Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 149  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 márc. 30, 11:15 
Szia Doromboló! A gyűrűkészitő lehagyta a H betüt ,csak MNK van a gyürükön.Visszaküldjem vagy elfogadják ezt a hiányosságot?Üdv.Gábor

Hozzászólás 2009 márc. 30, 11:14 
Nincs és nem is lesz olyan törvény ami megtíltja a selejtek eltávolítását. Hogy mi a selejt azt mindig a tenyésztő határozza meg. Vagy jól vagy rosszul, de mindig valami tudatos céltól vezérelve. A hobby állattartó meg örül annak, ha kikel neki akárhány fiatal. Felneveli, bent hagyja az állományba és csodálkozik, hogy mit csinált rosszul. Jönnek a kérdések, mit hogyan, de soha nem követi a tapasztaltabbak utasításait. Próbál menni a saját feje után, és irigykedve tekint a győztesek után. De hogy mit ,miért és mikor kell tenni azt soha nem érti, mert a szíve vezérli és nem a tudatos tenyésztési mechanizmus. És ez lehet kemény és könyörtelen, de ez verseny és nem hobby.
Semmi kifogásom a hobby tartókkal szemben, de soha nem vennék és nem is kérnék tőlük állatot, mivel a gének és más egyéb követelményeknek a tenyésztés terén nem tudnak megfelelni. Mindegy nekik hogy mikor mennyi kel, mert az a szép benne , hogy már sikerült kikeltetni egy pár fiókát.
Ezért kerülnek a tenyésztők madarai X forintba a hobby tartóké pedig ajándékozás útján terjed.
De ha a Dorombi nem nevezi magát tenyésztőnek az már tényleg gáz:)))))) Van ennél nagyobb fokozat? (Master-Züchter)

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 márc. 30, 10:50 
Szia Doromboló!
Te tényleg nem vagy nagy tenyésztő.
Aki tizszer nyer bajnoki cimet bármiben is az szerintem már LEGENDA! :wink:

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 márc. 30, 9:56 
Igen ! Erről beszéltünk itt el egymás mellett amit most a tuke kőkeményen fehéren - feketén kimondott !...
Ezért nem merem én sem nevezni magam nagy tenyésztőnek mert eleddig sajnos nem sikerült kikapcsolni a céltudatosnak látszó munkámból az érzelmeket !.... :64: ..

Hozzászólás 2009 márc. 30, 8:51 
Bocs, hogy hozzászólok ehhez a szelekcióhoz, de nekem az a véleményem, hogy aki tudatos tenyésztést végez annak kőkeményen kell szelektálni. Aki pedig a madarait elnevezi, különféle becenevekkel illeti az nem tenyésztő, hanem hobby állattartó. Egészen más elvek és egészen más érzelmek vezérlik a két embert. Főleg ha az egyik még nő is ráadásul. Ilyen hobby állattartóból aki nem mer belenyúlni a saját állománya érdekében a szaporulat alakulásába, ő soha nem válhat tenyésztővé. Ezt is tisztelni kell, de másképp kell kezelni, mint állattartót.
Nekem is vannak madaraim, igaz nem rollerek (még Dorombolónál várják a hozzám kerülésük óráját) és én is kőkeményen szelektálom őket. Nekem postagalambok vannak , de minden nap olvasom az itteni fórumot is. Amelyik nem úgy kel, vagy a fészekben nem fejlődik, vagy lemarad a fejlődésben, már megy is a levesbe. De azok az egyedek is amelyek nem teljesítik a szintet, nem jönnek listára már nem telelnek át nálam. De
Ez a tudatos szelekció vezet a még jobb állomány kialakításához.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 márc. 29, 20:48 
Gabesz írta:
Azt megértem, hogy egy gyógyíthatatlan vagy súlyos beteg madarat elaltatunk. Ez humánus. De hogy egy fióka mennyire életképes, azt hagyom kiderülni.

