Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 dec. 27, 16:59 
umari írta:
Kérnék tanácsot,hol olvashatnék komolyabban utánna mik a legfontosabb tudnivalók róluk?!
Tudtok esetleg valami spéci könyvet vagy irodalmat ajánlani róluk?

előre is köszönöm.

Halihó!

Tóth Sándor : A színkanári tartása és tenyésztése

A neten is meg lehet rendelni.

Illetve http://voroskanari.mlap.hu

Sok sikert!

http://rollercanary.hupont.hu/

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2007 dec. 27, 17:08-kor.

Hozzászólás 2007 dec. 27, 16:49 
Üdvözlök mindenkit,és Nagyon Kellemes Ünnepeket kívánok nektek!

Nagyon régen nem jártam erre,de most aktuális lett a dolog,ugyanis karácsonyra meglepett a párom 4 kanárival,3 tojó,1 hím,az én hímem mellé.

Kérnék tanácsot,hol olvashatnék komolyabban utánna mik a legfontosabb tudnivalók róluk?!
Tudtok esetleg valami spéci könyvet vagy irodalmat ajánlani róluk?

előre is köszönöm.

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 nov. 28, 13:22 
Szia Margoretta !
Azért nézd meg a többi (rolleres) képet hogy látsz e különbséget a testhez símuló tollú madarak és a gombóckák között !....
Amit írtál abból az derült ki, hogy a takarmányodban vannak jó minőségű és rossz minőségű magok ! Ha nagyon fanyar a repce akkor nem eszik, ha kicsit fanyar, de inkább dióízű, akkor jó ! Ha szép barna és nagyszemű a kender akkor falják és elhíznak tőle pillanatok alatt, de ha éretlen zöldes, vagy zöldesszürke és kicsi, akkor biztos nem eszi, mert meg sem tudja törni. A fénymag meg lehet üres vagy kiszáradt. A lenmag, de a többi olajos mag is hajlamos az avasodásra ami helyett mondjuk zöldet esznek ami túlzásban megint problémás.... Te nagyon szereted a madaraidat ezért bátorkodtam leírni, hogy az agyon gondoskodás helyett egy szakszerűbb takarmány vizzsgálatot kell tartani. Meg kell kóstolni az összes magot, annak kellemesnek kell lenni. Azért a Csere Attilától vegyed a magot, mert ők kanárisok és jó keveréket tudnak csinálni, de ha azt mondod, hogy kövér kanárinak, vagy soványnak kell, akkor olyant kevernek. Fontos alapelv, hogy ott kell vásárolni a magot, ahol gyorsan pörög, de az általad említett másik helyen alig adnak el évente 10 kilót ! Ezek az olajos magok egy évnél nem szabad, hogy idősebbek legyenek.
Persze ha megkérded mikoriak akkor mindenki azt fogja mondani, hogy friss, ezért kell a logika szerint vásárolni.... :72:

Hozzászólás 2007 nov. 28, 12:29 
Kép

Kép

Kép

Tessék nénik, bácsik itt most kihúztam magam (itt meg Frickó ücsörög)...
Most fürödtünk frissen, még a hasunk vizes is..

