Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 232  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 feb. 16, 18:09 
Akkor javaslom, hogy a tükröt a hozzászólásom elolvasása után sietve vedd ki tőle, mert az a legrosszabb dolog, amit tehetsz egy madárral!

Semmilyen játék nem lehet bent neki, csak ami igazán egyszerű (hinta, létra, stb), de a fénylő, tükröződő és hangos (csengő, diktafon) tárgyakat vedd ki tőle, vagyis sose rakj be neki olyat!

Ezekkel csak meghülyíted a madarat! El lesz ő egy darabig egyedül, akármennyire is gubbaszt és szomorúnak látszik!

A fütyülés kicsit "enyhülni" fog, de nem szűnik meg teljesen! Hisz énekesmadár (vagy mi a szösz)! :D

Valódi név: réka

Hozzászólás 2010 feb. 16, 13:18 
Sziasztok! Köszi a válaszokat! Az egyik fiút közben különtettem, mert folyton bezavar amikor a másik udvarol, ráadásul többször is megverte a lányt. Egyelőre kapott egy tükröt, most annak fütyül, vagy a kalitka tetején sértődötten gubbaszt. Remélem, hogy a tojóval marad fiú lassan abbahagyja a kora reggeltől, késő estég tartó fülsiketítő kuvik-kuvikozást, meg tütyütyütyüzést ha az már engedni párosodni. Lényegében ezért vettem a lányt, hogy múljon el a kangörcse. Érdekes azonban, hogy folyton rá akart mászni a másik fiúra.

Valódi név: Mészáros Gábor

Hozzászólás 2010 feb. 16, 11:07 
így van! és hamarosan odúzni is elkezdenek majd de én azt tanácsolom hogy ha veszel neki tojót ha tudod egy pár hétig rakd külön a fiúval egy külön ketrecbe hogy összeszokjanak! és cxsak utánna rakd be a többi közé:)

Hozzászólás 2010 feb. 15, 18:28 
Na ez egy fogós kérdés! Szerencsére még sosem fulladt bele tojásba egy madaram sem, ha az emlékezetem nem csal, így nekem ebben nincs tapasztalatom.
Talán kevés a páratartalom és kiszáradnak, mielőtt kikelhetnének.

Dorothea!

A nimfáid nem melegek, hanem csak nagyon jó haverok! Persze, hogy nem tetszik neki, ha a legjobb barátjától kiveszed és egyedül marad!
Tamás jól mondja, vegyél neki egy tenyészérett tojót és ő is megnyugszik és a tojóval lesz elfoglalva! :wink:

Valódi név: Mészáros Gábor

Hozzászólás 2010 feb. 15, 13:10 
sziasztok! én azt szeretném kérdezni hogy mi az oka annak hogy 2 pár nimfánál folyamatosan befulladnak a kicsik a tojásba pedig szépen ült rajtuk és háborgatva sem voltak ez már mind a két párnál a 3-dik költés ha tudtok segitsetek köszönöm!

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2010 feb. 15, 12:45 
Szia dorothea!

Azt javaslom, hogy vegyél még egy tenyészérett tojót, tedd őket megfelellő méretű kaltkába, párankét. Majd amikor már látod, hogy közelednek egymáshoz, készítsd fel őket a költésre, majd kb 1 hónap múlva rakj nekik odut. Nem hinném, hogy melegek csak egymáshoz szoktak nagyon, ezért kell őket külön rakni.

Valódi név: Jani

Hozzászólás 2010 feb. 15, 12:41 
Énis így kezdtem. Vettem egy hímet, aztán egy lányt mellé aki mégis fiú volt :lol: Bár az enyémek folyton marták egymást. Aztán amikor meguntam akkor mindkettő kapott egy lányt és boldogan élnek :) Én meg azóta vettem még 6 hullámost 2 kecskét plusz lett 2 kis nimfa is :) Pedig csak egyetlen papagájt akartam először :)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára csien 2010 feb. 15, 12:48-kor.

Valódi név: réka

Hozzászólás 2010 feb. 15, 12:27 
Sziasztok!
Most egy éve vettem (születésnapomra) egy körülbelül négy hónapos nimfapapagájt. Róla hamarosan kiderült, hogy fiú. Augusztus végén vettem neki egy leányzót akiről közben kiderült, hogy ugyancsak fiú. Csak esténként verekedtek, különben nagyon jól megvoltak, hogy az egyik fütyült, hol a másik, rendszeresen tolásszák is egymást. Egyébként nagyon szelídek, dallamokat fütyülnek és különösen szeretik ha én is vakargatom a nyakukat. Mivel az egyik fiúmra nagyon rátört a kangörcs folyamatosan rá akar mászni a másikra, úgy másfél hete vettem egy ivarérett leányt, ő kb. két éves. A problémám az, hogy annak ellenére, hogy a lány udvaroltatna magának, a két fiú továbbra is egymással van elfoglalva, különösen az augusztusban vásárolt. Az első madaram ( a kangörcsös) érdeklődne a lány iránt, énekel is neki, e a másik fiú ilyenkor hangosan el kezd sírni. Megpróbáltam külön kalitkába, a másik szobába tenni, de akkor mindkét fiú sírni kezdett. Melegek madaraim?

