molnarl.g írta:
Sziasztok!
Olvastam a "beszólásokat" és szinte hihetetlen...
Tényleg ennyire okosak ezek a madarak?
Itt Zalaegerszegen van az egyik kereskedésben egy (nem eladó) Jákó, ő csak akkor szólal meg mikor nem néznek oda, és csak annyit mond hogy "viszont látásra", és hogy Hello!
Lehet, hogy azért mert keveset foglalkoznak vele?
Kb. Hány szót képesek megtanulni? Mennyire értelmesen kombinálják a szavakat?
Kb. mennyi időbe telik egy-egy szó megtanítása?
Mikor még nem volt jákóm és nem is láttam őket élőben, csak az interneten, vagy a tv-ben, Én is hihetetlennek tartottam, hogy beszéljen egy madár.
Mikor meghallottam reggel a következő szavakat...... Gyurika szevasz, nem szabad.....csak figyeltem hosszú perceken keresztül, és mondtam, hogy biztos nem jól hallom

Ma már természetes számomra, hogy mindkét madár mondja reggel mikor meglátnak, hogy jó reggelt, anyának puszi stb...
Egy jákó képes felfejlődni egy 5-6 éves gyerek szintjére. Nálunk hetente tanul meg egy szót, de van olyan amit csak nagyon ritkán mondok neki és mégis visszamondja. Olyan is előfordul, hogy valamit tanítok neki és semmi pénzért nem mondja vissza, viszont előveszi majd egy kis idő elteltével.
A hullámosokat valóban nem szabad lebecsülni. Én is hallottam már hullámost folyamatosan beszélni...a szókincse pedig több mint 15 szóból állt és még fital madár volt. Minden madár külön egyéniség és a képességeiket kis odafigyeléssel ki lehet hozni.
A boltban tartott jákóval ha naponta legalább 30 percet foglalkoznának biztos nagyobb szókincse lenne.