Hozzászólás 2007 nov. 27, 14:09 
Doromboló, a Kopasz aki a Jutasi úton van? Én névről nem tudom....
Egyébként ott is szoktam venni, főleg kímérve kender, len, fény, repce stb.magokat, de van egy celofánzacskós keverék,valami Alföldi cég -nem a vitakraft dobozos- a Cholnokyn a Platti madaras csajnál (ott vettem valaha a Sárga Csirimet)és azt ott veszem. Tudod az az érdekes, hogy mindig más az izlésük, gondolom mikor melyikre van szükségük inkább. Volt amikor az apró fekete golyókat (azt hiszem a repce) kiszórták és mindig otthagyták. Kiválogatták a fényt a kendert meg még valami búzaforma magot is látok bent, amit először faltak be. Mostanában meg inkább a repcét eszik ki először és marad a többi... Szóval változó az étvágyuk, de mint régebben írtam tavaly inkább az volt a gondom, hogy elhíztak, akkor ették ki mindig a kendert én meg adtam helyette nekik. Nos abban az időben volt a fénymag diéta egy darabig és nem hiszem, hogy most ilyen vagy amolyan gond lenne (remélem). Akkor mondta a Cziráki, hogy ha le akarom őket vágni mint hízókat, akkor csak etessem a kendermagot...
Jól rámijesztett!
A pottyantás is rendben van, sőt Csirinek különbejáratú WC-je van, ő mindig a kalitka tetejéről kifelé (ügyesen) pottyant ugyanoda, amikor ki van engedve. Persze azért bent is elvégzi... Szóval figyelem a kalitka alján megjelenő dolgokat és minden reggel tisztába vannak téve, ők az elsők... Szerencsére eddig még nem voltak hurutosak, mostanában egyébként sem esznek annyi zöldet, mint nyáron, hiába rakom oda, ők eldöntik mennyit igényelnek. Volt amikor imádták a s.répát, most nem kell nekik... Az almát viszont szeretik. Közben a főtt-tojásos, répás, néha-mákos, kekszes reszeléket is kapják, de most azt sem igazán díjazzák, inkább énekelnek az evés helyett. Nyáron meg állandóan esznek, akkor híznak el....
Szóval így vagyunk. Remélem azért a 3 év alatt valamit már sikerült kitapasztalnom velük, Csiri most lesz dec.6-án nálam 3 éve! Előtte a hullámosok voltak a kedvencek...

További szép napot, most legalább süt...

Hozzászólás 2007 nov. 27, 11:33 
Margóóó ! Próbálj meg kilépni a nőből ! Az éhező madár nem azt jelenti, hogy nem adsz neki enni ! Ez meg sem fordult a fejemben !!! Te !
Arról van szó hogy ha a madárnak előtte van egy szívlapát élelem és fogy ! Azaz a takarmány nem megfelelő beltartalmi értékekkel bír, mint pl. a dobozos, teszkós kaják, mely lessú szenvedéses halál a madaraknak, vagy a túl sok zöldség, ami hurutot okozhat és beszárad (bélsáros) a cloaka, ami kívülről nem látszik csak kézbe véve ! Ezután simán le lehet pattintani azt a gombostűfejnyi "kikéred magadnak"ot és újra megindul az ürítés. Az a kis gombóc test pont ilyen szimptómát mutatott... A kanári keveréket a kopasznál vásárold ha megkérhetlek, ők keverik és jó...vagy lehet hogy már korábban írtad hogy ott vásárolsz...?!
Kopasz=Csere Attila. :41:

Hozzászólás 2007 nov. 27, 10:58 
doromboló írta:
" hogy állandóan veszekednek !?"

Ne aggódj kedves Doromboló, az csak olyan kis évődős veszekedés, lehet, hogy nem jól írtam, vagy csak Te értetted félre. Nehogy azt gondold, valamelyik is éhezik és azért veszekszik. Hisz állandóan tele van náluk az etető és más egyéb finomság is az orruk (csőrük) előtt lóg. Valamivel el kell ütni az időt, akár a gyerekeknek, ahogy írtam is...
Persze Te nem látod őket egész nap, mert annyit nem is lehet szemmel tartani állandóan, amennyi nálatok van, de én mindig rajtuk tartom a szemem így rögtön látom, ha valamelyikkel nem stimmel valami, ahogy már volt is rá példa...

