Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 232  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 márc. 28, 19:50 
Na sziasztok!
Mielőtt bárki is megsértődne a javaslatomon, én azt vélem a legjobb megoldásnak ha tiszta fenyő FÜRÉSZPORT raktok a nimfák és hulllámosok, de sok más madár alá is. Az ok a következő: Már nagyon régen használtam forgácsot, mivel könnyen hozzájutok a fűrészporhoz édesapám révén, idén viszont sajnos elfogyott így gondoltam nem várok inkább rakok forgácsot a nimfák alá had' kezdjék a költést. Nagyon rosszul döntöttem. Ennyit még soha sem kellett odút takaritanom mint most! Állandóan ürülékes a kicsik lába, gyűrűje de még a tolla is, mivel a forgács nem szivja fel annyira, nem "koptatja" a kicsiket. Ezért én mindenképppen lebeszélnék mindenkit a forgácsról (legalábbis a nagyméretű tiszta fenyő gyaluforgácsról).
Évek óta használtam mint mondtam az akár poros fűrészport is, de ha ne adj' Isten egyszer ki kellett pucolnom az odut akkor sokat mondok! És emellett a picikkel sem volt semmi gond olyan téren h akár egy is szilikozist vagy bármi ostobaságot kapjon a fűrészportól!
Remélem sokan megfogadják a tanácsom, és ha náluk valamiért nem jő választás volna, akkor bátran írja le a fórumba milyen körülmények mellett nem tudta megfelelően alkalmazni!

Hozzászólás 2009 márc. 28, 19:32 
Szia daniduke!

A 8 tojás már elég jó. :shock:
Nálam eddig 7 volt a csúcs amiből 5-öt neveltek fel.

Sok sikert.

Hozzászólás 2009 márc. 28, 19:30 
Sziasztok!

A kecskepapagájok nálam is kettő odut foglaltak el.
Amikor az elsőben elkezdtek tollasodni a kicsik mindjárt tojtak a másikba.

Igen,általában mindegyik a legmagassabbat akarja. :cry:

A hullámosok uduját ne egymás mellé tedd!Nekem így nagyon nem vált be.
Az oduba FORGÁCSOT tegyél.

Valódi név: Ördög Dániel

Hozzászólás 2009 márc. 28, 18:39 
dujuor írta:

Hú Tamás, nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Még egy kérdésem lenne. Ezeket az odukat rakhatom egymás mellé 1 sorba, vagy pedig "elszórva" rakjam be? Mármint hogy egyiket alacsonyabbra, a másikat magasabbra? És a hullámosoknak fejenként 1-et rakjak be (tehát összesen 4-et), vagy többet abból is?

És még egy kérdés: Elég, ha mindegyikbe szénát rakok, vagy inkább tőzeget, és faforgácsot pakoljak be?

Köszönöm előre is: dujuor

Szia!
Tudom, hogy nem nekem írtad, de nálam is most költenek (ez túlzás) a madarak, így leírom csekélyke tapasztalatomat.(Aztán Tamás majd kijavít
:wink: )
Én az odúkat egymás mellé, egy szintbe raktam, majd ahogy kell a kecskék kisajátították mindkettőt (persze nem mentek bele, csak védték), a nimfákat meg nem engedték oda(pedig nekik valós szándékaik voltak) Így csináltam még egyet, felraktam a lehető legmesszebb a régiektől, de egy szintbe velük(úgy tudom a magasabb odút akarja mindenki)
Egyébként fűrészport szoktak ajánlani az odúkba.
Amúgy a nimfáim szerencsésen elfoglalták az odút, és 8 tojást tojtak bele, amiken gyönyörűen ülnek is. :08:

Kép
Kép

Hozzászólás 2009 márc. 28, 12:25 
Nagy Tamás írta:
Szia Diju!

A nimfáknak 25x25 cm alapterületű és 30-35 cm magas odu kell 7-8 cm -es röpnyillással. Mivel 2 tojó van min. kettő de inkább 3 db odut szerelj fel!

