H-01-es kiállítás + kanári OB.
Benyomásaim.
(Bár sokan azok közül, akiket most megszólok a barátaim, de attól még az a véleményem, ami, s szerintem pont az az igaz barát, aki azt is kimondja, ami esetleg nem nem "gyere-be")Sokkal több kiállító kellett volna a kanári OB-hoz. Én morogtam magamban azokra, akik latolgatva a kiállításokat, úgy döntöttek, ide nem jönnek, nem neveznek, de a Versele-Laga kupára a Vajdahunyadba igen.
Szerintem minden olyan kanáristól, aki aspirál a Magyar Bajnoki címre, elvárható lenne, hogy támogassa a frissen megélesztett MDOSZ-t a szövetséget azzal, hogy eljön, hogy elhoz madarat. Vagy ha csak az önös érdekei számítanak, s azt nézi, az a nagyobb, akkor oda megyek, akkor tegyen úgy, de a továbbiakban a szövetség erőfeszítéseit ne fikázza, azaz ha sült galambot vár tegye.... de csöndben tegye.
Pákozdi Karcsi bá vonattal el tudott jönni. Madarakat is hozott.
És rászánta az időt, hogy nekem, meg más érdeklődőknek mutogassa a komplikáltabb madarakat, pont azokat az apró részleteket, amiket a nem régi polémiánkban csak helyben, látva megtanulhatóként aposztrofáltam.
Gyepes Imrének sem volt Gyuláról közel a verseny. Mégis itt volt, pedig tudom, hogy a másikra is megy.
---
madarak, kiállítás:
A madarak közt láttam nagyon szépeket, de láttam olyanokat is, amiket boltos szemmel nem vennék át (nem vagyok COM bíró, sőőőt, csak látom, melyik madár van egyben, melyik nincs).
Bajnak tartom - el is tároltam magamnak, hogy ha egyszer valaha, nevezek én is egy versenyre, ne essek ebbe bele - hogy a madár bő fele röpdéből lett kifogva, nem szokta a kis helyet, az embereket, a zajt, a nyüzsgést.
Ez a laikus látogatókban rossz benyomást kelt - a standard kalitban pánikoló, vergődve szabadulni próbáló madár rossz reklám, csak a madártartás ellenzőinek az érveit erősíti - de a bírálatnál is rossz lehet, mert sérül, zilálódik a madár tollazata, romlik a megjelenése.
kiállítás, eredményhirdetés:
A termek szépen voltak berendezve, a madarak jól voltak tartva (etetés, itatás láthatóan rendben volt, ha már más topikban, más kiállítással kapcs szóba került). A kiállító egyesülettől mindenki egységes pólóban virított, s nagyon kedvesek, segítőkészek voltak.
A katalógus szép, és áttekinthető volt. Ráadásul szépen nyomtatott, fűzött kivitel, kb önköltségi áron (150Ft), nem is tudom, hogyan tudták ilyen pofásra, ilyen rövid idő alatt összehozni. (emlékeszem, 2009ben, a Vajdahunyadban koldulnom kellett katalógust, mert csak a kiállítóknak járt, látogatóknak nem volt szánva.... így 400 Ft-ért kaptam végül 8-10 fénymásolt oldalt).
Ami nem volt jó > az a világítás. A kanáriknál annyira, hogy csak úgy lehetett sok aknárit jól látni, ha ki lett véve a kalit az állványból, erre pedig a látogatónak nincs módja (Karcsi bá' amikor magyarázott, akkor láttam, hogy jéééé, ez a kanári ilyen színű, ha fényt kap). Kevés is volt a fény, rossz szögből is jött, meg a neonnak, spot halogénnek a színhőmérséklete olyan, hogy torzítja a látható színeket. (erre nem tudom, mi lenne a megoldás, mert a világítás adottsága az épületnek, és egy hétvégi rendezvény miatt nem átépíthető az egész.....)
Az eredményhirdetés:
Családias hangulatban, szépen zajlott. Tóth Pistának minden szavát lehetett érteni, neki valahogy nem kell hangosítás

, de Tóth Sándort, aki az MDOSZ elnökeként adta át a kanáris OB helyezettjeinek a díjakat nehezen lehetett hallani. MInden helyezett érmet, és emléklapot, oklevelet kapott, és nagy tapsot a jelenlevő nézőktől, tenyésztőktől, versenyzőktől.
Ami engem - mert én hülye vagyok a bonyolult dolgokhoz - zavart egy picit (nagyon), de igyekeztem hozzá bölcs pofát vágni, hogy a kanáriknál az eredményeket csak a COM osztályok szerint mondták be... azaz (bocsi, ha hülyeséget írok) "D-223-ban mások lett X.Y". Jó lett volna ezt a laikusok (sok madaras hobbisták, mint én

) kedvéért konyha-kínaira is lefordítani, hogy ne nézzek olyan bután, mint a gyerekem orvosi leletére, hogy mibánat lehet ez a sok latin rövidítés

. Báááár.... a kanári eredményhirdetés vége felé (szerintem meglátta párunk szemében a kétségbesett tudatlanságot) Tóth Sanyi már hozzá mondta a COM osztályhoz annak a magyar megnevezését is. (ha jól hallottam, a hátsó sorból).
Összességében jól éreztem magam, sokakkal tudtam beszélgetni, webkamerán megmutattam Friccnek, melyik kanári lett kobaltban, és bronzban a 2010 Magyar Bajnok .

, gratuláltam Igazgató komámnak, aki hősiesen, egyedül képviselte a H-50-et, valszeg azért, mert ott kevesen tenyésztenek kanárit

Egyéb iránt fel is bátorodtam (látva madarakat), hogy jövőre hozzak a magam terméséből is pár levesbetétnek valót, hogy nevezzek. (főleg, ha addig felfogom a COM osztály besorolásokat).
Vaaaaagy, hagyom az asszonyt, mint ambíciózus lizard tenyésztőt érvényesülni

Vagy inkább kiviszem Buksi szarkát, és azt mondom rá, hogy black-and-white hosszúfarkú, cserregős alak-kanári

üdv,
Vlad
ui: Gratula mindenkinek aki részt vett, aki helyezést ért el.
Kedves Tepes barátom,ha írásoddal rám célzol,akkor hidd el én csak azt írom le,amit tapasztaltam és gondolok.
Szerintem én azért mert leírtam a saját véleményem,én azzal egyáltalán nem fikáztam a másik kiállítást hanem csak a tényeket közöltem és remélem az újonnan alakult Mdosz verseny majd felülmúlja majd a Pannóniát.
Talán érdemes lenne elgondolkodni,hogy hogyan lehet meggyőzni a kiállítókat,hogy többen menjenek el mint a Pannóniára mert erőszakkal nem lehet őket odavinni és igen megint leírom,hogy az évek folyamán mindig az volt a legtöbb madarászt és madarat csábító kiállítás és látogatót is.
Ezekben hidd el többet láttam mint te kedves barátom és tudom,mi és hogy volt,mert annyi éven keresztül ott voltam és láttam,mert te egyelőre csak azt tudhatod amit meséltek,én meg saját szememmel bírtam meggyőződni és a 2 nem ugyanaz.