Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 okt. 8, 15:51 
Helló mindenki

Szóval ha engedélyt szeretnél kérni hazábkban is honos védett madár tartására, tenyésztésére (fokozottan védettre nem adható ki engedély magánszemélynek) akkor az illetékes Környezetvédelmi és vízügyi felügyelőséghez kell fordulnod. (az interneten megtalálható az összes elérhetősége).
Attól függően, hogy ez hol van az országban, attól függően ki a jogászuk, ügyintézőjük, akár még meg is athatják, de nem ez jellemző. Az aktuális jogszabályt hasonlóan összevissza értelmezik ők is! Szóval szerencsével akár kaphatsz is.
Na már most A LEGNAGYOBB PROBLÉMA AZ, HOGY A 96.-OS TERMÉSZETVÉDELMI TÖRVÉNY HATÁLYA KITERJED E A DOMESZTIKÁLÓDÓ, ZÁRT TENYÉSZETEKBŐL SZÁRMAZÓ PÉLDÁNYOKRA, AMELYEK ÉRTHETŐLEG SOHASEM KÉPEZTÉK A TERMÉSZETES ÖKOSZISZTÉMA RÉSZÉT. (vagyis most csak a tenyésztett madarakról van szó, a befogás most más tészta).
a MINISZTÉRIUM SZERINT KITERJED (naná, akkor nincs mit csinálni, lehet tiltani, nincs vele gond).
Kerek Laciék szerint nem terjed ki. Ezen anomáliát oldaná fel az az alkotmánybírósági állásfoglalás, amit a solymászok már évek óta megkértek, csak hát ez nem olyan világrengető probléma, hogy az alkotmánybírák előkotorják a fiókból. Az ő döntésük nagyon NAGYON fontos lenne ebben a vitában. Ajánlom mindenkinek, olvassa el a törvényt, kiváncsi vagyok ki mit hámoz ki belőle.
Tehát ha a törvény vonatkozik a külföldről hozott tenyésztett madarakra, akkor a 1998/8, már módosított kormányrendelet szerint csak az kaphat engedélyt védett madár tartására, aki igazolja annak közérdekét, oktatási, kutatási célból, stb. Vagyis azért hogy gyönyörködj benne, nem kaphatsz engedélyt (az ország nagy részében).
Ez az alpprobléma, ezt kell megérteni mindenkinek. Ja és valahogy tenni kéne ellene!!!

Hozzászólás 2008 okt. 8, 14:38 
carduelis írta:
Szia Remus! Röviden, nálunk is a vadbefogásra kell engedéjt kérni, ami valóban szigorúbb a többi tagállamétól. Nálunk is ugyan az a eus rendelet van érvénybe mint nálatok ,és ez egyértelműen leszabájozza, hogy mi az hogy tenyésztett. Kitől kellene engedéjt kérni egy tenyésztett egyed megvásárlásához? Olvasok itt nemlétező hivatalok rémtetteiről.....Most már én se értem hogy valójába mi is a probléma? KL

Meg osztanád velünk hogy mégis hova forduljanak ezek a Mo.-i emberkék engedély-ért mert úgy érzem te tudol valamit .

Hozzászólás 2008 okt. 8, 13:58 
De elöször engedély kell hozzá Carduelis, mert ha nem olyan mintha baleset után akarnál cascó.t kötni.

Hozzászólás 2008 okt. 8, 13:45 
Szia cwg! Mint írtam Magyarországon mindíg szigorúbb volt a vadon befogás ,így igazán komoj nagy tenyészetek nemtudtak kialakulni. Neharagudj de mit értesz hivatalos alatt, és számomra ellentmondásos a tenyésztett vadmadár kifejezés is . Az euba bárhol vásárolhatsz európai kulturmadarat legálisn. Marcsi a cserével egyetértek! KL.

Hozzászólás 2008 okt. 8, 13:04 
Bocs, de az idézőjel elé, vagy után nem írtam oda, hogy az alábbi sorok írója brimston. Így ezt figyelmen kívül hagyva, akár úgy is tűnhet, mintha én mentem volna tárgyalni, de nem.
Magyarországon van- e olyan tenyésztő, akitől hivatalosan tenyésztett és gyűrűzött vadmadarat tudok beszerezni?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cwg 2008 okt. 8, 13:09-kor.

Hozzászólás 2008 okt. 8, 12:58 
Üdv mindenkinek! cwg-nek legálisan mindent lehet csinálni még madarat is tarthatsz. Ha egy tenyésztett kakadut veszel kitől kérsz engedéjt? A minisztériumba mikor tárgyaltál ,milyen jogszabájra hivatkoztak,hogy a kiadott engedéj tövénytelen, és a visszavonás esetén mi lép a hejébe...... (az az engedéj vadbefogásról szólt, de már rég nem erről szól a történet).....Kíváncsian várom bárkitől hogy közölje végre ,azt a jogszabájt amej tiltja egy jogszerűen megszerzett egyed tartását, tenyésztését,stb. Marcsi a Sanyi megválaszolta a lényeget , de más a mentés és más a tartás, ahhoz bizony engedéjt kell kérni. KL.

