kerecsensólyom hírek a Raptor-levlistáról:
Subject: [Raptor] Előzetes kerecsensólyom gyűrűzési eredmények
"Sziasztok!
A mai napig közel 360 kerecsensólyom fiókát gyűrűztünk. Még néhány fészek hátra van, ha ott is sikerül gyűrűznünk, akkor 397 fióka lesz a vége.
Reméljük, hogy valaki még talál egy 3 fiókás fészket-:))
Egyébként ez rekord mennyiségnek számít!! ( 2008-ban közel 290 fiókát gyűrűztünk.).
Az idei évbe 10 fiatal kerecsensólyomra szerelünk adót, az elsőt holnap Csákváron szereljük fel.
Köszönet a programban résztvevő kollegáknak!!!
Üdv. Bagyura János"
Subject: RE: [Raptor] keri táplálkozás
"Sziasztok!
A múlt héten Fidlóczky Jóska kérésére kicsiben feltöltöttem ide a képeket:
http://kerecsensolyom.mme.hu/hu/content/show?dattype=gallery a „Dóra családot alapított (2009. június 17.) >>” pontnál keressétek.
Üdv,
Karcsi"
Nagy Károly , MME Monitoring Központ
Cím: 4401 Nyíregyháza 1. Pf. 286.
Telefon: +36 30/9066-285
E-mail:
nagy.karoly@mme.hu
Web:
http://www.mme-monitoring.hu
Subject: [Raptor] keri táplálkozás
"Sziasztok!
Csak érdekesség - és előzetes - képpen közreadom az elmúlt 2 hét eredményeit:
Egy bekamerázott kisalföldi kerecsen párnál két hét alatt 50 etetést fényképezett le a gép. (a beállítás miatt valószínűleg nem minden etetést)
Ebből 21szer nem volt látható annyira a zsákmány, hogy meghatározhattuk volna (zömében a tojó, vagy a fiókák takarták el).
A többi 29 az alábbiak szerint oszlott meg:
8 galamb
9 mezei pocok
5 mezei nyúl (fiatal, kb. ürge/hörcsög méretű)
3 pacsirta (valószínűleg mezei)
2 seregély
1 egyéb énekes madár
1 fácán
Ehhez képest a fészekben talált nagyobb maradványok alapján:
4 galamb
1 fácán
1 varjúféle (talán szarka)
és kb. 20 db köpet, amelyek ránézésre szinte csak szőrt tartalmaznak
Érdekes, nem?
Majd megírom bővebben is, fotókkal illusztrálva.
Köszönöm a technikai segítséget Bagyura és Kazi kollégáknak, no meg Kozma Lacinak, és nem utolsó sorban a Mavir dolgozóinak!
Üdv:
Váczi Miklós"
Subject: [Raptor] megint kerecsen
"Sziasztok!
A hétvégén megpróbáltam befogni Dóra párját - amin ugyebár a kameracsapdának köszönhetően láttuk az ornitológiai és a pit gyűrűt - de nem sikerült. Bejött viszont Dóra, akiről viszont levettem az adót, megszabadítva ezzel "kínjaitól". Bagyura és Prommer kollégákkal közösen döntöttünk így, hiszen ez a madár ezerszeresen kiszolgált már minket, kirepülésétől az első költése végéig rengeteg információt szolgáltatott. Úgyhogy az adó és a "pitt" helyett kapott egy színes gyűrűt, és boldogan távozott. Asszem először volt hazánkban, hogy egy több éve adót hordozó madár emberkézbe került. Látszólag semmilyen külsérelmi nyom, tollazat, vagy kondíció probléma nem volt vele, az adó is külsőleg tökéletes állapotban volt. Szerintem jó egészségi állapotára a legjobb bizonyíték, hogy némi kóborlás után párbaállt, költött (meg ami ehhez kell: párzott, tojást rakott, kotlott, fiókát nevelt) és mind a mai napig jól repül, aktívan vadászik.
Apropó vadászat! Mivel a szombati befogás után némiképp összeborzolódott a tolla, másnap is kimentem megfigyelni őt, hogy minden rendben van-e. Tökéletesen repült, vadászott, reggel 7 és 10 óra között 5 pockot fogott, zömében szintén az ott vadászó 10 v.v-től és 12 eö-től ragadva el a zsákmányt.
Köszönjük Kazi és Viszló kollégáknak, hogy egy ilyen bazi nagy tojóval gazdagított minket - néha együtt körözött ölyvvel, és komolyan mondom, ugyanakkorát mutatott.
Üdv: Váczi Miklós"