Hozzászólás 2010 feb. 14, 11:17 
bathoszilvi írta:
Norbi ez a nimfácska a képen még mindíg gyönyörű.Ha lenne valakinek egy ilyen szelídbe én vevő vagyok rá bármilyen nemű és bármekkora. :lol:

Köszönöm szépen! :oops:

Hozzászólás 2010 feb. 11, 20:45 
Jó.Adtam nekik főtt tojást.A kintieknek meg úgyis március körül terveztem a dobozt.Köszi a gyors választ

Hozzászólás 2010 feb. 11, 18:34 
Szia csien!

A kintieknek majd csak akkor rakd fel a az udut, ha éjjel sem fagy már!
A bentieknek adjál főtt tojást,lágyeleséget. Aztán majd meglátod, hogy csak élvezetből csinálják vagy családalapítási szándékaik is vannak.

Hozzászólás 2010 feb. 11, 16:44 
Sziasztok. Jó rég jártam erre. Vagyis olvasgatni jártam csak mivel gondom nem volt így nem nagyon szóltam hozzá :). De most megint kérdeznék. A benti nimfáim elkezdtek párosodni. Utoljára kb ősz elején volt ilyen. Szerintetek kicsiket akarnak, vagy csak időtöltés ez nekik.Mindenesetre az odút föltettem. A kintiekkel megvárom a tavaszt. Vagy kb mikor kell felszerelni a dobozokat?

Hozzászólás 2010 feb. 10, 21:26 
ITT 1 KIS PANKOS
Kép

Hozzászólás 2010 feb. 10, 18:11 
Szia Ancsa!

Megértem, hogy hozzád nőtt, nincs is ezzel baj. Szerezz be egy másik párat és akkor lesz fiókád is :wink: . Az említett "harmadik" megoldást nem sokan szívlelik, de néha nincs "más" megoldás.

Hozzászólás 2010 feb. 10, 10:44 
Szia Tamás!
Időközben már volt is jelentkező a kispapagájra, és tisztában van a következményekkel. Az általad említett 3. megoldásról szó sem lehet. De még azt szeretném elárulni, miért is tartok ki a hím nímfa melett ennyirre. Mikor hozzám került eléggé szelíd volt, és még köszönni is tudott. Együtt takaritottunk, tettünk-vettünk itthol. Nagyon jóba lett a kutyánkkal, amit a kép is bizonyít. Együtt kirakózott a családdal. Mikor befejeztük a játékot, feltettük a szekrény tetejére a még fel nem használt darabokat egy dobozba, és a papagájunk még ott is folytatta a játék darabjainak pakolását. Szerintem ezt már csak a legközelebbi festés után tudjuk kirakni, mert elég sokat ledobált a szekrény mögé. Szóval nagyon a szívünkbe zárta magát. Eszemben sem volt, hogy madarakkal foglalkozzak, Ő volt az első betelepülő hozzánk. Vele kezdődött minden.
Kép

Hozzászólás 2010 feb. 9, 21:06 
Norbi ez a nimfácska a képen még mindíg gyönyörű.Ha lenne valakinek egy ilyen szelídbe én vevő vagyok rá bármilyen nemű és bármekkora. :lol:

Hozzászólás 2010 feb. 9, 21:02 
Szia Ancsa!

Az előző tulaj lehet, hogy sejtett valamit, de az a legnagyobb butaság, ha szabadon engedi! A fiókáidat vagy megtartod magadnak, vagy olyan hejre adod el/ajándékozod/ ahol biztos nem fog fiókát hozni(vagy egy harmadik lehetőség, de azt nem írom le, de tudod te azt). Természetesen a leendő tulajt fel kell világosítani, hogy a madár kedvencenk tökéletes lehet, de tovább tenyésztésre alkalmatlan!!! Próbálj meg olyan helyről beszerezni nimfát(vagy bármilyen másik fajt) ahol körbe tudsz nézni, a "tenyésztőt" ki tudod kérdezni stb. Egy madáron látszik, hogy az jó vagy sem.
Örülök neki, hogy megértetted azt, hogy nem rosszat akartunk mi neked, de az igazság néha kemény és fájdalmas.
Üdv!