Hozzászólás 2008 okt. 8, 12:39 
Jaaaaaa!? Hát igen. A fecske az más. Ő aranyos meg amúgy is lengyel és mint tudjuk "Lengyel, magyar -két jó barát, együtt isszák egymás borát". Biztos hoznak majd bort Jaruzelszkiék, ha megmentjük a fecskéiket. Vagy a repcsijegyet is abban fizetik ki nekünk. Na szóval így lesz a fecskéből bor. Ennél egyszerűbben csak versben tudom mondani: Mentsd a fecskét,
Igyál bort.

De jó lesz.

Bocs, de ma jó napom van és nem bírok magammal.....

Hozzászólás 2008 okt. 8, 11:36 
Helló

Estére ha lesz időm kicsit részletesebben is leírom a törvényi hátteret, de Marcsinak üzenem: bizony engedély kell a védett faj bármi nemű tartásához (5000 ft illetékkel, csak hogy tudd).

Hozzászólás 2008 okt. 8, 11:28 
Én úgy tudom igen. Természetesen csak ha védett. De ma már szinte minden védett, még a házi veréb is. Csak a hivatalos utat járhatnád, madárkórház, állatkert, stb.

Hozzászólás 2008 okt. 8, 10:42 
carduelis!

"Amikor a minisztériumban tárgyaltunk ez ügyben, közölték, hogy törvénytelenül adták ki az engerdélyt (nem lett volna hatáskörük rá), így azokat visszavonták. Persze erről senkit sem értesítettek, sőt azt sem tudták megmondani, mit csináljanak a tenyésztők a madarakkal, amire a minisztérium szerint most már nincs engedélyük."

Az amit én nem tudok ennek a fenti idézetnek a tükrében az az, hogy akkor most lehet-e legálisan tartani madarat, vagy sem? Ha igen, akkor milyet, honnan származót? És melyik az a hivatal amelyik az engedélyt kiadhatja?

Hozzászólás 2008 okt. 8, 8:40 
[quote="berenyibela"]Üdv!
A képen Pásztor Lajos, 1959-es kiadású könyve látható.
Ebben pl. a gyurgyala...

Széncinegét már én is tartottam.Természetesen kényszerből.
Egérragasztóval volt beborítva. Gyerekek hozták.
Miután letisztítottam, és a menthetetlen tollaktól megszabatítottam, több mint egy hónapig gondoztam mire teljesen felépült a tollazata.
Nagyon hamar megszelidűlt. Speciális lágyeleséget (Ausztriában vásároltam), lisztkukacot, feketenapraforgót és gyümölcsöt kínáltam neki.
Miután felépült, természetesen elengedtem. Szerintem röptében könnyeket hullatott.

Egyszer meg egy kerítéssövényben, sövénnyírás közben kaszaboltak ketté egy kenderike fészket. Öt fiókából négy élte túl a kaszabolást. Itt kézzel nevelő tápért rohantam ki Ausztriába. Direkt vadmadarakhoz is van. Konyhaablakban tartottam őket. Mondanom sem kell teljesen szét sza....ták és feleségem nagyon boldog volt. Már megismerték a hangom és jelezték mikor éhesek. Nagyon vadak maradtak. Mikor önállóak lettek elengedtem őket. Szintén könnyeket hullatak!
Itt még megjegyezném, hogy elengedés elött már egyedül, "egy kézzel" táplálkoztak. Próbáltam változatosan etetni őket, olyan eledellel amit a természetben is megtalálnak.
Bízom benne hogy boldogúltak egyedül is.

Hozzászólás 2008 okt. 8, 8:19 
Szia Remus! Röviden, nálunk is a vadbefogásra kell engedéjt kérni, ami valóban szigorúbb a többi tagállamétól. Nálunk is ugyan az a eus rendelet van érvénybe mint nálatok ,és ez egyértelműen leszabájozza, hogy mi az hogy tenyésztett. Kitől kellene engedéjt kérni egy tenyésztett egyed megvásárlásához? Olvasok itt nemlétező hivatalok rémtetteiről.....Most már én se értem hogy valójába mi is a probléma? KL