Ha valaki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az látja gyűrűzéskor, hogy a fiókok közül melyik fog felnőni. André itt talált egy gyenge láncszemet, és azt tette, ami a leghumánusabb ezzel a madárral kapcsolatban. Tulajdonképpen ezt a szegény fiókát is minősíthetjük "gyógyíthatatlan vagy súlyos beteg"-nek, biztos vagyok benne, hogy néhány napon belül elpusztult volna.
Néhány év múlva, ha Te is észreveszel bizonyos dolgokat amit most még nem, hidd el sok mindent másként fogsz tenni mint ahogy most teszel. :wink:

De a fenti dolog teljesen más mint ez:
"Amelyik tojó rosszul nevel, azt elpusztítom, az első költésnél még megbocsátok, de másodszor már nem. Régebben a csap alá tartottam az ilyen madarat és addig engedtem a torkába a vizet, míg meg nem fulladt, de monstanában már inkább az asztal sarkához koppantom a fejüket és ettől elpusztulnak"
Aki ilyet tesz, az egy szadista ökör!
-------------------------------------------------------------

Vitatkozni és veszekedni más-más dolog. Nem tudom elképzelni, hogy Gabesszal folytatott bármilyen vita, veszekedésig fajulhatna, de a'sszem tényleg kimerítettük a témát.

:40:

http://rollercanary.hupont.hu/

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2009 márc. 29, 17:00 
Gyerekek, ez engem meghalad. Könyörgöm, ne kínozzatok! Ne akarjátok, hogy... :cry: Azt megértem, hogy egy gyógyíthatatlan vagy súlyos beteg madarat elaltatunk. Ez humánus. De hogy egy fióka mennyire életképes, azt hagyom kiderülni. Ha elpusztul, elpusztul. Ha megél, akkor mégiscsak mocorog benne valami életösztön. Valószínű, nem tenyésztőként kellene madarásznom, mert egy gyenge láncszem leszek a leírtak alapján, hanem állatmenhelyet kellene nyitnom. :(

Ui: nem hiszem, hogy ez vitatkozásnak minősülne. Megvitatni, vitatkozni egészen mást jelent. Gondolom, ebben egyetértünk. ízlések és pofonok. Néha-néha egyik-másik pofon nagyobbat csattan :wink: ...

És akkor már le sem merem írni, hogy mi az állás a rollereimmel, mit hogyan csinálok... :roll: Még rossz példát mutatok. Talán csak annyit, hogy a 01-es gyűrűmet Ilus és Gábris fiókája kapta-13 napos, 02, 03, 04-es pedig a Gréti és Illés gyerkőcei-8 és 9 naposak. Szép, egészséges fiókák :D . Jó érzés!

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2009 márc. 29, 16:52 
Szia Gabesz!
Valami ilyesmi dologgal érveltem volna mint a Neco de mint látom felesleges.
Nekünk van egy közös hobbink de más a célunk.Az én céljaim eléréséhez ilyen "kegyetlen"út vezet.Ne vitatkozzunk tovább mert úgy járunk mint a szinkanáris topic :lol: :lol: :lol:
Más téma:3 napja kikeltek a zöld Sydó rollerek!!!
Már azt hittem tényleg freskó lesz ebből a zöld himből de összeszedte magát és megtanult prütykölni. :wink:

Hozzászólás 2009 márc. 29, 16:15 
Gabesz írta:
.... ha egy életet hagytam megszületni, akkor legalább meg kell hagynom neki a legkisebb esélyt is az életbenmaradáshoz. ....

Mit kezdesz egy ilyen, halálraítélt fiókkal!? Végignézed, hogy a testvérei néhány nap alatt hogy tapossák el, miként sorvad el 2-3-4 nap alatt?!
Vagy kiszeded, és tovább próbálod nevelni magad?! Tegyük fel ez sikerül. El nem adod, tovább nem tenyészted mert egyik sem etikus,...tehát ottmarad a nyakadon. 3 páranként, évenként egy. Éldegél békésen 8 évig mindegyik..... Dorombinál tenyésztésbe van 25 tojó... ha jól számolok közel 50 tenyésztésre alkalmatlan példány ugrálna a kalitjaiban..... :07:

....és azt is megemlíteném, hogy az a tojó, ami most nálad 3 kölköt nevel mintaszerűen (azzal a két tojóval nem is tudom mit kéne csinálnod, hogy NE költsenek!)...no az is egy ilyen "kegyetlen" szelekció végterméke. :24:

Hozzászólás 2009 márc. 29, 14:53 
Kedves Kukorik!

