Kedves Csaba!
Örömmel látom, hogy képtárral bővül a honlap. Remélem, majd az én képeimmel is gyarapodhat valamikor.
Addig is engedj meg nekem néhány
észrevételt, javaslatot!
Meglepődve láttam, hogy pl. a zebrapintyeknél található fotókat elláttátok (c), azaz copyright jelzéssel. Ha jól sejtem, a képek az internetről valók, azt ugyan nem tudom, hogy a szerzőik hozzájárultak-e a felhasználáshoz, de azt kizártnak tartom, hogy a copyrigh-ot átadták volna az IDRE-nek.
A copyright mindig is a szerző, azaz a készítő, tehát jelen esetben a fotós tulajdona. Erről a legritkább esetben szoktak lemondani, nyilván üzleti célú felhasználáskor igen - a megfelelő honoráriumért cserébe.
A copyright a szerző azon alapvető joga alkotásához, hogy azt hogyan, hol, ki és milyen formában használhatja fel, reprodukálhatja.
Ha már madarászat, akkor vegyük példának Roy Beckham csodálatos pintyes fotóit (
www.efinch.com). Ő külön részben foglalkozik képeinek felhasználásának lehetőségeivel. Nála a hasonló non-profit egyesületek, mint az IDRE is, "nagy valószínűséggel" felhasználhatják a képeket - előzetes írásbeli engedéllyel. Persze a copyright (és a szerző, valamint forrás) feltüntetése mellett.
Azt gondolom, ti tudjátok a legjobban, hogy madarászatban mi munka, tudás és szorgalom van, ha azt magas szinten akarja valaki űzni. Nos, elárulom, bár sejthető, hogy egy Roy Beckham-i fotó elkészítése is óriási tudást és munkát jelent. Szerintem, megérik ezek a fotók és készítőik a tiszteletet a fentiek betartásával.
Köszi,
Mácz Ákos
(A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog, azt biztosítja, hogy az alkotó (másképpen a jogtulajdonos), tulajdonként, vagyontárgyként rendelkezhet a saját alkotásával („mű”), azaz joga van azt másolni és terjeszteni, illetve másokat felhatalmazni, pl. a következőkre: a művet reprodukálni, abból újabb műveket készíteni, forgalmazni, nyilvános helyen megmutatni, előadni, stb. Ez a jog akkor keletkezik, amikor a mű megszületik, és nem függ a mű publikálásától. Forrás: wikipédia)