Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2007 nov. 17, 13:04 
SZia Dóra!

A helyzet egyszerűbb mint gondolnád.Javaslatom szerint vedd el egy kis időre a fészket. A párt tartsd fehérjedúsabb táplálékon, egy hétig, ha már látod, hogy pároznak, többször hosszú ideig keresni kezdik a fészket. Akkor add oda a odut, vagy kosarat és a fészekanyagot. Ha igazi pár akkor rövid időn belül tojások lapujnak a fészek alján.
üdv g2

Hozzászólás 2007 nov. 17, 12:42 
Köszönöm Kuvik! A helyzet az, hogy szerintem a körülmények megfelelőek (a röptér, a zavartalanság, a fény, a hőmérséklet, a táplálék, más helyről származnak, stb.).Az eddigi összes pintyem (2 pár) szinte folyamatosan rakta a fészket.Mivel az első páromnak nem tudtuk az életkorát megállapítani, csak annyit tudtunk róluk, hogy évek óta együtt vannak, feltételeztük, hogy adni kell a fészekanyagot.A fészek a "divatos" ovális fonott kosárka, de mögötte még terítővel le van takarva az a sarok.Furnér vagy fa odút nem szeretnék, mert nem tudhatom, mi történik odabent, és a fészek csere (vagy egyszer-egyszer, ha kiöntöm a száraz kakit) nagyon felháborítja őket.
Öreg madaram agóniája miatt, bevallom, lecseréltem a fonott fészket kis kosárra, hogy könnyebben bele tudjon szállni éjszakára, illetve pihenésképpen, amíg tud.Ezt idővel egyre lejjebb kellett helyezni (egész addig, amíg a másiknak nem volt túl alacsony annyira, hogy inkább följebb lévő rúdon éjszakázott), hogy sikerüljön beleszállnia, míg végül sajnos már a földön töltötte az éjszakákat.Amikor meghalt, föltettem a kosárfészket a régi helyére.
Most új hím van, a tojót viszont nem akartam megbolondítani rögtön avval, hogy megint lecserélem a fészket egy odúra.Most is pakolja a fészket mindennap, de egyedül, az új hímet még nem engedte be.Habár, amikor egyedül volt, akkor is rakosgatta (időnként az összes füvet kiszórja, aztán egy darabig "pucér" a fészek, aztán megint megpakolja, hogy "egy libának is elég lenne"(egy fórumtárs megfogalmazása szerint).Szóval ez inkább sportnak vagy feszültségoldó rutincselekvésnak tűnik.
Hagyjam tehát a viszonylag jól fedett, jól szellőző fonott kosárkát, vagy ha feltétlen fiókát akarunk, tegyek feltétlen odút? Állítólag abban szeretnek költeni, illetve hálni, amilyenben születtek.És a kereskedésekben mindenütt fonott kosárkákat látni.
A kényelmi szempontok miatt meg a meleg kedvéért kezdettől fogva adunk füvet fészekanyagnak.Nem kellett volna? A vízből is úgy isznak szinte kizárólag, ha úszik benne néhány fűszál, mindig beletesznek.Tehát nem volna jó elvonni a fűvet.

Hozzászólás 2007 nov. 17, 12:18 
Nyuzilla írta:
Kedves Dóra!Szerintem olvasd el Eszteró Lajos remek zebrapinty leírását, és ha még mindig nem stimmel valami, akkor ezt a zebrapintyes topikot elejétől a végéig. Igaz, nem 10-20 perc lesz, de minden kérdésedre választ kapsz! Jó szórakozást! :-)

Kedves Nyuzilla! Köszönöm az építő jellegű kritikát, sokat segítettél!

