Warhawk írta:
Lacrimosa írta:
Ha alfaj érdekel: indiai semmiképp, mert a csőre nagy hozzá, tehát valószínűleg afrikai kissándorpapagáj (Psittacula krameri krameri) lesz. Ez az alapfaj.
Az indiai (
Psittacula krameri manillensis) én úgy tudom, hogy a legnagyobb termetű, tehát pont neki kéne nagyobb csőrének lenni, ráadásul a csőrének felső fele vörös színű, de az alsó fekete. De én csak belekotyogok, mert ehhez tényleg ne értek, sosem volt kis Sanyim.
(A másik két alfaj a
Psittacula krameri parvirostris és a
Psittacula krameri borealis, de róluk semmit sem tudok).
Lacrimosa írta:
A színváltozat... hát ott passzolok, sosem néztem utána a színváltozatoknak, mindig is a normál híve voltam... De valószínűleg valami kevert van benne, a szakértők (tenyésztők) jobban tudnak majd segíteni ebben!
Lutinó, albínó, kék és izabella. Plusz a "originál". Az első kettőt kizárhatjuk. Valószínű ez valamely kombinációja lehet ezeknek (vagy a már említett fenti két alfaj egyike?)? Valaki esetleg aki jobban ért hozzá?
Nem csak ennyi színváltozat van, hanem még 2-3-szor ennyi.... utóbbi időben mindenféle extravagáns (ám fele annyira sem szép..) színváltozatok lepték el a külföldi piacot.
Akkor az alfajokról egy kis ismeretterjesztés:
Psittacula krameri krameri, Afrikai örvöspapagáj (Alapfaj)
Psittacula krameri borealis, Neumanni örvöspapagáj (Neumann's Ring-necked Parakeet). 43 cm hosszú, pofa sárgászöld, a mellkasán és a hasán a tllazat enyhén halványszürkés beütésű. A felső és alsó csőrkáva piros!
Psittacula krameri manillensis, Indiai örvöspapagáj (Indian Ring-necked Parakeet). 43 cm hosszú, az alapfajhoz képest sötétebb, a pofa erős zöld, a mell és has tollazata kékesszürkés tónusú. Felső csőrkáva piros, alsó fekete.
Psittacula krameri parvirostris, Abessziniai örvöspapagáj (Abyssinian Parakeet). 40 cm hosszú. A pofa sápadtzöld, a mell és has tollazata enyhén szükrésfehéres tónusú. A felső csőrkáva piros, fekete csúccsal, az alsó csőrkáva fekete.
Az alapfaj hossza is 43 cm - hivatalosan a legtöbb könyvben, semmivel sem nagyobb vagy kisebb az indiainál, viszont ha megnézel egy indiait és egy afrikait, a csőr nagysága - fejhez való aránya - az indiai csőre kisebb (kicsit érdekesebb megjelenésű...), mint az afrikaié.