A másik, még hogy bélsáros??? Kikérjük magunknak Csirike nevében, aki a legtisztább kismadár, hisz minden nap fürdik este, reggel....
A képet estefelé készítettem, lehet, hogy azért tévesztett meg, akkor már csak úgy ücsörögtek, bóbitáltak, miután egész délelőtt jól kiröpködik, éneklik magukat, elfáradnak, az édes pihenés pedig lazítással jár, nem vigyázzbaállással, gondolom náluk is, akár nálunk embereknél.
Szerencsére most nincs ilyen gond, főleg Csirivel, hogy betegség tünetei látszanának rajt (persze volt már olyan, aggódtam is akkor eleget, de amilyen edzett kismadár, szerencsére túlélte akkor is, remélem még sokáig meglesz nekem...) Jó, tudom szegény Csipet hogyan járt, de az egy más tészta volt...

Kedves Kynyoo gyere csak és hozz sok képet ide, mi örömmel nézegetjük. Lehet, hogy nem jól láttam, de nem gloszter (búbos) is van köztük? Az még érdekelne, milyen hangjuk van?
Legyen mindenkinek örömteli, szép napja, puszi....

Hozzászólás 2007 nov. 26, 11:24 
Szia Margó !...Ez a normális ! Mármint a madárkák együtt eszegetnek...Nálad valami nem stimmel, hidd el...nehogy félre érts, a te szereteted a madaraid felé az elképzelhető maximum felett van mégis gyanús, hogy állandóan veszekednek !?...A legutóbbi képeidet nézve a sárga madár nem éppen megnyuktató gombóc formát mutatott ami a láz, hőleadás jele ! Igaz a hímek - mint már írtam - előbb-utóbb "megtalálják egymást", ezért is lehet egyik gombócszerűen mérgelődős, de ő kint a kalitka tetején is ilyen !?!...Én a helyedben megfognám és megnézném a kloáka körül, hogy nem bélsáros e a tollazat és nem nagyon éles e a mellcsont ?.... :89:

Hozzászólás 2007 nov. 26, 9:54 
Szép új hetet minden kedves madarasnak!
Kynyoo nagyon aranyosak a madaraid, egész tyúkudvar, ahogy ott esznek a tál körül, arra emlékeztet... Bezzeg az enyémek még ketten, előtte hárman sem akartak elférni két etetőnél :cry:
Akár a gyerek-testvérek, ha sokan vannak sokkal jobban megosztják a dolgaikat, mint az egy-kétkék, akik sokkal önzőbbek, irigyebbek egymásra, tisztelet a kívételnek!

Gabikám látom, már gyógyulóban vagy, már dolgozni is mentél?
További jó napot, pusszancs....

Hozzászólás 2007 nov. 15, 21:32 
Sziasztok!
Nagyon elkeserítő amit Doromboló írtál, valóban minden jószándékkal kezeltem madaraimat,de hozzá nemértésből sajnos többet ártottam ,mint használtam. Megfogadom tanácsaitokat ,remélem azért nem lesz katasztrófális vége. Egyenlőre az állapotuk stagnál. Ha változás van azonnal jelentkezem. Mégegyszer köszönök minden jó tanácsot.
Üdvözlettel Éva.

Hozzászólás 2007 nov. 13, 21:56 
Hát Madárkám ! Erre a kis rigóra már nyugodtan rászámolhatsz ! :25:
Azért még próbáljunk meg valamit ?!...Vedd kézbe a madarakat és tisztítsd meg a fenekét a rászáradt ürüléktől ! Az összes zöldet töröld le az étlapról a jolovittal együtt ! Ki mondta neked, hogy ennyi zöldet kell adni egy magevő madárnak ? Egy lóri nem eszik ennyit ! :96:
A mageleséget emeld a duplájára és - mivel nem írtad ezért írom - etető tálkában adjad, nehogy önetetőbe mert az ott esetleg elakadt magot nem tudja kiszedni ! Főzzél kőkeményre tojást és a negyedét reszeld le a két madárnak, a többi megy be a hűtőbe ! A tojást keverd össze ugyanennyi kekszporral, vagy reszelj le kb. másfél kekszet ha nincs por. Keverd össze és egy kisújhegynyi sárgarépát is hozzá s ezt az egészet erősen szórjad be friss mákkal (szagold meg annak semmi más mint mák szaga legyen !).
Ezt a keveréket add a mák mellé 4 napon keresztül s utánna fényképezd le megint !
A madaraid soványak, bélhurutosak, magyarul szép lassan kifosták a belüket a rengeteg zöldtől és most még a vitaminkoncentrátum is rá ?!..
Gondolom mindezt a legnagyobb jószándékkal tetted, tehát fel vagy oldozva a madárkínzás alól... :shock:
Lássunk egy kis javulást az 5. napon !...Ja, és melegen vannak ? Ha nem akkor sürgősen tedd közel a meleghez őket és ne kerüljenek huzatba ...

