Hat, mit ne mondjak, huledezve olvastam itt, hogy mibe kerultek Europaban az indonez madarak mar evekkel ezelott is, mikor meg szabadon lehetett importalni oket.
A legfurcsabb az, hogy nehany itt nagyon-nagyon kozonseges fajt dragabban adtak, mint az itt ritkabbakat!
Az arakat US$-ban adom meg 1 peldanyra.
Nehany faj ara ugye $1 alatt van.
A bennszulott fajok nagy resze vadbefogottkent kerul ilyen piacokra:
Csatolmány:
piac.JPG [ 144.1 KiB | Megtekintve 13301 alkalommal. ]
A piacokon egyebkent a pintyfeleknel sokkal nepszerubbek itt a kulonfele gyumolcs- es rovarevok, illetve gerlek is, melyeket mind enekuk szepsege alapjan ertekelnek.
Tehat az arak:
0.1 Javai bronzpinty (tomeges)
0.1 Muskatpinty (tomeges)
0.2-0.5 Feherfeju apacapinty (tomeges)
2 Fektetorku apacapinty (L. ferruginosa - rendszeres de csak 1 arusnal)
2 Timori zebrapinty (szezonalis, par arusnal)
2-3 Indiai papagajamandina (ritkan, csak par peldany)
2-4 Tigrispinty (punicea alfaj - szezonalisan ingadozo mennyiseg)
5 Javai rizspinty (szezonalisan ingadozo mennyiseg)
5-10 Timori rizspinty (csak 2x bukkant fel)
Ehhez kepest elegge meglepett, hogy pl a javai bronzpinty mibe kerult az EU-ban anno importkent!
A masik ami meglep, hogy a bronznak itt a forumon topikja sincs, a muskatpintye pedig szinte ures. Nem tartja oket senki???
Osszehasonlitasul beirom meg az importbol szarmazo, tenyesztett diszpintyek arait is, amelyek tobbseget en csak 1 rajuk specializalodott kereskedonel lattam.
25 kakapinty
40 feher rizspinty
40 ekfarku amandina
50 Gould amandina
Na ennyit a pintyekrol.
De amugy a piacok kinalata a legtobb altalam latott allatkert madarhazat felulmulja, eleg rendszeresen kaphato olyan otthon szamomra csak elerhetetlen alomnak tuno szepseges "egzotikumok" mint pl pittak, trogonok, "napmadarak" (nem a "kinai fulemule", hanem a kolibrikre hasonlito "sunbird"), bajuszosmadarak... es meg rengeteg egyeb, koztuk sok olyan faj, amit nyilvan nem tudnak az itteni korulmenyek kozt eletben tartani, pl fecskek es gyurgyalagok. Az utobbiak egy reszet "hagyomanyos gyogyszerkent" aruljak, amirol korabban en sem tudtam. Mia fenet gyogyithat egy szerencsetlen fecske vagy kuvik???
Leginkabb csak a nagytestu (galambnal nagyobb) fajok hianyoznak.