Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 nov. 30, 16:24 
Zottan írta:
juhaszjani írta:
Ha a ketrec közelébe megy valamelyik

Ezt a részt nem teljesen értem... Egymás mellett van a kalitkájuk, vagy a zebrák egy röpdén belül vannak bekalitkázva? :o

Hát most a hideg miatt be lett hozva a szobába mindkét kalitka és az egyik kalit a másik tetején van szóval alapesetben csak hallják egymást ami nem zavarja őket. De a sirálykák jogosultságot szereztek ahhoz, hogy néha "szabadon" repdessenek a szobámba (igaz ál szabadság de hát több a kalitnál) és néha odakíváncsiskodnak a zebrák kalitjára is

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 nov. 30, 16:20 
juhaszjani írta:
Ha a ketrec közelébe megy valamelyik

Ezt a részt nem teljesen értem... Egymás mellett van a kalitkájuk, vagy a zebrák egy röpdén belül vannak bekalitkázva? :o

Hozzászólás 2008 nov. 30, 16:13 
Zottan írta:
juhaszjani írta:
Van egy zebrapinty párom ami már vagy ötödjére kotlott el és az előző négy alkalommal elpusztították kikelés után a fiókákat. Azon felül, hogy mi lehet a baj még az lenne a kérdésem, hogy fel lehet e nevelni egy frissen kikelt fiókát a szülők nélkül? És ha igen, hogyan? Milyen meleg kell a fiókának, hogyan tartsam melegen, mivel és hogyan etessem? Nem vagyok tenyésztő, és nem is akarok lenni csak szívemen viselem a kicsi fiókák életét és sajnálom ami elpusztul, nem ezért hivatott világra jönni, hogy végezzenek a szülők vele :(

Kedves Jani!
Gyuree85 barátunk a megfelelő ember a számodra! Ő több ízben nevelt kézzel egzótákat és pont az e témában hiányos ismeretek miatt indított egy honlapot, ami azonban úgy tűnik, most nem üzemel... :? Talán ide téved a mester és megosztja a tapasztalatokat, addig is megpróbálok segíteni az okokban:
1. Lehet, hogy valami hiányzik a fiatalok neveléséhez és a pár ezért dobálja ki, vagy öli meg a kicsiket. Mit kapnak a neveléshez?
2. Talán a pár kölcsönös szimpátiája csak a párosodásban merül ki, de egyébként nem férnek össze. Nálam volt egy ilyen pár, az első költésnél a kikelő fiókákat a tojó kidobálta, a hímet pedig megtépte. A másodiknál, harmadiknál ugyanígy, bár ezekben sikerült egy-egy fiókát megmentenem sirálykákkal. Ezek után szét akartam őket választani, de épp volt náluk tojás, szabad helyem viszont nem, úgyhogy hagytam őket, hadd költsenek. És láss csodát! Két szép fiókát felneveltek minden probléma nélkül, azóta pedig most röpítettek ki négyet, szintén gondmentesen. Persze nem azt mondom, hogy ez az általános, valószínűbb hogy az ilyen madarak sosem "békülnek ki".
Írj többet a tartási körülményeikről, táplálásukról és a madarak viselkedéséről, főleg a szülők közti interakciókra gondolok.

Köszönöm a gyors választ. A nevelési körülmények tudom nem a legjobbak számukra, egy rendes ketrecük van amibe kényelmesen elférnek egy zárt odúval amit száraz fűvel béleltek ki maguknak közösen, föveny van betéve nekik amit szeretnek csipegetni, egzóta magkeveréket kapnak, néha megkínálom őket sajtal, főtt kumplival, tojással sárgarépával vagy valamilyen zöld gyommal. Ha a ketrec közelébe megy valamelyik sirályka akkor a hím agreszíven fellép a tojó védelmébe. Van 3 sirálykahímem is egy odúba de ha betettem a fiókát nem foglalkoztak vele.