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 17, 4:01 
Szia Dóra!
A következöket jó ha tudod:
-Két madár az soha sem biztos , hogy egy pár ,még akkor sem ha ellen
neműek.
-A legtöbb madár akkor érzi jól magát -még ha kifejezetten nem kolónia
madár is- ha körbe van véve "madár zsivajjal".Ezért nehezebb egy pár
madárral eredményt elérni.
-Legtöbb madárnál fontos a párválasztás lehetősége.Így sokkal jobban
tudsz harmonizáló párokat beállítani, és biztosabb az eredmény.(A zebra
estében ez könnyeb, hiszen ezért " jól tenyészthetőek".)
-A kezdeti kudarcok, vagy sikerek szerintem örökre meghatározhatják
egy kezdő madarász jövőjét, ezért azt javasolom, hogy madarat csak
megbízható tenyésztőtől vegyél, és ha lehet több párat.
-Fontos , hogy a madár fokozatosan rá legyen "hangolva" a tenyésztésre.
Ez a domesztikált madarak esetében-pl. zebrapinty- nem bír akkora je-
lentőséggel, mert az ők "biológiai óráját" a tenyésztése már átállította.
Azért az eredményességet náluk is befolyásolhatjuk.(fény , hő, táplálék.)
-Mindíg fontos, hogy a madaraid ne csak ivar, hanem tenyészérettek le-
gyenek.(A zegra már 4-5 hónaposan ivarérett,de szerintem 7-8 hónapo-
san biztonságosabb a tenyésztésbe állításuk,-tenyészéretté váltak.)
-Fontos hogy ne felejtsük el , hogy a madarak mozgásigénye nagyon nagy.Kicsi helyen elhíznak, és ez bizony az aktivitásukat csökkenti.
(" A szabad természethez viszonyítva minden röpde ,és kalitka kicsi.!)
-Rengeteg dolgot lelehetne még írni, de azért a legfontosabb madarász
erény a kitartás, a türelem, a türelem........... .
-Remélem kitartó és türelmes leszel, mert e nélkül nem fog menni.

Üdv: Vs.

Hozzászólás 2007 nov. 17, 0:34 
Sziasztok!

Nekem meg a 3 hetes fiókák tetejére rakták az újabb tojásokat, kénytelen voltam kilakoltatni őket: levettem az odút. Nálam aztán sikeres költés után kötelező a 2 hónap pihi! :14:

Hozzászólás 2007 nov. 16, 23:22 
Szevasztok!
A zebra szaporaságáról írnék néhány sort, azoknak akik "kételkednek" e faj tenyésztésének sikerében. 12 pár van tenyésztésbe állítva, amiket épp úgy kezelek, mint más egzótákat.Kis jegyzetfüzetembe bejegyezve kelés dátuma és ami még szükséges a rokontenyészet elkerülése érdekében. Tehát : -Amit "bizosan" tudok ,mikor kelnek a fiókák, ezt figyelembevéve csak akkor nézegetem az odukat, utána ha gyűrűzésre kerül a sor.
Az egyik fészekaljnál is így történt,de ami furcsa volt,(mivel páronként tartom), hogy 5 fióka van kikelve és még 6 tojást láttam mellettük.Soha nem veszem ki a tojásokat, ezeket a madarakra bízom.A fészekkontrollt ezután már rendszeresen naponta elvégzem,nehogy a szülők esetleg a gyűrű láttán lecsipkedjék a pici lábaikat, vagy gyűrűt húzzák le. akkor láttam ,hogy a 8 napos fiókák mellett kikelt egy fióka. De ezzel nem fejeződött be, másnapra még kettő fióka kelt ki.Az előző nap kikelt fióka is épp úgy megvolt etetve, mint a többi.
Nem mertem otthagyni ,mert féltem a nagyobb testvérek agyonnyomák,így két fészekbe átraktam az újonnan kikelt kicsiket, ahol a mostohák ugyanolyan lelkesen nevelik, mint saját csemetéiket. Itt is van eltérés ,de csak két nap és belefértek a fészekalj létszámába kényelmesen.
Tanúlság: Ezek a zebrák már 8 naposan költöttek.!

Hozzászólás 2007 nov. 16, 20:51 
Kedves Dóra!

Szerintem olvasd el Eszteró Lajos remek zebrapinty leírását, és ha még mindig nem stimmel valami, akkor ezt a zebrapintyes topikot elejétől a végéig. Igaz, nem 10-20 perc lesz, de minden kérdésedre választ kapsz!

