Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 dec. 26, 18:58 
Helló!

Nálam már állt "párba" két tojó! Fészket is raktak, de nem olyan "szépet", mint amikor hím (is) építi! Azt hittem, hogy párban vannak, de a 12-ik tojásnál gyanús volt, hogy két tojó! Azok is voltak, az összes tojás üres volt. Úgyhogy előfordulhat, hogy összeáll két tojó.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 dec. 26, 18:07 
Szia,

a rizsek nemének megállapításához gyakorlott szem kell, sokat kell figyelni őket. :wink:
Persze vannak esetek amikor ez sokkal egyszerűbb és egyértelműbb, de ha egy erősebb tojó így gyengébb hímmel van, nagyon becsapós lehet a felállás. Figyeld és hallgasd őket, az egyik nem e énekel.

Én még nem tapasztaltam volna a rizseknél hogy 2 tojó így viselkedne, annál is inkább mert még alváshoz sem használják az odúkat.

Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2009 dec. 25, 20:06 
sziasztok

szeretnék kérdezni valamit
Ha van 2 db rizspintyem és letojtak akkor az tuti hogy egy pár
mert nem látni különbséget köztük
ha két tojó akkor is letojnak és készítenek fészket???

Hozzászólás 2009 dec. 16, 13:04 
Halihóóóó! nincs nagy mozgás,amint látom!
Lajos,ha erre tévednél! Szépséges fahéj rizsszemeim 6 tojást hoztak össze....olyan kis takaros fészket raktak az odúban,hogy ihaj! van erős fűszálakból teteje,körben zárt az egész,és kis bebújónyílása van!
Előzménye pedig az,hogy tavasszal kivittem őket a szobámból a madárházba,gondoltam,ott nem lesznek árvák,stb....na ez nem jött össze,hiába raktam fel ősszel nekik az odút,pár napig rendezgették,aztán sorsára hagyták.Olyan kedvetlennek tűntek,hogy megsajnáltam őket és 2 hete visszahoztam őket a régi jól bevált helyükre,a szobámba.ahol szinte abban a percben elkezdték építeni a fészket,a hím udvarolt rögtön ezerrel a párjának,és mára megvan a 6.tojás!Csak legyen aki érti a lelkivilágukat! :D

Hozzászólás 2009 nov. 10, 9:41 
Szervusztok!

Szeretném létrehozni a Magyar Rizspintytenyésztők Szövetségét az angol és az olasz egyesülethez hasonlóan. A Szövetség elsődleges feladatainak a következőket tekintem:

A rizspinty hazai kedvelőinek egy csoportba tömörítése, a tapasztalati ismeretek továbbadása érdekében.
A rizspintyekkel kapcsolatos külföldi szakirodalom eljuttatása az idegen nyelven nem beszélő madártartókhoz.
Egy a rizspintyre szakosodott szövetségi, magyar/angol nyelvű weboldal létrehozása és fenntartása.
A Szövetség célja az e fajt kedvelő madártartó és –tenyésztő emberek számának növelése.
A Szövetség ismeretterjesztő tevékenységet kíván folytatni a rizspinty megfelelő tartásával, tenyésztésével kapcsolatban.
A rizspinty olasz, német, angol, holland, japán stb. színvonalú tartásának, tenyésztésének meghonosítása Magyarországon.
Segítséget kíván nyújtani a megfelelő tenyészállomány Magyarországon, illetve külföldön való beszerzéséhez.
A Szövetség célja az elméleti és gyakorlati ismeretek megosztásával, színvonalasan felkészíteni tagjait a magyarországi és külföldi kiállításokon, valamint díszmadárbörzéken való részvételre, megjelenésre.
Cél a rizspinty standard leírásának megismertetése a tag és nem tag tenyésztőkkel, a standard-del kapcsolatos változásokra való figyelemfelhívás, a helyes tenyészállomány kialakítása érdekében.
Cél a rizspinty kevésbé ismert színváltozatainak elterjesztése, megismertetése mind a tenyésztőtársakkal, mind a madártartókkal.
A Szövetség feladatának tekinti a tag és nem tag tenyésztők nyilvántartásának kialakítását és vezetését.
A Szövetség célja továbbá magyarországi és külföldi kirándulások szervezése, melyek alkalmával kiállítások, tenyészetek és börzék megtekintése lehetséges.
Az Egyesületnek ezen feladattal megbízott tagja képviseli tenyésztőtársait a magyarországi és az esetleges külföldi megjelenések alkalmával egyaránt.
A Szövetség célja a tagok által tenyésztett madarak egységes, zárt gyűrűvel való azonosíthatóvá tétele, ezzel is garantálva a tagok által tenyésztett madarak minőségét.
Általános célja az Egyesületnek a díszmadártartás és –tenyésztés nyugat-európai kultúrájának Magyarországon való meghonosítása, természetes és épített környezetünk, valamint a madárvilág védelme, ismeretterjesztő tevékenysége révén.