Hozzászólás 2008 nov. 30, 15:51 
juhaszjani írta:
Van egy zebrapinty párom ami már vagy ötödjére kotlott el és az előző négy alkalommal elpusztították kikelés után a fiókákat. Azon felül, hogy mi lehet a baj még az lenne a kérdésem, hogy fel lehet e nevelni egy frissen kikelt fiókát a szülők nélkül? És ha igen, hogyan? Milyen meleg kell a fiókának, hogyan tartsam melegen, mivel és hogyan etessem? Nem vagyok tenyésztő, és nem is akarok lenni csak szívemen viselem a kicsi fiókák életét és sajnálom ami elpusztul, nem ezért hivatott világra jönni, hogy végezzenek a szülők vele :(

Kedves Jani!
Gyuree85 barátunk a megfelelő ember a számodra! Ő több ízben nevelt kézzel egzótákat és pont az e témában hiányos ismeretek miatt indított egy honlapot, ami azonban úgy tűnik, most nem üzemel... :? Talán ide téved a mester és megosztja a tapasztalatokat, addig is megpróbálok segíteni az okokban:
1. Lehet, hogy valami hiányzik a fiatalok neveléséhez és a pár ezért dobálja ki, vagy öli meg a kicsiket. Mit kapnak a neveléshez?
2. Talán a pár kölcsönös szimpátiája csak a párosodásban merül ki, de egyébként nem férnek össze. Nálam volt egy ilyen pár, az első költésnél a kikelő fiókákat a tojó kidobálta, a hímet pedig megtépte. A másodiknál, harmadiknál ugyanígy, bár ezekben sikerült egy-egy fiókát megmentenem sirálykákkal. Ezek után szét akartam őket választani, de épp volt náluk tojás, szabad helyem viszont nem, úgyhogy hagytam őket, hadd költsenek. És láss csodát! Két szép fiókát felneveltek minden probléma nélkül, azóta pedig most röpítettek ki négyet, szintén gondmentesen. Persze nem azt mondom, hogy ez az általános, valószínűbb hogy az ilyen madarak sosem "békülnek ki".
Írj többet a tartási körülményeikről, táplálásukról és a madarak viselkedéséről, főleg a szülők közti interakciókra gondolok.

Hozzászólás 2008 nov. 30, 15:38 

Hozzászólás 2008 nov. 29, 20:34 
péter írta:
Szia Zoli!
Holnap csinálok megint pár képet.Majd teszek ide is.Az a madár amire azt írtad,hogy feketemellű,arra én is kiváncsi vagyok,mert,hogy inkább világosodik mint feketedne.No majd látjuk.Sajnos a fehér kivételével pár hét múlva meg kell válnunk tőlük,de addig fotózgatom a változásokat.
üdv.: Péter

Rendben, várom. :)

Hozzászólás 2008 nov. 29, 20:31 
Szia Zoli!
Holnap csinálok megint pár képet.Majd teszek ide is.Az a madár amire azt írtad,hogy feketemellű,arra én is kiváncsi vagyok,mert,hogy inkább világosodik mint feketedne.No majd látjuk.Sajnos a fehér kivételével pár hét múlva meg kell válnunk tőlük,de addig fotózgatom a változásokat.

Hozzászólás 2008 nov. 29, 13:12 
Péter, majd ha tudsz később, a színesedés alatt is feltenni fotókat a madárról, az jó lenne. Nagyon szép az a kis feketemellű! :D

Itt pedig két feketearcú (vagy feketeszakállas):

Az előző nemzedék már csaknem teljesen kiszínesedett feketearcúja:
Kép

És az ifjú titán, aki pár napja repült ki:
Kép

Hozzászólás 2008 nov. 22, 0:14 
szia Zoli!
A képek ma készültek,a madarak még jópár hétig nálam lesznek.A ,fehér'az saját tenyészetbe lessz tavasszal vagy később.
A nagyszülők felmenőit nem ismerem azt sem tudom honnan kerültek az előző gazdijukhoz.A tojót meg kereskedésből vettem :? ,ő volt az első pintypár tojója amivel elkezdtem ezt a ,,bolondériát"

Hozzászólás 2008 nov. 21, 22:18 
Szia Péter!
A nagyapa normál szürke madár, a nagymama pedig egy (mogyoróbarnával szegélyezett - de nehéz ezt megszokni) fehér.
Ami számomra érdekes, az a második képen felülről a második, a harmadikon pedig balról az első madár, aki egy feketemellű szürke.
Lenne esetleg a többi ősről képed (közvetlen szülők is)? Meg ezt a madarat is megnézném kiszínesedve, vagy ez mostani kép?