Hozzászólás 2008 okt. 8, 0:51 
berenyibela írta:
Üdv!
Ebben pl. a gyurgyalagot mint könnyen tartható kalitkamadarat írja le.
Ezen kívül ír még a csóka tojások kistermetű tyúkkal történő keltetéséről,
és,hogy a barázdabillegető szaporítása nagyobb férőhely esetén nem okoz problémát.stb.stb.stb.
Ott is van hollandiában a börzén a b.billegető meg a citrom billegető zárt gyűrűvel, hasonlóan a vörösbegy és a fenyőcinke a kékbegy mellett a kiállítási kalitban és még csak nem is töri magát olyan szelíd.
Énekes- és feketerigóból pedig már mutációkat tenyésztenek.
Nekem sem kellene fűtött madárház, ha le7ne ilyeneket tartani. Nem melegíteném feleslegesen és globálisan a földi légkört, ha eleve klimatizált
madaraim le7nének.
Hajrá
Kép

Én sem szivesen fütenék a madarakra télen ,még jó hogy itt nem olyan a tél mint Mo.on.

Hozzászólás 2008 okt. 7, 23:37 
Helló Brimston!
Van egy ötletem lehet hülyeség de azért leirom,szerintem irjál egy könyvet vagy valamien cikket hogy Mo.miért nem lehet kapni engedélyt Európai kulturmadarak tartására és tenyésztésére mert ezeket a madarakat aki szeretné tartani esetleg tenyészteni nem kell befogni mert pl. itt sp.meg a többi országban is lehet venni és csak azokat lehet tovább tenyészteni, a befogás az külön téma az egy sport ugyan oljan mint a sporthorgászat befogják asztán elengedik, ezek is ugyan olyan madarak mint bármelyik exotikus csak ez Európai nem nagy ördöngőség tudtommal neked is van nemde?Sejtem én hogy odafent rajta vannak a dolgon de mindig az EREDMÉNY számit ,tudod mint pl. az olimpián.Nos ha ez össze jön szerintem egy érdemleges könyvet adnál ki.MERT KELL EGY ILYEN KÖNYV!!!!!!!

Hozzászólás 2008 okt. 7, 22:25 
Üdv!
Ebben pl. a gyurgyalagot mint könnyen tartható kalitkamadarat írja le.
Ezen kívül ír még a csóka tojások kistermetű tyúkkal történő keltetéséről,
és,hogy a barázdabillegető szaporítása nagyobb férőhely esetén nem okoz problémát.stb.stb.stb.
Ott is van hollandiában a börzén a b.billegető meg a citrom billegető zárt gyűrűvel, hasonlóan a vörösbegy és a fenyőcinke a kékbegy mellett a kiállítási kalitban és még csak nem is töri magát olyan szelíd.
Énekes- és feketerigóból pedig már mutációkat tenyésztenek.
Nekem sem kellene fűtött madárház, ha le7ne ilyeneket tartani. Nem melegíteném feleslegesen és globálisan a földi légkört, ha eleve klimatizált
madaraim le7nének.
Hajrá
Kép

Hozzászólás 2008 okt. 6, 20:44 
cwg írta:
Hát igen. Ez akár kényes téma is lehet. Még ha nem is politikusokról van szó.
De ezt már itt egyszer leírta valaki. Azt hiszem megmenekült a statáriumtól és életben maradhatott. :96: Meg nem is viszi előrébb az ügyet. Viszont egy jó szakirodalom, amelyet esetleg másik is követ, még jót is tehet ennek az épen halálos beteg dolognak.

Szerintem is!
Jó szakkönyvet nem tilos megírni és a polcon tartani.
Én optimista vagyok és bízom benne, hogy eljön az az idő, amikor engedéllyel lehet tartani pl. tengelicét.

Hozzászólás 2008 okt. 6, 19:31 
brimston! ment pü

Hozzászólás 2008 okt. 6, 19:21 
Hát igen. Ez akár kényes téma is lehet. Még ha nem is politikusokról van szó.
De ezt már itt egyszer leírta valaki. Azt hiszem megmenekült a statáriumtól és életben maradhatott. :96: Meg nem is viszi előrébb az ügyet. Viszont egy jó szakirodalom, amelyet esetleg másik is követ, még jót is tehet ennek az épen halálos beteg dolognak.

Hozzászólás 2008 okt. 6, 19:10 
Anélkül hogy vádaskodnék: az utolsó mondatban leledzik az igazság!

Amúgy mi ismerhetjük egymást? Beszéltünk már? Mert ahogy látom érdeklődési körünk egyezik, ismerőseink közösek Csabán, és én is békéscsabai vagyok.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára brimston 2008 okt. 6, 19:22-kor.

Hozzászólás 2008 okt. 6, 19:06 
Avvóna a jó, ha valami politikus nagykutya is akarna tartani ilyen madarat. :77: Akkor aztán csak úgy repülne a dolog, hogy öröm lenne nézni. Persze csak ha kormánypárti. Vagy ez hülyeség? A nélkül is tart, mert nála úgy sem szabad keresni? :25:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Következő