Elkötelezett rajongója vagyok ennek a fajnak, mely véleményem szerint koránt sem kapja meg a neki járó figyelmet és megbecsülést. Két dolog tud rendkívüli módon felbosszantani: az egyik az, hogy a rizspinty a mai napig töltelékmadár a legtöbb tenyésztőnél és mindenféle szelekció nélkül nyakra-főre szaporítják, hiszen nem túl drága és megtermeli a többi madár kajáját. A másik az, hogy nem tudok itthon megvásárolni egy achát, egy vadpasztell, egy topáz, vagy egy valamire való tarka rizspintyet.

Remek rizspintyesek vannak itthon, őket szeretném egy csapatba gyűjteni. Olyanokat, akiket izgat, egy új rizspinty színváltozat, akik szeretnének könnyebben hozzájutni külföldi vérvonalú madarakhoz, aki szívükön viselik ezen madárfaj hazai sorsát.

A szövetség pár száz forintos havi tagdíjjal üzemelne, az összeget úgy szabja meg a majdani közgyűlés, hogy az a pénz, amit erre szánunk, senkinek se hiányozzon otthonról. A későbbiekben a szövetség az 1%-okból, illetve a pártoló tagok felajánlásaiból tudna megerősödni. A pénzből külföldi szakirodalmat vásárolnánk, szövetségi pólókat gyártatnánk, előadásokat tartanánk az ország különböző pontjain gyerekeknek, iskolásoknak, reklámoznánk a szövetséget, hogy a tagok könnyebben értékesíthessék madaraikat, bírálattal egybekötött bemutatót szervezhetnénk.

Én nagyon elvakult vagyok, amit az is hűen tükröz, hogy egy-egy félrelépéstől eltekintve kizárólag rizspintyeim vannak és voltak. Arra kérem az erre fogékony rizspinty rajongókat, hogy adjuk meg a becsületét ennek a madárnak azzal, hogy megtiszteljük egy működő és hasznos szövetség létrehozásával. Teljes tiszteletem az IDRE felé, azon okból, hogy évek óta fenntartja az érdeklődést és az aktivitást a weboldalán. Hasonló dolgot szeretnék megvalósítani egy szakosodott témában a rizspintyesek között.

Nem vagyok nagy fórumozó inkább csak csendes megfigyelő, de azért vannak itt, akik már ismernek. Akik nem, azok nézzék meg weboldalamat www.padda.mlap.hu

Kérem, hogy akinek felkeltettem az érdeklődését a szövetségi tagság iránt, az keressen meg a cserto.gyula@gmail.com email címen.

Email-ben elküldöm az érdeklődőknek az alapszabály tervezetét.

Mindenkinek köszönöm, aki elolvasta kissé hosszúra nyúlt felhívásomat és várom a jelentkezőket a következő elérhetőségeimen: cserto.gyula@gmail.com, 70/453-8564.

A Szövetség leendő email címe is üzemel: rizspintyszovetseg@gmail.com

Bízom abban, hogy a szövetség logóján az alapítás évszámának már 2009-et tudjuk megjelölni 

Üdvözlettel; Csertő Gyula

Hozzászólás 2009 okt. 24, 19:45 
Olvastam,csak nem tudtam rá mit mondani,és arra gondoltam,biztosan jön nálam okosabb!
Az én rizsszemeim úgy tűnik, kezdik magukat aktivizálni,mutatom!
A fotó címe: kukkkkk
Kép

Az ezüst pár is már szép kis fészket hordott össze.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 okt. 22, 19:03 
Nagy Tamás írta:
... senki nem tud segíteni, találgatni meg nem akarnak....

Szerintem is ez a helyzet...

Hozzászólás 2009 okt. 22, 18:08 
Helló Krisz!

Sajnálom hogy nem kaptál segítséget. Ez nem jellemző erre a furumra, vagy az is lehet hogy senki nem tud segíteni, találgatni meg nem akarnak.

