetkezett. A hőmérséklet állandó 30 fokra van beállítva(ennél magasabbat nem tudok ebben a ládában) és két nap alatt 12 fürjem pusztult el, mert megfulladt. Ha lekapcsolom a fűtést-hogy hátha a meleg miatt-, akkor is, ha fel van kapcsolva akkor is. És biztos, hogy ez az oka a pusztulásuknak, mert mindig a kupac alatt találom meg őket.
De mit csinálsz, hogy ezt elkerüld?-tudnál nekem valami jó tanácsot adni?Nagyon sajnálom őket és nem szeretnék több apróságot elveszíteni...
Előre is köszi a választ!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 46  Következő