Nem is tudom, ki a gyenge. Vagy ki a kegyetlen. Lényegtelen. Én csak azt tudom, hogy a Nagy Természet gyönyörűen meg van alkotva de kegyetlen törvényekkel. A gyengébbnek pusztulni kell. És akkor erre mi is rásegítünk? -ezt nevezzük "szigorú szelekciónak"? Talán ez a könnyebbik oldal. Nekünk. Mert nem bírjuk elviselni a látványt. Igen, valószínű ez a magyarázat. Aki pedig nem hajlandó beletörődni dolgokba, küzdeni próbál az elkerülhetetlen ellen, valószínű úgyis betörik. De akkor is, még akkor is!, ha egy életet hagytam megszületni, akkor legalább meg kell hagynom neki a legkisebb esélyt is az életbenmaradáshoz. A Természet fogja úgyis befejezni. Vagy így, vagy úgy. Ez az, amit elfogadok.

Hozzászólás 2009 márc. 29, 14:26 
Gabesz írta:
andré írta:
Miért nekem szól ez a kérdés?
Ha arra gondolsz,hogy...

Igen, erre gondoltam. És köszönöm a választ.
Figyu, nincsen semennyi tapasztalat mögöttem, nem ékesítik szobámat énekversenyen nyert serlegek, és madaram is alig van egy pár. Úgyhogy nem vitázhatom veled. Legfennebb csak elmondhatom, amit gondolok. Ha egy szerencsétlen madárfióka annyira peches, hogy pont ő kelt ki az 5. tojásból- ami meglehet, hogy a kotlás megkezdése utáni napon pottyant a fészekbe...- szóval ebből kifolyólag is már lemaradt. Nomármost ez éppen elég, hogy meglátszodjon a különbség a picik között. Ahogy látom az enyéimeken, a 6. napon is még látszik a különbség. És akkor földhöz kéne vágnom??? Mert az a bűne szerencsétlennek, hogy lemaradt a fejlődésben. Igen, valószínű, nem fognám őt felnőttkorában a tenyésztésbe. Ez is egyfajta szelekció, nem? És nem értem, hogy EZ MIÉRT NEM ELÉG???

Drága Gabeszom!

Nem tudom elképzelni, hogy André kivégzett volna egy életerős, bár picit kisebb, de tolakodó, etetés után mindig teli beggyel kushadó kölköt a másik három mellől.
Ritkán, de láttam már olyat, hogy az öt tojásos fészekben másfél nap hátránnyal kikelő legkisebb folyamatosan a két nagyobb tesó hátán kepesztett, jóformán nem tudta a tojó később megetetni mint a többit. Ez megint más tészta.
De azt szerintem már Te is látod, hogy ha valamel'ik kölök magában hordozza a halál csíráját. Neked is, másnak is, nekem is és a madaraknak is jobb ha ezeket kiirtod, kiirtjuk.
Ezt mindenkinek be kell látnia!

Hozzászólás 2009 márc. 29, 1:40 
Kedves kis vezértyúkom !
Az André arról beszélt, hogy nem akarja szenvedni látni azt a később kelt, vagy kelésgyengeség miatt kissé lemaradt fiókát szép lassan éhenPUSZTULNI (és nem dögleni ! André kedves !) hanem egy pillanat alatt megszabadítja szenvedéseitől !...Valószínű ez a humánusabb el kell ismerni és mi azért nem vagyunk jó tenyésztők mert mindenáron bele akarunk avatkozni az élet rendjébe...Én is ezt teszem bevallom férfiasan...Épp a mai napon történt velem egy borzasztó eset...A 10-es számot kapott kis madaram az első pillanattól le volt maradva két erősebb fészektestvérétől...Persze jöttem én és ráetettem...Aztán többször naponta majd jött a gyűrűzés ...Közben a nagyobbik társát átraktam egy másik fészekbe, gondolván a kettőt csak jobban elbírja a mama...Hát nem ! ..Egy hete már a rendes pici kitollasodott ez a szerencsétlen meg csak tokosodott...Minden nap háromszor meg kellett etenem degeszre...Rossz volt látni, hogy a kérő tátogó pici közül csak és kizárólag a nagyobikat etette !...Szinte férelökte azt a szegénykét és átnyúlva rajta mindig csak a nagyobbikat etette...Mindha makacsul ragaszkodott volna a kezdeti halálos itéletéhez !?...Mondom én, aki azért nem vagyok egy páráslelkű Marcsika !...Aztán történt, hogy egy másik fészekben egyik tojó csak egyetlen fiát nevelt hasonló okok miatt ahol a természet meg is tette a könyörtelen lépését. Na gondoltam tök egyforma az itteni egyke és a másik nagyobbika amit ugye idáig is etetett a mama...Egybe raktam hát és amelyik mama alatt csak az egy kis tollas volt és azt jól etette, ide raktam az én kis tízeskémet...Hát ez sem foglalkozott vele sokáig...egyszer még meg is kellett tömni, de estére szépen megetette !..
Nagy volt az örömöm !....De csak reggelig tartott mert reggel ott találtam a fészekben totálisan kinyúlva !...Sikítottam dühönben !...Gyorsan kivettem a fészekből a totálisan jéghidegre kihűlt madárkát s mivel rohantam mert már késve voltam az előadásomról ezért gyorsan csomagoltam etetnivalót, csipeszt és a kicsit hujkolva rá szájjal a meleget hajtottam mint az állat Veszprémbe...15 km-en át melegítettem és mintha kicsit meg mozdult volna...de sajnos csak beképzeltem mert odaérve a tanfolyamomra szomorúan kellett konstatálnom, hogy bizony nem sikerült visszahoznom szegénykét !...
Felmerül a kérdés, hogy valyon miért taszította el magától a másik tojó is ezt a kismadarat ???...Mi lehet az a magatartásbeli, vagy küllemi jelzőrendszer ami arra inspirálja az annyamadarat, hogy ezt a növendéket nem szabad hagyni felnőni !?... Érdekes helyzet ...Kíváncsian várom a véleményeteket ??...

