Köszönöm Kuvik! A helyzet az, hogy szerintem a körülmények megfelelőek (a röptér, a zavartalanság, a fény, a hőmérséklet, a táplálék, más helyről származnak, stb.).Az eddigi összes pintyem (2 pár) szinte folyamatosan rakta a fészket.Mivel az első páromnak nem tudtuk az életkorát megállapítani, csak annyit tudtunk róluk, hogy évek óta együtt vannak, feltételeztük, hogy adni kell a fészekanyagot.A fészek a "divatos" ovális fonott kosárka, de mögötte még terítővel le van takarva az a sarok.Furnér vagy fa odút nem szeretnék, mert nem tudhatom, mi történik odabent, és a fészek csere (vagy egyszer-egyszer, ha kiöntöm a száraz kakit) nagyon felháborítja őket.
Öreg madaram agóniája miatt, bevallom, lecseréltem a fonott fészket kis kosárra, hogy könnyebben bele tudjon szállni éjszakára, illetve pihenésképpen, amíg tud.Ezt idővel egyre lejjebb kellett helyezni (egész addig, amíg a másiknak nem volt túl alacsony annyira, hogy inkább följebb lévő rúdon éjszakázott), hogy sikerüljön beleszállnia, míg végül sajnos már a földön töltötte az éjszakákat.Amikor meghalt, föltettem a kosárfészket a régi helyére.
Most új hím van, a tojót viszont nem akartam megbolondítani rögtön avval, hogy megint lecserélem a fészket egy odúra.Most is pakolja a fészket mindennap, de egyedül, az új hímet még nem engedte be.Habár, amikor egyedül volt, akkor is rakosgatta (időnként az összes füvet kiszórja, aztán egy darabig "pucér" a fészek, aztán megint megpakolja, hogy "egy libának is elég lenne"(egy fórumtárs megfogalmazása szerint).Szóval ez inkább sportnak vagy feszültségoldó rutincselekvésnak tűnik.
Hagyjam tehát a viszonylag jól fedett, jól szellőző fonott kosárkát, vagy ha feltétlen fiókát akarunk, tegyek feltétlen odút? Állítólag abban szeretnek költeni, illetve hálni, amilyenben születtek.És a kereskedésekben mindenütt fonott kosárkákat látni.
A kényelmi szempontok miatt meg a meleg kedvéért kezdettől fogva adunk füvet fészekanyagnak.Nem kellett volna? A vízből is úgy isznak szinte kizárólag, ha úszik benne néhány fűszál, mindig beletesznek.Tehát nem volna jó elvonni a fűvet.
|