Nálam sajnos nem lettek tojások és a 7 végén beköltöznek a "telelő" helyükre. Már nem látom értelmét hogy kint költsenek (nem is nagyon akarnak). Majd csak év elején vagy tavasszal kapnak újra odut. Ez az év azért meghozta az elmúlt két év várakozását. Idén legalább már volt kirepült fiókám (8db) ez már nagy előre lépés :D :D :D .

IDRE tag
Valódi név: Kovács Krisztián

Hozzászólás 2009 szept. 29, 12:03 
Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni, egy rizspinty tojóval kapcsolatban. Nemrég vettük észre, hogy az egyik szemére kicsit olyan, mintha hunyorítana, és igyekszik úgy fordulni, hogy másik ép szemével nézegessen kifelé. Váladékozást, gyulladást mi nem láttunk. Elvittük állatorvoshoz, aki azt mondta hogy van egy nagyon pici gyulladás / váladékozás, és Enrobioflox kezelést + Ciloxan szemcseppet javasolt, de említette hogy idegi alapon is lehet. Sajnos a kezelés abbahagyása után, lassan fokozatosan rosszabbodott a madár szemének állapota, most már majdnem olyan, mint mielőtt elkezdtük a kezelést. Egyébként eszik, iszik, ugrál, stb. jó a közérzete. Tudnátok esetleg javasolni valamit, ami recept nélkül kiváltható lenne ?

Ez itt a beteg szeme :

Kép

Ez meg itt az ép oldal :

Kép

Minden segítséget előre is köszönök !

Hozzászólás 2009 szept. 28, 20:42 
Halihó!

Megmetszettem a tólnőtt csört. Nem is volt olyan nagyon nehéz mint gondoltam. Képet nem csináltam. (nem azért mert nem merem megmutatni :D :D :D )

Hozzászólás 2009 szept. 25, 20:34 
Jolvan. Köszönök mindent!

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 szept. 25, 2:38 
Szia!

Ehhez speciel szerintem az olló jobb lesz, de körömhöz és a csőr hegyéhez nekem a csipesz fexik.

A kezelést felesleges tovább csinálnod atkának már nem szabadna lennie.. A lilás szín szépen lassan el fog tűnni.

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2009 szept. 24, 20:49 
Szevasztok skacok!

Rászánom magam és levágom a túlnövést! Viszem mindkét szerszámot(körömcsipeszt és köröm ollót is :D ). Meglátom melyik áll jobban a kezemben és azt fogom használni! Majd felrakom az eredményt!
Madár Köröm vágásban már "otthon vagyok", de csőrön még nem csináltam azért vagyok egy kicsit ovatosabb, bizonytalanabb. Értékes madár számomra és nem akarom az én szerncsétlenésgem miatt "elveszíteni".

Neco!
Te tíz napos kezelést javasoltál! Az ma lejárt! Akkor fojtassam még 2 hétig? Vagy már ne kezeljem?

Köszi a választ mindenkinek!

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 szept. 24, 17:03 
Nagy Tamás írta:
Itt is csak simán körömvágó ollót használjak? Vagy van valami spéci ezköz?

Szeva' Tomi!

Tök mindegy mit használsz, a lényeg hogy kézre álljon. Az én mafla nagy mancsomnak a körömcsipesz fexik a legjobban. Ha gondolod próbáld ki Te is. És igaza van Küzminek, oldalt azt a vackot szedd le minél előbb.

Örülök, hogy alakul a rigód! :wink: 1-2 hét, és észre sem venni, hogy gond volt véle.

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE tag

Hozzászólás 2009 szept. 24, 11:40 
Szia,

szépen alakúl. Később is számolj be majd rólla.

Oldalt is nyugodtan le tudod szedni a kinövést ollóval.

Hozzászólás 2009 szept. 23, 16:13 
Halihó!

Nos 9 napos parafinolajos kezelés után ez a különbség!

Akkor:
Kép

És most:
Kép

Kép

Kép

Ugye nem csak én látom hogy pozitív változás van csörön? Szerintem mostmár szebben néz ki mint amikor megkaptam!

Látom hogy a csöre egy kicsit tul van nőve, (a hegyét már lekaptam) de itt oldalt nem merem. Itt is csak simán körömvágó ollót használjak? Vagy van valami spéci ezköz?

Hozzászólás 2009 szept. 16, 12:24 
Köszönöm szépen a választ és a segítséget!

Megnézem hogy mi a helyzet és majd szolok a későbbikeben hogy szerintem a két verzió közül melyik történt meg!

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 szept. 16, 10:05 
Szia Tamás !

