Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 122  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 jún. 3, 7:54 
Ha az avatar képen is ők látszanak, akkor szerintem egyszerű tarka.

Hozzászólás 2009 jún. 2, 22:40 
Minusz a madarad nem lutinó! Inkább pallid(bár elég sárga) vagy pallid ino, nem látom rendesen, lehet hogy csak egy tarka!

Hozzászólás 2009 jún. 2, 21:46 
Mínusz!
Ekkora röpdében elférnek bőven a törpijeid, csak arra kell figyelni, hogy ne bántsák egymást. Ha már kialakult párok, akkor valószínűleg nem lehet baj, de azért szemmel kell tartani őket. Én is később tettem be egy párt a másik párhoz, először volt egy kis kergetőzés (védték a területüket), de hamar helyre állt a rend. :D Esetleg ha először kalitostól tennéd be őket, adnál egy kis időt nekik, hogy megszokják egymás jelenlétét, lehet simábban menne az öszerakás.

Hozzászólás 2009 jún. 2, 21:32 
Fegyverneki Attila írta:
Igazából nem lehet mindenre logikus magyarázatot adni! Gondolom mindent úgy csináltál, ahogy eddig, mégsem neveltek rendesen. Sajnos ha élőlényekkel foglalkozunk, mindig vannak váratlan események.
Nálam pl. az idén rengeteg üres tojást raktak a törpék, a kezdő pároknál csak üresek voltak, de az idősebbeknél is akadt rendesen. Én is csak találgatni tudok mi okozhatta:nem voltak szinkronban a párok? túl fiatalok a madarak? valamiben hiányt szenvednek? stb.
Nálam eddig rendesen etettek a madarak! Az is előfordul, hogy nem a szülőkkel, hanem a fiókákkal van a gond (gyenge, beteg fióka, ha a fióka nem kér, a szülők nem etetnek), de lehet ,hogy csak zavarta a szülőket valami....nehéz lenne megmondani a valódi okot.

Kép

Köszönöm a válaszod!
Magyarázatot én sem találtam, semmi nem változott, Te tapasztalt vagy törpe ügyben gondoltam találkoztál már ilyen esettel. A törpék mindig tudnak meglepetést okozni, de nagyon imádom őket!
Gyönyörűek! :D

Hozzászólás 2009 jún. 2, 20:59 
Helló !! Kösszönöm a gyors választ !! Megprobálom majd egybe rakni a 3 párt és kinti röpdébe !!

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati Renátó

Hozzászólás 2009 jún. 2, 18:43 
Oh,köszi a gyors válasz :)

Elég korrekt ár ahoz képest hogy mikor próbáltunk készíteni egyet mennyit vesződtünk vele,bár gondolom megfelelő célszerszámmal könnyebb :D.Hát sajna nem szoktunk Monorra menni,úgyhogy marad a sima vagy megpróbálok valamit most én összeügyeskedni.

nah gondoltam rakok föl képeket a madarainkról ill helyükről(nem biztos hogy sikerül:D)

A két rózsás kint a röpdéjükben(Csipi és Zöldi,gondolom kitaláljátok melyik melyik :D ):
Kép

a két Fischer bent kuksol egyelőre(most vettem észre,az egyik körme világos,míg a másiké fekete,ebből mire lehet következtetni?)
Kép

és a röpdéjük,épp átépítés alatt:
Kép
nem tudom hogy elég nagy-e hogy berakjuk melléjük a két új szerzeményt,de nem mertük megkockáztatni és apám direkt rá is kérdezett a tenyésztőknél akiket hívott és semelyik sem ajánlotta,úgyhogy inkább kapnak egy ennél kisebbet(bár az új magasabb lesz mint a rózsásoké),de legalább külön(a kép jobb oldalán,még elég félkészen,a hétvégi eső meghiúsította tervünket hogy mára-tegnapra befejezzük :( :evil: )

Hozzászólás 2009 jún. 2, 17:52 
Szia Minusz!

Az odúkat Monoron szoktam venni, 1000 Ft/db áron! Nagyon jó minőségűek, és szerintem esztétikusabbak mint a deszkaodúk, a madarak is nagyon szeretik. Van persze hibájuk is pl. nehezebb takarítani, mint egy deszkaodút, a tetőrész is gyakran szétreped(nedves fából készítik, és a hirtelen száradástól szétrepedhet), de összességében nagyon jó odúk, és az áruk is alacsony!

