Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 jan. 19, 11:38 
Sziasztok!

Mi túl kényelmesek vagyunk ezek szerint, mert a boltban kapható fészkelőanyagot adjuk nekik :lol:

íme az előző fészekalj egyszem számkivetett fiókája

(ő volt az, még november elején, nem tudom emlékeztek -e)
Kép

és most
Kép

Valódi név: Rép Judit

Hozzászólás 2009 jan. 19, 11:30 
sziasztok:)

Én 1 kezdő zebrás vagyok, nagyon tetszik az oldal sok érdekesség van benne amit írtok és sok jó tanács is.
Az én zebráim még csak 2hete vannak meg de nagyon aktívak ezért kaptak is egy odút amiben szép kis fészket csináltak.
A fiú nagyon szorgalmas hívogatja be a lányt de az nem nagyon megy be de viszont nagyon nyugtalan ide oda repked. ár láttam a szerelmi életüket de azóta semmi nem történt .Kb mikorra várható az első tojás ha lesz belőle valami? na nem írok novellát majd inkább kérdezek még :lol:
előre is köszi a választ

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2009 jan. 18, 11:34 
lax20 írta:
Évcsi írta:
az én véleményem nem mérvadó :)

ne mondj ilyet!
minden tapasztalat fontos. én sem tartok régóta zebrákat.

Aranyos vagy! :D
Tényleg nincs sok tapasztalatom, csak mivel tudom, hogy ők fogságban vannak, és szeretem őket, így igyekszem minél jobb helyet biztosítani nekik (jó nagy hely, fény, kaja, nyugalom, tisztaság). Nem is volt még se betegség, se elhullás, igaz nem túl sokan vannak: 2 pár, plusz 7 felnőtt a tavalyi szaporulatból, meg a 4 papagáj. És nem is az állományt akarom növelni, hanem a tapasztalataimat. :D
Üdv.: Évcsi

Hozzászólás 2009 jan. 18, 11:11 
Évcsi írta:
az én véleményem nem mérvadó :)

ne mondj ilyet!
minden tapasztalat fontos. én sem tartok régóta zebrákat.

Hozzászólás 2009 jan. 18, 10:29 
Hali!

Nálunk a bevált fészek a következő: kereskedésben kapható (vagy ha apukámat meg tudom vesztegetni némi sütivel, akkor házi barkács :) )szögletes pintyodú, a kalitkára kívülről felszerelve. Az aljára háztartási szivacskendőt szoktam tenni, ez levegőn később megkeményedik, ami azért jó, mert takarításkor könnyen ki tudom szedni egyben az egész fészket. Fészekanyagnak nálam szénát és csíkokra vágott papírtörlőt kapnak. Általában az odú nyílásától befelé lejtősen kirakják macskaalommal, ami a kalit alján alomként funkcionál.
Mikor a kicsik már pár naposak, szoktam adni a szülőknek papírtörlő darabokat, ezzel szépen kitapétázzák a fészket. Ha a babák átmennek ős-madárba (mikor kezdenek nyílni a tokok) kiszedem őket szivacskendőstől, és kapnak új bélést meg fészekanyagot. A fészekcsere idejére papírtörlővel bélelt tálba teszem őket.
Kirepülés után már könnyebb takarítani, egyszerűen egy kartonlappal kizárom őket a "műveleti területről".

Hozzászólás 2009 jan. 18, 10:04 
Helló,
én is olyat, amit lehet venni, 16 cm minden oldala. Jó kérdés végülis, hogy miért kéne a bejáratig építeni... :shock:
Ez is úgy él bennem, mint egy természetes dolog, pl. így kilát belőle, ha nem akar kijönni, de kíváncsi, hogy mi zajlik. Ezt csinálja a tojóm most is, aki ül a 10 tojáson vagy ki tudja, hányon, mert nem tudtam ellenőrizni a fészket, mert nem akart kijönni most reggel. Vagy pl. azért, mert a kirepülő fiókáknak könnyebb dolguk van kifelé... Bár sokmindent megoldanak ők is.
Én még csak hullámos papagájnál láttam olyat, hogy semmi vagy kevés forgács van az odúban. Igaz, én még sokmindent nem láttam, úgyhogy az én véleményem nem mérvadó :)
Évcsi

Hozzászólás 2009 jan. 17, 21:58 
Szió!

Én olyan kis dobozkát használok, amit elég könnyű beszerezni. Amúgy én azt nem értem miért kéne a bejárat szintjéig építeni?

Hozzászólás 2009 jan. 17, 21:27 
lax20 írta:
De amúgy minek belepakolni akármit is a fészekbe? Behordanak ők maguktól mindet amit akarnak.

Elég nagy munka lenne neki, mire a bejárat szintjéig felépítik... Már ha egy fajta odúról beszélünk.
Évcsi

Hozzászólás 2009 jan. 17, 21:01 
Helo!

Az eddigi zebráim csak füvet kaptak. Mindig szép fészket építettek. De néha túlzásba is vitték. Pl tavaly amikor kikeltek a fiókák adtam nekik fészekanyagot, hogy majd hordhassák a picik alá. Erre a fiú egy új fészket épített a kicsik tetejére. :cry: :shock:

De amúgy minek belepakolni akármit is a fészekbe? Behordanak ők maguktól mindet amit akarnak.

Szerintem a vatta nem jó. Minden nedvességet magába szív és ebből könnyen lehet baj.

