Erika: Igen ezt a problémát ismerem teljesen! Az én madaraim is azt ennék, ha azt kapnák, de nem kapják! Külföldön egykét gyártó rájött a problémára (pl.: a Versele laga is) így a napraforgómennyiség drasztikusan csökkent, ill. néhány termékből ki is hagyták!
Mikor meghozták Kokót, a kis sanyit, ő táljában is csak napraforgó volt... és el is volt hízva... Na mondom, úgyis számítottam rá, hoyg lesznek belső bajok, mivel kopasz, a mája sem fog 100%-san funkcionálni, és így a kajáltatását megtekintve a veséje is kilehet! Szerencsére mióta nálam van, nagyon kevés napraforgót kap, és szépen eszi a többi magot is, a fürtöskölest is! Nincs olyan gyümölcs, zöldség stb. amit meg ne enne, vasárnaponként külön főzök neki, amit nagy csámcsogások közepette be is fal! Imádom, a világ legértelmesebb madara!
Na mindenesetre hígítsd fel a tápot hullámoskajával, és a napraforgók zömét piszkáld ki, majd ezeket vagy kicsiíráztatod és úgy adod oda, vagy pedig elülteted és a kicsi palántát adod oda neki! Sokkal jobb úgy, mint ekkora mennyiségben a cuccos.
A sajttal is ugyanez a helyzet! Sajnos még mindig gyakori, hogy állati fehérjéként sajtot adnak a madaraknak, holott az nem jó! A sajttal a probléma, hogy fűszerezve van - sós! A magas nátriumszint, ami a sajt fogyasztása miatt következik be, szintén vesére támad, sőt amint sajnos utólag tapasztaltam a kutyámon - a májat is szétszedi! Nem rögtön, de hosszútávon igen!
Sanyi: Ez nagyon úgy hangzik, mint a partnertépkedés! Valószínűleg az a hím tépkedte ki a tojó nyakáról és fejéről a tollat, aki tépkedi saját magát is! Úgyanis logikus, hogy a madár saját bóbitáját nem tudja kitépni, érdekes látványt is nyújtana!
A bőrkaparék nagyon jó ötlet volt, örülök, hogy ennyit szánsz is a madarakra! A jel, hogy a fiókák tollait is kitépték a szülők, számomra nagyon gyanús - vitaminhiányra és ásványi anyagok hiányára tippelek nagyon!
Mivel eteted a madaraidat? Tenyésztéskor? Mennyi szabadidőt engedetél két tenyésztés között?
A tollak rágása, tépése stb. nekem inkább a fehérjehiányra utal, de tény és való, hogy lehet ugyanúgy kalciumhiány is, bár akkor inkább a tojásvisszamaradás fordulna elő!
Mindenképp ajánlok egy hat hetes Korvimin ZVT kúrát, amikor is 14 gramm Korvimint szórsz 1 kiló mageleségre! Ha nincs Korvimin, a Nekton MSA is megteszi, amit direkt tenyésztésre készítettek! Ezt a tojásos eleségbe kell keverni! A kettőt együtt ne alkalmazd, mert túlpörögnek a madarak!

Tenyésztéskor naponta többször frissen főtt reszelt tojást adjál, répával, tyúkhúrral vagy egyéb zöldeleséggel, és szükség esetén belereszelhetsz egy kis szépiacsontot! Ha nem tenyésztesz, akkor ilyet elég hetente egyszer adnod, többször ne, mert csak ártasz nekik!
Az Ivermectin jó, de mégsem találom okos ötletnek, hogy egy irritált bőrre rákenjék! A kopasz kissanyim érkezésekor is a fél országot feltúrtam az állatorvosommal együtt, hogy találjunk olyan Ivermectint, melyet vízben lehet adagolni. Nem akartam kitenni a madaramat az Ivermectin esetleges káros hatásainak az irritált bőrön.
Egyébként a tollhiányos, irritált bőrre nyugodtan fújhatsz AloeVera Spray-t, amit pl.: a Rossmannban is kapsz! Nagyon jó, nimfatojómnál én is ezt használtam anno!