Hozzászólás 2009 márc. 28, 22:59 
andré írta:
Ha arra gondolsz,hogy...

Igen, erre gondoltam. És köszönöm a választ.
Figyu, nincsen semennyi tapasztalat mögöttem, nem ékesítik szobámat énekversenyen nyert serlegek, és madaram is alig van egy pár. Úgyhogy nem vitázhatom veled. Legfennebb csak elmondhatom, amit gondolok. Ha egy szerencsétlen madárfióka annyira peches, hogy pont ő kelt ki az 5. tojásból- ami meglehet, hogy a kotlás megkezdése utáni napon pottyant a fészekbe...- szóval ebből kifolyólag is már lemaradt. Nomármost ez éppen elég, hogy meglátszodjon a különbség a picik között. Ahogy látom az enyéimeken, a 6. napon is még látszik a különbség. És akkor földhöz kéne vágnom??? Mert az a bűne szerencsétlennek, hogy lemaradt a fejlődésben. Igen, valószínű, nem fognám őt felnőttkorában a tenyésztésbe. Ez is egyfajta szelekció, nem? És nem értem, hogy EZ MIÉRT NEM ELÉG???

Hozzászólás 2009 márc. 28, 21:12 
Szia Gabesz!
Ha arra gondolsz,hogy a fészekből a leggyengébbet kidobom az azért van mert ha nem én teszem meg akkor szép lassan éhendöglik.A fiókák között nem szabad méret beli külömbségnek lenni mert a nagyobb mindig elnyomja a kissebbet.Ha a gyürűzésnél már látható méretkülömbség van akkor a kissebb madár biztos nem egészséges mivel lemaradt a fejlődésben.Akkor most melyik módszer a humánus???A kanári nem papagáj nem kell kézi nevelőtáppal tömni!
A Marcsi által irt tenyésztő egy amatőr.Egy kanári tojó ha nem nevel annak számtalan oka lehet,egy esélyt adni kevés az meg,hogy telefolyatja a száját vizzel igy utólag belegondolva valószinű nem igaz csak a Marcsi előtt szeretett volna tetszelegni azzal,hogy ő milyen komolyan szelektál ezért neki milyen jó madarai vannak.
A szigorú szelektálásra viszont szükség van.Ha a tenyésztők nem igy tennének akkor a roller kanári sem létezne!Gondold el ha nem csak a tökéletes életerős és megfelelő hangú madarakat vitték volna tovább akkor most mi lenne a kedvenc madaraidból?Itt nevelhetnénk őket kézzel és énekelhetnénk helyette :lol:

Hozzászólás 2009 márc. 28, 14:09 
Viktor82 írta:
Viszont párzást nem láttam, igaz mostanában sokáig alszom :)
Párzás nélkül is rakhat tojást, vagy valószínű azért, hogy hajnalban ők dorbézolnak, és ezért tojt le újra?