Hozzászólás 2010 feb. 9, 20:54 
Üdv Mindenkinek!
Köszönöm mindenki válaszát! Habár szomorúan olvastam a lenti üzeneteket, sajnos nincs értelme, hogy tovább bizonygassam, hogy igenis ezek nem "selejt" madarak, mert igazatok van. Én kis "mezei" madártartó labdába sem rúghatok a Ti több éves tapasztalataitok mellett. De reméllem egyszer én is segiteni tudok majd, de addig még sokat kell tanulnom, és azzal kezdem, hogy megfogadom a tanácsaitokat, és ennek a pár madárnak nem lesz több utódja. Most már csak az a kérdés, mi legyen a kicsikkel, hisz teli vannak életkedvvel. Vagy ez nem is kérdés? Megmaradnak nekem. Valóban nincs értelme tovább adni, az olvasottak alapján, mert bárkihez is kerülnének, tapasztalataim szerint, senki nem állná meg, hogy ne lássa, hogy kis kedvencének hogyan lesznek utódjai. Egyébként mi ilyenkor a helyes eljárás? És most ugrott be, hogy a szóban forgó hím nímfa, akit egy ismerősöm fogott be a kerből, és nekem adta, talán azért repkedett szabadom, mert az akié volt eredetileg az már tudhatott valamit a madár génjeiről?

Hozzászólás 2010 feb. 9, 18:52 
Na sziasztok!

Ancsa!

Bármennyire is érthetetlen számodra, ezeket a madarakat egy olyan madártartó, vagy tenyésztő akinek fontos az, hogy a madarai ha nem is hibátlanok, de legalább a természeteshez legközelebb állok maradjanak (nem a színre gondolok hanem h legyen rajta toll ha már egyszer madár).
A "selejt" fogalom nem egyenlő az életképtelenséggel!
Az egyik képen látható felnőtt madár ha a tollát nem nézzük, még akár olyan tenyészetből is származhat ahol valamire figyelt a gondozó, csak azt felejtette el, hogy a kopasz folt a nimfák bóbitája mögött öröklődik, méghozzá hatványozottan, ha testvér vagy rokonpárosítást alkalmaz, még rátesz egy lapáttal ha a madarak a világos színsorozat tagjai, tehát lutínó, albínó, feketeszemű tiszta tarka, sőt még a tarkáknál is, nyilván ezekben is ott vannak a világos foltok. Ilyen színű madarakat egymással csak hiánytalan bóbitával szabad összerakni, és még ugy is esélyes, hogy kopaszfoltos utódok szülessenek. Sajnos géntérképet nem tudok adni hozzá, csak a józan paraszti eszemet és a 10 éve rendíthetetlenül növekvő nimfa állományomat.
A madártenyésztésben az a szép, hogy ha ezerféle dolgot ellenőriztél és betartottál, még mindig van 2000, amit nem tettél meg, vagy még a világon egyszer sem fordult elő senkivel!
Ha ezeket a madarakat továbbra is tenyészted és a fiókákat eladod vagy elajándékozod, azzal nagyon sokat rontod a Magyarországon fellelhető nimfapapagájok állományát, mivel bármilyen jó is a szíved, a következő gazdi is párba fogja rakni hogy neki is legyen sok cuki kismadara. Ez az életforma olyan dolgokat követel amit sok ember rosszallása övez, de nélküle nemhogy haladás nincsen, de a szakmán olyan csorba esik, amit a jövő madarászai már nem tudnak helyrehozni.

Kérlek a jótanácsokat szívleld meg és előbb gondolkodj, azután cselekedj, ha tovább folytatod ezt a szép szakmát!

(ui: nem véletlenül használom a "szakma" kifejezést a monológomban, mivel az ilyen mélységekben folytatott vita, szerintem meghaladja hobbi fogalmát, ez szorosan az állattenyésztéshez, mint szakmához kapcsolódik!)

Hozzászólás 2010 feb. 9, 0:33 
TITI írta:
Szia Norbi!

Neked milyen nimfáid vannak?
Nem olyan messze lakom tőled valamikor összejöhetnénk!
Most kezdem ősszeszedni a madarakat.

Szia!

Nekem még csak egy nimfám van, de az is barátnőmé igazából.

Szóval még én is most szedem össze újra a tenyész állományomat, de ez bele fog telni, vagy 1-2 évbe az biztos! Nem szeretnék rossz madarakat venni, ezért is várom meg Nimfanatikus és
Tamás szaporulatát, hogy majd azokból tudjak választani. Biztos vagyok benne, hogy kettőjüknek szép és egészséges madarai vannak!

De szívesen találkozok veled! Merre laksz?

Ancsa!

Nem értem, hogy miért kell megsértődni, amikor csak kimondtam, ami mindenki száján ott van!

Csak rá kell nézni szerencsétlen fiókákra és egyből látszik, hogy a szülők selejt madarak!
Ezt te is észrevehetted volna, hisz nagyon csúnyák és alig van tolluk!

A fióka nevelési ösztönük rendben van és szuper, de ahogy Tamás mondja genetikailag a madarak már annyira romlottak, hogy egészséges és szép madarat nem tudnak nemzeni!

A tenyésztés alapelve, hogy minél szebb és egészségesebb madarat tenyésszünk és ne az ellenkezőjét!

Én személy szerint ha ilyen madarat tartanék azon nyomban elintézném az összes selejt utódjával együtt!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 232  Következő