Viszont maga a "fehér" ötlet jó, mert a zebráknál szupernormális inger a fehér. Így például minden fehér tollat behordanak a fészekbe.

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:58 
Hellóka:

A vattát mint fészekanyagot felejtsd el. Könnyen beleakad a madár körme, és kirántja a kicsiket, vagy a tojásokat. Száraz füvet javaslok, és boltokban lehet kapni fészek anyagot Sisal néven. De megteszi az iratmegsemmisítőből a szeletelt papír is , persze csak mint adalék a széna mellé.

Üdv:
Görbe Gábor

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:54 
Vattát semmiképp! A széna jó, szedj egy kicsit többet és jól tömködd az odúba. A finomabb, bélelő részhez pedig puhább füveket, tollat, lószőrt, ilyesmit adhatsz, ezt úgyis jobban szeretik maguk behordani.

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:47 
kÖSZÖNÖM!

Még egy gyors kérdés! :)
Fészek anyagnak jó a vatta és széna keveréke?

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:47 
Ha működik, akkor oké, csak nekem szokatlan volt... :)

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:46 
Hát lehet, ez kiad 2 fészekaljat. :?
A forgácsot arra használom, hogy az aljától a lyuk szint aláig feltöltöm, és arra teszem a füvet. Ezt nem magamtól találtam ki, de már nem tudom, honnan vettem. Egyébként az eredeti páromnál semmi gond nem volt belőle.
Hogy csináljam akkor legközelebb? Csak fű?

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:25 
Forgáács...?? :shock:
Amúgy igen, jól teszed, ha ezek után leállítod őket. Derék dolog 10 tojást tojni egy zebrának, de cska ritkán fordul elő... Nem lehet hogy két költés folyt egybe??

Hozzászólás 2009 jan. 17, 20:20 
Sziasztok!
Nálam most olyan helyzet állt elő, hogy párba állítottam 2 fiatal, de ivarérett zebrát az ősszel. Mikor már 3 hónapja voltak együtt, kaptak odút, fészekanyagot, főtt tojást, be is indultak, raktak először 5 tojást, de akkor, és nem hamarabb, sikerült nekik belekavarni a forgácsba, hiába raktam alájuk füvet is, azt felnyomták a hátuk mögé, meg amit kaptak, azt is maguk mögé és nem alá építették. Mindenesetre felszínre hoztam az 5 tojást, aztán pár nappal később 6 tojást láttam. 2 nappal később 9-et, és most 9 nappal a 9 tojás után 10 tojásuk van. Amikor az 5 tojás megvolt, akkor leállítottam a főtt tojást, hogy ne pörögjenek túl. Most már azt sem tudom, hogy a 10 alatt, ami látszik, van-e még a forgácsban, de ezek már nem süllyednek le :) Nagyon szorgalmasan ülik, én nem néztem meg őket, de hátha éreznek benne fiókát, azért ülik annyira.
Jól teszem, ha azt csinálom, hogy ha végére ér ez a tojásmizéria, akkor leveszem az odút, hogy legyen idejük végiggondolni a dolgokat :?: :D
Ha ez számít, akkor a kazánházban vannak, amikor nagyon hideg van kint, akkor +5 fok van ott.

Hozzászólás 2009 jan. 17, 18:46 
Vedd ki az odút, pucold ki, kapard le az odaszáradt ürüléket, majd enyhén domestosos vízzel mosd át, aztán hagyd teljesen megszáradni (ez nagyon fontos). Utána mehet bele a friss fészekanyag meg a tojások is, aztán majd meglátod, ülik-e vagy sem. Ha már elég régóta vannak meg, meg is lámpázhatod fiasak-e.
Az odú kivételéhez: Amíg kicsik a fiókák, addig az odútakarítás alatt egy papírtörlővel kibélelt nagyobb tálba rakom őket, ha már kirepülőek, akkor egyszerűen a kalitkában maradnak a szülőkkel.

Hozzászólás 2009 jan. 17, 18:41 
köszönöm zottan!

ÉS a fészek takarítást hogy kezdjem vegyem ki az odut dobjam ki a
benne lévő fészek anyagot kakit, fertötlenitsem (MIVEL?) és tegyek bele uj fészekanyagot vagy az majd ők elvégzik? ÉS a 4 tojás dobjam ki vagy tagyem bele?

KÖSZÖNÖM!

Hozzászólás 2009 jan. 17, 18:34 
Költés közben is kitakaríthatod a fészket, mikor már nagyobbacskák a fiatalok, a zebra az ilyesmit nem veszi zokon. A fiatalok leválasztása, az új költés kezdete előtt pedig mindenképp ki kell, mert a fiatalok a kirepülés után is visszajárnak és szépen összerondíthatják a fészket. Leválasztani akkor ideális, amikor a csőrük már legalább félig színes (2-3 hét a kirepülés után), de inkább figyeld őket, ha már egyedül esznek és nem kérik a kaját, vagy kérik de a szülők nem etetik, mégsem halnak éhen, akkor leválaszthatod őket.
A 3 tojás valószínűleg elúszik, nekem is van olyan párom, akik kicsit hamar akarnak újra költeni... Ilyenkor a még bent lévő fiataloktól nem tudja normálisan ülni a fészekaljat. Persze az is lehet hogy mégis lesz fióka belőlük...

Hozzászólás 2009 jan. 17, 18:28 
segítsetek !

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 205  Következő