Hozzászólás 2009 jún. 2, 17:43 
márkó írta:
Helló Attila !!
Nekem van 3 pár törpém ( 2 pár rózsás , 1 pár ficsher )
Egy más mellett vannak egy tégla épületbe ,, de egy gond van hogy sajnos elég fülledt ott bent a levegő !! Porbáltam már egy kis huzatot csinálni de nem sikerült !! A törpék alatt két párból : 7 fias tojás volt de az összes belefulladt ,, pedig hordtak fűzfát is !!
Szerinted mit lehet csinálni??
Kösszönöm !!

Ha azt gyanítod, hogy az épület klímával van gond, próbálkozz kerti volierben! Sajnos egyéb okosságot nem tudok tanácsolni! Már sokszor körbejártuk itt a fórumon a befulladásos témát, de igazából nem tudjuk mi okozza. Nálam egyetlen fióka sem fulladt még be, szerencsére!(itt jegyzem meg, hogy ma kikelt az első idei törpém egy normál narancsarcú hordozó). Sok szerencsét!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fegyverneki Attila 2009 jún. 2, 17:52-kor.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 jún. 2, 17:24 
Fegyverneki Attila írta:
Igazából nem lehet mindenre logikus magyarázatot adni! Gondolom mindent úgy csináltál, ahogy eddig, mégsem neveltek rendesen. Sajnos ha élőlényekkel foglalkozunk, mindig vannak váratlan események.
Nálam pl. az idén rengeteg üres tojást raktak a törpék, a kezdő pároknál csak üresek voltak, de az idősebbeknél is akadt rendesen. Én is csak találgatni tudok mi okozhatta:nem voltak szinkronban a párok? túl fiatalok a madarak? valamiben hiányt szenvednek? stb.
Nálam eddig rendesen etettek a madarak! Az is előfordul, hogy nem a szülőkkel, hanem a fiókákkal van a gond (gyenge, beteg fióka, ha a fióka nem kér, a szülők nem etetnek), de lehet ,hogy csak zavarta a szülőket valami....nehéz lenne megmondani a valódi okot.

Kép

OFF:A képeken látható fatörzsből készült odúkat Te készítetted vagy vetted?Ha Te csináltad leírnád hogy hogyan(márha nem titok:))?mivel nem ide tartozik gondolom "Fészkek, odúk" témába.Apám is próbálkozott egy ilyennel,de közel nem sikerült ilyen szépre,és ha kb 2 évet kibírt.

Hozzászólás 2009 jún. 2, 14:27 
Helló Attila !!
Nekem van 3 pár törpém ( 2 pár rózsás , 1 pár ficsher )
Egy más mellett vannak egy tégla épületbe ,, de egy gond van hogy sajnos elég fülledt ott bent a levegő !! Porbáltam már egy kis huzatot csinálni de nem sikerült !! A törpék alatt két párból : 7 fias tojás volt de az összes belefulladt ,, pedig hordtak fűzfát is !!
Szerinted mit lehet csinálni??
Kösszönöm !!

Hozzászólás 2009 jún. 1, 22:36 

Kép

Hozzászólás 2009 jún. 1, 21:47 
Szia Attila! Köszönöm én is a tájékoztatást! Igazából én sem lettem okosabb. A leírtak alapján lehetnek tojók is és hímek is, de akár pár is. Az általam először lánynak vélt egyszer párosodni próbált az ülőrúddal, akkor volt kb. 1 éves most 1,5. Akkor azt hittem tuti fiú, de egyik ismerősöm megnézte a medencéjét és ő inkább lánynak gondolta. A medencecsont alapján tehát lehet 2 esélyes, fejforma alapján tojó, a másik fiatalabb, kb. 8-9 hónapos, fejforma és medencecsont alapján hím. Ma ahogy láttam egyikük a melléhez akarta betűzni a fészekanyagot, de az odúba nem vitt egyik sem, csak szétszedik és kész. A másik rózsás páromnál a fiú is és a lány is hordja. Te mint hozzáértő, nem tudod miért hagyták éhen halni az összes fiókát az előző költésnél? Volt már nálad is esetleg ilyen? Most 3 fióka van, az ötből, kettőt most sem etettek. Őrület :41:

Hozzászólás 2009 jún. 1, 20:30 
Köszönöm a tájékoztatást. Nemsokára átkerülnek az új röpdébe, ami 2 részre van osztva. Úgy tervezem, hogy az egyik felébe 3 pár Fischert, a másikba pedig 3 pár feketefejűt teszek. Az alább említett Fischerek is átköltöznek, azaz megy még melléjük 4. Az idő múlásával csak kezdenek egymással valamit.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 jún. 1, 20:24 
Hát akkor én már totál nem tudom mit higgyek,van két rózsásfejűm,az egyik egy zöld vadváltozat,szerintem ő a hím(legalábbis párzáskor ő volt felül:D),a másik egy sárga lutinó színváltozat ami valahonnan elszökött mert úgy fogták egy erdőben és adták nekünk(nagyanyámék közvetítésével),szóval a kora ismeretlen,a zöld pedig szintén nagymamám közvetítésével lett a mienk,ahol dolgozott volt egy pár aminek lett egy 4-es fészekalja amit megkaptunk és ezt az egyet megtartottuk.Nah szóval télen természetesen bent vannak tartva,nyáron pedig kint egy körübelül 70x120x220cm-es röpdében vannak ímmár vagy 4-5éve,mint írtam láttam már őket párosodni(vagy csak színlelni),van egy odújuk is,de még egyszer sem raktak tojást,fészket sem építenek,a berakott fűz és mogyoró vesszőket szétcincálják és csak elszórják a földön.Viszont az általam hímnek gondolt zöld jár be gyakrabban a fészekbe...úgyhogy mostmár nem is számítok arra hogy fészket rakjanak,de azért így is szeretjük őket:D

De most szereztünk be két Fischert(hát igen,az egyiket vettük,a másikat fogtuk amit a fent említett két rózsás csalogathatott ide),mostmár együtt vannak pár napja a másik kettő "kalitka-terrárium"-ában,vagy nem tudom minek nevezem(az oldala-teteje-alja-hátulja fa,az eleje üveg),kurkásszák egymást,elvannak,mindkettő 1 évnél fiatalabb,szóval rajtuk áll hogy tényleg egy hímről és tojoról van-e szó és lesznek-e utódjaik.Épp most épül nekik is egy röpde a meglévő folytatásaként,remélem tényleg termékenyek lesznek.ha lesz időm és türelmem akkor rakok fel róluk és a helyükről pár képet ha érdekel valakit

Hozzászólás 2009 jún. 1, 18:01 
Türelem!!! Előbb-utóbb kiderül a nemük! A medencecsont vizsgálat is jó első lépésnek! A kölcsönös etetgetés fiatal madarakra is jellemző, és sajnos tipikus abban az esetben, ha tojók állnak össze. A fiatal tojók gyakran elég rossz fészeképítők ill. kevés fészekanyagot hordanak (de vannak kivételek: nálam egy 6 hónapos feketefejű tojó állandóan a fészkét építi, a fürtös kölestől kezdve mindent behord az odúba!). A fiatal tojók eleinte gyakran csak odúznak, fészekanyagot nem hordanak!
Összefoglalva:
Ha a medencecsont vizsgálatnál a csontok távolsága viszonylag nagy, szinte biztos, hogy tojóval van dolgunk. Ha nem ilyen egyértelmű a helyzet, még bármi lehet!
Ha a madár fészekanyagot hord, akkor tojó!
Ha a madár odúzik, akkor tojó!(a hímek legtöbbször csak éjszakára vagy ha van párjuk akkor keresik fel az odúkat, persze kivételek mindig vannak!!!)
A kölcsönös etetgetés tojókra utal, bár legtöbbször mindig az egyik etet.
Ha a madarak hímek, nem jellemző az odúzás és a fészekanyag hordás, a madarak gyakran csak ücsörögnek egymás mellett, de a kölcsönös kurkászás miatt azt gondolhatnánk, hogy párról van szó. Esetenként erős regurgitáció is megfigyelhető náluk, a kölcsönös etetgetést hímeknél nem tapasztaltam! A tojók egyébként jellegzetesen követelik is az etetést, odakapnak a hím csőréhez, jellegzetes kérő hangot hallatva.
Megemlítem, hogy a tojók a párzást is gyakran imitálják, csak később lepődik meg az ember, amikor két különböző odúba kezdenek fészket rakni.
Az is gyanúra ad okot, ha a tojásrakás megkezdése után mindkét madár folyamatosan az odúban tartózkodik, ilyenkor többnyire tojókkal van dolgunk. A hímek általában az odún kívül tartózkodnak és csak éjszakára mennek be huzamosabb időre!
A hímek udvarlása is jellegzetes: fejükkel bólogatva táncolnak, ugrálnak a tojó körül, fültájékukat gyakran vakargatják lábukkal, közben gyakori a regurgitáció és az etetgetés, a tojók fogadják az etetést, homorítanak és mehet a móka.....
Ha figyelitek a madarakat, biztos hogy kiderül a nemük rövid időn belül!

