Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 225  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 okt. 19, 21:10 
Norbi0131 írta:
Jól van, akkor hagyja mindenki figyelmen kívül a hozzászólásomat!

De szeretném tudni, hogy vajon miben tévedtem!?

Lax!

Ma két hete tartok kínai törpefürjet! Viszont nagyon sokat olvastam róla és páran adtak sok tanácsot is!

Tudom, hogy ez nem sok, mert a gyakorlat teszi az ember mesterré, de a repkedéssel kapcsolatban annyit mondanék, hogy nekem igenis szeretnek repkedni! Főleg reggel tornáznak sokat! De nem azért, mert megijesztem őket direkt, vagy véletlenül, hanem egyszer rájuk jön az 5 perc és beindulnak és akkor olyanok, mint egy helikopter!

A hangjukkal kapcsolatban pedig nekem nem tűnt fel, hogy hangosak lennének! De mivel még ez az első pár fürjem, így valószínűleg ezért nem hallom, hogy kiabálnának. Lehet, hogy ők ketten egy nyugodt és csendes pár!

Nagyon jó helyről szereztem őket. Pontosabban Bernáttól és szeretném elkezdeni a tenyésztésüket! Egy vadas párom van.
Három tojás van már nekik és remélem, hogy sikerül megkotlania a tojónak!

Ne aggódj, az én fürjeim is repkednek, nem is tudom, ez miért lenne különleges, hiszen madarak-szárnyuk is van, hát használják néha. Én úgy figyeltem meg, hogy olyan jókedv-ficánkolás ez náluk.Sosem ütköznek a (nem túl magas)kalitka tetejébe.A hang, azért amikor eleinte elkukorintotta magát a TOJÓ fél méterre tőlem, frászt kaptam! Mint a trombita :))A vicc az, hogy pontosan úgy kukorít, mint a kakas, jó darabig kakasnak gondoltam, de kiderült, hogy nő:) 2 tojása van már.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2009 okt. 19, 21:04 
Sziasztok!

Igenis szretnek repkedni.Bár ritkán teszik és azt is maguktól.
Nálam a fiatalok egyszercsak egyszerre kezdtek röpködni,mint kis helikopterek. :D
Szeretnek a fiatalok szökdelni is,hirtelen irányváltásokkal.
Igy edzik magukat. :D
A nagyok is repkednek amik elég magas röpiben vannak.
És biztonságosan földet is érnek.
A röpködéssel nem repülést értek. :!:

A kalitkás tartás állatkínzás. :evil: :evil: :evil:

Hangot a szingli madarak adnak.
Minél aktívak annál hangosabban,néha már fáj. :P
Párban ritkán kiabálnak,csak ha másik pár is van a jelenlétükben.

Attól,hogy tojnak,még nemjelenti azt,hogy kotlani fog.

Hozzászólás 2009 okt. 19, 20:21 
Én elhiszem hogy nagyon utánaolvastál. Örülök is neki. (el tudnád mondani amúgy hol, jó ha priviben írod is meg, csak kíváncsi vagyok hátha vmi új :D ).

Én már pár éve törpefürjezem (bár most...) de repdeső fürjeket még nem láttam csak ha megijesztette őket vmi, pedig nem kis helyen vannak. Sztem ez Bernát "tréningjei" miatt lehet. :wink:

Hozzászólás 2009 okt. 19, 19:32 
Jól van, akkor hagyja mindenki figyelmen kívül a hozzászólásomat!

De szeretném tudni, hogy vajon miben tévedtem!?

Lax!

Ma két hete tartok kínai törpefürjet! Viszont nagyon sokat olvastam róla és páran adtak sok tanácsot is!

Tudom, hogy ez nem sok, mert a gyakorlat teszi az ember mesterré, de a repkedéssel kapcsolatban annyit mondanék, hogy nekem igenis szeretnek repkedni! Főleg reggel tornáznak sokat! De nem azért, mert megijesztem őket direkt, vagy véletlenül, hanem egyszer rájuk jön az 5 perc és beindulnak és akkor olyanok, mint egy helikopter!

A hangjukkal kapcsolatban pedig nekem nem tűnt fel, hogy hangosak lennének! De mivel még ez az első pár fürjem, így valószínűleg ezért nem hallom, hogy kiabálnának. Lehet, hogy ők ketten egy nyugodt és csendes pár!

