Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, mert nem ismerek senkit aki ért a baromfikhoz, ezért jöttem erre a fórumra.
Pár hete van egy kakasunk, akit a kalandosan sikerült megmenteni a szomszédtól, és úgy döntöttünk megtartjuk.
Ne ítéljetek el, vegetáriánus vagyok, tehát nálunk csakis házikedvencnek van a baromfi, végelgyengülésben fog meghalni, ugyanolyan teljesértékű családtag mint a kutyáink.
Eddig a gyógyításával voltunk elfoglalva, mert nagyon tüsszögött, de nem volt egyszerű, mert az állatorvos is előszőr látott ilyet.Egy hétig hiába kapott gyenge antibiotikumot, nem segített, de öt nap trisulmix-por után rendbejött. Most jól van.
Soha nem tatottam baromfit, és felmerült bennem pár kérdés, jó lenne ha valaki hozzáértő segítene. Ez egy elég nagy kakas, talán magyar kakas lehet, de csak tipp. Nagyon fiatal, egy hete kezdett el kukorékolni. És nagyonnagyon szelíd, imád kézből enni, simogatni is lehet.
Kérdések:
Vajon elvan egy kakas egyedül is?
Nem fog neki hiányozni a madártársaság?
Ha kell neki tyúkot hozni, akkor hányat kell minimum? Elég egy? Vagy kevés?
Mindegy hogy milyen fajta tyúkot hozunk neki, vagy méretben egyezniük kell?
Kijön egy kistestű dísztyúkkal is? (nagyon tetszenek azok a mini bóbitás, csizmás tyúkok, nem tudom milyen faják)
Egy szigetelt fáskamrát rendeztem be neki, ülőrudakkal, szénával kibélelve.
Ez az ól elég lesz neki télen is?
nagyon fontos:
Reggel hánykor szoktátok kiengedni a baromfikat?
Mert amióta itt van a kakas, én minden reggel 7kor kelek, hogy kiengedjem.
Nincs erre valami trükk? (pl:időkapcsolós ajtó)
Mit csináltok ha el kell utazni egy-két napra, vagy ha éjszaka értek haza?
Félnék nyitvahagyni az ajtót, nehogy megtámadja valami ragadozó. (a macskákat simán elüldözi)
Milyen oltóanyagokat kell berendeltetnem az állatorvossal, hogy minden ellen védett legyen? (neki lövése sincs)
Ha még esztekbe jut valami jótanács, szívesen veszem.