Hozzászólás 2008 nov. 21, 18:26 
Sziasztok zebrások!
Zottan neked küldenék pár képet.
Kép
ők a Nagyszülők.
Kép
itt még fészekben az első unokák

Kép
ezen a képen a sarokban elbujva az már hasonlít a nagymamihoz :D
az apa a fentiképen lévők fia

Kép
ők is a felsők unokái,apjuk után
Valamikor beszéltünk szín témábann,akkor amit írtál,ez mint szemléltető,gondoltam jól jön más ilyen kezdőknek mint én is.

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 nov. 19, 18:18 
ckuzmos írta:

Köszi :)

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 nov. 19, 15:05 
Itt van:
http://www.idre.hu/diszmadarak-tartasan ... akrol.html

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2008 nov. 19, 13:30 
Hellóka!

A főoldalon, vissza kell lapozni, egy néhány oldalt. A címe: Gondolatok a tenyész- és pihenőidőszakról.

Üdv:
Görbe Gábor

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 nov. 19, 10:38 
G2 írta:
A genetikai keveredés miatt kellett őket szétválogatni, de erről írtam a pihenő és tenyészidőszakról szóló cikkben.

Gábor, ez pontosan hol található?
Évcsi

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2008 nov. 19, 8:18 
Szevasztok.

Néhány évvel ezelőtt tartottam kolóniában zebrákat én is. Négy párom volt 1x1x2-m-es helyen. Mind a négy pár költött mint a gép átlag 3-4 fióka fészkenként. A kirepült fiatalokat sokszor kollektíve etették. Pedig ők aztán felnőttkorban kerültek össze.
Balhé az mindennapos volt közöttük, de megoldották rendszerint nem kellett közbeavatkozni.
A genetikai keveredés miatt kellett őket szétválogatni, de erről írtam a pihenő és tenyészidőszakról szóló cikkben.

Üdv:
Görbe Gábor

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 nov. 19, 7:21 
Hali!

Nálam volt olyan időszak, amikor 40-50 pár költött együtt nagy volierben zavartalanul, és mind költött.(!)De ez nem tenyésztés, még két három pár esetében sem, mert a zebra (szerintem!) hajlamos a ku....ra.Persze fontos, hogy mi a cél(!)Én azt mondom, ha két párat egy nagyobb kalitba teszel, az is fog költeni mind a két pár.(?) A Zoli tapasztalata meglep a "dominanciáról", de nem vonom kétségbe amit írt. Próba, cseresznye!

Hozzászólás 2008 nov. 18, 21:21 
Bernát írta:
Üdv Zoli.
Köszönöm a gyors választ. :D

Nincs mit. :)

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2008 nov. 18, 21:19 
Zottan írta:
Bernát írta:
Üdv.

Mekkora csapat zebra tartható együtt :?:
Vagy csak párban lehet tartani :?:

Elöre is köszi a válaszokat. :wink:

Hello!
Nálam egy röpdében legfeljebb három pár fért össze, ezek közül is csak a domináns pár költött rendszeresen, a többiek csak ha elég ügyesek voltak. :) Pedig a röpde elég nagy és sok fészkelési lehetőségük volt.
Igaz, már felnőttkorukban kerültek egybe, valószínűleg ha fiatalkoruk óta csapatban éltek volna, többen is jól kijöttek volna.

Üdv Zoli.
Köszönöm a gyors választ. :D

Hozzászólás 2008 nov. 18, 21:15 
Bernát írta:
Üdv.

Mekkora csapat zebra tartható együtt :?:
Vagy csak párban lehet tartani :?:

Elöre is köszi a válaszokat. :wink:

Hello!
Nálam egy röpdében legfeljebb három pár fért össze, ezek közül is csak a domináns pár költött rendszeresen, a többiek csak ha elég ügyesek voltak. :) Pedig a röpde elég nagy és sok fészkelési lehetőségük volt.
Igaz, már felnőttkorukban kerültek egybe, valószínűleg ha fiatalkoruk óta csapatban éltek volna, többen is jól kijöttek volna.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156 ... 205  Következő