Hozzászólás 2009 jún. 1, 13:03 
Gabikaaa írta:
Szia!

Én eddig nem vettem észre, hogy etették volna egymást. Tavalyiak a madarak. Lehetséges, hogy még nem ivarérettek?

Szia! Normál helyzetben elképzelhető mind a 2 variáció. Fiatalok, vagy hímek. Nálam ugyanez a gond a 2 rózsás törpémnél, fejformájuk nekik is kicsit más, ráadásul ők etetik is egymást, ami engem zavarba ejt, hol az egyik a másikat, hol a másik az egyiket, és mégsem hordja egyik sem az odúba az ágakat. :46: De biztosan vannak itt nálam nagyobb tudásúak is, akik láttak már érdekes dolgokat a törpéknél és nagyobb a tapasztalatuk is. Reméljük erre téved valamelyikőjük és segít nekünk. :?:

Hozzászólás 2009 jún. 1, 11:03 
Szia!

Én eddig nem vettem észre, hogy etették volna egymást. Tavalyiak a madarak. Lehetséges, hogy még nem ivarérettek?

Hozzászólás 2009 máj. 31, 22:20 
Jocc55 írta:
Tuli írta:
Sziasztok!

Ha valaki meg tudná mondani, mi lehet az oka, hogy az eddig szépen költő és nevelő rózsás törpe párom, az utolsó költésnél hagyta éhen halni az összes fiókát, a mostani költésnél szintén hasonlóan viselkednek, eddig 2 fióka pusztult el. 2 még él, egyiket már etettem táppal is, mert láttam, hogy üres a bögye, azóta azonban őt etetik 4. napos, a másik is él még ő 2. napos, viszont a tegnap kikelt ma reggelre nem élt. Kapnak lágy eleséget, tojásrakás előtt vitamin kúrán voltak. Értetlenül állok ez előtt. ha tudtok segítsetek! Előre is köszönöm! :26:

Ennek több oka is lehet!

Nálam is ugyan ez votl a helyzet. Kelés elött 2 nappal otthagyta a fészket a tojóm!
Valószínüleg megzavarták a többiek...vagy én az etetésekkel, pedig lecsökkentettem a zavarásukat!
Lehet még tapasztalatlanság, fiatal pároknál előfordul!

Szia, köszi, hogy írtál. Ők már többször költöttek és eddig felnevelték mindig szépen a 4-5 kis papit, csak az utolsó előttit nem voltak hajlandók. Egyszer kétszer adtak enni az éppen kikelt picinek, azután meg már nem, és reggelre elpusztulva találtam meg mindig egyet. Most úgy tűnik a 6 piciből 3-at már etetnek. kopp, kopp még mielőtt elkiabálom. Ők nagyon jól tűrik a fészek kontrollt, eddig ebből még nem volt baj.
Gabikaaa mennyi idősek a törpjeid? Biztosan ivarérettek? Etetik egymást?

Valódi név: ifj. Erdősi József

Hozzászólás 2009 máj. 31, 22:16 
Fegyverneki Attila írta:
Jocc!!!! A fischer tojók a csőrükben hordják a fészekanyagot!

Bocsánat! Azt hittem olyanok mint a rózsások 1000bocs

Hozzászólás 2009 máj. 31, 22:00 
Jocc!!!! A fischer tojók a csőrükben hordják a fészekanyagot!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 122  Következő