Jó szórakozást! :-)

Hozzászólás 2007 nov. 16, 19:57 
Kérem szépen, hogyha két, fiatal, jóltáplált zebrapinty összekerül, és eljön a tavasz, feltétlen fészket fognak rakni? Mi lehet az oka, ha mégsem? Mivel segíthetünk? Azt hiszem, pintyeimnek jövőre már itt lesz a fészekrakás ideje és én már nagyon várom!

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 nov. 14, 10:27 
Tyű nagyon tanulságos kis videó. Köszönjük szépen.
Azt azonban nem bírom megállni hogy megjegyezzem, az ilyen madarat miért nem gyűrűzik meg???

Hozzászólás 2007 nov. 14, 10:12 
Találtam egy kézzel nevelt zebrapintyről készült videót. 25 napos koráig mutatja be.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iQrglob6his[/youtube]

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 nov. 9, 12:15 
Szia Péter !

Olvasd el az oktatási anyagoknál a Zebra tenyésztésével foglalkozó anyagot, ott van -e kérdésről szó.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 nov. 9, 11:54 
Nézőpont kérdése! :wink:
A kistestűt felerősíti … :D

Egyébként vannak olyan színmutációk, melyek tenyésztésénél folyamatosan össze fele megy a madárka…
Ezeknél időnként szükséges egy erősebb egyed bevitele, majd az eredeti szín újbóli „kinyerése”.

Hozzászólás 2007 nov. 9, 11:30 
Szia Péter!

Látom nagy gondban vagy, de ne aggódj, a zebráidnak semmi problémái nem leszenek abból, hogy az egyik standard, a másik meg normál.
Itt a gond -ha neked ez gond- csak annyi, hogy "szórt" lesz az utódja.
Tehát, lerontod a standard méretet.De ezt sokan csinálják így, és ezért
vannak a "köztes" zebrák elég sokan.Ezt azért csinálják, mert az "igazi"
standardok bizony kicsit lustábbak.Tehát: attól nem kell félned, hogy ez a
szaporitásnál gondot jelent.Lesznek szép "normál" zebráid.

Üdv: Vs.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 9, 10:01 
Laktifermet az állatpatikákban, nagyobb terményboltokban, illetve a Galambászkuckóban kapsz.

Hozzászólás 2007 nov. 9, 9:29 
Sziasztok!
Ahogy korábban írtam az egyik pár zebrám fészket épített,még nincs tojás.A másik párnál számomra érdekes módonn a tojó kezdett el udvarolni a lusta nagytestü fiunak.Most mindketten fűszálakkal röpködnek,ugyhogy igen bejött a kacérkodás.
Namost az okozhat problémát,hogy erősen eltérnek nagyságban?A korábbi pár:kistestü és az utóbb szerzett: st.nagyobb testü párok tojóit kicseréltem,mert hogy korábban nem mutattak hajlandóságot a fészkelésre.A régebbi pár nyáron kétszer rakott fészket meg volt tojás is csak nem kotlottak.Hasonló párosítás/kistestü+nagyobbtestü/ eredményéről vane tapasztalat valamelyikőtöknek?
üdv.Mindenkinek:péter

Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 nov. 8, 22:44 
Szia, Vacak!

Nagyon sajnálom a picikét, ami elhullt :cry: Hidd el, tudom, mit érzel!
Bocsánatot kérek itt a nálam sokkal tapasztaltabb madarasoktól, hogy beleszólok, de úgy érzem, rá kell kérdezzek!

Vacak, azt írtad, hogy kalitkában vannak a zebrák, nem lehet őket semmiképpen felvinni a lakásba kalitkástul, mondjuk olyan helyre, ahol senkit sem zavarna? Mert ilyen módon odalesz a többi kicsi is, mire kész lenne a lakályos voli...