Nagyon jó helyről szereztem őket. Pontosabban Bernáttól és szeretném elkezdeni a tenyésztésüket! Egy vadas párom van.
Három tojás van már nekik és remélem, hogy sikerül megkotlania a tojónak!

Hozzászólás 2009 okt. 19, 18:37 
Köszönöm a hozzászólásotokat, nagyon sokat tanulok belőlük. Én még nagyon kezdő vagyok, az is bizonyítja, hogy azt gondoltam, minél többen vannak, annál jobban érzik magukat. Nem tenyészteni akarom őket, csak nagyon tetszenek és régóta szerettem volna már venni. Most, hogy szétválasztottam őket, sokkal nyugodtabbak. Mindkét tojó tojt már 1-1 tojást, azonban még nem ülnek rajta. Valószínűleg vennem kell egy nagyobb kalitkát.

Hozzászólás 2009 okt. 19, 13:25 
lax20 írta:
PappGV írta:
" Az ideális kalitméret kb 30x60x30 cm. A 30 cm magasság elég kell h legyen. "

Szia Lax!

Te se haragudj meg rám, de nem bírom szó nélkül hagyni

:D
Ideálisnak nevezni a 60x30-as területet nekem kicsit fura. Én sem "fürjezek" régóta, de nekem úgy fest minnél nagyobb annál jobb, lehetőleg minnél több bújási lehetőséggel. Az én "szőke" olvasatomban, a drágáim akkor éreznék a legjobban magukat, ha rittyentenék nekik egy szobányi röpdét, ahoj jó sok sűrű aljnövényzet van, lehetőleg élő susnyás.

Üdv, Gina

Bocsi, igazad van. Nem fogalmaztam jól, de én se tudtam szó nélkül ahgyni. :wink: Nálam most a pár egy "szobányi" röpdében van. Kb 1,5-2 m a szélesség és a hosszúság is. Nem tudom pontosan. Az tuti h ott elvannak. A 30x60-at én a minimális méret helyesbítéseként gondoltam. Na így már rendben? :roll:

Tökéletesen rendben :wink:

Hozzászólás 2009 okt. 19, 11:14 
PappGV írta:

Szia Lax!

Ideálisnak nevezni a 60x30-as területet nekem kicsit fura. Én sem "fürjezek" régóta, de nekem úgy fest minnél nagyobb annál jobb, lehetőleg minnél több bújási lehetőséggel. Az én "szőke" olvasatomban, a drágáim akkor éreznék a legjobban magukat, ha rittyentenék nekik egy szobányi röpdét, ahoj jó sok sűrű aljnövényzet van, lehetőleg élő susnyás.

Üdv, Gina

Bocsi, igazad van. Nem fogalmaztam jól, de én se tudtam szó nélkül ahgyni. :wink: Nálam most a pár egy "szobányi" röpdében van. Kb 1,5-2 m a szélesség és a hosszúság is. Nem tudom pontosan. Az tuti h ott elvannak. A 30x60-at én a minimális méret helyesbítéseként gondoltam. Na így már rendben? :roll:

Hozzászólás 2009 okt. 19, 10:07 

Szia Lax!

Üdv, Gina

Valódi név: Ördög Dániel

Hozzászólás 2009 okt. 18, 21:06 
andi40 írta:
Köszönöm a gyors válaszod!
Amikor megvettem a fürjeket, a tenyésztő azt mondta nekem, hogy elég egy 40*25 cm-es ketrec a két fürjnek, ráadásul jó a lapos is. Az a tojás, amit letojt, azt - mivel egy hétig nem ült rajta - kivettem, és nem volt fias. Remélem, sárgarépát és salátalevelet adhatok nekik. Azonban egy hét után elég koszosnak találom a ketrecet, úgy érzem, ki kell takarítanom. Megszokják egy idő után, ha én "fogdosom" őket?
A hangjuk nem zavar, csak a nappaliban hangosnak tűnnek...éjjeli 2-kor:)

Én ritkán vagyok bent a madaraimnál, mert nem a házban vannak, így nem tudtak megszokni. De ha meg kell őket fognom (átszöktek, vizsgálat stb.) akkor nagyon jól bírják. Ahhoz képest, hogy milyen fürgék, tök egyszerű őket elkapni.
Ha valamelyik papagájomat kellene megfognom, akkor bizony nagy lelki felkészülések kellenének :lol: (csípnek mint állat)

Hozzászólás 2009 okt. 18, 21:05 
Norbi0131 írta:
...Az ideális hely számukra egy 100cmX50cm-es alapterület és ehhez tartozik egy 80cm-es magasság, mivel szeretnek repkedni mint egy helikopter és beüthetik magukat....

