Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 feb. 14, 15:02 
Szia Zsuzsu !
Nem tudom merre kóricál a ház aszonya, napok óta én fogadom a vendégeket itt a tikudvar első részében...Szóval most velem kell beérned !?.. :drunken:
Szóvel, a te problémádnak is lehet legalább 10 féle oka...
Egy kép talán segítene,nmert lehet akár genetikai oka is de legegyszerűbb a fizikális okok ?...Vagy az kizárt ?...Lehet hogy apuci meztelenül szeretné anyucit ?!.. :lol: ..Azt írod, hogy másfél éve vannak nálad. Akkor nyilván ivarérettek. Nem írtad,hogy költöttek e már?...Nem lehet, hogy 2 hímről van szó?...A tollakkal mi lett ? ,...Nem akarja összehordani a kajásedénybe ?...stb. stb...Ezekre válaszolj és mehetünk tovább ... :wink:

Valódi név: Haga Zsuzsanna

Hozzászólás 2010 feb. 14, 13:01 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Kezdő vagyok.
Kb. másfél éve van egy kanári párom. Eddig nem volt velük semmi gond és igazság szerint még most is minden rendben, mert mozgékonyak, jó étvággyal esznek, fürdenek, perlekednek mint régen :D
A hímmel semmi gond. nagyon szép és énekel is.
A tojó viszont kopaszodik a hasánál, a fején, a hátán és a szárnyán van még toll, a farka is megvan, de a hasán, illetve a combjánál már alig.
Ugyan azt eszik, isszák, ugyan abban a tálkában fürdenek. A fürdővizet szigorúan cserélem minden nap. Gyümölcsöt, tojást, reszelt répát is kapnak, ami jellemzően nem bolti, hanem vegyszer mentes kertből van.
Ez a fokozatos kopaszodás kb. úgy már egy fél éve kezdődött.
Akkor még azt hittem hogy vedlik, váltja a tollát, de eltelt fél év és nem változik, csak csúnyább lett. :(
Ha kell be tudok csatolni képet róla.
Köszönöm, ha segítetek mit tegyek.
Üdv: Zsuzsi :D

Hozzászólás 2010 feb. 14, 12:39 
Szia Doromboló!

Köszönöm először is a reagálásodat. Hát tulajdonképpen ez egy fűzöld alakkanári, vagyis az ami hangosan kellene énekelnie. Nincs gyűrű rajta.
Köszönöm a tanácsodat előre is.

Vass Imre

Hozzászólás 2010 feb. 13, 23:37 
Szia Imre !
Ezerféle oka lehet de sosem kell rögtön rosszra gondolni !...Lehet, hogy pont vedlik vagy fog vagy most végzett...Ilyenkor kell idő mire kitisztul a hangja. Roller kanári vagy szines ?...Esetleg alak ?...Vagy fogalmad sincs ?...Gyűrű ?...Mert ha roller akkor lehet a hívó hang rekedtes attól még az éneke szép mély lesz !...Akkorreller ha a gyűrűjén ott van a H-MNK felírat...

Hozzászólás 2010 feb. 13, 21:23 
Sziasztok!

Cseréltem egy énekes papagájt hím kanárira. Az a problémám, hogy rekedtes a hívóhangja és az éneke is nagyon halk, rekedtes. A korát nem tudom megállapítani, de a kinézetéből ítélve nem lehet nagyon idős. Amúgy mozgékony, jól néz ki, eszik, iszik és kíváncsi. Nem látszik rajta, hogy beteg lenne. Mitől lehet ez a rekedtes hang és mit lehetne tenni ellene? Segítségeteket előre is köszönöm.
Vass Imre

Hozzászólás 2010 jan. 30, 12:50 
Köszönöm Karesz !...Túlságosan is kimerítő volt, úgyhogy most átolvasom negyedszerre is, hogy megértsem !. :lol:
Szóval nekem a tavaszal vetett vajrepcére (réparepce) lesz szükségem ami vörses színű és kisebb mint az olajrepce !?...