Ha nincs bent semilyen odu akkor a hullámosoknak is csinálnod kell, mert azok elfogják foglalni a nimfa odut, mivel nincs más! A nimfákat pedig nem fogják az oduk közelébe engedni.
25x15x15 cm, (vagy ehhez hasonló), odut javaslok a hulllámosnak 4-5 cm es röpnyillásal. Nagyon valószínű hogy a kissebb odukat fogják választani a hullámos tojók (attól fügetlenül hogy nincs párjuk). Nálam (is) együtt költenek nimfák és a hullámosok "gond" nélkül.

Hú Tamás, nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Még egy kérdésem lenne. Ezeket az odukat rakhatom egymás mellé 1 sorba, vagy pedig "elszórva" rakjam be? Mármint hogy egyiket alacsonyabbra, a másikat magasabbra? És a hullámosoknak fejenként 1-et rakjak be (tehát összesen 4-et), vagy többet abból is?

És még egy kérdés: Elég, ha mindegyikbe szénát rakok, vagy inkább tőzeget, és faforgácsot pakoljak be?

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 márc. 28, 11:32 
Szia Diju!

A nimfáknak 25x25 cm alapterületű és 30-35 cm magas odu kell 7-8 cm -es röpnyillással. Mivel 2 tojó van min. kettő de inkább 3 db odut szerelj fel!

Ha nincs bent semilyen odu akkor a hullámosoknak is csinálnod kell, mert azok elfogják foglalni a nimfa odut, mivel nincs más! A nimfákat pedig nem fogják az oduk közelébe engedni.
25x15x15 cm, (vagy ehhez hasonló), odut javaslok a hulllámosnak 4-5 cm es röpnyillásal. Nagyon valószínű hogy a kissebb odukat fogják választani a hullámos tojók (attól fügetlenül hogy nincs párjuk). Nálam (is) együtt költenek nimfák és a hullámosok "gond" nélkül.

Hozzászólás 2009 márc. 28, 9:02 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Van 1 röpdém, benne 3 nimfapapagáj. Abból elvileg 1 pár, és egy 2008. augusztusban kelt fiatal tojó (aki tudtommal még nem ivarérett). Valamint van még a röpdében 4 hullámos papagáj (2 öreglány, és két fiatal kisasszony), valamint 6 db. törpefürj.

A kérdésem az lenne, hogy mennyi, és milyen méretű odút kell fölszerelnem hogy reménykedhessek egy esetleges szaporulatban?

A két öreg hullámosról tudni kell, hogy még soha nem voltak pasival, soha nem tojtak tojást sem. Viszont előszeretettel dajkálták tavaly azt az odút, amibe a nimfa tojó 1 tojást lerakott (csak akkor még nem volt mellette hím).

Hozzászólás 2009 márc. 27, 21:10 
szia,
Úgy tűnik, a sötét hátú madárkánk valóban tojó, ha helytálló az, amit itt olvastam a fórumon, miszerint a szárnyak fonákján minden tollán két-három pötty van. Neki van, szép szabályos. Ha eladnánk, vagy bármi más okból meg kellene válnunk tőle, mindenképp jelentkezem nálad :)

A világos madarunkat decemberben kaptuk, akkor azt mondták nemrég választották el. Kb. 2 hónapos lehetett akkor(?). A vedlése még nem volt meg. Azt honnan tudom, hogy a vedlés az az? Most is hullatja a tollát, kb 2 napja elég intenzíven, de tél közepén is volt ilyen, akkor egy ismerős a száraz levegőre fogta. Remélem az lesz a vége, hogy kiderül róla, hogy hím :)

Arra a kérdésemre válaszolj légszíves, hogy lehet-e gond, ha esetleg mindkettő tojó, és kapnak egy hímet maguk mellé?

Köszönöm.

