Csicsörke írta:
A Wikipediában számos serinus faj magyar nevét megtaláltam, viszont vannak hiányzó nevek, valaki esetleg tudja azon fajok magyar nevét?
Sziasztok!
Nemrég a Díszmadár kollégával a csicsörke-nevezéktannal kapcsolatban folytattunk el-mailkedést
Már az komoly fejtörést okozott, hogy megtudjuk, hogy a tudomány mai állása szerint pontosan hány faj is tartozik a Serinus (csicsörkék) nemzetségbe...?
Én javasoltam a Birdlife International nemzetközi madártani szervezet frissnek mondható taxonómiai irodalmi források alapján felállított fajlistáját referenciaként használni:
http://www.birdlife.org/datazone/species/downloads/BirdLife_Checklist_Version_0.xls (3Mb, excel file)
(érdekes, hogy tavaly még 45 faj volt itt, most már csak 43, egyébként Koch, 1816-ban még 46 fajra osztotta ezt a csoportot…)
Ráadásul van egy jószág, a Serinus flavivertex, amelyiken még úgymond "gondolkodik" a szervezet ("under review"), hogy elfogadja-e önálló fajnak.
Ahogy néztem, a mai napig el nem döntött komoly viták vannak a taxonómiai irodalmakban is egyes alfajra-bontási vagy faj-rangra-emelési kérdésekben. Főleg két munkacsoport harcolt a Serinus-fronton: Dowsett & Forbes-Watson (1993) valamint Sibley & Monroe (1990, 1993).
Alapvetően én is azt a törekvést látom az angol nevezéktanban (ma már a tudomány nyelve az angol…), amit a Lajos is említett, hogy a madár neve "a madár külső jeleinek kiugróan jellegzetes vonásait kell, hogy tartalmazza". Mondjuk ezzel kapcsolatban pont a mozambiki csicsörke magyar neve egy ellenpélda, hisz a magyar és tegyük hozzá, hogy a latin neve is a származására utal, viszont az angol neve a küllemére "Yellow-fronted canary=Sárga-homlokú csicsörke (Serinus mozambicus)"
A másik probléma, hogy az angol ötféle elnevezést is használ a Serinusokra: Serin, Canary, Citril, Seedeater, Siskin. Ezzel szemben szerintem kizárólag a csicsörke elnevezés kéne használni a magyarban.
Íme a lista. Én az első helyen szereplő magyar neveket használnám, de zárójelben vannak az altarnatívák, lehet vitatkozni

)
43 Serinus=Csicsörke faj:
o Vöröshomlokú csicsörke (aranyhomlokú pinty) (Serinus pusillus)
o Csicsörke (európai csicsörke) (Serinus serinus)
o Szír csicsörke (Serinus syriacus)
o Kanári szigeteki csicsörke (kanári csicsörke, kanári) (Serinus canaria)
o Tibeti csicsörke (Serinus thibetanus)
o Szürkenyakú csicsörke (fokföldi csicsörke)(Serinus canicollis canicollis), Sárgakoronás csicsörke (Serinus canicollis flavivertex, lehet hogy faj rangra emelkedik S. flavivertex néven)
o Etiópiai csicsörke (abessziniai csicsörke, feketefejű csicsörke) (Serinus nigriceps)
o Abessziniai csicsörke (abessziniai citrompinty, afrikai citrompinty, vékonycsőrű csicsörke) (Serinus citrinelloides)
o Feketearcú csicsörke (kantáros csicsörke, feketearcú csíz) (Serinus capistratus)
o Papirusz csicsörke (Serinus koliensis)
o Erdei csicsörke (Serinus scotops)
o Szürke csicsörke (fehérfarcsíkú csicsörke, fehérhátú csicsörke) (Serinus leucopygius)
o Olajzöldfarcsíkú csicsörke (olajzöldhátú csicsörke, arab csicsörke) (Serinus rothschildi)
o Sárgatorkú csicsörke (Serinus flavigula)
o Angolai csicsörke (feketetorkú csicsörke, déli sárgafarcsíkú csicsörke) (Serinus atrogularis)
o Sárgafarcsíkú csicsörke (sárgahátú csicsörke, arab sárgahátú csicsörke, abessziniai sárgahátú csicsörke) (Serinus xanthopygius)
o Szalvadori csicsörke (Serinus xantholaemus)
o Citrommellű csicsörke (citrommellű kanáricsíz) (Serinus citrinipectus)
o Mozambiki csicsörke (Serinus mozambicus)
o Etiópiai magtörő csicsörke (vastagcsőrű kanáricsíz) (Serinus donaldsoni)
o Kenyai magtörő csicsörke (déli magtörő csicsörke) (Serinus buchanani)
o Fehérhasú csicsörke (Serinus dorsostriatus)
o Sárga csicsörke (sárgahasú csicsörke, sárgahasú kanáricsíz, (Serinus flaviventris)
o Brimstone csicsörke (Serinus sulphuratus)
o Reichard csicsörke (csíkosmellű csicsörke) (Serinus reichardi)
o Fehértorkú csicsörke (Serinus albogularis)
o Csíkosfejű csicsörke (barna kanáricsíz) (Serinus gularis)
o Feketefülű csicsörke (feketevállú kanáricsíz) (Serinus mennelli)
o Barnafarcsíkú csicsörke (rüppell csicsörke) (Serinus tristriatus)
o Jemeni csicsörke (Serinus menachensis)
o Ankoberi csicsörke (Serinus ankoberensis)
o Csíkos csicsörke (csíkozott csicsörke) (Serinus striolatus)
o Vastagcsőrű csicsörke (busacsőrű kanáricsíz) (Serinus burtoni)
o Herceg csicsörke (vörösesbarna hercegcsíz) (Serinus rufobrunneus)
o Fehérszárnyú csicsörke (Serinus leucopterus)
o Hottentotta csicsörke (fokföldi kanáricsíz) (Serinus totta)
o Drakensberg csicsörke (Serinus symonsi)
o Alárió csicsörke (feketefejű csicsörke) (Serinus alario)
o Hegyi csicsörke (maláj csicsörke, maláj aranypinty) (Serinus estherae)
o Koronás csicsörke (sárgahomlokú citromcsíz, nyugati csicsörke) (Serinus frontalis)
o Szürkearcú csicsörke (kelet-afrikai citromcsíz, déli citromcsíz, afrikai citromcsíz) (Serinus hypostictus)
o Sárgahomlokú csicsörke (sárgászöld csicsörke) (Serinus whytii)
o Kipengere csicsörke (Serinus melanochrous)