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 30, 11:39 
2.,A répa repce ,kerékrépa V tarló répa /CB.rapa/olaj termő változata a Brassica rapa convar. Olifera -Siroki Z -szerint ez utóbbi a kanáriknak a legmegfelelőbb. Vad hasznosításra is ez ajánlott . 3., A vadrapce /Sinajzís arvensis/a keresztes virágúakhoz tartozó sárga virágú elátkozott szántóföldi gyom , a mező járó galambokat leszámitva egyik madár sem kultiválja .A káposzta repce a madarak /leginkább a pinty félék / takarmányának az alapja . Sajnos az őszi vetésű csipős és kesernyés , visszont a tavaszi repce magját csaknem valamenyi magevő elfogadja ,aminek csak örűlhetünk Hiszen ez az olajos mag nagy tápértékű és vitaminokban gazdag . adható féléretten ,éretten . Ami a káros glikozídokat és a repce eurokasav- tartalmát illeti a nővény nemesítők létre hozták az ún dupla 00-as változatokat , amelyek jó úton vannak afelé ,hogy kiszoritsák a drága kendert és a lenn magot. Egyébként a roller kanárinál még gyerek koromban egy öreg madarász mindig repcével etette a madarakat hogy el ne hízzanak és így jól énekeltek . más kérdé a szaporítás -nál milyen keveréket használ a tenyésztő. tisztelettel Pákozdi Károly remélem kimeritő választ tudtam adni a repcéről.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 jan. 30, 11:22 
Idézet:
Lajos, vigyázz ám Rolandra! Jó fiú az! Neki azé má melegebb helyen kellene lenni így udvarlás előtt... vagy ráér?

Szia Gabesz !

Igen még ráér, én február végén akarom őket költésre bírni.

Hozzászólás 2010 jan. 30, 11:04 
Szia doromboló még egyszer RÜBBSEN vörös repce az a vaj repce , RAPS az a Káposzta repce
mind a kettőt Magyar országon is termesztik.Repce /rübzen/növénytanilag nem egységes fogalom több szó összetételben is szerepel. KB,rendszertani helyű és hasznositású nővényekre használják 1.,A káposzta repce /Brassika napus/Vad alakja nem ismeretes ,de a földközi tenger vidékén a kultúr alak elvadulva előfordul . Feltehetően e térségben keletkezett ,benne az apai szülő a káposzta/Brassica oleraceae ssp. acephala/az anyai szülő pedig a tarló répa /Brassica rapa/Olaj termő változata a B. napus convar . napus. az olaj repce. Amelynek a nyári és az őszi fajtái is ismeretesek A magja 30-50százaléka jó minőségű olajat tartalmaz amit szappan gyártásban továbbá étolajnak lámpa és kenő olajnak használ a feldolgozó ipar.Másik változata a karó répa /B.nConvar, rapifera/főzeléknek és takarmányozási célra egyaránt használatos .A benne lévő glikozidok golyva keltő hatása a háziállatok körében közismert de a madarakra nézve sem e hatás sem a növekedési vissza maradás nem jelentkezik.

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 jan. 29, 23:32 
Gabesz írta:
Nahááát, mégse vagyunk túl a témán :wink: Doromboló, kőcsönadjam a szemügém?
Szovel.
Kedves Crayfish (mi ez? :) halkönny?) , ha jól emlékszem, Neco tartotta még mesterséges fénynél a valamilyen rend madarát. Hú, még azt is leírta, hogy milyen időközre állította be az automata kapcsolót... Matass itt kicsit a keresővel, szerintem meglesz az.
Ja, s még valami! Egy ismerősöm is tartotta kinti röpdében nulla fűtés nélkül a kanárikat. Persze, valahol a Dunakanyarban laknak :wink: . Szerinte makkegészséges, dús tollazatú, szép madarakat nevelt. S akkor mi ez a fűtött pince meg elfogadható hőmérsékletű garázs mellett?
Ha eldöntöd és teszteled a madaraid, feltétlen írd meg, mire mentél 8)
Lajos, vigyázz ám Rolandra! Jó fiú az! Neki azé má melegebb helyen kellene lenni így udvarlás előtt... vagy ráér?

Na pusszantlak Titeket!
Gabesz

Sztia Gabesz.

Közben valaki nagyon sok jótanáccsal látott el PÜ-ben és ennek hatására írtam az utolsó hozzászólást. Na ez az illető figyelmeztetett arra, hogy a hímeket érdemes melegen teleltetni, külön a tojóktól, hogy a tenyész szezonra jó tüzesek legyenek. Megemlítette, hogy ha a hímek nem melegben telelnek, akkor esetleg a tojások terméketlenek is maradhatnak utánuk.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára crayfish 2010 jan. 30, 23:35-kor.

Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 jan. 29, 21:35 
Nahááát, mégse vagyunk túl a témán :wink: Doromboló, kőcsönadjam a szemügém?
Szovel.
Kedves Crayfish (mi ez? :) halkönny?) , ha jól emlékszem, Neco tartotta még mesterséges fénynél a valamilyen rend madarát. Hú, még azt is leírta, hogy milyen időközre állította be az automata kapcsolót... Matass itt kicsit a keresővel, szerintem meglesz az.
Ja, s még valami! Egy ismerősöm is tartotta kinti röpdében nulla fűtés nélkül a kanárikat. Persze, valahol a Dunakanyarban laknak :wink: . Szerinte makkegészséges, dús tollazatú, szép madarakat nevelt. S akkor mi ez a fűtött pince meg elfogadható hőmérsékletű garázs mellett?
Ha eldöntöd és teszteled a madaraid, feltétlen írd meg, mire mentél 8)

Na pusszantlak Titeket!
Gabesz

Hozzászólás 2010 jan. 29, 10:26 
A teleltetésben gondolkodva van még egy lehetőség. Van egy pincénk, ahol van a gáz kazán is, nagyon kellemes a hőmérséklete és nem dohos. Csak az a baja, hogy természetes fény nem jut be. Mesterséges megvilágítást tudnék nekik biztosítani a téli hónapokra. Ebben a megoldásban az zavar, hogy a melegen meg folyamatosan tojnának, aminek nem örülnék. Mindenféle képpen pihentetni szeretnék télen.
Gondolom ebben az esetben a hímeket kellene a pincében teleltetnem és a tojókat a garázsban????

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 jan. 29, 9:07 
Sziasztok !

Az idén én is teszteltem az énekesek tűrőképességét.
Kora ősztől pormentes és fűtetlen helyen, fóliával burkolt volierben beépített 14o x 4o x 45 cm -es kalitkákban voltak elhelyezve most szombatig, a hímek egyesével, a tojok kettessével. (Gabesz ! a Roland is)
A hidegebb és borongós napokon a külső hőmérséklet változásaival azonos volt a belső hőmérséklet, kivéve a napfényes órákat, mivel akkor átlagban 4 C fokkal magasabb volt a beltéri levegő. A relatív páratartalom 6o - 7o % között mozgott.
Napi átlagos hőingadozás november közepéig 12 C fok, majd december közepéig 8 C fok, a hidegek beálltával 4 C fok volt. A legnagyobb megpróbáltatás január első felében érte őket, mivel 4 napon keresztűl -17 C fok volt a légterükben. Mindezeket kitűnően viselték, nem tapasztaltam semmilyen fagyási tünetet, vagy kedélyváltozást a hideg napokon sem.

Táplálásukon viszont változtattam :
A korábban Neco által javasolt alaptakarmány receptet a repce terhére kiegészítettem úgy, hogy a kendermagot és az olajlenmagot a teljes takarmány keverékben egyenlő arányban felemeltem 3o %-ra. A zöldség és gyümölcs adagolása maradt a nyári szisztéma a 2 naponként váltott módszerrel, (egyszer zöldség, egyszer gyümölcs.)

Ásványi anyagként kis tálkában mindig előttük van az 1/1 arányban kevert zeovit, durva szemű madárhomok, és max 2 mm. szemnagyságú sóder keverék. Ez kiegészűlhet még az aljzatra szórt rostált nagyszemű zeovit esetleges törmelékével, illetve a Marosi homokból felszedett anyagokkal. Más kiegészítőt nem kapnak.

Ívóvíz : Egy hétig szénsavmentes ásványvíz, 1 hétig almaecet víz, 1 hétig ekodiár + van a vízhez adagolva. Az almaecetes és ekodiáros víz nem csapvíz, hanem fúrt artézi kútból származó víz.
A tenyésszezonra való előkészítés során a hidegből (- 5 C fok) azonnal + 5 C fokra, majd 2 naponként 2 C fokkal emelve a hőmérsékletet jelenleg 11 C fokon vannak tartva a hímek. A tojók viszont a hímekével arányosan, de valamivel alacsonyabb hőfokon aklimatizálódnak.

Tapasztalatok :

Tollazatuk sűrű, jól fedi a test teljes felületét. A hőmérséklet változásra eddig még nem vedlettek be.
Mellizomzatuk nem pengeéles, jól fejlett, kerekded tapintású, a hason alig látni zsírosodást
Vitalitásuk kitűnő, a hímek nyomják a trillákat. a tojóknál még nincs kloaka környéki pír.