András írta:
Sziasztok!
Ildiko, sajnálom, habár örülök neki hogy a gyermeked ennyire szivén viseli a kis madarak sorsát. Azért majd ha mégis valami folytán változás áll be akkor bátran szolj nekem! Kérdésedre válaszolva nálam ált 3-4 honaposan kezdenek el fütyülni, az első vedlésük pedig 6 honapos koruk körül van (természetesen ezek mindig a kirepüléstől vannak számolva). Ami a tiédet illeti, mint mopndtam a sötét háta teljesen arra utal h már kivedlett hím madárról van szó, másfelól a tojók tolla sosem ennyire sötét, ezért ajánlottam fel h megveném tőled, mivel ha tojó akkor bizony nagyon ritka szép! Mivel én nimfa mutációkat gyűjtök, igy nálam meg aztán hatványozottan jelentkezik a csodálat :).
Gicca, sajnos a virusos eredetű tollbetegségre nincsen gyógymód, legjobb amit tehetünk h nem tenyésztjük ezeket a madarakat igy nem hozunk létre olyan egyedeket amelyek fokozottan veszélyesek társaikra azáltal hogy uj fajta génkészletű virust hordoznak. (Remélem jól tudom viosszaadni amit hallottam egy neves tenyésztőnk előadásán, nem akarok félremagyarázni dolgokat)
Nyíregyházán sajnos mást nem, a Tóth Pétert tudom ajánlani, talán vannak nimfái is.

Hozzászólás 2009 márc. 27, 20:37 
Sziasztok!
Ildiko, sajnálom, habár örülök neki hogy a gyermeked ennyire szivén viseli a kis madarak sorsát. Azért majd ha mégis valami folytán változás áll be akkor bátran szolj nekem! Kérdésedre válaszolva nálam ált 3-4 honaposan kezdenek el fütyülni, az első vedlésük pedig 6 honapos koruk körül van (természetesen ezek mindig a kirepüléstől vannak számolva). Ami a tiédet illeti, mint mopndtam a sötét háta teljesen arra utal h már kivedlett hím madárról van szó, másfelól a tojók tolla sosem ennyire sötét, ezért ajánlottam fel h megveném tőled, mivel ha tojó akkor bizony nagyon ritka szép! Mivel én nimfa mutációkat gyűjtök, igy nálam meg aztán hatványozottan jelentkezik a csodálat :).
Gicca, sajnos a virusos eredetű tollbetegségre nincsen gyógymód, legjobb amit tehetünk h nem tenyésztjük ezeket a madarakat igy nem hozunk létre olyan egyedeket amelyek fokozottan veszélyesek társaikra azáltal hogy uj fajta génkészletű virust hordoznak. (Remélem jól tudom viosszaadni amit hallottam egy neves tenyésztőnk előadásán, nem akarok félremagyarázni dolgokat)
Nyíregyházán sajnos mást nem, a Tóth Pétert tudom ajánlani, talán vannak nimfái is.

Hozzászólás 2009 márc. 27, 9:04 
Kedves András,
Sajnos a madár nem eladó :(
A kisfiam nem engedi, nem tudok mit tenni..sajnálom.
Lesz gond, ha a két tojó mellé hozok később egy hímet?

Hozzászólás 2009 márc. 27, 8:58 
Szia András!
Nagyon szépen köszönöm válaszod.
A tojó tollbetegségére mit tudsz esetleg ajánlani? Tenyészteni nem akatom.
Esetleg nyíregyháza környékén ismersz tenyésztőt, mert a kereskedésekben nem igazán értenek hozzá és nem szeretnék megint ráfaragni.
Válaszodat előre is köszönöm.

Hozzászólás 2009 márc. 26, 22:12 
Szia!

Köszönöm a választ!
Sajnos a gyöngyös-tarka madárkánk nem énekel, csak rikoltozik:).....vagy még túl fiatal?
(Ivarérettség előtt is énekelnek?)

A sötét madárka nem nőtt még a szívemhez, nincs még két hete, hogy nálunk van, illetve nem is igazán engedi, hogy közeledjünk, már akkor is fúj, ha a kalitkájához közelítek pl. vizet cserélni :(

A nemét sajnos nem tudom, nem mutatja jelét, hogy hím volna. Igazából hímet szerettem volna, mert a gyöngyös-tarka valószínűleg lány.

Ha a kisfiam beleegyezik(ugyanis ő kapta), akkor hajlok rá, hogy eladom, vagy elcserélem veled egy hímre.

