Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 aug. 21, 18:36 
Sziasztok!

Hím amandinámnál ma egy furcsa dolgot vettem észre. Tegnap átkerültek egy külön szobába, ahol nem zavarják őket a nagyobb madaraim. Ma délután mialatt csendben figyeltem őket, olyan hangot hallottam, mintha valami rágcsálna a kalitban. Sokáig figyeltem, mígnem a hím amandinából jött ez a hang. Nem is tudom, hogy leírni, de olyan sistergésszerű volt. Nem lehet, hogy valamilyen belső élősködő csinálja ezt? A kezembe is vettem és akkor is hallottam....mintha a kis beleiből jött volna. Adtam neki SH-Ivermectin spot on-t (csőrbe csepegtettem).
Valaki tud segíteni mi lehet ez?

Hozzászólás 2010 aug. 19, 9:12 
Igazad van Shama, én a hozzászólásomban a "vevő" szemszögéből irtam, hogy szinhibásak ezek a madarak.
Gondolj arra, amikor valaki vesz egy ilyen madarat és a vedlés után nem lesz piros fejű, pedig Ő piros fejűt akart tartani.
Mindenképpen becsapva érzi magát, mert TISZTELET A KIVÉTELNEK, de az eladók ezt nem szokták elmondani, megmutatni, hogy ez a madár vegyes fejű szülőktől van.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 6:39 
Kedves gouldosok!
Ezek a madarak teljes értéküek, amennyiben a többi tulajdonságuk a COM szabályainak megközelítően min. jónak ítélhető, és egészségesek. A genetika szabályai érvényesültek ezeknél a madaraknál. Olvassátok az IDRE újságában a gouldos írásokat! Nagyon jól összefoglalja a színek kialakulását, a keresztezések lehetséges változatait. Nem a reklám helye, de ezen minden gouldos rágja át magát. Kezdetben kissé bonyolult, ezt én is tudom, de megéri! Tehát, hogy ne szaporítsam a szót, a kérdéses madárnál keressétek a dominencia szót. Ebből kiderül, hogy megfelelő párosításnál az ilyen madarak életerős és hibátlan utódokat eredményezhetnek. Persze a legegyszerübb, ha kezdő pirosfejüt pirosfejüvel, sárgafejüt sárgafejüvel, feketefejüt feketefejüvel tesz párba. Az első kettőt lehet felcserélni, de feketefejüt csak feketefejüvel tegyük párba. Ez esetben, persze ha ismert a genetikai háttér, akkor a kérdéses jelenség elmarad!
Üdv. Lakó Antal

Hozzászólás 2010 aug. 18, 16:42 
Igen, változik a szinük, AZAZ szinhibásak lesznek. Én soha nem keverem a fejszint....

Igaza van Lacinak, ezért nehéz ma már szép és szép fiókákat nevelő gouldokat venni.

Hozzászólás 2010 aug. 18, 15:32 
Betty írta:
Nem hiszem, hogy ha így összekevrjük őket, az baj lenne...

Sokan gondolják így sajnos,ezért egyre kevesebb pl: igazán szép piros fejű tojót látni...

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 18, 14:10 
elaci írta:
zotya001 írta:
sziasztok
amikor megvettem a tojó madaramat akkor piros volt a feje
most meg átvedlet de nem piros lett hanem fekete és van benne egy kicsi piros ez mitől van ??

Elvileg piros fejű a madarad,sajnos ilyen "piros fejűek" jönnek vissza az össze-vissza keverésből,ezt arra értem,hogy pl piros fejűt össze tesznek fekete fejűvel stb...

Nekem a tojó fekete, a hím piros fejű. Igazából nekem ez a két fajta teszik, ezért is esett rájuk a választás. Nem hiszem, hogy ha így összekevrjük őket, az baj lenne...maximum változik a színük :)

Hozzászólás 2010 aug. 18, 13:00 
[quote="zotya001"]sziasztok
most meg átvedlet de nem piros lett hanem fekete és van benne egy kicsi piros ez mitől van ??

Elvileg piros fejű a madarad,sajnos ilyen "piros fejűek" jönnek vissza az össze-vissza keverésből,ezt arra értem,hogy pl piros fejűt össze tesznek fekete fejűvel stb...

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 18, 12:48 
Amandináimnak felraktam egy fészket tegnap. Nagy izgalommal fogadta a pár és azonnal ki is próbálták. Felváltva tollászkodnak benne. Előfordul, hogy összevesznek azon, hogy ki üljön bent :) A tojó érdekes nagyon halk, csipogó hangot ad...ez mit jelent? A hím udvarol neki folyamatosan. Most ősszel lesznek ivarérettek, ezért is mertem nekik feltenni a fészket. Tettem a kalitka aljába apró darabokra vágott szénát, valamint fűszálakat is, de nem nagyon nyúlnak hozzá. Tegyem be nekik esetleg a fészekbe és ők rendezgessék maguknak?

Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2010 aug. 16, 14:22 
sziasztok

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Hozzászólás 2010 aug. 6, 21:16 
7-8hónapos piros és narancssárga fejű gouldok eladók,tojók,hímek.06-20-808-35-01.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 júl. 27, 8:13 
A cseppentést követően fél óránként néztem őket, de semmi lehangolódást, bágyadtságot nem láttam rajtuk. Akkor 10 nap elteltével megismétlem.
Köszi a segítségeteket!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 júl. 26, 15:10 
Betty írta:
A cseppentést megismételni 14 nap múlva kell?