Hozzászólás 2010 jan. 29, 8:36 
crayfish írta:
Köszönöm a választ! Azt tudom, hogy a nagy hőmérséklet változást nem bírnák ki. A hideg helyen való teleltetést, amit fokozatosan szoknának meg ahogy lehül az időjárás, szerettem volna meg kérdezni. Mert ha bírják akkor szerzek be kanárit és a jövő telet már így teleltetném velük. Ha nem akkor egyenlőre nem szerzek be kanárit, mert nem tudok máshol, fűtött helyiségben teleltetni.

Fokozatosság a lényeg, ahogy a nagykönyvek is írják, Az én szerényke személyes tapasztalatom, tavasszal tedd ki őket, és nagyon prímán megszokják a kinti időjárást. Valamikor,nem is annyira régen kinn a szabadban, röpdében is tartottam őket,csak egy három oldalon zárt faépítmény volt ahová behúzódtak estére. Télen a havat ették, (itták) tavasszal gyönyörű fiakat neveltek. Monnyuk ilyen rekord hidegek ippeg nem voltak,(mert egy-20-30 azért megtizedelhetné a kinti állományt,ha nincsen védettebb házikó) de -10 előfordult. Persze kell a kondis kaja roppantott kendermag, napraforgó. Abban az időben egy sérült Kékcinege is volt a röpdében, a neki kiakasztott fehér sótlan fagyos szalonnát szívesen csipegették a kanárik is.. :shock: :)

Hozzászólás 2010 jan. 28, 23:44 
Köszönöm a választ! Azt tudom, hogy a nagy hőmérséklet változást nem bírnák ki. A hideg helyen való teleltetést, amit fokozatosan szoknának meg ahogy lehül az időjárás, szerettem volna meg kérdezni. Mert ha bírják akkor szerzek be kanárit és a jövő telet már így teleltetném velük. Ha nem akkor egyenlőre nem szerzek be kanárit, mert nem tudok máshol, fűtött helyiségben teleltetni.

Hozzászólás 2010 jan. 28, 23:10 
Ezen már tuvagyunk életem ! A lényeg, hogy ha egy 3. emeleti fűtött lakásból vesz madarat és béteszi a minyusz 4 be akkor van a baj !... :shock: :roll: :)

Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 jan. 28, 22:28 
Na hali!
Kérem, én leteszteltem :lol: . -4-ig húzódott össze még a higany es, de semmi bajuk sem volt. Ugyan nem hagytam huzamosabb ideig ennyiben, merthát na, de prímán elvoltak. Osztán szerintem nálad ott a garázsban bizti lesz vajegy fok pluszban :wink: .

Hozzászólás 2010 jan. 28, 22:12 
crayfish írta:
Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni, szeretnék kanárit tartani, de a teleltetést csak fűtetlen helyiségben a garázsban tudnám megoldani. A kanárik kibírnák-e??? Vannak gyémánt galambjaim és törpefürjeim, azok bírják, semmi bajuk. A mostani hidegekben kicsit befagyott a vizük igaz, de semmi gond a madarakkal.
Köszönöm a segítséget.

Szia !
Ugyan nem én vagyok itt a házvezető nő de éppen erre jártam...Szóval, ha hideg helyről veszed a madarakat akkor mehet a hidegbe ha melegről akkor semmiképp mert meg fognak vedleni a többiről ne is beszéljünk !...
Apropó milyen kanárit szeretnél énekeskanárit (roller), vagy színkanárit ?...Előbbibe tudunk segíteni utóbbiba meg a színes topikban...

Hozzászólás 2010 jan. 28, 20:49 
Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni, szeretnék kanárit tartani, de a teleltetést csak fűtetlen helyiségben a garázsban tudnám megoldani. A kanárik kibírnák-e??? Vannak gyémánt galambjaim és törpefürjeim, azok bírják, semmi bajuk. A mostani hidegekben kicsit befagyott a vizük igaz, de semmi gond a madarakkal.
Köszönöm a segítséget.

Hozzászólás 2010 jan. 28, 20:39 
kari4312 írta:
még elmondanám hogy a RÜBSEN vörös repce hétköznapi neve nálunk ,az ,vaj repce ,a másik neve meg káposzta repce. tisztelettel kari

Szia Kari !
Mármint minek a másik neve káposzta repce a vörös vajrepcének, vagy a másik nagyszemű, fekete olajrepcének ?...
Másik kérdésem,hogy hol termesztik ezt a vöröst és hogyé lehet kapnyi ?... :roll: :lol:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 76  Következő