Elérhetőségem:vargaildiko@yahoo.com
Ide írhatsz, de reggel megkérdezem a gyereket, mit szólna :)

András írta:
Na sziasztok!
Idetaláltam! :)
Giccának: Valóban a két kérdéses madár hím. Nem csak az énekből de a pöttyeikből is látszik, ugyanis a megszakitott vedléses fiatal opalinokon ilyen pöttyök maradnak a köv nagyvedlésig. Itt az is bezavar h tarka opalinok ezért a csőrük is máshogy szürkül, néha a farkuk is itt ott világosabb, de ahogy "érik" a madár egyre fiúsabb lesz, rendeződnek a színei is. A tojókon észre sem lehet szinte venni az első vedlésüket mert a rajzolat tökéletesen megmarad. Javaslok párnak vagy fahéj tarkákat (ritkán látni nem kevert színűt, kevert alatt a tarka opalint értem mint pl a tieid), esetleg fahéj opalint (gyöngyöst) vagy sima fahéjat. Az előbbivel lesznek tarka madaraid de ha csak a hím nem hordoz fahéjat akkor a fiókák csak örökítők lesznek, ha ez mond neked valamit. Lutínóval nem igazán érdemes összerakni mert se tarka madarad nem lesz se lutínó, csak vadasak születnek (hacsak nem hordozók a hímek szintén).
Ja a tojód vszínűleg vírusos tollbetegségben szenved, nem hinném h tépi magát. Én semmi képpen nem javasolnám tenyésztésre!
Ildike1-nek: hát ha ez a madár nem hím akkor már mondhatod is rá az árat ugyanis megveszem tőled! Minden vicc nélkül ugyanis gyönyörű sötét a háta-ergó már vedlett, ugyanakkor kissé világos a csőre (a világos csőr a fiatalokra jellemző), ami a tarkának is betudható, mégsem sárga a pofája! Szóval ha téged különösebben nem érdekelnek a mutációk (nem akarsz 3 generációt kihozni ebből a madárból akkor legyél kedves adj egy elérhetőséget mert én meg szeretném venni!!! A Te gyöngyös tarkádra nincs mit a kép alapján mondani, várd meg a nagyvedlést vagy hallgasd hogyan énekel!
Sziasztok!

Hozzászólás 2009 márc. 26, 21:57 
Na sziasztok!
Idetaláltam! :)
Giccának: Valóban a két kérdéses madár hím. Nem csak az énekből de a pöttyeikből is látszik, ugyanis a megszakitott vedléses fiatal opalinokon ilyen pöttyök maradnak a köv nagyvedlésig. Itt az is bezavar h tarka opalinok ezért a csőrük is máshogy szürkül, néha a farkuk is itt ott világosabb, de ahogy "érik" a madár egyre fiúsabb lesz, rendeződnek a színei is. A tojókon észre sem lehet szinte venni az első vedlésüket mert a rajzolat tökéletesen megmarad. Javaslok párnak vagy fahéj tarkákat (ritkán látni nem kevert színűt, kevert alatt a tarka opalint értem mint pl a tieid), esetleg fahéj opalint (gyöngyöst) vagy sima fahéjat. Az előbbivel lesznek tarka madaraid de ha csak a hím nem hordoz fahéjat akkor a fiókák csak örökítők lesznek, ha ez mond neked valamit. Lutínóval nem igazán érdemes összerakni mert se tarka madarad nem lesz se lutínó, csak vadasak születnek (hacsak nem hordozók a hímek szintén).
Ja a tojód vszínűleg vírusos tollbetegségben szenved, nem hinném h tépi magát. Én semmi képpen nem javasolnám tenyésztésre!
Ildike1-nek: hát ha ez a madár nem hím akkor már mondhatod is rá az árat ugyanis megveszem tőled! Minden vicc nélkül ugyanis gyönyörű sötét a háta-ergó már vedlett, ugyanakkor kissé világos a csőre (a világos csőr a fiatalokra jellemző), ami a tarkának is betudható, mégsem sárga a pofája! Szóval ha téged különösebben nem érdekelnek a mutációk (nem akarsz 3 generációt kihozni ebből a madárból akkor legyél kedves adj egy elérhetőséget mert én meg szeretném venni!!! A Te gyöngyös tarkádra nincs mit a kép alapján mondani, várd meg a nagyvedlést vagy hallgasd hogyan énekel!
Sziasztok!