Hozzászólás 2007 nov. 13, 20:27 
Sajnos a képet nem tudtam felrakni..!?
Megpróbálom mégegyszer.

Hozzászólás 2007 nov. 13, 20:24 
Sziasztok!
A kislányomnak mondtam, hogy tegyen fel képet a kanáriról, de nagyon nehéz volt lefotózni, mert amikor piszkáljuk egy kicsit jobban néz ki mint egyébként a nap túlnyomó idejében. Az aqua food dobozos eleséget adom nekik, naponta almát vagy sárgarépát,kekszet, paprika csumáját.
A jolovitot csak most adtam nekik.Egyébként úgy vettem észre, mikor kakil a fenekét rázza az ülőrúdon, kb. 5-6-szor mire sikerül neki kipottyantani valamit. Fehér butorlapbol csináltattam kalitot, amit hypos vizzel kimosok hetente.
Hát így néz ki , de nem teljes a látszat, mert ettől szokott még rosszabb is lenni. A másik egy picit jobb formában van.
üdvözlettel Éva.

Hozzászólás 2007 nov. 13, 9:21 
Pontosan ezeke a gondolatok forogtak bennem mikor a kajára kérdeztem rá !...Kezdjük a nyomozást a kájhától...Mindig a legegyszerűbbre kell gondolni, mielőtt lebombáznánk antibiotikumokkal és vitaminhegyekkel !
A tetűt úgy veszed észre, hogy szürkés cigarettehamú szerű beszűrődések vannak a kalitka réseiben, a kalitajtó nyíló tetején , alján..., vagy az ülőrudak rögzített részeinél, de ha van, a legtöbb a kalitkafiók ahol összeér a kalitkával ott belül kell keresni... :wink:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 nov. 13, 4:21 
Szia Madárka!

Jó lenne ha leírnád pontosan, hogy milyen sűrűn kapnak a madarak az említett répa, tojás, zöld , alma, jolovit stb. -ből. A "kanáris magkeverék"-et is jó lenne bővebben kifejteni, hogy valami nylon zacskóba beforrasztott "noname" anyag, vagy valami komolyabb cég terméke..., esetleg az összetétele?

Előfordult 8-10 éve, hogy hasonló problémával keresett meg egy kislány. Totál tanácstalan voltam látatlanban, és mikor elhozta kalitkástul a madarat, kiderült , hogy a kereskedésben a fennt már említett "noname zacskóba forrasztott " díszpintykeveréket adtak neki. Két hónapja szegény pára csak kölest, fénymagot és muhart kapott, ráadásul elég kétes minőségben!

Lentebb már szóba került, de még nem válaszoltál, hogy élősködőt találtál e az ülőpálcák végeiben, vagy a kalit sarkaiban?

Az említet dolgok tudatában talán megfoghatóbb lesz a probléma.....

Üdv : neco

(Szép neved van! Wharton könyvét olvastad?)