Kb igen. 10-14 nap elteltével.

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 júl. 26, 15:10 
igen
Hogy viselték az első cseppentést?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 júl. 26, 15:01 
A cseppentést megismételni 14 nap múlva kell?

Hozzászólás 2010 júl. 24, 13:05 
Betty,
Ha meleg vízzel kimosod és megszárítod, az önmagában is elég kell, hogy legyen, mert csak nedves helyen maradnak életben, ott sem tovább, mint egy nap. Szerintem azért nem rossz beszerezni egy kis hypot. Olcsó és hatásos. Nem is kell belőle túl sok az áztató vízbe. Én egy negyed órára szoktam betenni az itatókat meleg hypos vízbe és utána alaposan kiöblítem. Még ebből nem volt gond és nagyon jól kitisztítja és fertőtleníti az itatókat. Goldoknál a légzsákatka veszély miatt ezt hetente meg szoktam csinálni.
Sajnos egyszeri cseppentés nem elegendő. A légzsákatkának csak a kifejlett alakjai érzékenyek az ivermectinre. A petékre és a nőstényekben fejlődő utódokra nem hat az ivermectin. Így ha csak egyszer kezeled a madaraidat, akkor a petékből és az elpusztult nőstényekből kiszabaduló alakokból kifejlődő atkák újra megbetegítik a madaraidat.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 júl. 24, 11:29 
Közbe megjártam a gyógyszertárat és beszereztem amit írtál Csaba. Azt mondták egy alkalommal kell csepegtetni neki, bár nem tudták megmondani, hogy közvetlen a torkába lehet-e, ők csak a bőrre csepegtetést ismerik. Ha az említett orvos ajánlja a torokba csepegetetést, akkor biztos az is hatásos,így megpróbálom.

Igazából én hypot sosem használtam sem a háztartában sem máshová...nem szeretem, jó lesz ha a kalitkát és az etetőket-itatókat jó forró vízzel átmosom és ha megszáradt, lefújom Insecticide 2000-rel?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 júl. 24, 10:37 
Szia Csaba!

Köszönöm a segítséged! Valóban kattogó hangot ad ki a madár a légzésekkor, viszont ez nem mindig hallható, inkább estefelé. Még annyit kérdeznék, hogy hány napig kell csepegtetni?

Hozzászólás 2010 júl. 23, 22:14 
Kedves Betty!
Vedd kézbe a madaradat és hallgasd meg a légzését. Ha nincs váladék az orr körül és a légzése kattogó, akkor nagy esély van arra, hogy légzsákatka okozza a problémát. Ez ellen az ivermectin light spot on készítményből cseppentsél egy cseppet a torokba. (Van aki azt mondja, hogy csak bőrre szabad, de Talabér doktor honlapján a légzsákatka esetén kifejezetten a torokba cseppentést ajánlja.) 10-14 nap után a kezelést meg kell ismételni. Érdemes mindkét madarat egyszerre kezelni, mert ha légzsákatka a probléma, akkor valószínű mindkét madár érintett. Ne lepődj meg, ha a kezelés után a madár állapota pár órára rosszabbodik. Ilyenkor az elpusztuló atkák részlegesen elzárják a légutakat. De egy idő után kitüsszenti őket a madár. Emellett hipozd ki az itatókat és fürdetőket, mert az ivóvíz a légzsákatka terjedésének egyik útja.
Fontos figyelni, hogy a tünetek teljesen elmúlnak-e, mert sajnos vannak esetek, amikor a rezisztencia miatt az ivermectin kezelés hatástalan lehet.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 júl. 23, 21:54 
Sziasztok!

Egyik amandinám kissé nehezen veszi a levegőt, illetve délutántól tudom csak igazából jobban megfigyelni őket és estefelé mintha kicsit tüsszögne. Nem lehet esetleg, hogy a jákók tollpora miatt van ez? A hímnek semmi baja, így nem valószínű, hogy a tollpor lenne a hibás. Ma adtam neki egy kis mézet. Mit tehetnék érte? Adjak neki immunerősítőt?

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 júl. 19, 9:04 
Sziasztok,

a Magyar Madarász 2009/1. számában megjelent "Gould amandina tartók naptára" című cikket valóban Mike Fidler írta. A szerzővel folyamatos kapcsolatban vagyok, így némi információval rendelkezem :)

Mike valóban angol származású, de már egy jó ideje Ausztráliában él. Nem emlékszem pontosan hogy a cikk eredetileg az ujzélandi "Just Finches and Softbills" egyik számában jelent meg vagy az egyik STGF nyílt napon adta elő. Az építkezés miatt jól elvannak rakva biztonságos helyre az anyagaim, így nem tudom leellenőrizni. Az hogy melyik féltekén íródott, mellékes.
A lényeg, ahogy a cikk is írja, illetve említettétek, a ciklust a tenyésztési célnak megfelelően kell beállítani mindenkinek. Ha valaki versenyre tenyészt vagy nyaralni szeret, akkor az őszi/téli tenyészidőszak célszerű. Szerintem.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 98  Következő