Hozzászólás 2009 márc. 24, 15:23 
Akkor azt mondjátok, hogy a két gyöngyös színű papagájuk hím, mert udvarolnak. Akkor gondolom ezek alapján ivarérettek lettek.
Tudtok nekem nyiregyháza vagy közvetlen közelében nimfatenyésztőt ajánlani. Mert akkor szeretnék hozzájuk 2 tojót vásárólni.
Tojó milyen színben fordul elő. Valamilyen különlegeset szeretnék.
Előre is köszi szépen.

Hozzászólás 2009 márc. 24, 12:42 
Szia

Kicsit öszefutottak a kérdések, de neked szántam a választ. Persze a másik hölgynek is segítünk, és nem baj, ha ő is lefényképezi a farktollakat, de ott egyértelműbb a helyzet.

Hozzászólás 2009 márc. 24, 12:34 
Kedves Brimston,

A hozzaszólásodat kinek szántad? :)

Ha nem nekem, akkor bocsi..

brimston írta:
Szia

Lehet nem én vagyok a leg illetékesebb, de próbálok segíteni. Évekig foglalkoztam nimfákkal, de ezek a tarka madarak mindig tudnak meglepetést okozni. Szóval a gyöngyösnek elvileg tényleg tojónak kéne lenni, ha ivarérett. A szürke madár is valójában tarka, de hál istennek sok benne a szürke. Na már most az első képen nem nagyon látszik, de fontos lenne tudni, a farktollak alja olyan szürke e egyöntetűen, mint a mit a képen látok? Tojóknál ez ugyanis sárga inkább, vagy sok sárgás keresztcsikkal, a hímnél ez inkább szürke. Ezt kéne látnunk... Szerintem...

Hozzászólás 2009 márc. 24, 10:30 
brimston írta:
Szia

Lehet nem én vagyok a leg illetékesebb, de próbálok segíteni. Évekig foglalkoztam nimfákkal, de ezek a tarka madarak mindig tudnak meglepetést okozni. Szóval a gyöngyösnek elvileg tényleg tojónak kéne lenni, ha ivarérett. A szürke madár is valójában tarka, de hál istennek sok benne a szürke. Na már most az első képen nem nagyon látszik, de fontos lenne tudni, a farktollak alja olyan szürke e egyöntetűen, mint a mit a képen látok? Tojóknál ez ugyanis sárga inkább, vagy sok sárgás keresztcsikkal, a hímnél ez inkább szürke. Ezt kéne látnunk... Szerintem...

Megpróbálok a farktollakról képet készíteni és felteszem a mai nap folyamán. Remélem ez alapján fog sikerülni. Köszi a segítséget.

Hozzászólás 2009 márc. 23, 22:16 
szia

a gyöngyös szerintem még nem ivarérett, elvileg még nem volt meg a nagy vedlése, így lehet akár fiú, akár lány.
a viselkedése eddig lányra utalt, de mostanában kezd változni. erre utaltam előző hozzászólásomban
a vadasnak a farktollai alulról nem teljesen szurkék, inkább sárgával enyhén márványozottak, de a kozépső azt hiszem 3 tolla teljesen szurke.
megprobalok majd róla jó képet készíteni.

brimston írta:
Szia

Hozzászólás 2009 márc. 23, 22:10 
Szia

Hozzászólás 2009 márc. 23, 21:30 
Zottan írta:
Nagy Tamás írta:
Szia Gicca!

Zottán nem akarok veled vitába szálni de nem lehet hogy hímek?
Csak gyöngyös-tarkák...

Annyira én sem vagyok nagy nimfás, de én így tudom. Mi lenne ha idehívnánk a Nimfafőnököt??

Ne haragudj, én nem bántani akartalak, csak leírtam amit tapasztaltam velük kapcsolatban. Azt, hogy ivarérettek-e azt meg abból gondolom, hogy mostanában folyton a tojó körüllegyeskednek, amikor idekerültek akkor meg hosszú ideig nem is foglalkoztak vele.
Szeretnénk őket végre párban látni, de jó lenne tudni, hogy milyen nemű párt vegyek nekik. Ezért szeretném mihamarabb megtudni.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 232  Következő