Nézd meg, hogy a belső szájüregi oldalon is látszik - e a lila folt, vagy sem. Ha igen akkor két féle problémája is lehet :

1. Fizikai behatásra felrepedt a káva és atkásodik akkor helyszíni ecsetelést alkalmazz.

2. Esetleg szintén ütésre vérömleny keletkezett, az magától is felszívódik.

A kettöt úgy különböztetheted meg, ha a csőr lemezesen elvált és van rajta fehéres színű felrakodás, valamint a belső szájüregben tovább terjed a lilás - vörösses folt, akkor az első verzió a valószínű.

Ha a belső szájüregben a lila folt az idő múlásával halványúl és kisebbedik, akkor a vérömleny a valószínűsíthető.

Így képről elég nehéz a valódi okot megállapítani.

A teleltetésnél a kialakított röpde szűken, de megfelel az alapvető mozgásnak. Hidegben teleltetésnél a mozgás fontos eleme a tartási tecnológiának. Esetleg az ülőrudat egy helyen helyezd el, hogyha a madaraid elröppennek körbe keljen szállniuk ahhoz, hogy újra leüljenek. Így röpülés szempontjából duplájára növelhető a volier hossza !

Hozzászólás 2009 szept. 16, 9:41 
Helló Lajos Bátyám!

Nagyon köszönöm a választ!
Az általad leírtak szerint fogok eljárni!
Egyébként az előző gazda szerint 2éves madár és már teljesen piros volt a csőre. És kb 3 hete lett ilyen "lila" neki. Neco a "győriek" forumán azt írta hogy atkát lát a csörén és javaslatára már be is kentem a madár csőrét parafinolajjal, ezt 10 napig kell ismételni mindne nap.
Én a teleltetésüket úgy fogom megoldani hogy fűtetlen garázsban lesznek(ritkán fagy be a víz) egy 150cm hosszú 150cm magas és 60 cm széles kisröpdében. Szerintem ebben ki kell hogy bírják, mert eddig ugyan ebben a helységben egy 60x50cm-es alapterületű és 100cm magas kalitban teleltek át, szerencsére gond nélkül.

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 szept. 16, 7:46 
Nagy Tamás írta:
Sziasztok!

Ime az új szerzeményem! Ezüst pasztel rizspinty tojó. Kérem aki tudja hogy miért lila az alsó csörkávája az írja le nekem! A madár élénk, eszik-iszik, minden tolla megvan és rendezett! Szóval nem gubbaszt meg ilyesmi! Nagyon köszönöm a válszt előre is!

Kép

Kép

És a párja
Kép

Szia Tamás !

Ezzel a ténnyel nincs semmi teendőd. Életkori jelenség, ami néhány hónap múlva el fog tünni.

A tenyészéretlen Rizseknél a csőr színe bizonyos mértékig jelzi az egyed korát.
Jelen esetben fiatalabb madárról van szó, melynek még nem teljesen színesedett ki a csőre. Miután kikeléskor és az azt követő néhány hónapban a fiatal Rizsek mindkét csőrkávája sötét szürke, illetve majdnem fekete és csak az ivarérettség kezdeti szakaszában színesedik ki, így a Te madarad is feltehetőleg 6-8 hónapos.
A teljes csőrkialakulás a tenyészérettség idöszakára 12-14, (esetleg még több) hónapos korra datálható, mely akkor már mutataja a nemi jelleg eltéréseit akár a szín, akár a formai jegyeket vizsgáljuk.
Ez a jelenség a fajon belől az ezüstöknél jobban jelentkezik, illetve hosszabb a csőrkávák teljes kiszíneződésének folyamata.
Tehát nincs probléma, várj türelemmel, mig tenyészérett lesz a madarad.

Javaslom, hogy ha tenyészteni kívánod március előtt ne állítsd párba őket és ne turbózd fel kajával.
Ha + 5 C fok alatti hidegben telelteted ki, akkor a lisztes mageleségbe kb 1o %- nyi olajos magot is tegyél a hidegek beálltával, viszont fokozatosan szoktasd az új magkeverékekhez őket. A hidegben teleltetés alapja a legalább 2 méter röpülést biztosító volier.
Figyelem : kalitkában nem teleltethetjük + 1o C fok alatt a Rizseket.
Javasolt magok : olajlen, kender, hántolt napraforgó és tökmag. A tökmag adagot januártól emeld meg és biztos lesz az 5 - 7 tojásos fészekalj.
Sok sikert a tenyésztéshez.

Megjegyzés : A most beszerzett madaraidnak a karanténozás alatt adj naponta fűrdővizet.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 51  Következő