Arra kíváncsi leszek, holnap a csajok meg a Lajos mit fognak kisütni? :103: :75: :57:

Hozzászólás 2007 nov. 12, 23:25 
Na ! Dógozzunk is egy kicsit, a libuskáim úgyis éppen megbuggyantak !....
A jolovitot negyedévenként elég ha adod egy - egy hétre ! Egy normál itatóba 3 csepp elég. Naponta cserélni mert megbüdösödik és a madárra nézve is káros ! Fürdeni is szeret a kanári, van e füdetője.? A mag, naponta 4 mokkáskanál madaranként és ugye nem önetetőben van !?...
Képet nem tudsz ide felrakni a madarakról ? Őszintén nem nagyon tudom elképzelni ezt a lógó szárnyat ?!...

Hozzászólás 2007 nov. 12, 22:00 
Sziasztok Mindenkinek!

Először is köszönöm szépen a segítségeteket. Már nem is tudom kinek mit kell válaszolnom. A magot is a kereskedésbe vettem, kanáris magkeverék. Amiket írtatok gyógyszer készítményeket, azokat hol lehet beszerezni,azt sem tudom. Mindenesetre kipróbáltam a rázogatást is ,de nem hallok semmi horkolást.Hálistennek!!!! Most annyi a változás, hogy ha "megzavarom" már az egyikük kihúzza magát,de utánna megint elernyeszti a szárnyát.Mégegyszer köszönöm segítségeiteket, ég a vitamin beszerzéséről szeretnék többet tudni, ugyanis nem tudom hol lehet beszerezni, mert madárdoktor készítményem van csak, ami vitaminokból tevődik össze, és jolovitot adtam a vizükbe ,de nem nagyon kedvelték.Még nekem is furának tünt a szaga.
Üdvözlettel Éva.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 nov. 12, 1:06 
Kedves madárka,

Nem lehet hogy torokatkás szegény pára?
A kereskedésben kapható egyedeknél nem ritka ez a jelenség.
Vedd a kezedbe és rázd meg. De ne olyan vadul ám hogy leszakadjon a feje! :96:
Egy kicsikét megijed és elkezdi szaporábban venni a levegőt…
Majd rakd a füledhez és hallgasd meg a légzését, ha csattog, berreg-kerreg akkor bizony az a baj!
Egy ismerősömnek egyszer volt olyan atkás a kanária, hogy szabályosan „horkolt” éjszakánként… :66:

Hozzászólás 2007 nov. 12, 0:57 
Szia Madárkám !
Milyen összetételü kaját adsz a rigóidnak ?.....

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2007 nov. 11, 21:56 
Gabesz!

Még nem tudtam kipróbálni a dalaúzi sütést. Sajnos még nem jöttek el a békés téli esték.

Madárka!
A beteg madaraknak jól esik a meleg. Én pl egy virágcserépbe egy 25W-os izzót foglaltam és a kalit fölé állítottam, de csak az egyik ülőrúd fölé. Így ha a madár unja már a meleget, akkor átül a másikra, de ha akar, egész nap alatta is ülhet.
Ha végképp nem tudod, mi lehet , javaslom a következőt:
Takaríts ki alaposan a kalitot, fújd le valami rovar-atkaölővel, ami nem árt a madárnak. Pl Insecticid 2000. A tetűket ne a madáron keresd, hanem a kalit alján, repedésekben stb. A vörös madártetű atka igen gonosz egy jószág! Ne becsüld le.
A kalit aljára tegyél különböző méretű sódert, amiből a begyébe tud szedni az emésztéshez. Kezelheted kb 5 napon keresztül valami széles spetrumú antibiotikummal( állatpatika). Az antibiotikumos kezelés után én mindig itatok laktifermet, mert az jótékony a bélflórára. Adjál nekik megbízható minőségű eleséget, ami biztos nem fuzárium fertőzött. Nekem bekjött még a mézes karika is. Szerintem ennél többet nem nagyon lehet tenni. Ha egy kicsit rendbe jöttek, lehet Ivermectinnel általános élősködö hajtást csinálni. De ne tenyészidőszakban! Remélem rendbe jönnek.

üdv

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 76  Következő