Helo!

Nem tudom mióta fürjezel. Előre leszögezem h nem szeretnélek megbántani, de a kínai törpefürj nem szeret repkedni. Csak akkor repked, ha megijesztik és akkor ugrik egy nagyot. Az ideális kalitméret kb 30x60x30 cm. A 30 cm magasság elég kell h legyen.

Hangja pedig borzasztó erős, de főként csak akkor hallatja mikor egyedül van, vagy másik fajtárssal "rivalizál".

Hozzászólás 2009 okt. 18, 20:17 
andi40 írta:
Amikor megvettem a fürjeket, a tenyésztő azt mondta nekem, hogy elég egy 40*25 cm-es ketrec a két fürjnek, ráadásul jó a lapos is. Az a tojás, amit letojt, azt - mivel egy hétig nem ült rajta - kivettem, és nem volt fias. Remélem, sárgarépát és salátalevelet adhatok nekik. Azonban egy hét után elég koszosnak találom a ketrecet, úgy érzem, ki kell takarítanom. Megszokják egy idő után, ha én "fogdosom" őket?

Az még egynek is kicsi.Nemhogy egy párnak. :evil:
Nem minden tojó kotlik meg.Ahoz nyugodt jó buvóhely kell nekik.
Egy ekkora ketrec nemcsoda ha koszos.
Én havi,2havi egyszer takarítok.Bőven elég.
Ha sötétben vannak akkor álltalában csendben vannak.
A saláta,répa csak modjával.
Inkább fött toji és liszkukac kell nekik. :wink:

Hozzászólás 2009 okt. 18, 20:12 
Mindent adhatsz nekik, amit megesznek és nem mérgező számukra!

A fogdosással kapcsolatban Bernát majd ad választ, mert én sem régóta tartom őket, de nekem "nagy" helyen vannak, így nem piszkolják be gyorsan!

Egyébként hol vetted a fürjeket? Díszállat kereskedésben, vagy tényleg egy tenyésztőtől?

Hozzászólás 2009 okt. 18, 20:01 

Hozzászólás 2009 okt. 18, 19:48 
andi40 írta:
Sziasztok

Vettem 2 pár kínai törpefürjet, melyeket külön kellett választanom a két hím miatt (2-2). De az egyik pár kalitkáját csak úgy tudom kitakarítani, ha a madarakat kézzel kiveszem, ám mindegyik nagyon fél...nem kaphatnak -e sokkot, ha hetente kiveszem őket?

Másik kérdésem: melyik az a magkeverék, amelyik alegjobb lenne számukra? Létezik -e olyan, hogy a nőstény csak 1-2 tojást tojik? A madarak mindig ilyen hangosak vagy csak párzási időszakban? Miért télen párzanak? Ez normális?

Mekkora számukra a legideálisabb ketrec?

Szia Andi!

Ha megszoknak nyugodtan benyulhatsz a kalitba nem lesznek félősek.
Csak lassú mozdulatokkal kell kivenni és akkor nemriadnak meg.
Lényeg,hogy olyan kalitba legyenek rakva, ami elég magas,mert konnyen betörhetik a fejüket.

Legjobb nekik a pintykeverék.
Tojni csak akkor tojnak,ha elég fehérjét,és vitamint kapnak.
Vannak ritkán igy is tojik.
Párzani egész évben párzanak.A kakasok mindig aktívak.
A két kakas a hangjával rivalizál.
Ha csak egy párod lenne,akkor ritkán kukorékolna.

Képzelheted nálam mi lehet.
16kakas ebből 4szingli,és 3 szingli tojó.
Egésznap kiabálnak egymásnak. :lol:

A min méret 80X40 alapterület/pár.
De minnél nagyobb annál nyugodtabbak.
Egy kissebb kalitnál csak fel-le mászkálnak. :?