Aztán én úgy tapasztaltam, hogy a zebrák nagyon jó nevelők! És igenis tisztaságot tartanak a fészekben, ha van mindig tiszta fészekanyagnak való betéve! Szoktál betenni? Olyan csinosan kitapétázzák a szaros fészket, hogy észre sem vevődik a gané... Persze, ha már nagyobbak a fiókák, nagyobbat is nyomnak... :roll: Tegyél be nekik tépett papirzsepi darabokat!

Szorítok neked nagyon, és a piciknek!!!

Hozzászólás 2007 nov. 8, 21:43 
G2 írta:
Szia Vacak!

Lehet, hogy a szülők kimerültek, a nyári költések ideje alatt, és azért nem, vagy csak kevésbé foglalkoznak a fiókákkal, lásd ürülék. A gyengébbje, nem akarok vészmadár lenni, de el fog hullani.
Amikor költöztem, volt olyan, hogy két napra el kellett utaznom, és akire a madarakat bíztam "elfelejtett" befűteni. Amikor hazaértem nulla fok volt a madarasban. Az egyik pár zebrám vígan kotlott, a másik helyen egy hete kirepült fiókák voltak, és rá sem bagóztak a temperatúrára. Van olyan madarász aki egész évben kinn tartja a madarait, amikor akarnak akkor költenek.
A vitaminra visszatérve, én a lactiferm nevű készítményt keverem a lágyeleségbe. Ettől jobban, gyorsabban tollasodnak ki a kicsik. De szerintem az orlux lágyban is benne van minden amire egy fiókának szüksége van.
Azért tájékoztass légyszi, mi lett a kicsik sorsa.
üdv G2

Szia G2!

Igazad lett, elpusztult az egyik ma estére. :( Pont az, akiről nem gondoltam volna, mert szerintem jobb húsban volt, mint a másik. :( Nagyon sajnálom szegényt. :(

Ilyen lactiferm nevű készítményt hol tudok vásárolni? Rendesen patikában lehet kapni? És az adagolásával kapcsolatban szeretnék még érdeklődni.
Köszönöm!!!

Hozzászólás 2007 nov. 8, 21:41 
ckuzmos írta:
Kedves Vacak,

hány fok van a madaraknál?
Menyi nappal és menyi éjszaka?

Kedves ckuzmos!

Ez igencsak változó sajnos, mert a nagyszüleimhez tartozik a garázs. Tegnap este 20 fok körül volt, de mivel fával fűtjük, így reggel 14 fokra csökkent le a hőmérséklet. Nem minden este van begyújtva ott. Tudom, hogy ez nem a legjobb nekik, de meg kell várnunk, míg elkészül a vitrin, és akkor felköltözhetnek hozzám. :(

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2007 nov. 8, 9:20 
Szia Vacak!

Lehet, hogy a szülők kimerültek, a nyári költések ideje alatt, és azért nem, vagy csak kevésbé foglalkoznak a fiókákkal, lásd ürülék. A gyengébbje, nem akarok vészmadár lenni, de el fog hullani.
Amikor költöztem, volt olyan, hogy két napra el kellett utaznom, és akire a madarakat bíztam "elfelejtett" befűteni. Amikor hazaértem nulla fok volt a madarasban. Az egyik pár zebrám vígan kotlott, a másik helyen egy hete kirepült fiókák voltak, és rá sem bagóztak a temperatúrára. Van olyan madarász aki egész évben kinn tartja a madarait, amikor akarnak akkor költenek.
A vitaminra visszatérve, én a lactiferm nevű készítményt keverem a lágyeleségbe. Ettől jobban, gyorsabban tollasodnak ki a kicsik. De szerintem az orlux lágyban is benne van minden amire egy fiókának szüksége van.
Azért tájékoztass légyszi, mi lett a kicsik sorsa.
üdv G2

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 nov. 8, 6:18 
Szia Nico 1984 !

A lágyeleséget addig naponta adni kell, mig önnálóan nem kezdenek el táplálkozni.
Aztán lassan, fokozatosan csökkentheted a tartásban szokásos mennyiségre és 3 napontai adagolásra.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 205  Következő