Igen a válasz mindkét esetben. Tojik, ha "eljött az ideje".
Ha együtt van a tojó a hímmel, valószínű, hogy hajnalban ejtik meg a csodát :D . Hogy fiasak-e a tojások, a kotlás félidejében győződhedsz meg róla lámpázással. Bár van tojó, hogy nem szereti, ha a fészekben matatsz... Akár oda is hagyhatja a fészket.

André, kérdezni szerenék. Ha nem súlyos beteg a madár, egyáltalán miért kell "jobblétre szenderíteni" ???

És akkor végre beköszöntött hozzánk is a szép tavasz! :D A seregély pár megtalálta a fészkelésre kitett odút, amit tavaly a cinegék foglaltak le, de előtte mindig ők fészkeltek ott, míg újakra ki nem cseréltem. Tavalyelőtti kiöltésük (2 fészek) a szarkák martalékává vált... A piszkok, akik ugyebár táplálékot kerestek... Mindkét alkalommal már jó nagyok voltak a fiak :( . Idén hátha több sikerük lesz a dalosainknak?! És idén láttam először élőben süvöltőt!!! Gyönyörű madár! 8) :D

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2009 márc. 28, 0:13 
Sziasztok!

Tavalyi kelésű, hidegben teleltetett roller tojóm első költése nem sikerült, üresek maradtak a tojások, pedig ülte szépen, és a hímnek (3 éves, már volt korábban több sikeres fészekalja egy másik tojótól).
Egy hét pihi után, nagyon hordta még mindig a fészekanyagot, betettem a fészket megint, és ma már újra van egy tojás.
Viszont párzást nem láttam, igaz mostanában sokáig alszom :)
Párzás nélkül is rakhat tojást, vagy valószínű azért, hogy hajnalban ők dorbézolnak, és ezért tojt le újra?

Köszönöm a választ előre is!

Hozzászólás 2009 márc. 27, 21:34 
Sziasztok!
Az az ember aki úgy gondolja,hogy egy madarat csap alatt folyó vizzel kell jobblétre szenderiteni az nem tenyésztő hanem egy BUNKÓ BAROM!!!
Ne moderáljátok ki a hozzászólásom hátha olvassa az is akiről szó van.

Hozzászólás 2009 márc. 27, 19:02 
Egymillió oka lehet annak ha a tojó széttüli a kicsiket ! Lehet az egyik oka az is hogy pont rettenetesen erős benn az anyai érzés és éppen tőle, vagy a körülötte mászkálóktól védi annyira, hogy beletapad mégjobban a fészekbe és védelmezi őket ! Nem mer leszállni etetni...Nekem is van most egy ilyen tojóm de volt már máskor is !...Ezt le sem lehet zavarni a fészekről...Egyszerűen le szoktam fejteni szépen a fészekről és felteszem az ülő botra majd matatok egy kicsit a lágyeleséggel és azonnal kifutok a helyiségből...Mikor észrevette, hogy már nem vagyok akkor esetleg megnyugszik és megeteti a kicsiket...Ez csak az első pár napon van így aztán beáll a normálisra !....Vízbefojtani !...Hát ekkora állatságot !?...Humánus halál !?... :twisted:

Hozzászólás 2009 márc. 27, 17:43 
Hát Marcsika... Ezt itt bőven elég lett volna leírnod, hozzám is a kanárisra nem kellett volna. Elég, ha itt elolvasom és sokkol. De itt "kemény legények vannak a gáton", sokat kibír az ő lelkük, akárcsak ez a topik is. Csupán annyit jegyeznék meg, hogy ha az etetésbe nem segítenek be, merthogy azzal beleszólnak a természet dolgába, akkor ilyen esetben minek kell az Atyaistent játszani??? Merthogy ez szerintem NEM TERMÉSZETES SZELEKCIÓ!!! Na. ennyi.

Hozzászólás 2009 márc. 27, 10:07 
HELLÓ MINDENKINEK :!: AZ IKER FERI BARÁTUNK leorditott eggy elég komoly párositási módszert ami eggyfajta vonal tenyésztés+visszapársitási módszer :!: Tapasztalt tenyésztőknek ajánlom,én is próbálkoztam vele és rámerem mondani nem kőnnyű végicsinálni :wink: FERINEK kőszőnet a SZORGALMÁÉRT :17: .......ŰDV....TIBI

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 149  Következő