Remélem segitettem.
Üdv Bernát!

Hozzászólás 2009 okt. 18, 19:32 
A törpefürjek párban élnek, így nem tűrnek meg maguk mellett másik pár fürjeket!

Az ideális hely számukra egy 100cmX50cm-es alapterület és ehhez tartozik egy 80cm-es magasság, mivel szeretnek repkedni mint egy helikopter és beüthetik magukat!

Hetente takarítod őket? Miért? Szerintem nem kell olyan sokszor, ha van bent alattuk homok, akkor az elég nekik egy jó ideig! De nem szeretik, ha kézbe veszik őket az emberek! Díszmadarakhoz képest eléggé vadak!

Eleségnek használhatod a papagáj magkeveréket, vagy a pintymagkeveréket és egészítsd ki sok lágyeleséggel és zeolittal!

Én galambkeverék darát adok neki, mert abban még több vitamin és egyéb anyag van mint a sima kölesben!

Azt hogy érted, hogy 1-2 tojást tojik? Ha letojt egy tojást, de az utána lévő napokban nem tojik, akkor valószínűleg kevés a szervezetébe bevitt ásványi anyag és vitamin, mivel a testéből vonja ki a tojás(fióka) számára és pótolni is kell a hiányzó "anyagot".
Emiatt pár nap kieséssel tojja le a következőt!
Egy nap kihagyás még nem gond, de szerintem a táplálkozással lesz gondjuk, ha több napot kihagy tojások között!

Szerintem ezek a fürjek nem hangosak egy cseppet sem, vagy akkor neked denevér füled van! :D Ezt nem vedd sértésnek!

Akármikor párosodhatnak a madarak, amikor kedvük van hozzá! Főleg, ha fűtött helységben vannak!

Hozzászólás 2009 okt. 18, 18:46 
Sziasztok

Vettem 2 pár kínai törpefürjet, melyeket külön kellett választanom a két hím miatt (2-2). De az egyik pár kalitkáját csak úgy tudom kitakarítani, ha a madarakat kézzel kiveszem, ám mindegyik nagyon fél...nem kaphatnak -e sokkot, ha hetente kiveszem őket?

Másik kérdésem: melyik az a magkeverék, amelyik alegjobb lenne számukra? Létezik -e olyan, hogy a nőstény csak 1-2 tojást tojik? A madarak mindig ilyen hangosak vagy csak párzási időszakban? Miért télen párzanak? Ez normális?

Mekkora számukra a legideálisabb ketrec?

Hozzászólás 2009 okt. 18, 16:53 
Úgy legyen! :)

Egy nap pihenéssel ma meglett a harmadik tojás! :D

Hozzászólás 2009 okt. 17, 15:30 
Hali!

Na! Összeraktam az új kakassal a tojómat. Hát...! Hajtja a tojó mint Singer a varrógépet. Sérülést nem láttam a kakason, talán megszokják egymást.

Hozzászólás 2009 okt. 17, 15:02 
Gumisember írta:
A fürjeknél is van olyan hogy nem harmonizálnak?

De még mennyire! Így lesznek erősen tollhiányosak az állítok (általában)...

Hozzászólás 2009 okt. 16, 19:33 
Mint minden állatnál, náluk is lehet olyan, hogy nem harmonizálnak és egyszerűen nem fogadja el a neki felkínált párt, mert nem tetszik neki!

Talán sok idő ráfordításával összeállhatnak, de sosem lesznek igazi "szerető pár".

Nekem több fajnál előfordult, hogy a párok nem "szerették" egymást.
Sosem tollászkodták egymást, sosem bújtak egymás mellé és evéskor pedig rivalizáltak!

Volt, amelyik költött, de volt, amelyik egyáltalán nem volt hajlandó!

Új hírem van a fürjekkel kapcsolatban:

Tegnap a tojó letojta nálam az első tojását, ma a másodikat!

Amit kapnak: Galambkeverék dara, ebbe keverve még köles(mindenféle), sima víz. Plusz a lágyeleség(főtt tojás, zöld, giliszta, kisebb bogarak).

Semmi exrta dolog(vittamin, stb.)

Még zeolit van előttük!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 225  Következő